Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Άλλος Άνθρωπος......είναι εδώ. Άνθρωποι που μέσα από την δική τους έλλειψη γεμίζουν με αγάπη τις καρδιές συνανθρώπων τους, και μαζί γεμίζουν και το στομάχι τους, πράγμα διόλου ευκαταφρόνητο!

Άνθρωποι που έκαναν το αυτονόητο σε μια εποχή που κάθε αυτονόητο έχει πάει περίπατο.

Δεν μπορώ να τα πω καλύτερα από τους ίδιους που είχαν την πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη μου ανάρτηση στα Αφιερώματα που υποσχέθηκα να ξεκινήσουμε, και ο λόγος είναι προφανής. Δεν έχουν βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο από ανθρώπους σαν εμένα κι εσένα. Το μόνο τους κέρδος είναι η χαρά ότι ταΐζουν τους πεινασμένους. Ενώ σε μια περίπτωση μπουζούριασε το κράτος "δικαίου" ένα μέλος τους επειδή μαγείρευε δημόσια. Θα τους χάλαγε τη θέα το τσουκάλι. Εγγραφείτε στο ιστολόγιό τους, εδώ, για να παρακολουθείτε τη δράση τους, και να ενημερώνεστε για τις ανάγκες τους.

Ας δούμε όμως πώς συστήνονται οι ίδιοι, και μετά ας ρίξουμε μια ματιά στις τωρινές ανάγκες και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (οι γραμματοσειρές έχουν παραμείνει ως έχουν από το ιστολόγιό τους).

 

Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. Επισης στοχος της κοινωνικης κουζινας ειναι να καταφερει μεσα απο την δραση της, να δινει σε ανεργους που ασχολουντε καθημερινα με την δραση της κουζινας,οτι χρηματα περισευουν απο το ταμειο,(30-40 ευρω τον μηνα)καθως και απο τα διαφορα δρομενα που θα γινωντε για την ενισχυση της κουζινας να βγαινει κατι και για τους εθελοντες!


Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος

είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας,
με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις
και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.
Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη.


Χαρακτηριστικά παραθέτω ένα άρθρο από το Nooz.gr, με τίτλο ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ:

«Η πείνα δεν κάνει διαχωρισμούς. Πήγαμε να μαγειρέψουμε ζωντανά στο Κολωνάκι και την Κηφισιά, πιο πολύ για να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον εκεί κόσμο, και πάθαμε "σοκ", αφού μέσα σε πολλή λίγη ώρα φτάσαμε να μοιράσουμε ογδόντα μερίδες στην πρώτη περιοχή και εβδομήντα στη δεύτερη.

Το μέγεθος του προβλήματος της πείνας και σε αυτές τις περιοχές αποτυπώθηκε δραματικά, όταν πήγαμε να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό σε μία ηλικιωμένη κυρία στο Κολωνάκι και τη βρήκαμε σε ένα άδειο σπίτι, χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρικό
».

Αυτά είναι τα λόγια τού άνεργου τα τελευταία δύο χρόνια Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, επικεφαλής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», καθώς μαγειρεύει μαζί με ομοϊδεάτες του στην πλατεία Καπνικαρέας άλλες 120 μερίδες σούπα για τους συμπολίτες του.

«Η κοινωνική κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος"
δεν είναι ούτε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη. Καλούμε τους φίλους μας, άνεργους, άστεγους, μετανάστες και όποιον άλλο θέλει, να μαγειρέψουμε ζωντανά και να φάμε όλοι μαζί ένα γεύμα στο δρόμο σαν παρέα, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας» εξηγεί ο Κωνσταντίνος και προσθέτει:

«Δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ,
ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Είμαστε μία ομάδα ανέργων, οι οποίοι έχουμε ξεκινήσει, τους τελευταίους μήνες, να μαγειρεύουμε ζωντανά στο δρόμο σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να μοιραζόμαστε ένα ζεστό πιάτο φαγητό με τους συμπολίτες μας».

Η ιδέα ξεπήδησε πριν από δύο χρόνια όταν ο Κωνσταντίνος
είδε δύο δεκατριάχρονα πιτσιρίκια στο Αιγάλεω να τσακώνονται στα σκουπίδια για φαγητό. Όντας άνεργος και ο ίδιος, αποφάσισε μαζί με μία φίλη του να αναζητήσουν τρόφιμα από εμπόρους και να μαγειρέψουν στην οδό Καλλιδρομίου για τους ίδιους και για όποιον άλλο θελήσει. «Μαζεύτηκε πολύς κόσμος» λέει «και αποφασίσαμε να το ξανακάνουμε».

Πολύ σύντομα η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη
που πλέον ο Κωνσταντίνος απασχολείται πλήρως με τον «άλλο άνθρωπο» και, όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει πλέον να βρει μία άλλη δουλειά, αφού με αυτή την πρωτοβουλία έχει και φαγητό και πολλούς φίλους.

«Αισθάνομαι πλήρης.
Είμαστε πλέον σχεδόν είκοσι άτομα και κάθε ημέρα μαγειρεύουμε φαγητό σε μία διαφορετική περιοχή και το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας. Τι άλλο να θέλω» λέει με χαμόγελο και προσθέτει: «Ακόμα και αν βρω δουλειά, θα συνεχίσω να προσφέρω στον “άλλο άνθρωπο”».

Όσον αφορά τη στήριξη του κόσμου στην πρωτοβουλία
, ο Κωνσταντίνος τη χαρακτηρίζει συγκινητική: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θερμά και μας φέρνει σε καθημερινή βάση τρόφιμα για τις κουζίνες μας. Έρχονται, για παράδειγμα, ηλικιωμένοι με ένα κιλό ψωμί και μας δίνουν το μισό με δάκρυα στα μάτια» αναφέρει, αλλά όπως λέει «πάντα υπάρχουν ανάγκες» αφού στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες κουζίνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Η κοινωνική κουζίνα
«Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει κάθε Κυριακή ζωντανά στην πλατεία Συντάγματος, κάθε Δευτέρα στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και τις υπόλοιπες ημέρες σε διαφορετική, κάθε φορά, περιοχή.


Και συνεχίζουμε στα σημαντικά:

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ 

Η΄ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Η΄ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Aνάγκες

 • Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι. 
 • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο, λαστιχάκια. 
 • Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.
 • Βανάκι για τη μεταφορά.
 • Γκάζι και γκαζιέρα.
 • Μαρμίτα.
 • Tραπέζια σπαστά.
 • Τάπερ μεγάλα.


 • Αν είστε εστιάτορας και έχετε περίσσευμα φαγητού, επικοινωνήστε με τον "Άλλο άνθρωπο" για να κανονιστεί η παραλαβή.
 • Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα. 
 • Μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.

Άλλες ανάγκες
 • Laptop
Ακτιβισμός 


 • Ακτιβιστές με αυτοκίνητα για τη μεταφορά. 
 • Ακτιβιστές για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα.
 • Ακτιβιστές για την συγκέντρωση υλικού/προμηθειών.
 • ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ(ΚΑΦΕ ΤΥΦΛΟΜΥΙΓΑ)
 • ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0026.0294.88.0200608548 κωνσταντινοσς  πολυχρονοπουλος τραπεζα ευρομπανγκ

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
         email: oallosanthropos@gmail.com 
         τηλ.: Κωνσταντίνος: 6980712657

4 σχόλια:

Katerina είπε...

Η αλήθεια είναι οτι είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός οτι κάποιος μέσα στον πονο του θα σκεφτεί να βοηθησει και άλλους... αλλά αυτό είναι το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής...και μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει κάτι μέσα σε αυτό τον κόσμο που ζούμε... ο καθένας μονος του, μέσα του, και όλοι μαζί, μπορούμε να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή! Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο που ζούμε πιο ανθρώπινο... και αυτό είναι το παν!

BlueAngel είπε...

Μάλλον μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο από το να λέω "μπράβο"...
Ευχαριστώ που το ανέβασες.

Deni Argiropoulou είπε...

Ας πούμε λοιπόν μπράβο και ας προσπαθήσουμε όλοι μας με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Ας κάνουμε λοιπόν, την επανάσταση μας ενάντια σε κάθε τι ανούσιο και περιττό και ας προσπαθήσουμε ενωμένοι να ξαναδώσουμε την αίγλη, το μεγαλείο και την πραγματική έννοια στην λέξη άνθρωπος.
Κατερίνα, συμφωνώ και επαυξάνω. Ολοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή!
Ας ενώσουμε τα χέρια μας σε μια τεράστια αγκαλιά και τις ψυχές μας σ'ένα τεράστιο φως που θα καταφέρει να διώξει μακριά τον λήθαργο και το σκοτάδι.

Deni Argiropoulou είπε...

Ας πούμε λοιπόν μπράβο και ας προσπαθήσουμε όλοι μας με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Ας κάνουμε λοιπόν, την επανάσταση μας ενάντια σε κάθε τι ανούσιο και περιττό και ας προσπαθήσουμε ενωμένοι να ξαναδώσουμε την αίγλη, το μεγαλείο και την πραγματική έννοια στην λέξη άνθρωπος.
Κατερίνα, συμφωνώ και επαυξάνω. Ολοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή!
Ας ενώσουμε τα χέρια μας σε μια τεράστια αγκαλιά και τις ψυχές μας σ'ένα τεράστιο φως που θα καταφέρει να διώξει μακριά τον λήθαργο και το σκοτάδι.