Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Ψωμάκια αφράτα για σάντουιτς κι ό,τι άλλο βρώμικο σκεφτείτε!


Το τραυματισμένο ψωμάκι είναι αυτό που έκανα τη δοκιμή μαλακωσιάς!
Και ήταν αυτό που "έπεσε" πρώτο στον βωμό της πείνας μας.

Αυτή τη συνταγή την έκανα συρραφή από διάφορες συνταγές, κυρίως από τις "συνταγές της παρέας". Είναι τα πιο αφράτα και υπέροχα ψωμάκια της οικουμένης! Σηκώνουν πολλές παραλλαγές, πχ γλυκάνισο ή μαστίχα κοπανισμένη μέσα ή άλειμμα με αβγό στο τέλος, και αν τα βάλουμε στην κατάψυξη, θα έχουμε να μασουλάμε για μέρες!

Περνάνε χαλαρά σαν ψωμάκια για το φαγητό, αλλά τα χρησιμοποιούμε επίσης για τα σάντουιτς των παιδιών, ειδικά για το σχολείο σαν κολατσιό, ή και για κολατσιό δικό μας, τα περιχύνουμε με λαδάκι και αφήνουμε τρυφερά πάνω του μια ψιλοκομμένη ντοματούλα, πασπαλίζοντας με αλάτι και ρίγανη και ίσως λίγη τριμμένη φέτα, τα αλείφουμε με μαρμελάδες, μέλια, μερέντες και... ωχ... τώρα μου 'ρθε και μια "βρώμικη" εκδοχή του. Αν έχετε περιθώριο να πάρετε κιλά να το κάνετε. Αλλιώς, δεν παίρνω το βάρος πάνω μου, σας προειδοποιώ: μπορείτε να το γεμίσετε με πατατάκια και μερέντα. Θεοί... Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΕΥΣΗ!

Πάμε λοιπόν.

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
5 κουτ. σούπας λάδι
6 φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το μισό φακελάκι μαγιάς με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και μισό φλιτζάνι από το αλεύρι, μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε ή ένα βράδυ ή περίπου 2 ώρες. Καλύτερα όλο το βράδυ, αν έχουμε το χρόνο.

Ρίχνουμε το μίγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ που θα κάνουμε το ζύμωμα, και βάζουμε το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη και το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, και μετά ρίχνεις και το αλάτι. Ρίχνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι που να μην κολλάει στα χέρια.

Όταν γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμαράκι, ρίχνουμε το λάδι μας σε τέσσερις περίπου δόσεις, ζυμώνοντας καλά κάθε φορά, για να απορροφηθεί τελείως.

Το βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να διπλασιαστεί. Γύρω στη μισή ώρα θέλει το καλοκαίρι, κανά 45λεπτό-1 ώρα τον χειμώνα.

Το κόβουμε σε επτά ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε μπαλίτσες, που τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και φτιάχνουμε μια μαργαρίτα, εκτός αν θέλουμε να κάνουμε μακρόστενα ψωμάκια, τα οποία μπορούμε να ενώσουμε ελαφρά, στην σειρά για να κερδίσουμε χώρο.

Αφήνουμε γύρω στα 20 λεπτά να ξεκουραστούν. Τα σταυρώνουμε για καλό και για κακό -εγώ μια φορά δεν σταύρωσα ψωμί και έγινε πλάκα στον φούρνο, ανεξήγητα πράματα!

Τα αλείφουμε με λάδι πάνω και ρίχνουμε σουσαμάκι μαύρο ή άσπρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Όταν δούμε ότι παίρνουν καλό χρώμα, αλλά όχι τελείως καστανό, γιατί θα ξεραθούν, τα βγάζουμε.

Αφήνουμε την μαργαρίτα μας να κρυώσει πάνω στη σίτα του φούρνου, έξω από τον φούρνο, για να μην μουλιάσουν από την υγρασία τους.

Τα "καταστρέφουμε" με μανία, αλλά και με σεβασμό στη θυσία τους! Εμείς δοκιμάσαμε το πρώτο με μαρμελάδα μήλο. Σπιτική εννοείται. Σε άλλη ανάρτηση αυτά τα μαρμελαδίστικα. Το τρυφερό χέρι είναι το δικό μου. Και το τρυφερό στόμα δικό μου ήταν. Η μαγείρισσα δοκιμάζει πρώτη άλλωστε.


ΤΕΛΕΙΑ! Καλή όρεξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: