Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Κενάφ - η σωτηρία μας;

Υπάρχει ένα φυτό, το οποίο απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα γλυτώνει από τη φτώχια χωρικούς σε περιοχές της Αφρικής, παρέχοντάς τους και πρωτεϊνούχα τροφή και τέλεια μονωτικά υλικά χτισίματος. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κι άλλες εκπληκτικές εφαρμογές του. Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό, που δεν σκίζεται και δεν κιτρινίζει, απαιτεί τη μισή ποσότητα νερού για να καλλιεργηθεί, και είναι τρομερά παραγωγικό, ενώ προσαρμόζεται άριστα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι. Το Κενάφ είναι ένα ετήσιο φυτό της Αφρικής 4.000 ετών το λιγότερο, συγγενές με το βαμβάκι, την μπάμια και τον ιβίσκο. Στην Αφρική το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις ίνες του. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και φτάνει μέχρι τα 4,5 μέτρα περίπου.

Αποδίδει μέχρι 2 τόνους ινών ανά στρέμμα, παρέχοντας μια εκπληκτική πηγή πολτού για παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού εξαιρετικής ποιότητας, κατά πολύ ανώτερης από το χαρτί που προέρχεται από τα δέντρα, και το οποίο παρουσιάζει άριστη κατακράτηση μελάνης, μεγάλη αντοχή στην τυπογραφική πρέσα μεγάλων ταχυτήτων και δεν κιτρινίζει. Η διαδικασία μετατροπής και λεύκανσης του χαρτοπολτού που προέρχεται από το κενάφ απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χημικά έναντι του χαρτοπολτού, που προέρχεται από δασικές πρώτες ύλες.

Το εκπληκτικότερο όμως, στην παρούσα "οικολογική" φάση της ανθρωπότητας, είναι η ικανότητά του να απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα κι αν μειώναμε τις εκπομπές του κατά 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, και πάλι θα μας περίμεναν πολλές δεκαετίες επιρροής του κλίματος από το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε κάτι που μπορεί να τραβήξει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μόνιμα, και άμεσα. Και το έχουμε! Το Κενάφ απορροφά 3-8 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα δέντρο πλήρους ανάπτυξης. Ένα στρέμμα Κενάφ απορροφά 2 τόνους περίπου διοξειδίου, και σε κάποια μέρη του κόσμου μπορεί να κλαδευτεί και να ξαναμεγαλώσει για δεύτερη χρονιά. Με την κατάλληλη διαχείριση, ένα μόνο στρέμμα Κενάφ μπορεί να απορροφήσει μέχρι 4 τόνους διοξειδίου!

Από την άλλη, τα φύλλα του Κενάφ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, 34%, και αποτελεί πηγή τροφής σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα. Σε ένα χωριό της Αφρικής, 2.000 ατόμων, το Κενάφ έσωσε στην κυριολεξία τους κατοίκους από τον αφανισμό. Σε πιλοτικά προγράμματα στην Αφρική αλλά και στην Αϊτή, δίδαξαν σε χωριά τις χρήσεις του Κενάφ, και μοιράστηκαν σπόροι. Οι χωρικοί το λάτρεψαν, φυσικά, και σύντομα έφτιαξαν δικές τους συνταγές, απολαμβάνοντας μια δυναμωτική τροφή.

Φαρμακευτική χρήση του Κενάφ

Ο χυμός των λουλουδιών του, μαζί με ζάχαρη και μαύρο πιπέρι, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ξινίλας. Οι σπόροι είναι αφροδισιακοί, ενώ βοηθούν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αν προστεθούν στην διατροφή. Εξωτερικά χρησιμοποιούνται ως κατάπλασμα για πόνους και μώλωπες. Τα φύλλα είναι καθαρτικά. Ένα έγχυμα φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία από το βήχα. Στην Αγιουβέρδα, τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσεντερείας, και διαταραχές της χολής, του αίματος και του λαιμού. Ο φλοιός χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αναιμίας.


Εδώδιμα μέρη του φυτού

Τα νεαρά φύλλα μαγειρεύονται, πίνονται σαν τσάι ή προστίθενται σε σούπες. Τα φύλλα έχουν μια όξινη γεύση σαν του ξινόχορτου. Οι σπόροι καβουρντίζονται ή αλέθονται σε αλεύρι, και φτιάχνουν κέικ απ' αυτό. Η ρίζα είναι εδώδιμη αλλά πολύ ινώδης, γλοιώδης και χωρίς πολλή γεύση. Από τους σπόρους προκύπτει και φαγώσιμο λάδι.


Άλλες χρήσεις του φυτού

Από τα κλαδιά προκύπτει μια ίνα, πολύ καλό υποκατάστατο των ινών της γιούτα, αν και λίγο πιο τραχιά. Οι κλώνοι της ίνας, που φτάνουν τα 1,5 - 3 μέτρα,χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκοινιών, καναβάτσου, τσουβαλιών, διχτυών,τραπεζομάντηλων, κλπ. Η καλύτερη ποιότητα δίνεται λίγο μετά το άνοιγμα των λουλουδιών του φυτού. Οι ίνες του χρησιμοποιούνται, επίσης στην παραγωγή μοριοσανίδων και άλλων κατασκευαστικών υλικών, στην αντικατάσταση του fiberglass. Ο πολτός από τα κλαδιά χρησιμοποιείται ως χαρτοπολτός. Οι σπόροι περιέχουν 18-35% ελαίου, που μοιάζει πολύ με αυτό από το αράπικο φυστίκι. Το έλαιο χρησιμοποιείται και για καύση, και ως λιπαντικό, και για την παρασκευή σαπουνιών, βαφών και βερνικιών.Τα κλαδιά χρησιμοποιούνται από τους χωρικούς και ως βάση για φωτιά.

Αν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε τον πλανήτη και μαζί την ανθρωπότητα, φυτέψτε Κενάφ ακόμα και στο μπαλκόνι. Το μόνο κακό είναι ότι, επειδή δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα, τους βρίσκετε μόνο μέσω Κολοπετινίτσας, συγγνώμη, μέσω Η.Π.Α. εννοούσα. Ωστόσο αξίζει τον κόπο νομίζω, ειδικά στις δύσκολες εποχές που περνάμε και συνολικά σαν ανθρωπότητα, αλλά και μεμονωμένα σαν χώρα, να έχουμε ένα τέτοιο θαυμάσιο φυτό στον κήπο μας... για ώρα ανάγκης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μια απλή αναζήτηση στο google για κενάφ ή kenaf, θα σας χαρίσει ατελείωτες ώρες μελέτης. Καλό διάβασμα, και καλή σοδειά!
Δεν υπάρχουν σχόλια: