Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Εδώ τα καλά σαπουνάκια!Φτιάχνω σαπούνια, φροντίζω το σώμα μου, κόβω τις κρέμες γιατί δε χρειάζονται πια, μοσχομυρίζω, όλοι με ρωτάνε τι θεραπεία έκανα στα μαλλιά μου, ο άντρας μου όλο περνάει από δίπλα μου και με χαϊδεύει απορώντας κάθε φορά, αλλά μάλλον θέλω κι άλλο πλύσιμο για να με βάλει κάτω, και τα παιδιά σταματάνε να ακούγονται σαν νταλικέρηδες από το πολύ βρίσιμο κάθε φορά που τα χτενίζω, αφήνοντας το μισό μαλλί τους στο χέρι και το άλλο μισό στο κρανίο για εφέ!

Ναι, αυτά και άλλα τόσα συμβαίνουν όταν πλένεσαι με το δικό σου σαπούνι. Για να μην αναφέρω την οικονομία και την αίσθηση ικανοποίησης ότι έφτιαξες κάτι με τα χεράκια σου, και δεν είναι πέτρα -από το κάψιμο- ή ροζ από την πλύση της κόκκινης φανέλας της μικρής που κρύφτηκε ανάμεσα στα λευκά σώβρακα του αντρός σου!

Ας μάθουμε λοιπόν να φτιάχνουμε σαπούνι. Είναι τόσο εύκολο που είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν φτιάχνουν ΟΛΟΙ! Ποιος ο λόγος να πληρώνουμε της τρελής τα φράγκα για να αλειφόμαστε με δηλητήρια; Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Πάμε λοιπόν με τη βασική συνταγή και διαδικασία, αυτή που χρησιμοποιώ και εγώ.

Παρόλο που υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι να φτιάξεις σαπούνι, είμαι κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε μεθόδου που χρησιμοποιεί θερμότητα από ηλεκτρική κουζίνα, από ξυλόσομπα, ή γκάζι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχάς, δεν είναι ενεργειακά συμφέρον, αλλά κυρίως η θερμότητα αναπόφευκτα καταστρέφει πολλές ουσίες των υλικών μας. Ήδη η θερμοκρασία ανεβαίνει με την σόδα μας, αλλά ακόμα κι αυτό το ελέγχουμε. Σας παραθέτω λοιπόν την πανεύκολη και ανέξοδη διαδικασία της παντελώς ψυχρής μεθόδου λέμε!!!

ΕΠ! Πριν ξεκινήσουμε δεν ξεχνάμε να προμηθευτούμε καλά πλαστικά γάντια κουζίνας, πλαστικά γυαλιά, μια φορμίτσα ή ολόσωμη ποδιά μαγειρικής, και ξυδάκι γιατί η καυστική σόδα δεν είναι και το ασφαλέστερο υλικό. Αν θέλετε να φτιάξετε σαπουνάκι μαζί με τα παιδιά, προτιμήστε το σαπούνι γλυκερίνης. Αλλιώς, απομακρύνετε παιδιά, σκυλιά και περίεργους και συνεχίστε έχοντας πλήρη επίγνωση του τι κάνετε. Επίσης θα χρειαστείτε δύο πυρέξ, το ένα σχετικά μεγάλο, μια ζυγαριά κουζίνας, ένα δύο κουτάλια σούπας και έναν ηλεκτρικό αναδευτήρα χειρός, από αυτούς για σούπες.

Πάμε λοιπόν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

1. Ζυγίζουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε όλα μπροστά μας.

2. Ρίχνουμε το νερό μας ή το έγχυμα βοτάνων μας, πχ χαμομηλάκι, στο ένα πυρέξ και προσθέτουμε ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ την καυστική μας σόδα, με ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ανοξείδωτο, αλλά όχι βιαστικά και μας πεταχτεί καμιά σταγόνα στο δέρμα και τρέχουμε. Αν πάραυτα συμβεί κάτι τέτοιο, πριν μουτζωθούμε ρίχνουμε λίγο ξύδι στο "τραύμα" και αμέσως μετά το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για κανένα 10λεπτο το λιγότερο. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, αλλά αν έπεσε αρκετή ποσότητα πάνω μας, επειδή είπαμε να γλυτώσουμε λεφτά κι όχι να δανειστούμε στο τέλος για πλαστικό χειρούργο, αφού κάνουμε τα παραπάνω, τρέχουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί το κάψιμο από σόδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ακόμα και 24 ώρες αργότερα. ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ. Όχι να πάμε για μαλλί, για να περάσουμε όμορφα και να την παίξουμε "βιολογικό σαπούνι κι έτσι" και να βγούμε κουρεμένοι και καμμένοι, εεεεε; Τέλος πάντων, όταν καταφέρουμε να προσθέσουμε όλη τη σόδα στο νερό μας, θα εκλυθεί θερμότητα. Αν αγγίξετε το πυρέξ σας απόξω, θα νιώσετε την κάψα! Εμείς ανακατεύουμε πάντως μέχρι το θολομένο νερό μας να ξεθολώσει.

2. Τώρα μπορούμε να κάνουμε δύο τινά. Ή να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα και να ρίξουμε το μίγμα μας στα έλαιά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε και στέρεα έλαια όπως είναι το έλαιο καρύδας, ή να το αφήσουμε το μίγμα κάπου μακριά από παιδιά, αλλά εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα... πχ σε ένα μπαλκόνι, όχι σε κλειστό χώρο, γιατί οι αναθυμιάσεις είναι επίσης επικίνδυνες, μέχρι να κρυώσει φυσικά. Πχ, κάνεις το προηγούμενο βήμα το βραδάκι, και το αφήνεις όξω στη φεγγαράδα το μίγμα σου και συνεχίζεις το πρωί. Θα φτιάξεις ένα ωραιότατο ρομαντικό σαπούνι! Αποφασίστε τι θα κάνετε. Εγώ δοκίμασα στο ίδιο batch και τους δύο τρόπους και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

3. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε το λοιπόν, κάποια στιγμή, ζεστό ή κρύο, χύνουμε το μίγμα μας στο λάδι μας. Αν για κάποιο λόγο το χύσουμε κρύο και έχουμε στέρεα έλαια, απλά ζεσταίνουμε ελαφρά τα έλαια και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο κι αυτά πριν τα αναμίξουμε. Αλλιώς τους ρίχνουμε την καυτή σόδα και υγροποιούνται στο πιτς φιτίλι, με λίγη βοήθεια από μας. Ναι, το ανακάεμα δεν το γλυτώνετε.

Ανακατεύουμε λοιπόν, και ξανανακατεύουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδευτήρα και ως ηλεκτρικό και ως χειροκίνητο. Βασικά, πολύ λίγο τον χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρικό, γιατί θα κάνει πολλές μπουρμπουλήθρες το μίγμα μας και δεν το θέλουμε. Θέλουμε ένα ωραίο κρεμώδες μίγμα. Έτσι χτυπάμε για 5 δεύτερα ας πούμε, και ανακατεύουμε κανονικά για 2 λεπτά. Πέντε δεύτερα, δύο λεπτά. Για να μη βαρεθούμε αλλά και για να είμαστε πιστοί στην παράδοση, σ' αυτήτ η φάση λέμε μερικές φορές με δέος και σεβασμό "κοτρώνι να γίνει". Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε τα λεγόμενα "πρόσθετα", πχ αρώματα, χρώματα, βότανα κλπ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

4. Ρίχνουμε το ωραίο μας μίγμα, αφού το θαυμάσουμε πρώτα και σταυροκοπηθούμε που τελικά είμαστε άξιες, παρά την δημόσια κατακραυγή, μέσα σε ένα καλούπι. Κυκλοφορούν πολλών ειδώνε, σε διάφορα σχέδια, αλλά εγώ έχω καταβολευτεί με τα χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς. Κόβω το πάνω μέρος και νά τη η κοτρώνα! Το σκεπάζουμε από πάνω με πλαστική μεμβράνη, και το τυλίγουμε με τρυφερότητα με μια κουβέρτα, πχ αυτές τις fleece των παιδιών που δεν ξέρεις πού να τις πρωτοδώσεις, και το βάζεις κάπου σκοτεινά για μια-δύο μέρες.

 5. Και ναι, πιάνουμε απόξω το κουτί μας και το νιώθουμε σκληρό. Μην σκέφτεστε πονηρά πράγματα! Το μόνο που περιμένει από σας είναι να το βγάλετε από κει μέσα και να το κόψετε σε πλάκες, όσο χοντρές θέλετε! Τώρα βάλτε το κάπου να αερίζεται καλά το χρυσούλι σας, αλλά μη γεμίσει και σκόνες. Μπορείτε ίσως να το σκεπάσετε με μια σίτα, ξέρω γω. Τώρα θα κάνετε υπομονή. Θα μείνετε στην απλυσιά κανά μήνα το λιγότερο, πηγαίνετε σε ένα βουνό, πείτε ότι θέλετε να μείνετε μόνοι τέλος πάντων. Το σαπούνι σας θέλει να ωριμάσει, είναι καλή ευκαιρία να ωριμάσετε κι εσείς! Ρίξτε το στον διαλογισμό και όταν έρθει η ώρα επιστρέψτε και πάρτε το θεϊκό σας σαπουνάκι και τριφτείτε καλά! Θα τρίζετε από καθαριότητα στην κυριολεξία! Και το μαλλί... δεν έχω λόγια.

Ενημέρωση: Όταν λέμε σκληρό, εννοούμε αρκετά σκληρό για να βγαίνει από το καλούπι χωρίς να μας μείνει στα χέρια αλλά και αρκετά μαλακό για να κόβεται. Γιατί αν το αφήσουμε και σκληρύνει πολύ μετά δε θα κόβεται εύκολα, και θα μας διαλύεται. Θέλει να "δέσει" που λέμε, όχι να ωριμάσει κιόλας μέσα στο καλούπι!

 Σε άλλη ανάρτηση θα πούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε το PH του σαπουνιού μας για σιγουριά. Αν δείτε μια ασπρίλα να βγαίνει στο σαπούνι είναι γενικά καλό σημάδι, αλλά όχι και απαραίτητη ένδειξη.

Καμιά φορά, θες ο καιρός που δεν το βοήθησε, θες κάποια βλακεία που κάνατε στην συνταγή ή την διαδικασία, θες που σας βγήκε κακός χαρακτήρας το batch, αργεί να ωριμάσει. Ε, θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και θα περιμένουμε. Άλλωστε αυτοί που μας αγαπάνε, μας αγαπάνε για την εσωτερική μας ομορφιά και καθαριότητα κι όχι για την εξωτερική.

Πάμε και σε μια ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Έχω πολλές συνταγές να μοιραστώ μαζί σας, αλλά φτιάξτε αυτή και δε θα χάσετε.

 -500gr. Ελαιόλαδο. Μούργα αν φτιάχνετε σαπούνι για το σώμα, τηγανόλαδο αν φτιάχνετε για σαπούνι πλυσίματος πιάτων ή πλυντηρίου. Το τηγανόλαδο δεν το χρησιμοποιείτε μόνο για οικονομία εδώ, καθαρίζει και πολύ καλύτερα, και αφήστε τους άλλους να βάζουν το έξτρα παρθένο!!!!! Και η μούργα είναι το "κατακάθι" με όλες τις βιταμίνες και τις καλύτερες ουσίες του λαδιού. Μπορεί να μην τρώγεται, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο υλικό για το σώμα σας. Αλλά είπαμε... αφήστε τους άλλους να βάζουν το ... έξτρα παρθένο!!!!

-64,25gr NaOH καυστική σόδα.

-157.80gr Απιονισμένο νερό, αυτό για τα σίδερα.

Κάποια στιγμή θα ανανεώνω την ανάρτηση με φωτογραφίες επί τω έργω. Για να μη μου λέτε μετά δεν ξέραμε!!!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.Θα θελα να δοκιμάσω να φτιάξω σαπούνι, εχω ήδη ξεκινήσει με απορρυπαντικό πλυντηρίου (το σαπούνι το αγοράζω).Ο λόγος? έχω αλλεργικό άσθμα καιαυτο με τις καυστικές σόδες με φοβίζει.Προσπαθώ να βρω συνταγή με στάχτη,μήπως έχεις κάτι υπ όψιν σου?
Πάντως το site σου μου άρεσε πολύ όπως και η χιουμοριστική γραφή σου.
Κυριακή

Blondbrained είπε...

Γεια σου, Κυριακή μου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Τα καλά νέα είναι πως... κι εγώ έχω αλλεργικό άσθμα. Τα "κακά" νέα είναι ότι ξέρω πως το αλλεργικό άσθμα του καθενός είναι διαφορετικό και δεν θέλω να σου το παίξω ειδήμων σε τόσο σοβαρό θέμα. Προσωπικά δεν με έχει πειράξει, αλλά δεν κάθομαι και από πάνω να το εισπνέω. Το κάνω κοντά σε μπαλκόνι ή παράθυρο ανοιχτό, με το πρόσωπο στραμμένο μακριά από την "επικίνδυνη" ζώνη κι όταν έχει κρύο το κάνω κάτω από ανοιχτό απορροφοτήρα.
Με στάχτη δεν ξέρω, γιατί δεν έχω σκεφτεί να φτιάξω. Αν σου δώσω κάποια συνταγή λοιπόν δε θα είναι δοκιμασμένη από μένα, οπότε... όποια και να πάρεις από το ίντερνετ έχει τις ίδιες πιθανότητες να σου πετύχει ή όχι.
Ενδεικτικά δες εδώ: http://fugazigr.wordpress.com/2011/06/04/%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%BD%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7/ και πες μας τα αποτελέσματα αν το φτιάξεις!
Σε φιλώ. Καλές αλχημείες!

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο μου φαίνεται όλο αυτό κι αν δεν υπάρχουν και σαφείς "οδηγίες προς ναυτιλομένους" ακόμη πιο δύσκολο.Θα εφοδιαστω με μάσκα και θα δοκιμάσω τη κλασική συνταγή.
Φιλιά!
Κυριακή

Blondbrained είπε...

Καλή επιτυχία! Περιμένω νέα! Μην ξεχάσεις να το κόψεις όταν είναι αρκετά μαλακό για να κοπεί, αλλά και αρκετά σκληρό για να μην σου μείνει στα χέρια! Εγώ ξέχασα ένα Καστίλης και μου έγινε πέτρα και μετά γινόταν κομματάκια όταν το έκοβα. Τελικά θα το χρησιμοποιήσω όλο για υγρό σαπούνι. Όχι ότι με χαλάει, αλλά κρίμας...
Εκεί στη μία-δύο μέρες το πολύ να υπολογίζεις! Βασικά όταν σταματήσει να καίει απ' έξω, θα υπολογίσεις περίπου 12 ώρες.

Χρυσούλα είπε...

είχα διαβάσει κάπου ότι τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για σαπουνωποίηση απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε αλλού. Ισχύει αυτό? πχ ακόμη κ αν χρησιμοποιήσω μια φόρμα για κέικ για καλούπι δεν μπορώ να την ξαναχρησιμοποιήσω μετά για τρόφιμα?