Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Η Διαθήκη του Νίκολας Φλαμέλ.


Είναι τιμή μου να παρουσιάζω σε μετάφραση από το αντίστοιχο αγγλικό κείμενο, την διαθήκη του μέγιστου Αλχημιστή Νίκολας Φλαμέλ, μια διαθήκη που εύκολα παρερμηνεύεται από τους αγνοούντες, επειδή θεωρούν καλύτερο να μην καταλαβαίνουν τίποτε, παρά να ψάχνουν για την "επικίνδυνη" αλήθεια, εκείνη την αλήθεια που μπορεί να τους ρίξει βίαια από το ανάκλιντρο της τεμπελιάς και τη "νιρβάνα" της άγνοιας. Η μετάφραση έγινε από μένα πριν από 7 χρόνια περίπου, και έχει ήδη παρουσιαστεί σε άλλο φόρουμ.

Ποιος είναι ο Φλαμέλ; Μα ο μεγαλύτερος αλχημιστής όλων των εποχών, που έφερε σε πέρας την αλχημιστική εργασία, και ολοκλήρωσε την παρασκευή της φιλοσοφικής λίθου. Βιογραφίες του άπειρες, βιβλία για τη ζωή και το έργο του, επίσης άπειρα. Όμως το σημαντικότερο όλων των έργων του είναι αυτή η "μικρή" διαθήκη, η συμπυκνωμένη γνώση που παρέδωσε στον ανιψιό του, στην οποία περικλείεται όλο το αλχημιστικό έργο.

Η διαθήκη, ασφαλώς, είναι γεμάτη αλχημιστικούς συμβολισμούς, οι οποίοι θα εξηγηθούν, μαζί με το σύνολο της αλχημιστικής εργασίας όπως περιγράφεται στη διαθήκη, σε επόμενες αναρτήσεις αλχημείας, σιγά-σιγά και με προσοχή. Το αλχημιστικό έργο είναι έργο ζωής, η αλχημεία είναι η μέγιστη γνώση όλων, και η τέχνη των τεχνών. Δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι εφικτή η κατανόηση του κειμένου, έστω και διαισθητικά, αν μελετηθούν με προσοχή τα "μικρά γράμματα" που λένε, και δεν αφήσουμε το μυαλό μας να ταυτιστεί με τους φαινομενικά ακατανόητους συμβολισμούς. Άλλωστε, και η ίδια η διαθήκη αυτόν τον σκοπό έχει. Να μεταφέρει το μέγα μυστικό της φιλοσοφικής λίθου σε έναν άνθρωπο που δεν το γνώριζε. Το "κλειδί" είναι τόσο απλό, και τόσο προφανές, που το μυαλό μας αρνείται να το δει, στην κυριολεξία, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι τόσο απλό... Βέβαια, το κλειδί έχει δωθεί εδώ και δεκαετίες στην ανθρωπότητα, αλλά και πάλι, λίγοι το αποδέχονται, και μόνο όσοι το εφαρμόζουν μπορούν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο του.
Η Διαθήκη του Νίκολας Φλαμέλ   

 

Γράφτηκε στην Γαλλία στα τέλη του 1750 και εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1806. Το αρχικό κείμενο ήταν γραμμένο ιδιοχείρως από τον Φλαμέλ σε ένα κωδικοποιημένο αλφάβητο που αποτελούνταν από 96 γράμματα. Είχε γραφτεί στα κρυφά και προοριζόταν μόνο για τον ανηψιό του. Ένας Παριζιάνος γραφιάς ο Πατέρας Περνέττι, και ο Κύριος ντε Σεν Μάρκ κατάφεραν τελικά να σπάσουν τον κώδικα το 1758.


1. Εγώ  ο Νικόλας Φλαμέλ, γραμματικός του Παρισιού, στο έτος 1414, κατά την βασιλεία του ευγενούς Πρίγκηπα Τσάρλς VI, και μετά τον θάνατο της πιστής μου συντρόφου Περενέλ, ωθούμαι από την επιθυμία και την ευχαρίστηση, σε ανάμνησή της και για λογαριασμό σου, αγαπητέ ανηψιέ, να καταγράψω όλη την διαδικασία του μυστικού της Σκόνης της Προβολής, ή του Φιλοσοφικού Βάμματος, που ο Θεός εθέλησε να παραδόσει στον ασήμαντο υπηρέτη του, και το οποίο ανακάλυψα οπως θα ανακαλύψεις κι εσύ εάν εργαστείς σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

2. Και επ’ αυτού μήν ξεχάσεις να ζητήσεις από τον Θεό να σου απονείμει την κατανόηση της λογικής της αλήθειας της φύσης, που θα δεις σε αυτό το βιβλίο, όπου έχω καταγράψει τα μυστικά λέξη προς λέξη, σελίδα προς σελίδα, και όπως τα πραγματοποίησα με την αγαπημένη σου θεία Περενέλ, η οποία μου λείπει πολύ. 

3. Πρόσεξε, πριν εργαστείς να ψάξεις να βρεις τον σωστό τρόπο, όπως θα έκανε ένας άντρας με κατανόηση. Η αιτία της φύσης είναι ο Ερμής, ο Ήλιος και η Σελήνη, όπως έχω πει στο βιβλίο μου, οι φιγούρες των οποίων υπάρχουν κάτω από τα τόξα των Αθώων στο Παρίσι. Αλλά έσφαλα πολύ για 23 χρόνια και  μισό, εργαζόμενος χωρίς να μπορώ  να παντρέψω την Σελήνη, που είναι ο φιλοσοφικός υδράργυρος,  με τον Ήλιο, και να εξάγω από αυτούς τον κόπρο από την γεννεσιουργό τους δύναμη (σημ.μεταφρ. και «σπερματική δύναμη»), που είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο.. Γιατί τότε δεν γνώριζα τον συντελεστή ή φορέα για να ενισχύσω τον Ερμή-υδράργυρο. Γιατί χωρίς αυτόν τον συντελεστή, ο Ερμής-υδράργυρος είναι άχρηστος. 


4. Να γνωρίζεις με ποιον τρόπο ο Ερμής μπορεί να ενισχυθεί από έναν μεταλλικό συντελεστή, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί ποτέ να εισχωρήσει στην κοιλιά του Ήλιου και της Σελήνης. Μετά πρέπει να σκληρυνθεί, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς το θειϊκό οξύ (σημ. αλλά και ψυχή) του χρυσού ή του ασημιού. Γι’αυτό πρέπει πρώτα να ανοίξεις αυτά με έναν μεταλλικό συντελεστή, δηλαδή με βασιλική σατούρνια (κρόνιο), και μετά πρέπει να θέσεις σε κίνηση τον Ερμή με φιλοσοφικό τρόπο, ώστε να μπορέσεις μετά  με αυτόν τον  Ερμή να διαλύσεις μέσα σε αλκοόλη χρυσού και Σελήνης, και να εξάγεις από την αποσύνθεσή τους τον γεννεσιουργό κόπρο. 

5. Και να ξέρεις, πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή μέσον να εργαστείς σε αυτή την Εργασία, εκτός από αυτόν που σου δίνω λέξη προς λέξη. Πρόκειται για μία προσπάθεια που δοσμένη όπως στην παραδίδω δεν είναι καθόλου εύκολη στην πρακτική της, και ακόμα πιο δύσκολη να την ανακαλύψεις. 

6. Να πιστέψεις σοβαρά πως όλη η φιλοσοφική εργασία αποτελείται από την προετοιμασία του Ερμή των σοφών, γιατί μέσα σ’ αυτόν βρίσκεται όλο αυτό που ψάχνουμε, και που ψάχνανε όλοι οι αρχαίοι σοφοί. Κι εμείς, όπως κι εκείνοι, δεν κατορθώσαμε τίποτα χωρίς αυτόν τον Ερμή, τον επεξεργασμένο με Ήλιο και Σελήνη. Γιατί χωρίς αυτά τα τρία, δεν υπάρχει τίποτε σε όλο τον κόσμο που να μπορεί να δημιουργήσει το λεγόμενο φιλοσοφικό και φαρμακευτικό βάμμα. Είναι σκόπιμο λοιπόν να μάθουμε να εξάγουμε από αυτά το ζώντα και πνευματικό σπόρο. 

7. Έχε λοιπόν ως στόχο σου μόνο τον Ήλιο, την Σελήνη και τον Ερμή, επεξεργασμένο με μία φιλοσοφική εργασία, που δεν υγραίνει τα χέρια, αλλά το μέταλλο, και που έχει μέσα του μία μεταλλική θειϊκή ψυχή, δηλαδή το φλεγόμενο φως του θείου. Και για να μην ξεφύγεις από τον σωστό δρόμο, να το εφαρμόσεις στα μέταλλα. Γιατί σε όλα τα μέταλλα υπάρχει το προαναφερόμενο θείο. Και θα το βρείς εύκολα, σχεδόν το ίδιο, στον χρυσό, όσο και στα βάθη και τα σπήλαια του Άρη, που είναι σίδηρο, και της Αφροδίτης, που είναι χαλκός, σχεδόν στην ίδια ποσότητα και στο ένα και στο άλλο. Και εάν δώσεις προσοχή, αυτό το θείο έχει την δύναμη να χρωματίζει ελαφρά την υγρή και ψυχρή Σελήνη, που είναι καθαρό ασήμι, σε αγνό κίτρινο και καλό Ήλιο. Αλλά όμως πρέπει να γίνει με κάποιον πνευματικό συντελεστή, ήτοι το κλειδί που ανοίγει όλα τα μέταλλα, το οποίο θα σου παραδώσω. Μάθε λοιπόν, πως ανάμεσα στα ορυκτά υπάρχει ένα που είναι κλέφτης, και τρώει όλα τα άλλα, εκτός από τον Ήλιο και την Σελήνη, που θεωρούν τον κλέφτη πολύ καλό. Γιατί όταν τους έχει στην κοιλιά του, μπορεί να δημιουργήσει υδράργυρο, με τον τρόπο που θα σου γνωστοποιήσω.

8. Γι’αυτό μην βγαίνεις από τον σωστό δρόμο, αλλά έχε εμπιστοσύνη στα λόγια μου, και μετά εφάρμοσε την πρακτική που θα σου παραδώσω, στο όνομα του Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος.

Η πρακτική.

9. Πάρε καταρχήν από τον μεγαλύτερο ή πρωτότοκο γιό του Κρόνου, όχι τον πρόστυχο, 9 μέρη. Από τα σάμπερ καλίμπς (σημ. μεταφρ. τα σάμπερ ήταν τα ατσάλινα ξίφη της εποχής του, το καλίμπ είναι αραβική έννοια και σημαίνει σκύλος, ίσως η σωστή μετάφραση είναι αραβικά ξίφη) του Θεού του Πολέμου, 4 μέρη. Τοποθέτησε αυτό το τελευταίο σ’ένα χωνευτήρι, κι όταν φτάσει να λυώνει που γίνεται λίγο κόκκινο, ρίξε μέσα τα 9 μέρη του Κρόνου, και αμέσως αυτό θα κοκκινίσει το προηγούμενο. Καθάρισε με προσοχή την βρωμιά που βγαίνει προς τα πάνω, στην επιφάνεια του κρονίου, με νιτρικό κάλιο και τρυγικό κάλιο (σημ. και «τάρταρα»). Η εργασία θα έχει γίνει σωστά, όταν δεις πάνω σε αυτή την ουσία/ύλη ένα αστρολογικό σημάδι, σαν αστέρι. 

10. Μετά δημιουργείται το κλειδί και το ξίφος, που ανοίγει και κόβει όλα τα μέταλλα, αλλά κυρίως τον Ήλιο, την Σελήνη και την Αφροδίτη, που τρώει, καταβροχθίζει και διατηρεί στην κοιλιά του, κι έτσι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο της αλήθειας, εάν τα έχεις κάνει όλα σωστά. Γιατί αυτό το Κρόνιο είναι το βασιλικό θριαμβεύον βότανο, γιατί πρόκειται για έναν μικρό ατελή βασιλιά, που ανυψώνουμε με μία φιλοσοφική επινόηση στο επίπεδο της μεγαλύτερης δόξας και τιμής. Είναι επίσης η βασίλισσα, δηλαδή η Σελήνη και σύζυγος του Ήλιου. Είναι λοιπόν και αρσενικό και θηλυκό, και ο ερμαφρόδιτος Ερμής μας. Αυτός ο Ερμής, ή Κρόνιο παρουσιάζεται  στις πρώτες επτά σελίδες του Αβραάμ του Εβραίου, με δύο φίδια που περιβάλλουν ένα χρυσό μπαστούνι. Φρόντισε να φτιάξεις αρκετή ποσότητα από αυτό, γιατί χρειάζεται αρκετό, δηλαδή περίπου 12 με 13 λίβρες, ή ακόμα περισσότερο, ανάλογα με το αν θες να δουλέψεις σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα. 

11. Πάντρεψε λοιπόν τον νεαρό θεό Ερμή, δηλαδή τον υδράργυρο, με αυτό που είναι ο φιλοσοφικός Ερμής, με τον οποίο θα μπορέσεις να θέσεις σε κίνηση και να ενισχύσεις τον ρέων υδράργυρο, επτά ή ακόμα και δέκα ή έντεκα φορές με τον λεγόμενο συντελεστή, που ονομάζεται κλειδί, ή με ένα ατσαλένιο ξίφος, γιατί αυτό κόβει, θερίζει και διαπερνά όλα τα σώματα των μετάλλων. Τότε θα έχεις το διπλό και τριπλό νερό που παρουσιάζεται στο βιβλίο του Αβραάμ του Εβραίου ως ένα ροδόδεντρο, που βγαίνει μέσα από την βάση μίας βελανιδιάς, ήτοι του Κρόνιου, που είναι το βασιλικό κλειδί, και πηγαίνει και γκρεμίζεται (σημ. μεταφρ. και «γίνεται ίζημα») μέσα στην άβυσσο, όπως λέει ο ίδιος συγγραφέας, δηλαδή, μέσα στο δοχείο που είναι προσαρμοσμένο στην φιάλη απόσταξης, όπου ο διπλός Υδράργυρος πέφτει με την βοήθεια αρκετής φωτιάς. 

12. Αλλά εδώ υπάρχουν αγκάθια και ανυπόφορες δυσκολίες, εκτός εάν ο Θεός αποκαλύψει το μυστικό του, ή το δώσει κάποιος δάσκαλος. Γιατί ο Ερμής δεν παντρεύεται με τον βασιλικό Κρόνιο. Είναι δύσκολο να βρείς τον μυστικό τρόπο για να τα ενώσεις. Γιατί εάν δεν ξέρεις την μυστική τέχνη με την οποία πραγματοποιείται αυτή η ένωση και ειρήνη ανάμεσα στα προαναφερόμενα ασήμια, δεν θα καταφέρεις τίποτα. Δεν θα σου κρύψω τίποτα, αγαπητέ ανηψιέ, κι έτσι σου λέω πως χωρίς τον Ήλιο και την Σελήνη δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό. Πρέπει λοιπόν να καταφέρεις αυτόν τον γέρο άντρα, ή αδηφάγο λύκο, να καταφάει τον χρυσό ή το ασήμι κατά το βάρος που θα σου αποκαλύψω. Άκου λοιπόν τα λόγια μου, για να μήν κάνεις κανένα λάθος, όπως έκανα εγώ. Λέω λοιπόν πως πρέπει να δώσεις χρυσό για να φάει ο γέρος δράκος μας. Πρόσεξε όμως πώς θα εργαστείς. Εάν δώσεις λίγο χρυσό στο λιωμένο Κρόνιο, το χρυσό ανοίγεται, αλλά ο υδράργυρος δεν θα το πάρει. Κι αυτό είναι ανάρμοστο, και δεν επιφέρει κανένα κέρδος. Βρίσκομαι καιρό σε αυτή την τέχνη και έχω εργαστεί σκληρά, πριν βρω τον τρόπο να τα καταφέρω. Εάν λοιπόν του δώσεις πολύ χρυσό να φάει, ο χρυσός δεν θα ανοιχθεί πολύ ούτε θα φαγωθεί, αλλά θα πάρει τον υδράργυρο και θα παντρευτούν. Έτσι όμως αποκαλύπτεται ο τρόπος.  Κράτα αυτό το μυστικό, και μην το καταγράψεις ούτε σε χαρτί, ούτε με άλλον τρόπο που μπορεί να αποκαλυφθεί εύκολα. Γιατί μπορεί να γίνουμε αιτία μεγάλης δυστυχίας. Σου το παραδίδω μυστικά και βασιζόμενος στην συνείδησή σου, επειδή σε αγαπώ πολύ.  

13. Πάρε δέκα ουγγιές του κόκκινου Ήλιου, δηλαδή πολύ φίνο, καθαρό και αγνό κατά εννέα με δέκα φορές μέσω του αδηφάγου λύκου μόνο. Δύο ουγγιές του βασιλικού Κρόνιου που θα λιώσεις σε ένα χωνευτήρι, κι όταν λιώσουν θα προσθέσεις τις δέκα ουγγιές του καθαρού χρυσού. Λιώσε αυτά τα δύο μαζί, και ανακάτεψέ τα με ένα αναμμένο κάρβουνο. Τότε θα ανοιχτεί λίγο ο χρυσός σου. Χύσε το πάνω σε μία μαρμάρινη πλάκα ή μέσα σε σιδερένιο γουδί, και μετέτρεψέ το σε σκόνη, και κονιορτοποίησέ το καλά με τρείς λίβρες υδράργυρου. Κάντο να πήξει σαν τυρί, μέσα στο κοπανιστήρι, δουλεύοντας μπρος και πίσω. Ξέπλυνε αυτό το αμάλγαμα με καθαρό κοινό νερό μέχρι να καθαριστεί καλά και να φαίνεται όλη η μάζα καθαρή και λευκή σαν Σελήνη. Η ένωση του χρυσού με το βασιλικό χρυσαφένιο Κρόνιο πραγματοποιείται, όταν η μάζα είναι μαλακή στην αφή σαν βούτυρο. 

14. Πάρε αυτή την μάζα, την οποία θα στεγνώσεις απαλά με λινό ή μεταξωτό ρούχο, με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτός είναι ο μόλυβδός μας, και η μάζα μας από Ήλιο και Σελήνη, όχι η πρόστυχη και βρώμικη, αλλά η φιλοσοφική. Βάλε την μέσα σε μία καλή φιάλη απόσταξης από πηλό, αλλά καλύτερα από σίδερο. Βάλε την φιάλη σε έναν κλίβανο, και εφάρμοσε ένα δοχείο πάνω της. Άναψε την φωτιά σταδιακά. Δύο ώρες μετά δυνάμωσε την φωτιά σου, ώστε να μπορέσει να περάσει ο Ερμής στο δοχείο. Αυτός ο Ερμής είναι το νερό του φλεγόμενου ροδόδεντρου. Είναι επίσης το αίμα των αθώων που σφαγιάζονται στο βιβλίο του Αβραάμ του Εβραίου. Τώρα μπορεί να υποθέτεις ότι αυτός ο Ερμής έχει φάει λίγο από το σώμα του βασιλιά, κι ότι θα έχει πολύ περισσότερη δύναμη να καταναλώσει και το υπόλοιπο σώμα του βασιλιά, αργότερα, όταν θα είναι πιο πολύ καλυμένο από το σώμα του Κρόνιου. Έχεις τώρα ανέβει ένα επίπεδο ή σκαλί στην Τέχνη. 

15. Βγάλε τα κατακάθια από την φιάλη, και λιώσε τα σε ένα χωνευτήρι σε πολύ δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε σε αυτό τέσσερις ουγγιές του Κρόνιου, και εννέα ουγγιές του Ήλιου. Τότε ο Ήλιος εξαπλώνεται σε αυτά τα κατακάθια, και ανοίγεται πολύ περισσότερο από ό,τι την τελευταία φορά, καθώς ο Ερμής έχει περισσότερο δύναμη από πριν. Θα έχει την ισχύ και την αρετή να διαπεράσει τον χρυσό, και να καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του, και να γεμίσει την κοιλιά του με τον χρυσό, σιγά σιγά. Δούλεψε λοιπόν όπως πρίν. Πάντρεψε αυτόν τον Ερμή που είναι ισχυρότερος, κατά μία βαθμίδα, με αυτή τη νέα μάζα, κονιορτοποιώντας τα όλα μαζί, μέχρι να γίνουν σαν βούτυρο και τυρί. Ξέπλυνε και κονιορτοποίησε αρκετές φορές, μέχρι να φύγει όλη η μαυρίλα. Στέγνωσέ το όπως έχουμε ήδη πει. Βάλε το όλο μέσα στην φιάλη, και πράξε όπως προηγούμενα δίνοντας ανά δύο ώρες λίγη φωτιά, και μετά δυνατή, ικανή να οδηγήσει και να προκαλέσει τον Ερμή να πέσει μέσα στο δοχείο, ώστε να γίνει ο Ερμής ακόμα πιο ενεργός, και τότε θα έχεις φτάσει στο δεύτερο επίπεδο της φιλοσοφικής σκάλας. 

16. Επανέλαβε την ίδια εργασία προσθέτωντας το Κρόνιο στο κατάλληλο βάρος, δηλαδή σιγά σιγά, και πράττωντας όπως πρίν, μέχρι να έχεις φτάσει στο δέκατο σκαλοπάτι της φιλοσοφικής σκάλας. Μετά ξεκουράσου. Γιατί ο Ερμής μας είναι αναμμένος, ενεργός, πλήρως απορροφημένος και γεμάτος από το αρσενικό θείιο, και ενισχυμένος με τον αστρικό χυμό που βρισκόταν βαθιά μέσα στα σπλάχνα του χρυσού του κρόνιου δράκου μας. Να είσαι σίγουρος πως αυτή την στιγμή γράφω για σένα πράγματα που κανένας φιλόσοφος δεν έχει καταγράψει ή ανακοινώσει ποτέ. Γιατί αυτός ο Ερμής είναι το υπέροχο κηρύκειο, για το οποίο τόσο έχουν μιλήσει οι σοφοί στα έργα τους, και το οποίο όπως λένε έχει την δύναμη να πραγματοποιήσει την φιλοσοφική εργασία, και λένε την αλήθεια, γιατί κι εγώ το κατάφερα μόνο με αυτό, κι εσύ θα κατορθώσεις να το κάνεις, εάν είσαι έτοιμος. Γιατί αυτό είναι και τίποτε άλλο, η άμεση ύλη και η ρίζα όλων των μετάλλων.  

17. Τώρα έχει ολοκληρωθεί και επιτευχθεί η προετοιμασία του Ερμή, ο οποίος είναι έτοιμος να δεχθεί μέσα στην φύση του τον χρυσό και το ασήμι, για να διεργαστεί με φυσικό τρόπο και απλότητα το Φιλοσοφικό Βάμμα, ή η σκόνη που μετατρέπει όλα τα μέταλλα σε χρυσό και ασήμι. 

18. Μερικοί νομίζουν πως έχουν όλη την εργασία τελειωμένη, όταν έχουν έτοιμο τον Θεϊκό Ερμή. Αλλά απατώνται οικτρά. Γι’αυτό πέφτουν σε αγκάθια πριν καταφέρουν να αποσπάσουν το ρόδο, επειδή τους λείπει η κατανόηση. Είναι πράγματι αλήθεια, πως εάν κατανοούσαν το βάρος, την λειτουργία της φωτιάς, και τον σωστό τρόπο, δεν θα είχαν και πολλά να κάνουν, και δεν θα αποτύγχαναν ακόμα κι αν το ήθελαν. Αλλά σε αυτή την τέχνη υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος εργασίας. Μάθε λοιπόν και παρατήρησε καλά τον τρόπο, σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να σου πω. 


19. Στο όνομα του Θεού, θα πάρεις από τον ζωντανό Ερμή σου όση ποσότητα επιθυμείς. Θα την βάλεις μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο μόνο του. Ή δύο με τέσσερα μέρη Ερμή με δύο μέρη του χρυσαφένιου Κρόνιου, δηλαδή ένα από τον Ήλιο, και δύο από το Κρόνιο. Θα τα ενώσεις μαζί και θα τα κάνεις σαν βούτυρο, θα τα πλύνεις, θα τα καθαρίσεις και θα τα στεγνώσεις.και θα σφραγίσεις το δοχείο σου με την σφραγίδα της σοφίας.  Βάλε το σε έναν κλίβανο σε ζεστές στάχτες σε θερμοκρασία τέτοια σαν αυτή που ζεσταίνει τα αυγά της η χήνα. Ασε τον Ερμή που έχεις έτσι προετοιμάσει να ανέλθει και να κατέλθει για ένα διάστημα 40-50 ημερών, μέχρι να δεις ότι δημιουργεί μέσα στο δοχείο σου ένα λευκό ή κόκκινο θείιο, που ονομάζεται φιλοσοφικό εξευγένισμα (σημ. μεταφρ. εξευγενισμένο), το οποίο προέρχεται από τα νεφρά του Ερμή. Θα μαζέψεις αυτό το θειάφι με ένα φτερό. Είναι ο ζωντανός Ήλιος και η ζωντανή Σελήνη, που γέννησε από μέσα του ο Ερμής. 

20. Πάρε αυτό το λευκό ή κόκκινο θειάφι, κονιορτοποίησέ  το σε ένα κομμάτι γυαλιού ή μάρμαρου, και ρίξε πάνω του ραντίζοντάς το ένα τρίτο του βάρους του Ερμή από τον οποίο προήλθε αυτό το θείιο. Με αυτά τα δύο φτιάξε μία αλοιφή σαν βούτυρο. Βάλε πάλι το μίγμα μέσα σε ένα οβάλ γυαλί. Βάλε το στον κλίβανο σε ικανοποιητική ήπια φωτιά από στάχτες, και φτιαγμένες (οι στάχτες) με φιλοσοφικό τρόπο. Ανάμιξέ το μέχρι ο Ερμής να γίνει θειάφι, και κατά την διάρκεια αυτής της παρασκευής, θα δείς υπέροχα πράγματα μέσα στο δοχείο σου, δηλαδή όλα τα χρώματα που υπάρχουν στον κόσμο, που βλέποντάς τα θα θες να ευχαριστήσεις τον Θεό για αυτό το δώρο. 

21. Όταν θα έχεις φτάσει στο μώβ κόκκινο χρώμα, πρέπει να το συλλέξεις. Γιατί τότε έχει δημιουργηθεί η αλχημιστική σκόνη, που μετατρέπει κάθε μέταλλο σε πανέμορφο, αγνό και καθαρό χρυσό, που μπορείς να το πολλαπλασιάσεις βρέχοντάς το, όπως έκανες ήδη, ραντίζοντας με φρέσκο Ερμή, και αναμιγνύοντάς το στο ίδιο δοχείο, τον ίδιο κλίβανο και φωτιά, και ο χρόνος θα είναι λιγότερος, και η δύναμή του δέκα φορές ισχυρότερη. 

22. Αυτή είναι λοιπόν η εργασία που γίνεται μόνο με τον Ερμή, που μερικοί νομίζουν πως δεν είναι αληθινή, γιατί είναι αδύναμοι και ανόητοι, και καθόλου ικανοί να κατανοήσουν αυτή την εργασία.  


23. Εάν θέλεις να εργαστείς και με άλλον τρόπο, πάρε καθαρό Ήλιο σε καθαρή σκόνη ή σε πολύ λεπτά φύλλα. Κάνε μία αλοιφή από αυτό, με επτά μέρη του φιλοσοφικού σου Ερμή, που είναι η Σελήνη μας.  Βάλε τα μαζί μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο σφραγισμένο. Βάλε το σε έναν φούρνο. Άναψε δυνατή φωτιά, δηλαδή τόση όση χρειάζεται για να λυώσει ο σίδηρος. Γιατί τότε θα έχεις βρει την σωστή προετοιμασία της φωτιάς. Και άσε τον Ερμή σου, που είναι ο φιλοσοφικός άνεμος, να ανέλθει και να κατέλθει στο σώμα του χρυσού, τον οποίο κατατρώει σιγά σιγά, και μεταφέρει μέσα στην κοιλιά του. Ανάμιξέ το μέχρι ο χρυσός και ο Ερμής να μήν ανέρχονται ούτε να κατέρχονται πλέον, αλλά να παραμένουν και οι δύο ήσυχοι, και τότε θα έχει επιτευχθεί ειρήνη και ένωση ανάμεσα στους δύο δράκους, που είναι η φωτιά και το νερό μαζί. 

24. Τότε θα δεις μέσα στο δοχείο σου μεγάλη μαυρίλα, σαν αυτή της λυωμένης πίσσας, που είναι σημάδια του θανάτου και της σήψης του χρυσού, και το κλειδί όλης της εργασίας. Κάνε το λοιπόν να αναστηθεί αναμιγνύοντάς το, και  μην κάνεις την ανάμιξη βαριεστημένα. Κατά αυτή την προετοιμασία θα γίνουν διάφορες αλλαγές, δηλαδή, η ύλη θα περάσει μέσα από όλα τα χρώματα, το μαύρο, το γκρι, το μπλε, το πράσινο, το άσπρο, το πορτοκαλί, και τελικά το κόκκινο, τόσο κόκκινο όσο το αίμα. Να περιμένεις μέχρι αυτό το τελευταίο χρώμα, γιατί αυτό είναι το αληθινό θειάφι, και η αλχημιστική σκόνη. Δεν λέω τίποτα συγκεκριμένα για τον χρόνο, γιατί αυτό εξαρτάται από την εργασία του τεχνίτη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις, εάν δουλέψεις όπως σου έδειξα. 

25. Εάν είσαι έτοιμος να πολλαπλασιάσεις την σκόνη σου, πάρε ένα μέρος από αυτή, και βρέξε το με δύο μέρη ζωντανού Ερμή. Κάνε μία απαλή αλοιφή. Βάλε την σε ένα δοχείο, όπως είχες κάνει πάλι, με τον ίδιο φούρνο και φωτιά, και ανάμιξέ το. Αυτή την δεύτερη φορά στον φιλοσοφικό τροχό θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο από την πρώτη φορά, και η σκόνη σου θα είναι δέκα φορές πιο ισχυρή. Βάλε το στον τροχό ακόμα και εκατό φορές, κι όσες θέλεις. Τότε θα έχεις στα χέρια σου έναν θησαυρό ανεκτίμητο, ανώτερο από ό,τι υπάρχει στον κόσμο, και δεν θα μπορείς να επιθυμήσεις τίποτε άλλο πιά, γιατί θα έχεις και πλούτη και υγεία, εάν τα χρησιμοποιήσεις ορθά. 

26. Εχεις τώρα τον θησαυρό όλης της ευτυχίας του κόσμου, τον οποίο εγώ ο φτωχός χωριάτης από την Πάντουα, δημιούργησα τρείς φορές στο Παρίσι, στο σπίτι μου, στον δρόμο des Ecrivains, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Jacques de la Boucherie, και τον οποίο εγώ ο Φλαμέλ σου παραδίδω, χάριν της αγάπης που σου έχω, για την δόξα και τιμή του Uεού, στο όνομα του Πατρός, του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

Το σπίτι του, όπου πραγματοποιήθηκε η αλχημιστική εργασία, στο Παρίσι. Στην είσοδο είναι γραμμένο "Προσευχή και εργασία",
και είναι κάτι που ένας αλχημιστής κατανοεί επακριβώς.

4 σχόλια:

BlueAngel είπε...

πολύ ενδιαφέρον....
περιμένουμε την συνέχεια.
άσε τις αλοιφές(για λίγο) και πες μας περισσότερα....

Blondbrained είπε...

Κατάφερες να το βρεις... Προχθές μόλις αναρωτιόμουν αν το έχει διαβάσει κανείς κι αν έκανε σε κανέναν εντύπωση. Καθόλου τυχαίο. Θα επανέλθω συντόμως...

BlueAngel είπε...

το έχω "βρει" εδώ και καιρό αλλά περίμενα.....!!!!!!!
Αναμένουμε!!!

vagelis Vlchs είπε...

Το διάβασα και αυτό... Αλλά θέλει αποκρυπτογράφηση;