Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Πιάσε μια μπυρίτσα με μπόλικο αφρό!

 Αυτό με το πουά πρέπει να το ψάξω!

Όλο για τον αφρό του σαπουνιού μπύρας διάβαζα. Με έτρωγε. Αφρός από δω, αφρός από κει! Ε ναι, το επιβεβαιώνω: ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΦΡΟ! Δεν με πιστεύετε; Ιδού...




  Το μισό μπολ είναι απαλός και συμπαγής αφρός.
Φανταστείτε τον στην μπανιέρα ή πάνω στο μαλλί σας. Θεϊκό!

Καλό, ε; 

Λοιπόν, στα νιάτα μας με είχε πάει ο σύζυγος σε μια μπυραρία στη Θεσσαλονίκη. Ο παράδεισος. Μπύρες όλων των χρωμάτων και αρωμάτων, λουκάνικα όλων των μεγεθών και παντός τύπου μπαχαρικών. Έχετε πάει ποτέ σε μπυραρία; Θυμάστε αυτή την χαρακτηριστική μυρωδιά της μπύρας που σε περιμένει νωχελικά κλεισμένη κάπου να την ρουφήξεις ηδονικά; Ε, ακριβώς αυτή την μυρωδιά είχα συνέχεια στα ρουθούνια μου όσο έφτιαχνα το σαπουνάκι μπύρας. Μπορεί να ήταν απλώς η ενεργοποίηση της ανάμνησης, γι' αυτό και ως γνήσια επιστήμων (γκουχ γκουχ), αφού έβαλα το σαπούνι στο φούρνο, βούτηξα κυριολεκτικά μέσα στο πυρέξ που έφτιαξα το σαπούνι κι έπαιρνα βαθιές εισπνοές για να δω αν ήταν ιδέα μου. Δεν ήταν ιδέα μου. Μύριζε μπύρα.

Το χρωματάκι όπως βλέπετε σκούρο, αν και χρησιμοποίησα την κλασσική "χρυσή" μπύρα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι μπυρίτσα θέλετε. Ανάλογο της μπύρας σας θα είναι και το χρώμα του σαπουνιού σας. Γενικά σκουραίνει. Και θέλει μια προεργασία για να γίνει. Απλούστατη, αλλά έχει την αναμονή του. Πριν πάμε στην προεργασία και την συνταγή όμως, να δούμε λίγα πραγματάκια για την μπύρα και πόσα καλά έχει να προσφέρει στην υπηρεσία της ομορφιάς μας; Ας δούμε.

Όλοι έχουμε ακουστά για το τι μπορεί να κάνει η μπύρα για τα μαλλιά μας. Όγκος, ενδυνάμωση της τρίχας, λάμψη. Όμως στο www.lavamano.com μας ενημερώνουν και επιβεβαιώνουν άπαντες στο εξωτερικό και εσωτερικό της μπλογκόσφαιρας: "Η μπύρα απαλύνει το δέρμα. Οι γιατροί του 16ου αιώνα συνιστούσαν στις γυναίκες να πλένονται με μπύρα για να έχουν απαλό δέρμα. Το κριθάρι και ο λυκίσκος της μπύρας αυξάνουν την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά (λόγω του σεληνίου και των φλαβονοειδών) και φυτικές ίνες. Το σελήνιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, κοβαλαμίνη και φυλλικό οξύ λόγω φυσικά της παρουσίας των δημητριακών."  Μια και είστε στο site τους, ρίξτε και μια ματιά στα σαπούνια τους

Ένα σαπούνι μπύρας λοιπόν δεν κάνει μόνο για τα μαλλάκια μας, αλλά και για το πρόσωπό μας, για το σώμα μας και τα χέρια μας. Οι Αιγύπτιοι γνώριζαν ήδη από την αρχαιότητα τις καλλυντικές ιδιότητες της μπύρας και οι γυναίκες της εποχής την τιμούσαν ιδιαιτέρως. Ένα υλικό που μας φροντίζει από την κορυφή της κεφαλής μας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας, στην κυριολεξία.

Αφεθείτε... μόνο αυτό έχω να σας πω. 

Αλλά για να αφεθείτε πρέπει πρώτα να το φτιάξετε, θα μου πείτε. Σωστό κι αυτό. Γράψτε λοιπόν.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ
Δύο μέρες ή παραπάνω πριν φτιάξουμε το σαπούνι, θερμαίνουμε την μπύρα μας μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, και την βγάζουμε αμέσως από το μάτι. Στο σημείο βρασμού φτάνει όταν δούμε να αφρίζει και μετά να χάνεται ο αφρός. Όπως στην φωτογραφία παρακάτω. Την βάζουμε μέσα σε ένα μπουκάλι, την κλείνουμε ελαφρά και την βάζουμε στο ψυγείο. 

ΣΥΝΤΑΓΗ.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το σαπούνι μας την βγάζουμε από το ψυγείο και αρχίζουμε να ζυγίζουμε τα υλικά μας. Να σας προειδοποιήσω πως η μπύρα φέρνει πιο γρήγορα το σαπούνι σας σε trace. Μην πανικοβληθείτε. Δεν θα σφίξει τόσο απότομα όπως στο σαπούνι τριαντάφυλλο. Δεν ξέρω με τα πρόσθετα (που δεν πρόσθεσα στην πρώτη δοκιμή) που λογικά θα σφίγγουν επίσης το σαπούνι, πάντως προλαβαίνετε να ενωθούν τα υλικά σας, οπότε όλα καλά!

Υλικά
Μπύρα της αρεσκείας μας  270γρ
Ελαιόλαδο                           400γρ
Καρυδέλαιο                         350γρ
Καστορέλαιο                       250γρ
Καυστική σόδα                   142, 8γρ

Πρόσθετα (προαιρετικά)
Αιθέριο λεμόνι                       5ml
Αιθέριο πορτοκάλι                 5ml
Ή όποιο άλλο αιθέριο κίτρου θέλετε (lemongrass, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι κλπ). Αυτές οι μυρωδιές πάνε πάρα πολύ με το σαπούνι μπύρας. Εγώ δεν πρόσθεσα αιθέρια, γιατί ήθελα να δω πώς στο καλό θα μυρίζει αυτό το σαπούνι. Δεν μου "έλειψαν", αλλά θα τα προσθέσω την επόμενη φορά για αυτό το έξτρα κάτι που κάνει τη διαφορά!

Όπως βλέπετε από την συνταγή πρόσθεσα περισσότερο καρυδέλαιο από την συνταγή του σαπουνιού μαστίχας, γιατί το ήθελα λίγο πιο σκληρό αυτή τη φορά, και ήθελα να παίξω λίγο με τον αφρό. Το καρυδέλαιο από μόνο του κάνει περισσότερο αφρό στο σαπούνι από άλλα έλαια. Η μπύρα επίσης φημίζεται για τον αφρισμό που προσθέτει. Ήθελα να δω τι θα γίνει όταν θα ένωναν τις δυνάμεις τους! Πολύ χαίρομαι που το έκανα. Φαντάζομαι ότι με περισσότερο καρυδέλαιο θα γινόταν πιο άφρο ο αφρός!

Πάρτε και φωτογραφίες από την παρασκευή.


Στη φωτογραφία δεν φαίνεται, αλλά πρώτη φορά είδα το μίγμα σόδας/υγρού να "δένει". Σαν να ψιλοέσφιξε. Καλά το έγραφαν διάφοροι στο ίντερνετ ότι τους πανικοβάλλει η μπύρα. Αλλά εσείς μην πανικοβληθείτε!

Ανακατέψτε. Δεν έχετε πολύ χρόνο, γι' αυτό προτιμήστε το χειροκίνητο ανακάτεμα.
Όσο προλάβατε προλάβατε. Ώρα να μπει στο καλούπι. Παιχνίδι τέλος!
Σταυρώστε το, καλύψτε με με μεβράνη και στον φούρνο για... ψήσιμο. 

Το σαπούνι σας συνεχίζει να μυρίζει μπύρα, ακόμα και μετά την ωρίμανση. Μια ήπια γλυκιά μυρωδιά μπύρας. Στα χέρια μου όμως που πλύθηκα δεν το μυρίζω. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω και με μυρωδιά λεμονιού ή γκρέιπφρουτ ή γλυκού μανταρινιού. Μμμμμμ... Και ναι... απαλύνει απίστευτα το δέρμα. Μετά τον φούρνο, αφήστε το καμιά βδομαδούλα ακόμα να ωριμάσει μόνο του, να γίνει πιο σφιχτό, και είστε έτοιμες/οι.

Καλό Αφροπόλεμο!!!

EDIT: Απόψε λούστηκα με αυτό το σαπούνι. 
(σώμα πλύθηκα με το μαστίχας, δεν το αλλάζω εύκολα πλέον)
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ. Ένας αφρός απίστευτος, πλούσιος, απαλός, γεμάτος. Αφού δεν ξεπλενόμουν και καθόμουν και χάιδευα το κεφάλι μου! Μετά, στο ξέπλυμα... το απίστευτο. Πρώτη φορά με δικό μου σαπούνι είχα την αίσθηση στο μαλλί ότι είχα βάλει μαλλακτική κρέμα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Τόσο απαλά και λεία! Και φυσικά ξεπλύθηκε πολύ εύκολα... Και η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν τα στέγνωσα... Ε, τελικά έχουν απόλυτο δίκιο που την βάζουν στα σαμπουάν και την διαφημίζουν ως ιδανικό υλικό για όμορφα και γερά μαλλιά. 
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ. ΘΑ ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ!

32 σχόλια:

kleriana είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΦΡΟΣ!!!ΒΑΣΙΚΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG...ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ...ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ:ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΗ ΣΕΙΡΑ ΒΑΖΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ?? ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ΣΑΝ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ????ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΑ!!!!!!ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κυρία μου και για αυτή σας την συνταγή θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε φαίνεται τόσο εύκολη και με λίγα υλικά, τώρα για την αφηγηση σας τι να πω όπως πάντα απολαυστική!Αυτό με το πουά επειδή το είχα και εγώ πρόβλημα σε 1 σαπούνι το ψάχνω και γω,αν βρω κάτι θα σε ενημερώσω.Από Μαρία.

Blondbrained είπε...

Κλεριάνα, για να είμαστε σίγουρες, θα πας δεξιά στη λίστα με τις αναρτήσεις, εκει που λέει σαπούνια και θα τα πάρεις με την σειρά. Θα μελετήσεις πώς φτιάχνουμε με την κρύα μέθοδο σαπούνι, και μετά στην συνταγή πιτς φυτίλι θα δεις την διαδικασία του φούρνου. Επίσης διάβασε ό,τι γράφω για το υγρό σαπούνι.
Όταν τα διαβάσεις αυτά, θα σου κάνω τεστ γνώσεων (πλάκα κάνω). Πάντως μετά θα είσαι έτοιμη να πειραματιστείς :) :) :) Ό,τι απορία έχεις θα ρωτήσεις. Εδώ είμαι! ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

Μαρία μου, να 'σαι καλά. Το μόνο καλό με το πουά ε΄ναι ότι δεν είναι πρόβλημα σόδας. Γιατί είχα κι ένα πουά που ήταν από την σόδα. Πολύ κακό αυτό, για πέταμα. Αλλά αυτό προφανώς είναι που δεν προλαβαίνει να ενωθεί το μίγμα της σόδας με τα λάδια. Αυτά τα λευκά πουά είανι τα μην ομογενοποιημένα λάδια... Πάλι καλά... Αλλά δεν μ' αρέσει!

kleriana είπε...

ΚΑΛΗ ΦΑΣΗ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ...ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ..ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΠΛΑ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΜΗΠΩΣ ΛΟΓΩ ΜΠΥΡΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...ΕΙΠΑΜΕ ΑΡΧΑΡΙΑ!!!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ..!! ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ!!!!ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ'Ι'ΖΕΙΣ..ΤΕΛΕΙΑ!!!

Katerina είπε...

Αν και την πίνω χωρίς αφρό...στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πω ναι στον πλούσιο αφρό!!!! Είμαι πολύ περίεργη πως θα μυρίζει... θα το κάνω όπωσδήποτε... Ευχαριστούμε Πέγκυ μας!!!

Blondbrained είπε...

Κορίτσια, έχει μια μυρωδιά που "τσιμπάει" στην μύτη. Μπύρα τσιμπητή! :)

Κλεριάνα μου, αφού έχεις μελετήσει ήδη, τότε μην ανησυχείς, δεν αλλάζει τίποτα. Προσθέτεις σιγά σιγά την σόδα σου (με τις απαραίτητες προφυλάξεις πάντα) στην μπύρα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ας έχεις θερμάνει ελαφρά τα λάδια σου για να μην έχεις να ανησυχείς αν θα τα λυώσει η σόδα, και μετά προσθέτεις το μίγμα σόδας/μπυρας μέσα στα λάδια κια ανακατεύεις μέχρι να κάνει το λεγόμενο τρέις. Εκεί στο τρέις αν θες προσθέτεις τα λεγόμενα "πρόσθετα". Μετά το βάζεις στο καλούπι σου, το σκεπάζεις με διαφανή μεμβράνη και το βάζεις πάνω σε ταψί με΄σα στο φούρνο στους 75-80 βαθμούς. Η αλήθεια είναι πως αυτό το άφησα αντί για 2 ώρες, 2,5 και το πεχά του μου βγήκε ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΑΛΟ. Μετά κλείνεις τον φούρνο και το αφήνεις ένα βράδυ (ή 12 ώρες περίπου) με κλειστό φούρνο μεσα και την άλλη μέρα το κόβεις, μετράς το πεχά και... πλένεσαι αν θες :) Αν δε θες, απλά το αφήνεις καμιά βδομάδα ακόμα να σφίξει καλά, να σκληρύνει λίγο ακόμα! Ορίστε, στα είπα όλα, και τώρα περιμένω πώς και πώς να μου πεις πώς πήγε.
Α, να μου πείτε και τι μπύρα βάλατε για να ανταλλάξουμε εμπειρίες (ξανθή, μελαχροινή, κοκκινομάλα; Μπύρα πάντα) :) :) :)

Ninevi είπε...

Και αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη έκπληξη! Κάτι μου λέει πως το συγκεκριμένο σαπουνάκι θα δένει μια χαρά και με λεβάντα αλλά και με φλούδα από λεμόνι ή πορτοκάλι! Καλά αν με αφήσεις εμένα, ότι έχω θα ριξω μέσα :P Χικ! Cheers!! :))

Katerina είπε...

Αχ Πεγκυ μου, πολύ χαίρομαι που σου βγήκε τέλειο το μαλλί!! Φαντάζομαι βοηθάει και το καστορέλαιο ε; Και δε μου λες, το έκανες υγρό ή το χρησιμοποίησες όπως ήταν; Εγω με το υγρό εξακολουθώ κι έγω πρόβλημα, το ένα που είχε βγει πολύ καλό μετά απο λίγες μέρες μου έπηξε και το το άλλο είναι τόσο αραιο που είναι σαν νερό... που θα πάει θα το βρω.... Ετοιμάζομαι πάντως για μπυροσάπουνο!!! το περιμένω πως και πως!

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια εγώ χρησιμοποιώ εδώ και καιρό το σαπούνι δεντρολίβανο,λούζομαι μόνο με αυτό,έτσι σαν μπάρα, χωρίς να το κάνω υγρό.Είναι τέλειο! Το μόνο πρόβλημα που είχα, είναι το γνωστό μετά το λούσιμο (για μακριά μαλλιά) που το μαλλί γίνεται ψιλοτζίβα.Μετά από διάφορες δοκιμές κατέληξα στο γνωστό ξυδόνερο, το οποίο για να μη μυρίζει πολύ έκανα το εξής κολπάκι.Αφησα το ξύδι (άσπρο ή μηλόξιδο) σε βάζο με ξερή λεβάντα για 4 εβδομάδες και σε άλλο βάζο ξύδι με λεμονόφλουδες για το ίδιο διάστημα.Ετσι το ξύδι παίρνει τη μυρωδιά της λεβάντας ή του λεμονιού και μυρίζει ελάχιστα ξυδίλα η οποία κι αυτή σε καμιά ώρα θα χει φύγει.Αν δε βιαζόμαστε μπορεί να το αφήσουμε και παραπάνω και να ανανεώσουμε τα υλικά μας.Οπότε αναλόγως τα κέφια βάζω λεβαντόξυδο ή λεμονόξυδο.Επίσης έβαλα και αιθέριο έλαιο υλάγκ-υλάγκ που φροντίζει τα μαλλιά και έχει καταπληκτική μυρωδιά.Απλά κάθε φορά ανακινώ το ψεκαστήρι γιατί τα αθέρια δεν είναι υδατοδιαλυτά.
Τα μαλλιά μου είναι σπαστά και μέχρι την προ σαπούνι εποχή χρησιμοποιούσα αφρό ή τζελ γα να τα φορμάρω. Τώρα πια δε χρειάζεται να βάζω τίποτε.Θυμήθηκα τα μαλλιά που είχα σαν παιδί.
Μπράβο Πέγκυ μου θα δοκιμάσω και αυτό της μπύρας και θα πω εντυπώσεις.
Κυριακή

Katerina είπε...

Κυριακή γειά σου! Το ξυδόνερο το ξεπλένεις ή τα ψεκάζεις και το αφήνεις; εγω αυτό που κάνω και έχει διαφορά είναι οτι οσο τα έχω βρεγμενα με το ξυδονερο (μηλοξιδο βαζω εγω) τα χτενιζω με φαρδια χτενα, τα αφηνω λιγο και μετα τα ξεπλενω με το κεφαλι προς τα κατω και μετα κανονικα. Ετσι και όγκο έχουν και ξεπλένονται καλύτερα... Επίσης ειχα δοκιμάσει και το ξινό αλλά νομίζω οτι το μηλοξιδο έχει καλύτερο αποτέλεσμα...

Ανώνυμος είπε...

το χω κάνει και με τις δυο βερσιον δηλαδή τοχω αφήσει χωρίς να το ξεπλένω και με ξέπλυμα.Όταν το ξεπλένω το μαλλί γίνεται νομίζω πιο μαλακό,δηλαδή αναλόγως τι μαλλί έχει ο καθένας.Δε ξέρω αν παίζει ρόλο, πρώτα τα τυλίγω με τη πετσέτα για να τραβήξουν τα πολλά νερά και μετά βάζω το ξυδόνερο.Κατά τα άλλα και γω σαν εσένα τα χτενίζω με τη φαρδιά χτένα.
Το ξύδι που το αρωματίζω το χρησιμοποιώ και στο πλυντήριο σαν μαλακτικό ρούχων και στο καθάρισμα του σπιτιου.Το ξινό αν σου μεινε,μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις τη τουαλέτα.Ρίχνεις το βράδυ το ξυνό και την επόμενη μέρα πατάς το καζανάκι και.... πεντακάθαρη η τουαλέτα.
Κυριακή.

Blondbrained είπε...

ninevi, τέλεια θα του πηγαίνει και η λεβάντα. Αν το μυρίσεις θα καταλάβεις! (πού είναι το λουκάνικο; θα φέρω την.... μπύρα χαχαχα)
Kορίτσια, Κατερίνα και Κυριακή (όλα από Κάππα), αυτό το σαπούνι χωρίς υπερβολή είναι σαν να έχεις βάλει πολύ καλή μαλλακτική κρέμα και ειδική μάσκα μεταξιού μαζί. Τι είναι αυτό το πράγμα δεν ξέρω. Όλο τα πιάνω, τα έχω κατσιάσει. Δεν λένε να λαδώσουν, αλλά δεν είναι και "πεσμένα", είναι αφράτα, αεράτα. Περιττό να σας πω ότι όλος ο κόσμος με κοιτάει (καλά, με κοιτάνε γιατί είμαι μια κούκλα προφανώς, αλλά τους κάνει και μια εντύπωση το μαλλί, είμαι σίγουρη) :)
Επίσης, Κατερίνα μου, και στις άλλες συνταγές έχω βάλει Καστορέλαιο. Λιγότερο βέβαια, αλλά βάζω σε όλα. Τέτοιο πράγμα... καμία σχέση!

Λοιπόν, νομίζω πως είναι ΙΔΑΝΙΚΟ για μαλλί ξηρό και κανονικό προς το ξηρό. Εκεί θα μεγαλουργήσει αυτό το σαπούνι. Όσο για σπαστό... Κυριακή θα πάθεις την πλάκα σου. Εγώ έχω κάτι ξεχασμένες ψιλομπουκλίτσες προς τα κάτω στο μαλλί μου από τα παιδικά μου χρόνια. Βρε, έχουν γίνει υπέροχες. Κάθομαι και παίζω με τα δάχτυλα. Ξεμωράθηκα η γυναίκα (λέτε να με κοιτάνε γι' αυτό τελικά...;)
Φτιάξτε το να μου πείτε ντε!
Ή μάλλον, όποια θέλει ας μου στείλει μια διεύθυνση στο mail (alchemyofnature@gmail.com) να στείλω μια μπάρα τέλος πάντων να δοκιμάσετε. Είμαι περίεργη!!!

Blondbrained είπε...

Κυριακή, ωραίο και το κόλπο με την τουαλέτα. Θα ανέβουν και κάποιες συνταγές ειδικά για καθάρισμα, που τις έχουμε και δοκιμασμένες με την κουμπάρα κι έχουμε γίνει χαρούμενες νοικοκυρές :)

Αντζελα είπε...

Γειά σε όλες! Ερασιτέχνισα και εγώ στην παρασκευή, έχω μια απορία: Σε ποιά θερμοκρασία αναμιγνύουμε μπυρο-σοδα με λάδια;

Το μπόλ της μπυρας το έχουμε σε λεκάνη με πάγο πριν ρίξουμε τη σόδα μέσα; Τι θερμοκρασία ζητάμε;

ευχαριστώ

Blondbrained είπε...

Φίλη, σ' αυτό το μπλογκ δεν μετράμε θερμοκρασίες, οπότε μπορείς να φχαριστηθείς τα σαπουνομαγειρέματά σου με ηρεμία στην αγκαλιά της έμπνευσης! :)
Αλλά επειδή προφανώς δεν γνωρίζεις την τεχνική πήγαινε δεξιά εκεί που είναι η λίστα με τις αναρτήσεις, και διάβασε τις αναρτήσεις για τα σαπούνια, μέχρι να είσαι σίγουρη ότι κατάλαβες. Αν κάτι δεν καταλάβεις, εδώ είμαι!
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, και άντε και με πτυχίο :) :) :)

Katerina είπε...

Και ΝΑΙ είναι αλήθεια!!!! Κάνει μπόλικο αφρό και το καταευχαριστιέσαι! σίγουρα μου άφησε το μαλλί πολύ καλύτερο σε σχέση με τα άλλα σαπούνια που έχω δοκιμάσει (αν και ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί και 100%). Πέγκυ σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Σίγουρα θα το φτιάξω...

Blondbrained είπε...

χιχι (και ουχί χικ-χικ)
Είδες ένα πράγμα, Κατερινιώ; Άντε, βάλε την αγαπημένη σου μπύρα (γιατί μυρίζει ό,τι μυρίζει η μπύρα που θα βάλεις) και λούσου άφοβα! Μετά φτιάξε κι εκείνο το σπρέι για μαλλιά ξηρά ή τζίβα ή απ' όλα, και είσαι έτοιμη. ΘΕΑ!!! :)

xara είπε...

Συγχαρητήρια για το μπλογκ. Παρα πολλες και ακρως χρησιμες οι πληροφοριες. Δεν εχω ξαναφτιαξει σαπουνι, ομως αυτη η συνταγη μου κανει ενα κλικ. Εχω και τα μισα υλικα, μου λειπει το καστορελαιο και η καυστικη σοδα. Οταν τα προμηθευτω κι αυτα θα πειραματιστω. Δεν την θυμαμαι την κρυα μεθοδο, επομενως θα παω να την μελετησω. Τα μαλλια μου ειναι κανονικα προς ξηρα και σπαστά. Για να δουμε :)

Blondbrained είπε...

Καλώς ήρθες, Χαρά και καλές αλχημείες! Έχεις το ιδανικό μαλλί γι' αυτό το σαπούνι, γιατί φυσικά το κάθε μαλλί θέλει το... σαπούνι του :)Να μας πεις πώς πήγε!

xara είπε...

Λοιπον, αφου μοχθησα για να βρω ολα τα υλικα εδω στην μικρη μου πολη, ειπα να το επιχειρησω. Ομως απο αφηρημαδα ειχα αγορασει μονο μια συσκευασια καρυδελαιου και -λογω ελειψης εδω- την μιση ποσοτητα καστορελαιου. Ετσι, η ερασιτεχνης αλχημιστρια η δικια σου αυτοσχεδιασα (κακο του κεφαλιου μου) και οσα ml μου ελειπαν σε αυτα τα ελαια, αντικαθιστουσα με ελαιολαδο, δαφνελαιο και αμυγδαλελαιο. Πολυ αργα ανακαλυψα οτι το αμυγδαλελαιο μπαινει ως προσθετο στην συνταγη κι οχι ως ελαιο. Κι αλλο λαθος που αυθαιρετα εβαζα λαδια ο,τι μου βρισκοταν. Το ελαιολαδο δυστυχως βιολογικο εξτρα παρθενο κι οχι μουργα που θα ηταν καταλληλοτερο. Εκανα μονο χειροκινητο ανακατεμα και πιαστηκα και αδιαβαστη (ή τεμπελα) γιατι πρωτα καταπιαστηκα και μετα αναρωτηθηκα τι να 'ν' αυτο το trace, το οποιο κατοπιν "εορτης" καταλαβα οτι ειναι κατι σαν χυλωμα. Εγω λοιπον ισα που το αφησα να ξεκιναει να χυλωνει, δεν του εδωσα χρονο να για γινει πιο πηχτο. Μετα του εβαλα λιγα αιθερια κι ελαχιστο χρωμα ζαχαροπλαστικης, το οποιο δεν το ειδα να αναδεικνυεται πουθενα, αλλα ουτε που με νοιαζει αυτο. Το εβαλα στην σιλικονενια φορμα, το σκεπασα με ζελατινη και το φουρνισα, μαλιστα για παραπανω ωρες γιατι το εβλεπα σαν μπυρενιο ζελε. Το πρωι ηταν ακομα ζελες. Οποτε το βουταω και το βαζω κανα τριωρο στην καταψυξη. Το εβγαλα, το αφησα να ξεπαγωσει να δω τι ειχε γινει και ηταν απο πανω ενα δαχτυλο λαδομπυρενιος ζελες κι απο κατω σκληρο προς μαλακο. Το αφησα ετσι διερωτωμενη τι να κανω. Μετα απο ωρα το βλεπω οτι ειχε αρχισει απο μονο του να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα της φορμας, οποτε εκανα αμεσως το τεστ πεχα και βγηκε καλο, αν εξαιρεσουμε κατι σταγονες λαδιου. Ετσι σκεφτηκα να το ξεκαλουπωσω αφου αφαιρουσα το λαδενιο στρωμα απο πανω, το εχυσα σε μπουκαλακι και ξεπερασε τα 150 Ml. Τεσπα, ευκολα βγηκε ως ολοκληρο κομματι στο χρωμα του χαλβα, νοστιμο στο ματι. Πηρα να το κοψω και κοβοταν πιο ομοιομορφα αν εκει που ακουμπουσα το μαχαιρι αντι να κοβω, απλως το πιεζα προς τα κατω κι εκεινο σχιζοταν πανευκολα. Τωρα το αφηνω να δω πώς αποθηκευεται και πώς συμπεριφερεται στον χρονο. Παραδοξως ειναι τελικα σαπουνι γιατι εκανε και αφρο, εκτος αν ειναι μπυροαφρος κι οχι σαπουνοαφρος. Απο μυρωδια ομως δεν σκιζει. Πώς το αποθηκευω λοιπον και τι περιμενω απο το πρωτο πειραμα μιας κακοδιαβασμενης wannabe αλχημιστριας;

Blondbrained είπε...

Εγώ πάντως σου βάζω άριστα για την αλχημιστική σου ικανότητα, γιατί με τόσες αντικαταστάσεις (θα την μούρλανες τη σόδα, η αναλογία της οποίας αλλάζει ανάλογα με τα λάδια που βάζουμε) κατάφερες να σου βγει σαπούνι! Για τη μυρωδιά μην ανησυχείς καθόλου. Σε λίγες μέρες θα αρχίσει να μη μυρίζει τίποτα. Στις δύο βδομάδες όντως δε θα μυρίζει!
Τώρα, αφού το πεχά σου είναι καλό, άσ' το απλά να σκληρύνει. Δεν ξέρω πόσο θα πάρει, γιατί δεν μπορώ να υπολογίσω τι ακριβώς συνέβη με τα λάδια, τις αναλογίες, το υγρό σου και τη σόδα σου. Αλλά αν στις δύο βδομάδες δεν σκληρύνει αισθητά, κάν' το κατευθείαν υγρό και τελείωσε η υπόθεση! Έτσι κι αλλιώς για υγρό δε θες να το κάνεις; Για σαμπουάν; Μια χαρά! Υπομονή μόνο να φύγει και η μυρωδιά... ΕΥΓΕ! Αλλά τώρα κάνε μια επανάληψη στα "μαθήματα" για να μην σου ξανασυμβεί τίποτε τέτοιο (αν και από κάτι τέτοια μαθαίνεις καλύτερα) :)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και μπράβο για την απιστευτη δουλεια που κανετε.
Τα δικά μου μαλλια ειναι λιπαρα, σκουρο καστανο το φυσικο και βαμμενα μαυρα. Κανονικά λουζομαι μερα παραμερα για να φυγει η λιπαροτητα. Ειχα δοκιμάσει να λουστω με σαπουνι αγνο ελαιολαδου αλλα το μαλλι εγινε σαν τζιβα και εκανα πυτιριδα. Αυτο το σαπουνι αν το αρεωσω και το κανω σαμπουαν κάνει για τα δικά μου μαλλια? για προσωπο και σωμα τι μου προτινεισ?? στο προσωπο εχω και κατι λιγα σπυρακια. Επισης μπορω να κανω και μικροτερεσ ποσοτητεσ? το 1/4 ασ πουμε? Ευχαριστω πολυ.

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

KAΛHMEPA.KAΛH EBΔOMAΔA NA EXOYME!
Πεγκυ μου!Aν λεω AN εχω καψει την μπυρα με τη σοδα πως θα το καταλαβω??Δεν εχω αλλη μπυρα να φτιαξω κι αλλη μια δοση σαπουνι να δω τι εχω κανει!Λογικα δεν θα μυριζει ομορφα..Aλλα ΠΩΣ θα μυριζει?Tο μωρο αυτο της μπυρας ειναι τριων ημερων και μυριζει σοδα και μαγια.ΛOΓIKOTATO μεχρι εδω μπορεις να πεις..Kαι που ειναι το αιθεριο λεμονι μη X...Ω E που ειναι? KATI δεν παει καλα η εγω εχω γινει χαζομαμα?Tο σαπουνι δεν εχει μπει στον φουρνο γιατι...ας οψεται η πεθερα...O,τι και να πω.....

Blondbrained είπε...

Ανώνυμη φίλη, το μπύρας δεν είναι το καλύτερο για τα λιπαρά, αν και βοηθάει με την πυτιρίδα (όταν αυτή οφείλεται σε ξηρότητα όμως). Εμένα μου τα μαλακώνει πάρα πολύ κι εκνευρίζομαι, αλλά για την κόρη μου που εχει κανονικά προς ξηρά είναι τελειο. Το καλύτερο για σένα είναι το απλό ελαιόλαδου ή το δεντρολίβανο.

Χρύσα μου αγαπημένη και αγχωμένη :)
Καταρχάς, αν είχες κάψει την μπύρα με την σόδα θα το είχες καταλάβει όταν τα ανακάτευες, πριν τα βάλεις στο λάδι. Σου βρώμαγε αφόρητα όταν ένωσες μπύρα με σόδα; Μάλλον όχι. Δεν τα ε΄βαλες στο φούρνο (αχ, βρε πεθερά τι μας κάνεις), αλλά μην ανησυχείς, απλώς θα γευτείς αργότερα τις εξαίσιες ιδιότητες του σαπουνιού σου, και θα αργήσει ολίγον να βγει προς τα έξω η μυρωδιά από οτιδήποτε άλλο έχεις βάλει. Έβαλες αιθέριο λεμόνι; Εύγε, ωραιότατο :) Ελπίζω να έβαλες μπόλικο... θα το μυρίσεις μετά τις 2 βδομάδες, ειδικα τώρα με τόση ζέστη, μπορει και περισσότερο. Κάνε μια υπομονή! Και δύο και τρεις! Θα αξίζει τον κόπο!
Η αρχική μυρωδιά που έχεις είναι φυισιολογική. Ξαναλέω πως και η ζέστη δεν βοηθάει να περάσει γρήγορα αυτή η πρώτη περίοδος της ωρίμανσης, γι' αυτό κανονι΄κα δεν φτιάχνουν σαπούνι καλοκαίρι και πολύ χειμώνα (τουλάχιστον παλιά, που δεν είχαμε καλοριφέρ και aircondition να ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες στο σπίτι).... Υπομονή και καλό κουράγιο (και να μας ενημερώσεις)

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Tο΄χω και το κοιταζω και αναστεναζω!!!
Δασκαλε σ'ευχαριστω πολυ πολυ.ANAΣANA.Nα εισαι καλα.Eχω βαλει σε 400 γρ κρασι γαρυφαλλα...Παμε και για αλλα.Σε φιλω..

Blondbrained είπε...

Κρασί; Γαρύφαλλα; Θελω λεπτομέρειες :)

Ευα.. είπε...

Καλησπερα..Συγχαρητηρια για τη συνταγη..Θα μπορούσατε να μου διευκρινισετε αν το "καρυδελαιο" προκειται για λαδι καρυδας (coconut oil) ή καρυδελαιο απο καρυδι .. Απο την ερευνα μου γνωριζω οτι υπαρχουν και τα δυο ομως δεν ξερω αν κανουν εξίσου για την παρασκευη σαπουνιου..Ευχαριστω!

Blondbrained είπε...

Γεια σου, Εύα μου. Σε όλες μου τις συνταγές χρησιμοποιώ λάδι καρύδας, και για τις ιδιότητες αφρισμού που έχει, και για την καθαριστική αλλά και ενυδατική δύναμή του. :)

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Nαι λοιπον ειναι γεγονος!!!!Eιμαι αλλη μια ΠANEYXAPIΣTHMENH ΦIΛH TOY TOΠOY-BLOG αυτου!!!
Συγχαρητηρια κυρια μου η συνταγη πολυ καλη.Λουζομαι μια εβδομαδα.Tο μαλλι ξερο αχυρο σαν σκουπα ενα πραμα...Tωρα μετα το σταδιο του τρελου ογκου [ πρωτο λουσιμο ] εχω κοψει και την μαλακτικη.Tο μονο αν θελω να γκρινιαξω εχει να κανει με το αρωμα που απλα δεν εχει κι ας εχω ριξει μεσα μισο μπουκαλακι αιθεριο λεμονι.Eιναι ενα πολυ καλο σαμπουαν .Σ'ευχαριστω πολυ BLONDRAINED για ο,τι κανεις για μας...

Blondbrained είπε...

Μπράβο, αγαπημένη!!! Για ξηρό μαλλί είναι όντως θεϊκή η μπύρα. Για άρωμα κοίτα τι θα κάνεις. Θα λιώσεις το σαπούνι σου (με την απλή μέθοδο), και θα προσθέσεις στο ΛΥΩΜΕΝΟ προϊόν το αιθέριό σου. Απο-και-κλείται να μην μοσχοβολήσει ο τόπος!

Ουράνιο Τόξο είπε...

Καλησπέρα καλησπέρα!!! Νά΄μαι πάλι μετα απο καιρό , σαν φάντης μπαστούνης!! Πάντα εδώ ήμουν βέβαια αλλα τώρα στα φανερά... Αφού σου ευχηθώ καλή χρονια -έστω και αργα- και να έχεις πάντα υγεία, ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω αρκετή μπύρα στο ψυγείο η οποία κοντεύει να λήξει. Για να την πιούμε , ούτε συζήτηση θέλω να την φτιάξω σαπουνάκιαλλά έχω ενα μικρό προβληματάκι.... έχω ήδη σαπουνάκι ελαιολάδου που μου φτιάχνει ο μπαμπάκας μου , μπορώ να το λιώσω και να του προσθέσω την μπύρα ή τέλος πάντων να κάνω κάτι με κάποιον άλλο τροπο??? μη γελάσετε όσοι είστε γνώστες του θέματος..... ψάχνομαι και εγώ χι χι χι ευχαριστώ για το χρόνο! ματς μουτς

Blondbrained είπε...

Αχ... αφού την έχεις την μπυρτίσα που την έχεις, κάνε έναν κόπο και φτιάξε την. Να σου πω κάτι; Δε χρειάζεται καν να φτιάξεις αυτή τη συνταγή. Φτιάξε την απλή για Καστίλης και αντί για νερό βάλε την μπύρα. Πάλι τέλειο θα έιναι και θα σου κάνει φοβερό αφρό. Έτσι σκέτη αντί για νερό σε σαπούνι που θα λιώσεις δε γίνεται. Θα κολλάς (αυτό ήθελες να κάνεις, ε; παραδέξου το, μην ντρέπεσαι) :P :)