Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Τα καλύτερα λάδια βοτάνων...

 ....είναι πάντα αυτά που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας. Καταρχάς γιατί τα κάνουμε δυνατά-δυνατά κι όχι νερομπουρμπουλέ σαν του εμπορίου. Και γιατί μοσχοβολάνε βοτανίλα κι όχι λαδίλα. Και γιατί με μια εξωτερική χρήση σε αντίστοιχο πρόβλημα βλέπεις άμεσα αποτέλεσμα. Και γιατί... δεν κατάλαβα από πού κι ως πού πρέπει να χρυσοπληρώνουμε για δώρα που μας δίνει απλόχερα και δωρεάν η μαμά Φύση!!!Καταρχάς μπορείτε να φτιάξετε εκχύλισμα από φρέσκα βότανα/άνθη ή από αποξηραμένα. Κάποια βότανα εκχυλίζονται καλύτερα φρέσκα, όπως το βαλσαμόχορτο, και άλλα δεν έχουν πρόβλημα όπως και να τα δουλέψεις, πχ η λεβάντα. Υπάρχουν πάλι άλλα, όπως η καλέντουλα, που δίνει καλύτερο αποτέλεσμα με πιο πολύπλοκη διαδικασία, που θα την δούμε στην επόμενη ανάρτηση. 

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξουμε εκχυλίσματα βοτάνων:

Η ΚΡΥΑ ΜΕΘΟΔΟΣ, η ευκολότερη, αφού δεν ασχολούμαστε με την εκχύλιση στο στάδιο της ωρίμανσης. Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται για εκχύλιση ανθέων και φύλλων.
1. Μαζέψτε τα βότανα ή / και τα λουλούδια σας. Χρειάζεστε τόσα ώστε να γεμίσει το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε για την εκχύλιση.
2. Αφήστε τα ένα βράδυ απλωμένα πάνω σε χαρτί κουζίνας να μαραθούν. Πρέπει να αποξηρανθούν καλά πριν την εκχύλιση, αλλιώς η υγρασία θα χαλάσει και θα ταγγίσει το λάδι σας. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας αποξηραμένα βότανα, είτε δικά σας είτε από πηγή που ξέρετε πως έχει καλή ποιότητα βοτάνων. Όσο καλύτερο και πιο πρόσφατα αποξηραμένο το βότανο, τόσο περισσότερες οι ουσίες που θα "βγουν" στο λάδι σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα βότανα παραλείπετε αυτό το βήμα και το επόμενο. Γενικά όμως η κρύα μέθοδος δεν προτιμάται για φρέσκα βότανα γιατί χαλάει πολύ πιο εύκολα το λάδι μας. Μάλλον επειδή λείπει η μαγεία του ηλιακού φωτός!
3. "Σπάστε" τα βότανά σας με το χέρι ή κοπανίστε τα ελαφρά σε ένα γουδί. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα, απλώς στεγνώστε τα καλά για ένα δίωρο με χαρτί κουζίνας. Δεν θα αποξηρανθούν, αλλά η πολλή υγρασία θα φύγει.
4. Βάλτε τα μέσα στο βάζο σας, το οποίο θα έχετε απολυμάνει με λίγο οινόπνευμα. Το βάζο θέλουμε να κλείνει καλά για διάφορους λόγους. Βάλτε τα βότανά σας στο βάζο χωρίς να τα συμπιέσετε και καλύψτε τα με λάδι καλής ποιότητας, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, αλλιώς άλλο λάδι ψυχρής έκθλιψης, όπως ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο κλπ. Βάλτε το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας μέσα στο βάζο και ανακατέψτε ελαφρά για να πάει παντού το λάδι και να ξεφορτωθείτε πιθανές φυσαλίδες αέρα. Όταν επιλέγετε το λάδι σας, σκεφτείτε ότι το ελαιόλαδο έχει την τάση να καλύπτει την μυρωδιά των βοτάνων σας, εκτός αν τα κάνετε σούπερ ντούπερ εκχύλιση, κάτι που δεν είναι εφικτό με την κρύα μέθοδο. Τα υπόλοιπα λάδια είναι πιο "ήπια" με τα βότανά μας. Από την άλλη, το ελαιόλαδο είναι το πιο ανθεκτικό από τα λάδια ακόμα και για την κρύα μέθοδο και το πιο πλούσιο σε ουσίες εννοείται. Οπότε, ζυγίστε τα και αποφασίστε. Εγώ την κρύα μέθοδο δεν την προτιμώ έτσι κι αλλιώς. Αν δεν υπάρχει "φωτιά" στη διαδικασία με κάποιον τρόπο, είτε μέσω του Ήλιου είτε μέσω της κουζίνας μου, έχω θέμα.. 
5. Κλείστε καλά το βάζο και βάλτε του μια ετικετούλα με την ημερομηνία για να ξέρετε πότε να κάνετε τις υπόλοιπες εργασίες σας.
6. Φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (μακριά από τον ήλιο) για έξι βδομάδες το πολύ αλλιώς μπορεί να χαλάσει.
7. Μετά τις έξι βδομάδες στραγγίξτε καλά το λάδι σας με ένα τουλπάνι, πιέστε όσο περισσότερο μπορείτε τα λαδωμένα σας βότανα, γιατί εκεί είναι το "καλό το πράγμα", και βάλτε το λάδι σας σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο, κατά προτίμηση σκούρου χρώματος. Μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, επίσης ενδείκνυται για άνθη και φύλλα και απαιτεί περισσότερο την προσοχή μας από την προηγοήμενη μέθοδο, έτσι για κάποιους είναι πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες θερμές μεθόδους, γιατί πρέπει την πρώτη βδομάδα να το ανοίγεις και να ελέγχεις κάθε μέρα μήπως έπιασε μύκητες το λάδι μας, να ανακινείς το βάζο, να ελέγχεις το χρώμα κλπ κλπ. Από τη δεύτερη βδομάδα απλά ανακινείς κάθε μέρα και ελέγχεις για μύκητες χωρίς να το ανοίγεις, κι αυτό το συνεχίζεις για τις επόμενες δύο ή πέντε βδομάδες που μένουν. Πολλή προσοχή όταν το ανακινούμε να μην δημιουργήσουμε φυσαλίδες αέρα, γιατί αυτές είναι που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μυκήτων. Στην ανάγκη ανοίγουμε και ανακατεύουμε πάλι με την ξύλινη κουτάλα.
Η διαφορά με την προηγούμενη μέθοδο είναι ότι από το τέταρτο βήμα και μετά, το βάζετε είτε απευθείας στον ήλιο για δύο βδομάδες το πολύ, έξω στην βεράντα πχ, είτε σε ένα σημείο με φως για 3-6 βδομάδες. Μπορούμε στις 2 βδομάδες περίπου να ανανεώσουμε το λάδι μας με νέο βότανο, και να το αφήσουμε άλλο τόσο. Έτσι θα γίνει πιο δυνατό. Μπορούμε να το κάνουμε μέχρι τρεις φορές άνετα αυτό. Συνολικά μέχρι έξι βδομάδες και πάλι. Ένα τιπ: μπορούμε να ανοίγουμε μια φορά τη βδομάδα το βάζο, για να ελέγχουμε αν έχει υγρασία στο κάτω μέρος του καπακιού, και να την σκουπίζουμε. Η υγρασία είναι no, no, no κατάσταση. Η υγρασία κια οι φυσαλίδες. Σημειώσατε; 

Μπράβο... Πάμε παρακάτω, στα ωραία!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΣΕ ΜΠΕΝ ΜΕΡΙ, ΦΟΥΡΝΟ, Ή ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΓΑΣΤΡΑ (crockpot). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ηλεκτρική κουβέρτα, λένε, και δεν έχω καμία αμφιβολία. Σίγουρα όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ηλεκτρικός παρασκευαστής γιαουρτιού ή ηλεκτρικό φουρνάκι. Είναι η αγαπημένη μου και ενδείκνυται για τις περισσότερες εκχυλίσεις, ειδικά για ρίζες και φλοιούς δέντρων, που δεν εκχυλίζουν εύκολα τις θεραπευτικές τους ουσίες. Μόνο για τα βότανα που εκχυλίζονται φρέσκα δεν κάνει, όπως το βαλσαμόχορτο. Επίσης βολεύει πολύ γιατί απαιτούνται μόλις μερικές ώρες για να έχεις ένα πολύ δυνατό θεραπευτικό λάδι της αρεσκείας σου!

Ας δούμε την διαδικασία και τους διαφορετικούς τρόπους. 

-ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ: Βάλτε τα βότανά σας σε ένα σχετικά χαμηλό πυρέξ, αλλά αρκετά βαθύ για να χωρέσει τα βότανά σας μαζί με το λάδι, χωρίς να γεμίσετε το φούρνο λάδια κι άντε μετά να καθαρίζετε! Το λοιπόν, βάζετε τα βότανά σας και τα καλύπτετε με το λάδι σας. Καλύπτετε το πυρέξ. Πολλά έχουν δικό τους καπάκι, ή τουλάχιστον αυτό το σετάκι που πήρα δώρο γάμου έχει. Μερσί, θεία! Ανάβετε τον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία ή γύρω στους 40 βαθμούς και το αφήνετε 3-5 ώρες. Το ιδανικό είναι να το αφήσετε όλη μέρα, αλλά ποιος έχει την υπομονή. Εγώ την έχω... περιέργως! Πρέπει όμως να το παρακολουθείτε πού και πού, να ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα -το αντίστοιχο της ανακίνησης των προηγούμενων μεθόδων. Όσο θα περνάει η ώρα θα βλέπετε να αλλάζει το χρώμα και πιθανά και η μυρωδιά. Μην το ζαλίσετε με το άνοιξε-κλείσε του φούρνου, αλλά μην το ξεχάσετε κιόλας! Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να κλείσετε τον φούρνο σας, κάντε το, αλλά μην βγάλετε ακόμα από μέσα το πυρέξ. Αφήστε το να "κρυώσει" μέσα, δε θα πάρει πάνω από μια ώρα. Και μετά συνεχίζετε κανονικά, στραγγίζοντας με το τουλπάνι κλπ. Για πιο δυνατή εκχύλιση, σ' αυτή τη φάση μπορείτε να ανανεώσετε και πάλι τα βότανά σας στο ίδιο λάδι και να επαναλάβετε την διαδικασία, στον ίδιο χρόνο περίπου. Πχ το θερμάνατε 4 ώρες; Ξανακάντε το ίδιο με το νέο βότανο. 24 ώρες; Το ίδιο. Μπορείτε να το κάνετε και πάλι μέχρι τρεις φορές. Βασικά μπορείτε να το κάνετε και τέσσερις και πέντε και δέκα φορές, αλλά ειλικρινά θα είναι περιττό μετά τις τρεις, ή τέλος πάντων αν είναι να το κάνετε παραπάνω, προτιμήστε μια από τις επόμενες μεθόδους, αδελφέ! Δε θα εκχυλίζετε το ίδιο βότανο όλο το χρόνο, έλεος!
Θα σας πω πως τα καλύτερα λάδια τα θερμαίνουν είτε σε ηλεκτρικό φουρνάκι είτε σε crockpot για μία ολόκληρη βδομάδα, ανανεώνοντας άλλες δύο φορές τα βότανα. Κάνουν τριπλή εκχύλιση στο ίδιο λάδι δηλαδή, συνολικά σε περίοδο τριών εβδομάδων. Τρομερό και φοβερό το αποτέλεσμα! Τα χρώματα και οι μυρωδιές δεν περιγράφονται!!! Δεν μυρίζει λάδι, ούτε έχει το χρώμα του λαδιού. ακόμα κι αν έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο, που είναι πολύ βαρύ και δύσκολο λάδι. Αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυται για όσους εργάζονται ή λείπουν ώρες από το σπίτι. Ένα σαββατοκύριακο όμως θα μπορούσατε να το αφιερώσετε, έτσι δεν είναι; Επίσης μπορείτε να εκχυλίσετε στον ίδιο φούνρο δύο ή περισσότερα βότανα, ανάλογα πόσα πυρέξ μπορείτε να "χωρέσετε". Κάποιοι βάζουν κατευθείαν τα βάζα, αλλά μέσα σε ένα βαθύ ταψί που έχει μέσα νερό. Πολύ οικονομική μέθοδος γενικά... κι αν δείτε τις τιμές που χρεώνουν για κάποια λάδια, θα συμφωνήσετε!

-ΣΕ ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ Ή ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ. Πολύ βολικό επίσης, αλλά απαιτεί ακόμα περισσότερο την προσοχή σας, γιατί εδώ βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα και μπορείτε να κάνετε τα εξής: 1. Να τοποθετήσετε το ΚΛΕΙΣΤΟ βάζο σας με το βότανο και το λάδι μέσα στην κατσαρόλα με το νερό -σ' αυτή την περίπτωση το νερό δεν πρέπει να είναι τόσο πολύ που να μην μπορεί να σταθεί το βάζο πχ. 2. Να βάλετε περισσότερο νερό στην κατσαρόλα κι από πάνω βάζετε ένα μπεν μαρί ή κάτι σχετικό, στο οποίο μπορείτε να στερεώσετε ένα ή περισσότερα βάζα με βότανα και λάδι ή απλά δουλεύετε απευθείας μέσα στο μπεν μαρί, αλλά σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να έχετε κάτι να το καλύψετε όσο θα θερμαίνεται, έστω και ελαφρά ανοιχτό.. Αυτό το πράγμα στη φωτογραφία που είναι ορθάνοιχτο και χάσκει, εγκώ ντεν το καταλαβαίνει!!! Δεν μαγειρεύουμε φασολάδα, χρυσή μου, βοτανόλαδο φτιάνουμε!
Προσωπικά σας προτείνω ένα πείραμα. Να θερμάνετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άνθη καλέντουλας. Την μία δόση να την κάνετε με ανοιχτό το μπεν μαρί σας και την άλλη δόση με κλειστό. Και ελάτε να μου πείτε την διαφορά στο χρώμα καταρχήν, που συνεπάγεται εκχύλιση ουσιών που δεν εκχυλίστηκαν στην πρώτη περίπτωση! Τι να λέμε τώρα... Στα κλειστά και υγρά μέρη γίνονται τα θαύματα της φύσης!

Εγώ χρησιμοποιώ την δεύτερη μέθοδο του μπεν μαρί αλλά με βάζα, και έχω καταβολευτεί με ένα τρυπητό πράγμα που είχε η χύτρα ταχύτητός μου, το οποίο έρχεται και κάθεται ακριβώς πάνω από μια μικρότερη κατσαρόλα. Επειδή δεν είναι κοίλο αλλά επίπεδο, μπορώ να βολέψω μέχρι και τρία μεγάλα βάζα, και επειδή είναι τρυπητό ανανεώνω το νερό της κατσαρόλας με ένα μπρίκι απευθείας χωρίς να το σηκώνω. Ανάβουμε στην χαμηλότερη θερμοκρασία, πχ στο 1, το μάτι μας, και αφήνουμε για 2-4 ώρες το λιγότερο. Θέλει πολλή προσοχή αυτή η μέθοδος γιατί το νερό αν και στην χαμηλότερη θερμοκρασία "σώνεται" πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζεστε και μπορεί να βρεθείτε με κατεστραμμένη κατσαρολίτσα. Κρίμας είναι... Για πιο δυνατή εκχύλιση ανανεώνουμε και πάλι τα βότανα, αφού το αφήσουμε να κρυώσει ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι άλλες δύο φορές. Σούπερ ντούπερ...Εδώ το λάδι μας δείχνει να ανεβάζει περισσότερο θερμοκρασία, γι' αυτό καλό είναι να μην το κάνουμε πάνω από 4 ώρες τη φορά... αλλά δίνει εξαιρετικά δυνατά λάδια. Το λάδι ιπποκαστανιάς και το λάδι σύμφυτου έτσι το κάνω και γίνεται τέλειο! Με τριπλή εκχύλιση εννοείται! Αλλά και το καροτέλαιο έτσι το έκανα τελευταία. Θα δούμε ξεχωριστά πώς εκχυλίζονται κάποια βότανα, γιατί υπάρχουν μικρές διαφορές και κόλπα για το καθένα. Πχ το καροτέλαιο το βάζουμε απευθείας πάνω στο μάτι σε κατσαρολάκι, κι όχι σε διπλή κατσαρόλα ή μπεν μαρί. και κλείνουμε το κατσαρολάκι μας. Περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση.

-Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ -CROCKPOT Ή ELECTRIC OVEN ROASTER.. Αυτό το λοιπόν είναι ένα εργαλείο που έχω ζητήσει δώρο από τον Άη Βασίλη γι' αυτά τα Χριστούγεννα. Το δεύτερο βασικά. Ήμουν πολύ καλό κορίτσι όλο το χρόνο γι' αυτόν και μόνο τον λόγο. Ελπίζω να μην με απογοητεύσει... ο Άη Βασίλης... γιατί θα θυμώσω... Ακούς, Λουκάααααααα;
Για να δουλέψει αυτή η μέθοδος πρέπει το crockpot σας να έχει ρύθμιση για "ζέσταμα". Το roaster δεν έχει τέτοια προβλήματα. Μπορείτε να δουλέψετε και πάλι με διάφορα βάζα, μέχρι και πέντε απ' ό,τι διαβάζω... Αχ, ο παράδεισος! Τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε για 3 - 6 περίπου ώρες στο crockpot ή ... πολύ περισσότερο, πχ μέχρι και τρεις βδομάδες σχεδόν, στο roaster! Εξ ου και το παρόν εργαλειάκι είναι πολύ αγαπητό στους σύγχρονους herbalists, και... αχ... το θέλω πολύ λέω. Και δεν είναι ακριβό! Εννοείται πως μπορείτε να ανανεώσετε και πάλι τα βότανά σας και να επαναλάβετε την διαδικασία για τρεις συνολικά φορές.

Κι ένα τιπ: η λιγότερη αλλά και προτεινόμενη ογκομετρική ποσότητα βοτάνου σε σχέση με λάδι που μπορείτε να βάλετε είναι 1 προς 4. Έτσι λένε οι περισσότεροι, αλλά έχω διαβάσει σε άπειρες πηγές από επαγγελματίες όλων των εποχών -στην κυριολεξία από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα- και έχω εμπειριώσει και η ίδια, και δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην είναι έτσι ακριβώς, πως όσο περισσότερο βότανο βάζετε -όπως και όσο πιο πολλές εκχυλίσεις στο ίδιο λάδι κάνετε- τόσο πιο δυνατό θα είναι το λάδι σας. Προσωπικά προτιμώ την αναλογία 50:50 για μονή εκχύλιση και 30:70 όταν πρόκειται να το ανανεώσω το βότανο. Καμιά φορά δεν υπολογίζω καν τις αναλογίες. Απλά γεμίζω το βάζο μου με το βότανο και μετά το καλύπτω με το λάδι, αφήνοντας ελάχιστο κενό από το λάδι μέχρι το καπάκι. Ή ανάλογα πόσο βότανο έχω, το βάζω μέσα και καλύπτω με το λάδι μου και συνεχίζω την διαδικασία. Δεν χρειάζεται να είστε με μια ζυγαριά παραμάσχαλα.
Κάποια λάδια, όπως το καγιέν ή η κανέλα που είναι πολύ θερμαντικά, δεν υπάρχει λόγος να τα κάνετε τόσο τούρμπο ή να τα εκχυλίσετε για ώρες ή για περισσότερες από μία φορές, γιατί κινδυνεύετε ακόμα και να σας κάψουν. Αλλά άλλα λάδια όπως το σύμφυτο, η καλέντουλα, η ιπποκαστανιά, η λεβάντα... και γενικά οποιοδήποτε μη-θερμαντικό λάδι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες ουσίες. Πιο πολύ σεβασμό δείχνετε έτσι στο βότανο, παρά αν το "αγγίξετε" ίσα-ίσα με την επεξεργασία σας και μετά το πετάξετε με άλλες τόσες ουσίες μέσα του που θα πάνε χαμένες... Εδώ άλλωστε μιλάμε για λάδια για εξωτερική χρήση, κι όχι για μαγείρεμα και εσωτερική κατανάλωση, οπότε θέλουμε στο φουλ τις ιδιότητες των βοτάνων μας! Σωστά;

Σωστά...

Πάρτε και μια φωτογραφία από την κατάληψη που έχουν κάνει τα λαδάκια στην πόρτα του ψυγείου! Αναγκάστηκα να ζητιανέψω ένα ψυγειάκι για τα υλικά μου. Αλλά τι να έκανα; Σε λίγο δε θα έχουμε χώρο ούτε για το φαΐ μας! Θα με χωρίσει ο άντρας μου, καταλαβαίνετε; Όχι, δεν καταλαβαίνετε ακόμα. Όταν αρχίσετε να φτιάχνετε κι εσείς λαδάκια, τότε θα με καταλάβατε...Μείνετε συντονισμένοι. Εντός των υπόλοιπων ολίγων ημερών ακολουθούν οδηγίες για συγκεκριμένα βότανα και άλλα μυστικά για ωραίους παλιούς και νέους βοτανολάτρεις!

ΥΓ Έκανα τις διορθώσεις μου και τις συμπληρώσεις μου και ετοιμάζω ήδη την δεύτερη ανάρτηση. Μέχρι τότε ονειρευτείτε λαδάκια μοσχομυριστά και το κυριότερο θεραπευτικά! Να, σαν αυτό με το κόκκινο καπάκι δεξά στην πάνω φωτογραφία. Δεν φαίνεται αλλά είναι κατακόκκινο και είναι ένα λάδι πόνου, έτσι ακριβώς το λέω. Αυτό με την μυρωδιά και μόνο σού θεραπεύει όλους τους πόνους. Βάζω μια ποσότητα πλέον και στην κηραλοιφή του πόνου. Δεν τολμάω να το βάλω μόνο του πάνω σε ώμο... εκτός αν έχω καμιά ψύξη!!!

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή:
Α..........τι ωραία!περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

TO KOKKINO TI ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΑΡΕΣΕΙΣ

Blondbrained είπε...

Θα σας δώσω ακριβή συνταγή το συντομότερο. Σήμερα έφτιαχνα λάδια. θα ακολουθήσει ανάρτηση με φωτογραφίες, οδηγίες ακριβείας και μαζί θα δώσω και την συνταγή για το λάδι του πόνου! Ευχαριστώ, και μένα μ' αρέσω, αλλά ωραία είναι ν' αρέσεις και σε άλλους :)

Ανώνυμος είπε...

και κατι ακομα να ρωτησω?
που τα χρησιμοποιουμε αυτα τα λαδια μονο για εξωτερικη χρηση,εννοω η δραση τους διαφερει αναλογα με το καθε βοτανο ,ευχαριστω πολυ για την γρηγορη προηγουμενη απαντηση

Blondbrained είπε...

Ναι, βέβαια η δράση τους διαφέρει από βότανο σε βότανο. Επίσης κάποια κάνουν και για εσωτερική χρήση, αλλά για εσωτερική χρήση προτιμούμε τα βάμματα, δηλαδή την εκχύλιση σε αλκοόλ. Βάμματα δεν φτιάχνω, αλλά δεν διαφέρουν πολύ στη διαδικασία. Ακολουθείτε η κρύα μέθοδος όμως, όχι θερμότητα. Θέλει ωρίμανση σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αν ενδιαφέρεσαι για συγκεκριμένη συνταγή να ψάξω. Για το βαλσαμόλαδο θα αναρτήσω κάποια στιγμή και την συνταγή για βάμμα, γιατί είναι πολύ διαδομένη η χρήση του. Θα το κάνω στην σχετική ανάρτηση που θα ανέβει ειδικά για το βαλσαμόχορτο, στην ενότητα για τις ιδιότητες των βοτάνων γενικά. Θέλω τόσα να γράψω... Πού θα πάει, θα τα γράψω! :)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νέος στο «επάγγελμα» έβαλα βότανα σε γυάλινα βάζοαμε σκοπό να φτιάξω κηραλοιφές. Όμως λόγο το ότι δεν υπάρχει ήλιος αυτήν την εποχή έβαλα τα βάζα πάνω στο καλοριφέρ, δηλ κάτι μεταξύ ψυχρής μεθόδου και με την μέθοδο του ήλιου. Έχω σκοπό να το αφήσω ένα μήνα. Τι λέτε είναι καλή η ιδέα μου;

Αν και διαβάζοντας αυτό το άρθρο μάλλον θα βάλω τα βαζάκια μου στον φούρνο για να τελειώνω

Blondbrained είπε...

Νέε μου, μια χαρά είναι η ιδέα σου. Το κάνουν πολλοί αυτό, αλλά αν το βότανό σου το "επιτρέπει" μπορείς να κάνεις τη μέθοδο μπεν μαρί και να γλυτώσεις πολλές μέρες! Τι βότανα έχεις βάλει, αν επιτρέπεται;

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ ΣΟΥ (ανακάλυψες τον παράδεισο σου λέω!!! Θα με θυμηθείς...)

Παναγιώτης είπε...

Σε 1.5 κιλό ελαιόλαδο έβαλα κλασικά 120γρ ξερό βάλσαμο, πρόσθεσα 60γρ σύμφυτο για την αλλατοίνη του και ολοκλήρωσα την συνταγή με 25γρ καλέντουλα που είχα πρόχειρη…

Διάβασα και το άρθρο σου που είχε ακριβός τα ίδια βότανα οπότε λέω …οκ σε καλό δρόμο είμαι :)

Το μπεν μαρί το φοβάμαι, δεν ξέρω αν θα βγάλουν τα βότανα όλες τις ουσίες τους, επιπλέων φοβάμε μην τις καταστρέψει η υψηλή θερμοκρασία. Καλοβλέπω την τριπλή εκχύλιση βοτάνων και ίσως αγοράσω από το e-bay ένα crockpot (15-20€). Τον χώρο στα ντουλάπια σκέφτομαι…

Aμα απορείς τι το θέλω 1.5 κιλό λάδι είναι για πειράματα αλλά και για μοίρασμα στην γειτονιά για μια δεύτερη γνώμη… :P

Blondbrained είπε...

To crockpot είναι το μεγάλο μου όνειρο αυτή την περίοδο, Παναγιώτη :)
Το μπεν μαρί μην το φοβάσαι καθόλου γιατί το έχεις σε χαμηλή θερμοκρασία και ίσα που θερμαίνει το βάζο σου. Είναι προσωπική αγαπημένη τεχνική, και ελέγχεις κιόλας με το χέρι τη θερμοκρασία. ΜΗΝ ΤΗ ΦΟΒΑΣΑΙ.
Το ξερό βάλσαμο κάνει μόνο για τσάι, δυστυχώς. Μόνο φρέσκο βάλσαμο για εκχύλιση, αλλά δεν πειράζει που το έβαλες. Το 1,5 κιλό λάδι δε μου κάνει καμία εντύπωση. Ειδικά όταν ξεκινάς θα δει χαρά όλη η γειτονιά, οι φίλοι και συγγενείς σου. Το ξέρω :)
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!!!!! Και με το καλό το crockpot! Μόνο να προσέξεις να έχει αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, γιατί μετά θα σου είναι άχρηστο. Να βρεις από αυτά που έχουν mode ξεπαγώματος ή διατήρησης της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο...

Παναγιώτης είπε...

Το ότι το ξερό βάλσαμο είναι μόνο για τσάι κατά πόσο είναι ακριβές;
Το έχεις δει και από την εμπειρία σου, με ίδιες συνταγές αλλά με πιο φτωχό αποτέλεσμα;
Πουθενά αλλού δεν το έχω διαβάσει αυτό,
σχεδόν όλοι προτείνουν την παρασκευή Βαλσαμόλαδου με ξερό βαλσαμο.

Εκτός από να το μαζέψω εγώ από τα χωράφια, πουλάνε πουθενά φρέσκο;

Αν αντί για μπεν μαρί, βάλουμε τα λάδια μας απευθείας πάνω στο μάτι,
στο χαμηλό, στο Νο1 το ίδιο δεν είναι;

Και τέλος μια μαθηματική απορία, μαθηματική γιατί κάτι δεν μου βγαίνει.
Το δαφνέλαιο έχει γύρο στα 18-20€ το λίτρο αν θυμάμαι καλά.
Ένα λίτρο ελαιόλαδο έχει 3€ από παραγωγό (ακατέργαστο άρα ότι καλύτερο) στην λιανική το πολύ.
Το κόστος της δάφνης, ελάχιστο.
Πως βγαίνει τόσο μεγάλο το κόστος δεδομένου ότι τα άλλα λάδια είναι αρκετά φτηνότερα;
Ή κάτι μου διαφεύγει ή κάποιος μας κοροϊδεύει.

Blondbrained είπε...

1. Όχι, το βάλσαμο σε όλη τη βιβλιογραφία εξωτερικού και εσωτερικού αναφέρεται πως μόνο το φρέσκο βάλσαμο κάνει δουλειά και είναι λογικό. Αυτά τα μαυραδάκια που έχει πάνω το λουλούδι που "βάφουν" το χέρι σου, τα έχει μόνο το φρέσκο. Το αποξηραμένο δεν... Όποιος γράφει ότι μπορείς να φτιάξεις βάλσαμο από αποξηραμένο, κάτι του έχει διαφύγει. Άσε που έχω δει να πουλάνε βαλσαμόλαδο και να μην είναι καν κόκκινο, να είναι στο χρώμα του ηλιέλαιο πχ! Αυτό δεν είναι βαλσαμέλαιο και προφανώς το έφτιαξαν με αποξηραμένο... Άκουσέ με σ' αυτό και ψάξ' το λίγο ακόμα.
2. Το πραγματικό δαφνέλαιο είναι ψυχρής έκθλιψης, όπως η ελιά, από τον καρπό και τα φύλλα. Δεν είναι εκχύλιση σε άλλο λάδι. είναι καθαρό λάδι από μόνο του. Γι' αυτό είναι πιο ακριβό. Όχι ότι εξηγείται αυτή η διαφορά στην τιμή. Έχω ακούσει ΤΡΕΛΕΣ τιμές, πραγματικά!!!! Εγώ βρήκα πολύ καλό φαρμεκευτικής ποιότητας λάδι στον manischemicals στην Αθήνα με 10 ευρώ. Μόνο από κει παίρνω γιατί το έχω δοκιμάσει μόνο του σε πόνο κι έκανε τρομερή δουλειά. Αυτό αποδεικνύει την ποιότητά του. Κάτι άλλα έξτρα παρθένα δηθεν, ας τα φάνε αυτοί που τα πουλάνε :P Γιατί κι αυτοί βάζουν τις τιμες που θεωρούν πως είναι διατεθειμένος να δώσει ο κόσμος. Ε, ας μην τους τα πληρώσουμε τόσο...
3. Στο μάτι μπορείς να το βάλεις ΜΟΝΟ αν το έχεις βάλει ήδη μέσα στο βάζο, και ακόμα και τότε θα βάλεις νερό, δε θα το βάλεις δηλαδή απευθείας μέσα στην κατσαρόλα το λάδι με το βότανο, γιατί θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία απ΄ό,τι θέλουμε. Ο ατμός από το νερό, ή το θερμασμένο νερό είναι το ιδανικό για εκχύλιση βοτάνων. Εμπιστεύσου την εμπειρία εκατονταετιών (όχι τη δική μου, των άλλων) :)
ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!!!! :)

giota van είπε...

Καλησπέρα κι από μένα!!! Πολύ μου αρέσει το μπλογκ σου. Εχτές διάβασα το άρθρο σου γιατί έχω μελισσοκέρι απο γνωστό και θέλω να κάνω κεραλοιφές...και έτρεξα σήμερα να πάρω θυμάρι φασκόμηλο και μέντα τρομάρα μου χαχαχαχ. Θα ήθελα μία συμβουλή. Αν δεν σου είναι κόπος θέλω να μου κάνεις λίστα με βότανα - άνθη που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω φρέσκα από τα γλαστράκια μου για να κάνω τα έλαια και ποιά αποξηραμένα και να μην υστερούν όπως η λεβάντα. Σε ευχαριστώ πολύ και αυτό είναι το μεηλ μου giota_van@yahoo.gr

Blondbrained είπε...

Λοιπόν, Γιώτα μου, εγώ κρατάω απλό τον κανόνα. Όλα τα βότανα μπορείς να τα κάνεις φρέσκα έγχυση, ΑΛΛΑ αυτό που επιβάλλεται (και δεν μπορείς να το κάνεις αποξηραμένο) είναι το βάλσαμο. Όλα τα άλλα -προσωπικά, αλλά και πολλοί βοτανολόγοι και επαγγελματίες το συστήνουν- καλύτερα να τα αποξηραίνεις και αμέσως να τα χρησιμοποιείς για έγχυση. Το μόνο που χάνουν έτσι είναι το νερό τους, το οποίο αυξάνει το ρίσκο να σου χαλάσει το βοτανόλαδό σου, και αυξάνει και το βάρος του βοτάνου, ενώ θα μπορούσες με το ίδιο βάρος να έχεις περισσότερα συστατικά/βότανο. Αυτό που προτείνεται γενικώς είναι να μαζεύεις τα βότανά σου με σεβασμό, να τα αποξηραίνεις ΑΜΕΣΑ, και ΑΜΕΣΑ μετά την αποξήρανση να τα βάζεις για έγχυση... ΤΕΛΕΙΟ! :) Καμία λίστα δεν χρειάζεται λοιπόν. Απλό δεν είναι;

giota van είπε...

Τώρα είδα το σχόλιο σου. Αυτό θα κάνω τότε γιατί είναι πολύ απλό τελικα. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:Πέγκυ γεια σουυυ :-) Θέλω να σε ρωτήσω εάν μπορούμε την μούργα απ'το λαδι να τη χρησιμοποιήσουμε εκτός απ'τα σαπούνια και για να φτιάξουμε τα λαδακια μας από τα βότανα,τις κεραλοιφες μας και τις κρεμες μας.Και κάτι άλλο είχα πάει στην πεθερά μου και μάζεψα θυμάρι πολύ θυμάρι ούτε γΩ ήξερα ότι είχε τόσο(τώρα τι θα το κανω όλο αυτό αυτό ειναι άλλο θέμα),και είπα ΝΣ κανω λίγο βάμμα που είδα σε ένα σχόλιο σου μπορω να το φτιάξω με τσίπουρο η' ρακι δεν ξέρω αν ειναι το ίδιο εχει τους βαθμούς που θέλουμε η θέλει βότκα?Τώρα επειδή σε ρωτάω εδω ξέρεις που θα βρω αιθεριο κουρκουμα είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό για να φτιαξω την αλοιφή του πόνου?Και τελευταία ερώτηση για σήμερα πήρα φυτό Αχιλλέας για να το αποξηρανω και να φτιάχνω τα λαδακια μου ξέρεις ποιο τμήμα του χρησιμοποιουμε άνθη η φύλλα?Αυτά τΑ ολίγα!!!Περιμένω απάντηση...

Blondbrained είπε...

Μαράκι, έχεις σηκώσει μανίκια και το 'χεις ρίξει στη δουλειά, ε; Μπράβο :)

Λοιπόν, εν συντομία και για να μην μπερδευτείς.
1. Την μούργα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις εννοείται και για τις κηραλοιφές και για τις κρέμες σου και για τα βοτανόλαδά σου. Θα είναι λίγο πιο "βαριές", αλλά φουλ στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες :)
2. Θυμάρι να φτιάξεις. Κάνει και για την μούχλα. Όλο και κάπου θα σου χρειαστεί, δεν μπορεί! Σπυράκι εξαφανιζολ με μία-δύο επαλείψεις! Για ακμή δεν το συζητάμε καν!!! Γενικα είανι πανίσχυρο μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τσιπουράκι, ναι, θα είναι σούπερ ντούπερ. Αλλά κρίμα να το χαλάσεις το τσιπουράκι καλέ... :P (βασικα το τσίπουρο είνια σκέτο φάρμακο από μόνο του, το ξέρεις, ε;)
3. Αιθέριο κουρκουμά, ορίστε: https://www.newdirectionsuk.com/shop/products/index.php?id=730, εκτός αν θες να το πάρεις από τα sensities, στην Αθήνα. Η τιμή καμία σχεση βέβαια... δεν το συζητώ... Θα πάρεις τα 100μλ απ' έξω πιο φτηνά από ό,τι εδώ τα 10μλ... και είναι δοκιμασμένο πράγμα... :)
4. Αχιλλέα χρησιμοποιούμε τα άνθη κυρίως, αλλά και φύλλα μπορείς να βάλεις. Υπέροχη, λατρεμένη Αχιλλέα. Να είσαι γλυκιά μαζί της, και να της μιλάς. :)

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι με έχει πιάσει μια δημιουργηκοτητα,την άλλη εβδομάδα θα κατέβω κιόλας Αθήνα να αγοράσω ψευδάργυρο να φτιαξω το αντηλιακό όλα μαζί.τρέλα όμως...όσο για το τσίπουρο δεν το χρησιμοποιούμε οπότε να χρισημεψει και κάπου(μην φανταστείς ότι θα κανω και ποσότητα).Μου φαίνεται κάποια πράγματα θα τα παίρνΩ από εξωτερικό είδα και κάπου αλλού το σκωτσεζικο κατάστημα και έπαθα τρέλα την Σκωτία την αγαπώ εκεί είχα πάει και γαμήλιο ταξίδι.τελοσπαντον τι θυμήθηκα τώρα..σ'ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες ζουζου φιλιά!!

Blondbrained είπε...

Αχ, κι εγώ την λατρεύω την Σκωτία. Κάποτε έλεγα ότι θα ήθελα να γεράσω εκεί... αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα γεράσω γενικώς (επειδή θα φτάσω τα 110 και θα μοιάζω για 30 εννοείται...) :)

ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ, Μαράκι! :)

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:Έτσι,έτσι έτσι forever young!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:Πέγκυ αυτό το λινκ που μου βαλες για τον κουρκουμα δεν μου βγάζει τίποτα μπήκα όμως στο κεντρικό και βρήκα αλλά μπερδεύτηκα με τις ονομασίες εχει 2 εγώ θέλω αυτό που λεγεται curcuma η' turmeric?

Blondbrained είπε...

Δεν σου βγαζει;;; Τέλος πάντων... ναι, έχει δύο. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ, μάτια μου. Από άλλον προμηθευτή θα το παίρνουν. Η ονομασία του η λατινική είναι curcuma longa. Εγώ έχω πάρει και τα δύο και είναι το ιδιο. Ούτε καν μεγάλη διαφορά όπως με τις ποικιλίες δεντρολίβανου... Το ίδιο πράγμα :) Πάρε το curcuma. Είναι λίγο πιο φτηνό και είναι λίιιιιγο καλύτερη η μυρωδιά του.

Blondbrained είπε...

Λίγο πιο ήπια εννοώ...

puppeta είπε...

γεια σου κ παλι..να σε ρωτησω..με τη μεθοδο που τα κανεις εσυ,σε μπεν μαρι δε γινεται να ειναι κλειστο το καπακ του βαζου;κ παλι πρεπει να σκεπαζεται η κατσαρολα απο το κλειστο βαζο;ευχαριστω!

Blondbrained είπε...

Ναι, αν βάλεις το βάζο μέσα στο μπεν μαρί, απλά κλείσε το καπάκι του βάζου :)

Ζωή Κ είπε...

Πέγκυ μου λατρεμένη, φτιάχνω το λάδι σύμφυτου σύμφωνα με τις οδηγίες σου και ενώ ειμαι στο τέταρτο ζέσταμα, το χρώμα του λαδιού δεν έχει αλλάξει τι άλλο να κάνω?
Εχω τον ρυζομάγειρα στο κίτρινο λαμπάκι αλλά επειδή μου φτάνει η θερμοκρασία κοντά στο 50 ειμαι με το θερμόμετρο συνέχεια και βγάζω τη μπρίζα. Τελικά μέχρι πια θερμοκρασία το ανώτερο επιτρέπετε να ζεσταθεί το σύμφυτο?

Blondbrained είπε...

Ζωή μου,χίλια συγγνώμη για ητν καθυστέρηση!! φαντάζομαι πως θα το έβγαλες ως τώρα, αλλά μην ανησυχείς για το χρώμα. Μάλλον θα εννοείς από την ρίζα δεν άλλαξε χρώμα, ε; Δεναλλαζει με τη ριζα, με τα ΦΥΛΛΑαλλάζει, μην ανησυχείς!!! Μετά από τη ρίζαθα βάλεις τα φύλλα, καιτ ότε θα σκουρήνει. Πες μου τι έκανες τελικά. Μπορείς να το συνεχίσεις και τώρα αν το έχεις κρατήσει (ελπίζω να μην το πεταξες!!!!!!)

Σωστά το είχες στον ρυζοβραστήρα!!!!

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ στην αρχάρια
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1ον Με τη μέθοδο του μπεν μαρί έκανα χαμομηλελαιο και λάδι καλέντουλας με αποξηραμένα βότανα, όμως ειδικά στο χαμομηλέλαιο μου έμεινε το 1/4 από το λάδι που έβαλα,όταν αφαίρεσα το χαμομήλι μετά την πρώτη έκχυση. Μήπως κατάλαβα λάθος, δεν έπρεπα να αφαιρέσω το βότανο, αλλά απλώς να προσθέσω κι άλλο;
2ον Προσπάθησα να κάνω καροτέλαιο αλλά δυστυχώς το έκανα σε ακατάλληλη ώρα και όταν άνοιξα το καπάκι της κατσαρόλας το καρότο μόνο καρότο δεν ήταν. Ήταν κάρβουνο. Το άφησα να κρυώσει το έβαλα στο ψυγείο αλλά το θέμα είναι τι να το κάνω; Να το κρατήσω και να το χρησιμοποιήσω σε μίξη με άλλα λάδια για το πρόσωπο ή να το κάνω σαπούνι;
Σας παρακαλώ διαφωτίστε με.

Επίσης μια θερμή παράκληση, μήπως ξέρετε κάποιο λαδάκι ή βότανο που βοηθάει να απορροφούνται ή διαλύονται τα λιπώματα;
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας στη μακροσκελή ανάρτηση μου.
Περιμένω την απάντηση σας.
Βίκη

Blondbrained είπε...

Φίλη Βίκυ,
σημείωνε :)

1ον Τα βότανα απορροφούν μεγάλη ποσότητα του λαδιού μας. Αρκεί να τα βάλουμε μέσα σε μία πλαστική σακούλα, να τρυπήσουμε το κάτω μέρος με ένα πηρουνάκι και να αρμέξουμε τη σακούλα/βότανο μέχρι να πάρουμε αρκετό λαδάκι πίσω :)

2ον Τι εννοείς ότι το καρότο ήταν κάρβουνο; Σου ήπιε το νερό το μπεν μαρί και κάηκε το μίγμα σου; Αν δεν μυρίζει, δεν έχεις πρόβλημα. Αλλά καλύτερα χρησιμποίησέ το σε σαπούνι ή σε κρεμούλα για το σώμα (ειδικά αν τη θες για λιποδιάλυση). Μια χαρά θα είναι.

3. Για τα λιπώματα, δοκίμασε το εξής, και πες μου αποτελέσματα μέσα στον μήνα.
Φτιάξε μία πάστα από ίση ποσότητα ελαιόλαδου και κουρκουμά σκόνη. Από αυτή θα βάζεις λίγη ποσότητα πάνω στο λίπωμα και θα το κλείνεις με μία γαζούλα για λίγες ώρες (δύο-τρεις ώρες). Στην ποσότητα που θα βάζεις κάθε φορά, ή πάνω στην γάζα, βάζε και δύο 3 σταγόνες αιθέριο λεβάντας, 5 σταγόνες γκρέιπφρουτ και άλλες δύο αιθέριο λιβάνι αν μπορείς. Αν όχι, δεν πειράζει.
Αυτό θα το κάνεις μία φορά την ημέρα. Όταν βγάζεις την γάζα, θα ξεπλενεις με "τσάι", έγχυμα φασκόμηλου, με ένα πανάκι απαλά. Μόνο έχε το νου σου γιατί βάφει ο κουρκουμάς το δέρμα. Καθαρίζει με ζεστό νερό και απαλές κινήσεις. Αν χρησιμοποιήσεις το φασκόμηλο χλιαρό προς το ζεστό, ίσως ξεβάψεις και τον κουρκουμά μαζί, οπότε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! (το φασκόμηλο το θέλουμε επίσης για τη θεραπεία).
Επίσης κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, πίνε δύο κουτ. σούπας βιολογικό μηλόξυδο. Αν έχεις υπόταση, ρώτα τον γιατρό σου. Δε θα σου κάνει κακό. Κι εγώ είμαι υποτασική, αλλά πίνω άνετα σχεδόν μισό ποτήρι ξύδι την ημέρα :)

Ενημέρωσέ με, ε;

Georgios Zouvelekis είπε...

καλησπέρα,
για να φτιάξω δαφνέλαιο έχω βρει αναλογία για 500ml ελαιόλαδο, 250γρ. αποξηραμένα ή 750γρ. νωπά φύλλα δάφνης με τη μέθοδο της θερμοδιαβροχής (μπεν-μαρί). ισχύει;
Για να πάρω 850ml λάδι πρέπει να βάλω 425gr αποξηραμένα φύλλα δάφνης σωστά; αλλά από ότι διάβασα και φυσικό είναι στο τέλος της διαδικασίας δε θα πάρω 850ml δαφνέλαιο αλλά ποιο λίγο λόγο του ότι κάποια ποσότητα θα έχει απορροφηθεί από τα φύλλα δάφνης σε αυτή τη περίπτωση τι κάνω; προσθέτω λάδι κανονικό για να φτάσω στα 850 ή βάζω παραπάνω λάδι εξ αρχής;
Θέλω να φτιάξω ένα σαπούνι για τα μαλλιά που θέλει 850ml ελαιόλαδο και λέω γιατί να μην βάλω δαφνέλαιο;

Blondbrained είπε...

Αγαπητέ φίλε, το κανονικό δαφνέλαιο είναι ψυχρής έκθλιψης σαν το ελαιόλαδο και δεν μπορούμε να το φτιάξουμε. Αν το κάνεις έτσι δε θα έχει τις ιδιότητες για τις οποίες "φημίζεται". Μπορείς να βρεις σε εξαιρετικά καλή τιμή στον Ρουμπουλάκη ή στον Μανή στη Γερανίου (κέντρο αθήνας). Για το σαπούνι σου μπορείς να βάλεις έγχυμα δάφνης (στο νερό σου δηλαδή). Πιο πολλές ιδιότητες θα έχει από του λαδιού και πιο εύκολα και γρήγορα θα το φτιάξεις...

Georgios Zouvelekis είπε...

Η συνταγή δυστυχώς δεν χρησιμοποιεί νερό αλλά μπύρα. Πάντως οι τιμές που κοίταξα για δαφνέλαιο ήταν απαγορευτικές. Από ένα ψάξιμο που έκανα στο νετ είδα ότι ο Ρουμπουλάκης είναι Ασπρόπυργο δε βολεύει. Ο Μανής με εξυπηρετεί καλύτερα διότι κατεβαίνω κέντρο κάθε Τρίτη απόγευμα ξέρουμε από τιμή πόσο το έχει γιατί στο σάϊτ του δεν αναγράφει ούτε λέει τι ώρες είναι ανοικτός.

Blondbrained είπε...

Φίλε μου, ο Ρουμπουλάκης είναι στο κέντρο στην Αθήνα, στην Σωκράτους, και ο Μανής στη Γερανίου. Δίπλα δίπλα δηλαδή. Είναι γύρω στα 10 ή και λιγότερο και στους δύο. Είναι η καλύτερη τιμή που έχω βρει και είναι δοκιμασμένο, άψογο!

Αλεξανδρα Γκολφινοπουλου είπε...

Ελπιζω μετα απο 2 χρονια που ανοιχτηκε αυτη η κουβεντουλα να παρω απαντηση! Μολις κατεβασα τον γνωστο ρυζομαγειρευτη (lidl), πηρα και τα βοτανα και..? τι κανω ορε κοριτσια? τις αναλογιες βοτανων και λαδιων τα εχω καταλαβει. Πως θα δουλεψω τον ρυζ... δεν εχωκαταλαβει. Βοηθεια!!!Τα φωτα σας!!! Ευχαριστω πολυ!

Blondbrained είπε...

Αχ, είσαι υπέροχη, τέλος!!!! :P

χαχαχα!

Λοιπόν: με δύο τρόπους μπορείς νατον δουλέψεις.

1. Βάζεις τα υλικά σου μέσα σε γυάλινα βάζα (όσα πάρει μέσα ο ρυζοβραστήρας, μέσα στον κάδο εννοείται), βάζεις νερό να φτασει όσο πιο ψηλά γίνεται στο βάζο και το βάζεις να δουλεύει στο χαμηλό, δηλαδή στο πορτοκαλί, όχι στο κόκκινο, για όσο περισσότερο μπορείς. Εγώτο αφήνω το λιγότερο ένα βράδυ, μέχρι και μέρες, με διαλείματα μερικών ωρών που το κλείνω μην ανατιναχτεί (πλάκα κάνω, δεν παθαίνει τίποτα) :)

2. Βάζεις απευθείας τα υλικά σου μέσα στον κάδο, κλείνεις το καπάκι, βάζεις στο χαμηλό καιτ ο ξεχνάς εκεί όπως προηγουμένως :) :) :) ο αγαπημένος μου τρόπος! Έχω πάρει δύο ρυζοβραστήρεςκ αι δουλεύουν και οι δύο μαζί. Αυτό σου λέω μόνο......

καλά μαγειρέματα!

Ανώνυμος είπε...

Μηπως γινεται και με ατμομαγειρα; Λεω εγω τωρα..

Blondbrained είπε...

Δεν ξέρω, να σου πω την αλήθεια. Δεν έχω ατμομάγειρα.
Κοίτα, αυτό που θες είναι να έχει ρύθμιση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (γύρω στους 50 βαθμούς ή ρύθμιση για διατήρηση θερμοκρασίας του φαγητού), να μπορεί να μπει νερό μέσα ή απευθείας το λάδι, και να μπορεί να μείνει ανοιχτό σ' αυτή τη θερμοκρασία για ώρες. Αν το κάνει αυτό ο ατμομάγειρας, τότε μας κάνει κι αυτός :)

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα πεγκυ μου.θελω να μου πεις πως να φτιαξω σε βοτανολαδο τον καρπο της ιπποκαστανιας σε μπεν μαρι στο ριζοβραστηρα.κα την αχιλλεια.ποσες ωρεσ θελει κ τι τροπο.ευχαριστω!ειμαι η νικολετα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα πεγκυ μου.θελω να μου πεις πως να φτιαξω σε βοτανολαδο τον καρπο της ιπποκαστανιας σε μπεν μαρι στο ριζοβραστηρα.κα την αχιλλεια.ποσες ωρεσ θελει κ τι τροπο.ευχαριστω!ειμαι η νικολετα.

DALIA είπε...

Αγαπητή και καταπληκτική Πέγκυ,
Όσα ευχαριστώ και μπράβο να πω, λίγα είναι..!
Δεν θέλω να σε κουράσω κι εγώ οπότε θα είμαι σύντομη. Εκεί που διαβάζω τις αναρτήσεις σου και λέω "ωραία κατάλαβα τι πρέπει να κάνω" τσουπ! κάτι με μπερδεύει, καθώς κάθε βότανο έχει την προσωπικότητά του και διαφορετικές ανάγκες.
Στο δια τάυτα λοιπόν, για την παρασκευή βοτανόλαδου με χρήση ηλεκτρικής γάστρας ισχύει ό,τι ακριβώς και για χρήση του φούρνου μας; Δηλαδή, θέλω να φτιάξω λάδι σύμφυτου, κάθε 4 ώρες θα σβήνω την γάστρα ή αφήνω την ρίζα για 1-2 μέρες ασταματητί και μετά προσθέτω και τα φύλλα; Αυτό ισχύει γενικά για όλες τις ρίζες;
Ευχαριστώ και πάλι,
Με εκτίμηση
Δάλια
Υ.Γ. Παίρνω κουράγιο για την πορεία αυτού του κόσμου, όταν βλέπω να υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς και ακούραστα. Εύγε Πέγκυ!

Blondbrained είπε...

Νικολέτα μου, η ιπποκαστανιά είναι καρπός και θέλει ζόρι. Θα τον χτυπήσεις όσο μπορείς, και μετά θα τον βάλεις στο λάδι στο ρυζοβραστήρα και θα τον αφήσεις (ξεχ΄σαεις) για κανά δύο-τρεις μέρες). όπως έχουμε ξαναπεί, μπορείς να το σβήνεις΄οταν λείπεις από το σπίτι (μη γίνει και καμία στραβή), αλλά όσες περισσότερες μέρες το αφήσεις μέσα στο λάδι τόσο καλύτερο. Κάποια στιγμή θα αρχίσει να μυρίζει βότανο. Όταν μυρίσει βότανο, θα το αφήσεις άλλη μία μέρα το λιγότερο! Γενικά, μέχρι και δύο βδομάδες είσαι ασφαλής να το αφήσεις, δεν παθαίνει τίποτα. Καλύτερο γίνεται!

Δάλια μου, στον ρυζοβραστήρα κάνεις το ίδιο, αλλά ειδικά τη ρίζα μπορείς να την αφήσεις πολύ περισσότερο και να ΄κανεις τη διαδικασία σβήσε άναψε πολλές φορές, μέχρι να σου μυρίσει έντονα το βότανο (δεν αργεί τόσο πολύ αν κάνεις το μούλιασμα). αυτό που οπωσδήποτε θα προσέξεις είναι να καθαρίζεις το καπάκι από τους υδρατμούς, για να μην ξαναπέφτουν μέσα. Όταν σταματήσει να βγάζει υδρατμούς μπορείς να είσαι ήσυχη ότι δεν έχει κρατήσει άλλο νερό και δε θα σου χαλάσει εύκολα :)

DALIA είπε...

Το βλέπω εγώ το "ανάθεμα" να έρχεται με τόσες ερωτήσεις...!
Δυστυχώς δεν έχω ρυζοβραστήρα, αγόρασα όμως ένα slow cooker που έχει ρύθμιση για διατήρηση θερμότητας, όμως μέτρησα την θερμοκρασία του νερού και ήταν περίπου 70 βαθμοί, ενώ το λαδάκι μέσα στο βάζο είχε περίπου 60 βαθμούς. Μήπως είναι πολλοί και μου χαλάει τις ιδιότητες του λαδιού; Επίσης τα τρία πρώτα λαδάκια που έφτιαξα (τσουκνίδας, σύμφυτου και καλέντουλας) τα άφησα για 24 περίπου ώρες στο Slow cooker συνεχόμενα στην ρύθμιση διατήρηση θερμότητας. Άρα τα "παραέβρασα".... Τώρα λοιπόν με την αποσαφήνιση, βουρ! να φτιάξω θεραπευτικά λαδάκια!!

Blondbrained είπε...

Δάλια! Γιατί νομίζεις το έφτιαξα το μπλογκ; Γιατι μ' αρέσει να τα "λέμε" :) Ρώτα ό,τι θες. Αν δε ρωτήσεις δε θα μάθεις ούτε εσύ ούτε εγώ!

Λοιπόν, μην αγχώνεστε ΤΟΣΟ πολύ. Όταν τα βάζουην κάτω από τον ήλιο και τα βλέπει ο ήλιος τα βάζα, ξέρετε σε τι θερμοκρασίες φτάνει το λάδι μέσα; Ψήνεις αβγό και βράζεις φαί κανονικότατα! Μην ανησυχείτε λοιπόν. Η διατήρηση θερμοκρασίας που έχουν υπολογισει είναι σωστή ώστε να διατηρείται το "φαγητό" ζεστό χωρίς να καταστρέφονται οι ουσίες του. Μην πετάξεις ΤΙΠΟΤΑΑΑΑΑΑΑ! Κράτησε τα λαδάκια σου και άσ' τα στον slow cooker σου όσο θέλεις! Μπορείς μια βδομάδα (να το σβήνεις όταν λείπεις); Αν μπορείς θα πάθεις έρωτα με το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα θα το καταλάβεις όχι μόνο από το πόσο έντονα θα μυρίζει βότανο το λάδι σου, ούτε από το υπέροχο χρώμα που θα έχει πάρει, αλλά από το αποτέλεσμα όταν ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για τη δουλειά που προορίζεται! Πίστεψέ με.... Τέλος με τις ανησυχίες! Από φέτος "μαγειρεύουμε", όπως θα μαγείρευε ο μπαμπάς Ήλιος. Εκείνος σίγουρα δε βάζει θερμόμετρο ;)
Περιμένω νέα!

Blondbrained είπε...

θα κοιτάξω σήμερα να ανεβάσω φωτογραφίες από τα τελευταία λάδια, να καταλάβεις τι εννοώ :)

DALIA είπε...

Γεια σου ρε Πέγκυ!
Πολύ σωστό αυτό με τον ήλιο, δεν το είχα σκεφτεί...! Έφτιαξα λοιπόν την κηραλοιφούλα για τον πόνο και αντάλλαξα ποσότητα των λαδιών με αυτό του σύμφυτου, για την αγαπημένη μου γιαγιάκα που πονάει το γόνατό της από ρευματικά (Σέρρες βλέπεις που έχουμε υγρασία να μοιράσουμε στις πόλεις όλες!) και όντως μετά από κανά δυο μερούλες είπε πως σαν να υποχωρεί ο πόνος!! Βέβαια τώρα πιυ θα ξανανέβω Σέρρες θα μάθω νεώτερα και θα σε ενημερώσω. Και κάτι ακόμη, κάπου διάβασα ότι είσαι μαθητευόμενη αρωματοθεραπεύτρια..ψάχνω εδώ και καιρό να βρω ονλινε μαθήματα να γίνω κι εγώ herbalist! Θα είχε λες αποτέλεσμα; (Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή μα δώσω 1500€ στην ακαδημία εδώ στην Αθήνα για το πτυχίο herbalist και άλλα τόσα για για το πτυχίο αρωματοθεραπείας.... Κλαψ!) είμαι νοσηλεύτρια και ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για εναλλακτικές θεραπείες...

Blondbrained είπε...

Για herbalist περιμένω κι εγώ να μου πει ο δάσκαλός μου της αρωματοθεραπείας. Αυτός είναι και herbalist αλλά δεν κάνει μαθήματα! Όμως -επειδή είναι λίγο αυστηρός- περιμένω να τελειώσω την αρωματοθεραπεία, για να του ζητήσω μετά να μου προτείνει μια καλή σχολή ή δάσκαλο για βοτανολογία :)

Γιατί να μην μπορείς online, μάτια μου; Η κουνιάδα μου παίρνει ένα βιβλίο της πλάκας και παίρνει τα όρη τα βουνά και μαζεύει βοτάνια και μετά ψάχνει να δει αν έκοψε το σωστό. Ξέρεις πόσα έχει μάθει έτσι; Η βοτανολογία είναι ΚΑΙ μελέτη ΚΑΙ προσωπική εμπειρία. Καλό είνα να σε πάρει κάποιος να σου δείξει, αλλά οχι και να βάλεις υποοθήκη το σπίτι για να σου το κανουν. Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα... ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!!!! Απαράδεκτο... τόσο απλά! Ισως όμως υπάρχουν και ομάδες που μπορούν με μια μικρή συνδρομή να σου δείξουν. Ίσως διοργανώνουν εκδρομές κλπ. Οικολογικές οργανώσεις, ομάδες όοπως το Πελίτι κλπ. Θα το ψάξω κι εγώ γιατί μ' ενδιαφέρει, αλλά ψάξε κι εσύ, και θα ανταλλάξουμε πληροφορίες! :) Για αρωματοθεραπεία πάντως σου έχω τον καλύτερο στη καλύτερη τιμή πραγματικά!!!! Λιγότερο από 300 ευρώ και διδάσκει νοσηλευτές και γιατρούς σε πανεπιστήμια!!!! Αν σ' ενδιαφέρει να σου δώσω τα στοιχεία :)

DALIA είπε...

ΦΥΣΙΚΑ με ενδιαφέρει! Το mail μου είναι dalia.liolia@gmail.com. Θα πάρεις και πτυχίο φαντάζομαι ε; Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Blondbrained είπε...

Εννοείται πως παίρνεις πτυχίο! Το "κακό" με τα online μαθήματα σε οποιαδήποτε Ακαδημία είναι ότι επειδή δε μπορείς να κάνεις μαθήματα μασάζ σε πρακτική, δεν μπορείς να γίνεις δεκτή σε Ενώσεις Αρωματοθεραπευτών. Μπορείς όμως -όπως μου εξήγησε και ο ίδιος- να κάνεις έξτρα σεμινάρια μόνο γι' αυτό στη χώρα σου, και να πάρεις το πτυχίο σου αν θες να το χρησιμοποιήσεις ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ για να δουλέψεις σαν αρωματοθεραπεύτρια δηλαδή. (έτσι κι αλλιώς όλε ςαυτές οι ενώσεις δεν είναι επίσημες κρατικές... υπάρχουν διαφορετικές που ζητούν διαφορετικά πράγματα σε κάθε χώρα!!!!) Αλλά δίνεις εξετάσεις και πολύ αυστηρές και δύσκολες για να πάρεις το πτυχίο σου. :) Σου στέλνω ταστοιχεία! Φιλιά

DALIA είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Πέγκυ μου! Τελικά δεν ήταν τόσο τυχαίο που έπεσα στο blogg σου.... Τα φιλιά μου!!!

Blondbrained είπε...

Ποτέ και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Άντε και συμμαθήτριες τώρα :)

danae celenti είπε...

Αγαπημένη φίλη Πέγκυ
Με ενδιαφέρει και εμένα η αρωματοθεραπεία κα θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τον δάσκαλο που ανέφερες και αν γίνεται να επικοινωνήσω μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλώ πολύ μπορεί κάποιος να μου πει πως να κάνω τα άνθη από την Μανόλια είναι φρέσκα αν τα ξεράνω θα χάσουν όλα τα υγρά και το άρωμα τους.Τι μπορώ να κάνω;

ηρα είπε...

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε !!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σας blog! Βοηθήστε με αν μπορείτε στο πρόβλημα που έχω: Μάζεψα φρέσκο χαμομήλι, έβαλα τα άνθη φρέσκα την επομένη μέρα (μισό βάζο άνθη) σε βάζο καιρό γέμισα με ηλιέλαιο. Το έβαλα σε σκιερό μέρος εντός του σπιτιού. 10 μέρες μετά, παρατηρώ μούχλα στο επάνω μέρος δηλαδή στα επάνω στα άνθη του βάζου. Πείτε μου σας παρακαλώ αν υπάρχει τρόπος να σώσω το λάδι μου, γιατί στεναχωρήθηκα τόσο πολύ! Έλενα ( Aν μπορείτε στείλτε καιστο νειλ μου την απάντησήσαε, για να τη διαβάσω άμεσα : elenpol71@yahoo.gr) Ευχαριστώ ��

Ariel είπε...

Καλησπερα ! Εντελως τυχαια επεσα στο σαιτ και ειναι υπεροχο!
Θελω να φτιαξω για πρωτη φορα στην ζωη μου ενα λαδι βοτανου και ελπιζω να τα καταφερω!
Συγκεκριμενα αυτο του συμφυτου!

Θα αγορασω συμφυτο απο το ΜΠΑΧΑΡ στην Αθηνα . Απο κει και υστερα θα θελα να σε ρωτησω γιατι δεν εχω καταλαβει μαλλον σωστα!

1) Το συμφυτο θα το κοψω σε λεπτες φετες ή να το αλεσω στο μουλτι πριν το χρησιμοποιησω;
2) Ποσα γραμμαρια συμφυτο θελω για ενα λιτρο ελαιολαδο?
3) Τα βαζα με το καπακι ειναι καποιο ειδικο βαζο; ή ειναι αυτα που βαζουμε πχ μπισκοτα;
4) Εφοσον κανω την πρωτη εκχυλιση και παγωσει το λαδι με το συμφυτο, αφαιρω το χρησιμοποιημενο συμφυτο πριν βαλω καινουριο; Αν ναι, ποσα γραμμαρια νεο συμφυτο θα βαλω ;
5) Μετα την δευτερη εκχυλιση ποσα γραμμαρια νεο συμφυτο θα βαλω παλι για να κανω την τριπλη εκχυλιση;

Ευχαριστω παρα πολυ και συγνωμη για τις αποριες απλα δεν τα εχω καταλαβει αυτα!

Υ.γ : e-shop ανοιξατε τελικα;

Blondbrained είπε...

Ανώνυμη φίλη, δεν πρόλαβα τελικά να δω το σχόλιό σου να σε βοηθήσω... Όταν πιάνει μούχλα το λάδι δεν σώνεται, γιατί έχει μπει ο μήκυτας, πάπαλα.... Το πετάμε δυστυχώς... αυτό είναι το ¨κακό" με τα φρέσκα άνθη, έχουν υγρασία και δημιουργούν μήκυτες, όμως γι' αυτό ακριβώς δεν τα βάζουμε σε σκιερό μέρος με λάδι (άλλο όταν το βάζουμε σε οινόπνευμα).
Τα φρέσκα άνθη σε λάδι τα βάζουμε ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ και τα ανοίγουμε τακτικά και καθαρίζουμε την υγρασία που απελευθερώνουν στο καπάκι, το οποίο σκπεάζουμε με ΠΑΝΙ για να μην ξαναπέφτει η υγρασία μέσα στο λάδι....
Γι' αυτό εγώ προτιμώ τα προσφτάτως αποξηραμένα (αυτά με το ζωηρό χρώμα)...

Ariel, έχω δώσει οδηγίες και στις νέες συνταγές που ανέβασα... Είναι πολλές οι ερωτήσεις σου και μπερδεύτκα που τις διάβασα :P μπορεί να είναιη κούραση της στιγμής, θα τις ξανακοιτάξω αύριο... Πάντως μην αγχώνεσαι πολύ για τις ακριβείς αναλογίες... Και με το μάτι μπορείς να κάνεις δουλειά. Το σύμφυτο είναι εκπληκτικό λαδάκι. Το μόνο που μπορώ να σου πω σίγουρα τώρα είναι ότι ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ. το κοπανάς μόνο (τη ρίζα). βάλ' τη σε ένα πλαστικ΄οσακουλάκι και κοπάνα την με ένα κοπανιστήρι ή κάτι βαρύ απαλά (σαν να προσπαθείς να το τρίψεις εννοώ, όχι βαρόντας το, για΄τι θα χαλάσεις κανένα τραπέζι!!!!) δε θα σπάσουν τελείως, αλλά θα "ανοιξουν" αρκετά ώστε να απελευθερώουν τις ουσίες τους στο νερό μετά... εκχυλίσεις κάνεις όσες θες... και μία μπορείς να κάνεις για μέρες, αλλά μόνο σε slow cooker ή ρυζοβραστήρα. περισσότερα από αύριο :)

Ανώνυμος είπε...

Το λάτρεψα το blog-άκι!!! ΥΠΕΡΟΧΟ! και οι πληροφορίες για το πως φτιάχνεις τα λαδάκια απίστευτα κατατοπιστικές και με χιούμορ! Ερωτησούλα: Τα λαδάκια πόσο καιρό ζωής έχουν στο ψυγείο;

Soultana Keskinidou είπε...

καλησπέρα καταρχήν χαίρομαι που είσαι και πάλι μαζί μας, εύχομαι ο καινούργιος να δώσει υγεία σε εσένα και την οικογένεια σου. Ενδιαφέρομαι να αγοράσω την συσκευή για να κάνω τα βοτανόλαδα και θα ήθελα να σε ρωτήσω εσύ χρησιμοποιείς ρυζομάγειρα ή slow cooker και ποια μάρκα? αν μπορείς και να μου πεις απο που το αγόρασες? βρήκα κάτι στο διαδίκτυο αλλά δεν ξέρω αν κάνουν
σου στέλνω τις διευθύνσεις
1) http://www.techstores.gr/sencor-srm-0600wh.html
2) http://www.electrosok.gr/erp-ca-croner-rizomageiras.html
θα ήθελα την γνώμη σου κάτι παραπάνω θα ξέρεις Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σε ζάλισα

Όλγα Τριάντου είπε...

Γειά σας.Πολύ ενδιαφέρον κα χρηστικό το μπλογκ σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Με βοήθησαν πολύ σχετικά με τις εκχυλίσεις. Κάπου διάβασα πιο πάνω για το αν εκχυλιζεται λάδι σε μούργα και ειπατε ναι. Δηλαδή μπορώ να εκχυλίσω λάδι και να περάσουν τα συστατικά του φυτού στη μούργα; Και αν ναι ειναι μόνο για σαπούνι ή και για αλοιφές. Μουργα προηγούμενου έτους ή και παλαιότερων;

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Καλησπερα σας και συγχαρητηρια
Καποιες ερωτησεις εχω να κανω

Το λαδι ειναι ελαιολαδο και αν ναι στο ψυγειο δεν παγωνει? Τα λαδακια εκτος δεν διατηρουντε?

Το λαδι τι θερμοκρασιες πιανει? και ποια ειναι η μεγιστη σε συναρτηση με την ωρα που το αφηνουμε ωστε να μην μας καταστρεψει τις ιδιοτητες των βοτανων

Στο μπεν μαρι τα βαζα πρεπει να ακουμπανε στο νερο εστω και ελαχιστα ή φτανει να υπαρχει ατμος.

ευχαριστω