Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Τα Μπεκροσάπουνα!

 Πάνω αριστερά το ουζοσάπουνο, δεξιά του το κρασοσάπουνο, και κάτω το γνωστό μπυροσάπουνο.
Εδώ σίγουρα λένε: "μην τα πιείτε, πλυθείτε"!

Η ιδέα μου ήρθε (μετά την μπύρα), την Καθαρά Δευτέρα. Εκεί που το τσούζαμε με ουζάκι σκέφτηκα "καλέ τι ωραία που θα μύριζε ετούτο σε σαπουνάκι!" Το ομολογώ, ήμουν κάπως ζαλισμένη. Δεν το δέχομαι καλά το αλκοόλ. Και όπως είπε μια φίλη και έπεσε τελείως μέσα νομίζω, αν μου δώσεις λικέρ, θα κοιτάξω να το κάνω σαπούνι. Δεν ξέρω τι μ'έχει πιάσει!

Τέλος πάντων, αυτό είναι καλό για σας, γιατί έχετε μια τρελή να δοκιμάζει ό,τι να 'ναι και να σας ενημερώνει για τα αποτελέσματα. Και ιδού, το λοιπόν, τι προέκυψε από αυτή την "μεθυσμένη" έμπνευση. Τα μπεκροσάπουνα, πολύ αγαπητές κυρίες και κύριοι.

Δεν έφτιαξα πρώτο το ουζοσάπουνο, γιατί το ήπιαμε όλο το ούζο. Αλλά επειδή ήμουν πάνω στην τρέλα, έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάξω ένα μεθυσμένο σαπούνι (η μπύρα είναι πολύ λάιτ για την περίσταση), και την πλήρωσε ένα μπουκάλι κόκκινο (μα κατακόκκινο όμως) κρασί που είχαμε. Και λέω, δεν φτιάχνω πρώτα το κρασί; Ίδια η λογική, αλκοόλ από δω, αλκοόλ κι από κει. Έψαξα δεξά-αριστερά και βρήκα τον τρόπο να μην ανατινάξω το σπίτι αφενός, και να έχω τελικά στα χέρια μου ένα σαπούνι βάλσαμο για το δέρμα. Ας δούμε το πρώτο εγχείρημα με το βαρύ πυροβολικό της ομορφιάς και της αλκοόλης. Το κόκκινο κρασί. 
  
ΚΡΑΣΟΣΑΠΟΥΝΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ας δούμε πρώτα τις ιδιότητες του κρασιού, αυτές που αφορούν στην ομορφιά και την αντιγήρανση. Πάνω-κάτω είναι γνωστές πια, αλλά ας τις έχουμε συγκεντρωμένες εδώ. Μας λένε στο protimofysiko.blogspot.gr:

"Το κόκκινο κρασί, είναι ένα καταπληκτικό φυσικό προϊόν, το οποίο όμως χρησιμοποιείται ελάχιστα στην περιποίηση του δέρματος. Το κόκκινο κρασί περιέχει μια σειρά αντιοξειδωτικών ουσιών, καταπωλεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, αναζωογονεί, αποτοξινώνει, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, το λευκαίνει και αφήνει την επιδερμίδα λαμπερή και φρέσκια."
Στο medilook.net.cy μοιράζονται τα εκπληκτικά αποτελέσματα ερευνών: 

"Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ίδιο πανεπιστήμιο υπέβαλε δύο ομάδες πειραματόζωων σε υπεριώδη ακτινοβολία. Η πρώτη ομάδα έλαβε μόνο ακτινοβολία ενώ στη δεύτερη πριν από την ακτινοβολία οι ερευνητές έβαλαν ρεσβερατρόλη.  Η ρεσβερατρόλη είναι ουσία που περιέχεται μέσα στα σταφύλια και στο κρασί. Στη συνέχεια μετρήθηκε στους ποντικούς η πρωτεΐνη survivin. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται σε ψηλό βαθμό από τα καρκινικά κύτταρα ενώ στα φυσιολογικά κύτταρα δεν υπάρχει.Στους ποντικούς που είχε τοποθετηθεί η ρεσβερατρόλη, η παραγωγή της πρωτεΐνης survivin, ήταν χαμηλότερη.Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και ιδιαίτερα από τις ακτίνες UVB που είναι οι πλέον επικίνδυνες."

Ενώ στο newsbomb.gr μας προτρέπουν, και προφανώς συμφωνούμε γιατί αυτό ακριβώς θα κάνουμε:

"Πλύνετε το πρόσωπό σας
 Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες που φημίζεται ότι έχει το κρασί και οι οποίες το καθιστούν τόσο υγιεινή επιλογή, δεν σκεφτήκατε ότι μπορεί να κάνουν πολύ καλό και στο δέρμα σας;
Σε ορισμένες γυναίκες συνιστάται η χρήση κόκκινου κρασιού ως τονωτικό για το δέρμα τους. Το κρασί συμβάλλει στη βελτίωση του δέρματος, το μαλακώνει και το βελτιώνει χάρη στην οξύτητά του που μοιάζει με αυτή του ξυδιού. Στην Ινδία συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν σε διάφορες υπηρεσίες ομορφιάς και περιποίησης."

Και στο geowines.gr μάθαμε πιο λεπτομερώς ότι:
"Οι πολυφαινόλες, οι προανθοκυανίνες, οι κατεχίνες, η ρεσβερατόλη είναι φυτικά αντιβιοτικά που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους. Στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπου σαν μέλη μίας μεγάλης οικογένειας φυτικών συστατικών -γνωστές ως φλαβανοειδή- συσχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία καθώς περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.Προσφέρουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα προστατεύοντας τα από την οξειδωτική καταστροφή -την γήρανση- αλλά και τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Η δράση αυτή του συνόλου των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C και Ε."

Όπως μάλλον υποπτευθήκατε, το παρόν σαπουνάκι είναι ιδανικό για το πρόσωπο. Αλλά και στο σώμα δε θα πάει χαμένο..

ΣΥΝΤΑΓΗ

Απιονισμένο νερό   130γρ
Κρασί κόκκινο       100γρ (συμπυκνωμένου, μετά το βράσιμό του)
Καστορέλαιο          150γρ
Καριτέ                    100γρ
Καρυδέλαιο            350γρ
Ελαιόλαδο              400γρ (καλύτερα μούργα φιλτραρισμένη, όπως έχουμε πει)
καυστική σόδα       142γρ

Στα πρόσθετα μπορούμε να βάλουμε αιθέρια της αρεσκείας μας. Εγώ δεν έβαλα καθόλου γιατί ήθελα να δω πώς μυρίζει. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 70γρ συμπυκνωμένου κρασιού, για περισσότερη φροντίδα και προστασία.

Έχει κι αυτό την προεργασία του, όπως όλα τα μπκεροσάπουνα προφανώς. Αλλά είναι τάχιστη. Μην το σκέφτεστε καν. Πάμε.
Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία 300 γρ κρασί (κόκκινο κατά προτίμηση) και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί αρκετό νερό, ώστε να μείνει περίπου το ένα τρίτο. Να, δείτε... 


Αυτό είναι πολύ καλό για δύο λόγους. Καταρχάς, έχετε τα συστατικά από 300γρ κρασί συμπυκνωμένα σε πολύ λιγότερη ποσότητα. Από την άλλη αλκοόλ και σόδα ίσον Χιροσίμα! Κάποιοι προσθέτουν λίγο κρασί στα πρόσθετα ή το μοιράζουν με νερό, και πρώτα φτιάχνουν το μίγμα της σόδας με το νερό και μετά προσθέτουν λίγο-λίγο και το ανάλογο κρασί (προσέχοντας λέει τα bubbles της σόδας. Μα είναι τρελοί οι άνθρωποι;;;) Δεν το δοκίμασα, ούτε πρόκειται. Άλλωστε δε με ενδιαφέρει το αλκοόλ στο σαπούνι, τουλάχιστον προς το παρόν, και είμαι σίγουρη πως δε θα αντιδράσει επίσης καλά στο φούρνο, αφού πρόκειται για ένα υλικό που ανεβάζει επικίνδυνα τη θερμοκρασία στη σαπωνοποίηση έτσι κι αλλιώς. 

Ωστόσο είναι καλή η τεχνική του να αναμίξεις πρώτα τη σόδα με το νερό της συνταγής, γιατί έτσι δε θα καταστρέψουμε τα συστατικά του κρασιού. Φτιάχνουμε λοιπόν το μίγμα νερού/σόδας, το αφήνουμε να ξεθυμάνει λίγο από την πολλή θερμότητα και προσθέτουμε και το κρασί μας λίγο-λίγο, στο ίδιο μίγμα. Δείτε πώς γίνεται. Ήδη αρχίζει να μοιάζει με σοκολάτα!!!

Στο μεταξύ έχουμε ήδη λυώσει ελαφρά στο φούρνο τα λάδια μας, γιατί με την κρυωμένη σόδα δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα αφήνουμε να γίνουν κι αυτά χλιαρά. Και προχωράμε στο παρασύνθημα. Η μίξη των υλικών και το ανακάτεμα.


Δεν κάνει πολύ γρήγορα τρέις. Έχει ένα περίεργο σκούρο χρώμα με μια υποβόσκουσα μωβιά απόχρωση που δε φαίνεται στις φωτογραφίες. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ανοίγει το χρώμα. Κάπως έτσι...

Το βάζουμε κανονικά στο φούρνο ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία. Τι τέλειο, ε; 


 Και την αλλη μέρα το κόβουμε.


Ω, Θεοί! Τι χρώμα!!!! Καθόμουν και το κοίταζα σαν χαζή!!! Ακόμα δεν είδατε τίποτα όμως...

Η μυρωδιά ήταν ακόμα έντονη βέβαια, αλλά τελικά, δύο βδομάδες μετά, έμεινε μόνο μια ανεπαίσθητη και τρομερά γλυκιά μυρωδιά σταφυλιού. Το σαπούνι μοιάζει δίχρωμο όταν το κόβετε, αλλά την επόμενη μέρα ήδη ήταν ομοιογενές το χρώμα και αρκετά πιο σκούρο. Επίσης και τα τρία σαπούνια δεν βγήκαν λεία στην εξωτερική επιφάνεια. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μετά την ωρίμανση δύο βδομάδων περίπου δε φαίνεται τόσο άσχημο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε το κρασοσάπουνο, με μεγάλη διαφορά. Το μκρότερο το είχε της μπύρας. Πρέπει να το ψάξω όμως. Δείτε τις φωτογραφίες αμέσως μετά το κόψιμο.. 

 Αν θέλετε να το κάνετε δωράκι και σας τη δίνει αυτό το αποτέλεσμα, απλώς το κόβετε στις πλευρες που έχει το "πρόβλημα". Τα κομμάτια από το ενδιάμεσο της φόρμας έχουν μόνο στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, και είναι ανεπαίσθητα.

Αλλά την επόμενη κιόλας μέρα...

 
Σαν σοκολάτα είναι! Υπόψιν πως το χρώμα επηρεάζεται από την ποιότητα και το χρώμα του κρασιού. Δύο κόκκινα κρασιά μπορεί να δώσουν διαφορετικό χρώμα, αλλά σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρο κόκκινο, τόσο πιο κοντά θα πέσετε στο χρώμα που βλέπετε εδώ.

Δύο βδομάδες μετά έχει σκληρύνει πολύ, αλλά εγώ το χρησιμοποίησα από την πρώτη μέρα στη μούρη μου, εννοείται. Νομίζω πως τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται! Ο δε αφρός ήπιος, ό,τι πρέπει για το πρόσωπο. 


Στην κατάταξη των τριών μπεκροσάπουνων, όσον αφορά στον αφρό εννοείται, πρώτη είναι η μπύρα, ακολουθεί το ούζο και τελευταίο από πλευράς όγκου και μόνο το κρασάκι. 

Να μερικές ακόμα φωτογραφίες από το... λαχταριστό σαπούνι. Δηλαδή, φανταστείτε να το φτιάχνετε με την προσθήκη κακάο. Το τέλειο σοκολατοκρασοσάπουνο. Ιδανικότατο για πρόσωπο και σώμα, αντιγηραντικό, μυρωδιαστό, τέλειο. Είναι στα υπόψιν. Θα ακολουθήσει οπωσδήποτε συνταγή! Κρασί με σοκολάτα, ο πλέον κλασσάτος συνδυασμός και πειρασμός... τώρα και σε σαπούνι λέμε! Προς το παρόν, άνετα περνάει για σαπούνι σοκολάτα αυτό εδώ. Έτσι;
  
 

Εδώ αγκαλιά με το μπύρας. Τα πίνουν πριν έρθει ο τρίτος της παρέας :)


 Αχνοφαίνεται το μωβ που σας έλεγα. Το βλέπετε κι εσείς;
Ο οποίος δεν άργησε καθόλου να φανεί! Την επόμενη κιόλας μέρα είχα πάει στο σούπερ μάρκετ και είχα προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι ούζο για το πείραμα. Και το όνομα αυτού δεν είναι Φρανκεστάιν. Όχι! Είναι...

ΟΥΖΟΣΑΠΟΥΝΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ    
Το ούζο αποτελείται βασικά από γλυκάνισο. Εδώ που τα λέμε το ούζο ως έχει δεν είναι και το πιο υγιεινό παρασκεύασμα για το πρόσωπό μας (ενώ το κρασί το βάζουμε και σκέτο!). Ο γλυκάνισος όμως είναι! Και θα μπορούσαμε εξαρχής να φτιάξουμε ένα σαπούνι γλυκάνισου, αλλά πώς θα το βαφτίζαμε μπεκροσάπουνο χωρίς έστω ελάχιστο ουζάκι; Έτσι ακολούθησα την ίδια προεργασία -ως όφειλα- με αυτή του κρασοσάπουνου και έμεινα με ένα διαφανές υγρό που δεν μύριζε καν γλυκάνισο (ελάχιστα... ίσως). Τσάμπα το παρολίγον μεθύσι από τις -καταλάθος- εισπνοές πάνω από το μπρίκι. Εντελώς τσάμπα. Αλλά έχω ένα σαπούνι ούζου, κυρίες και κύριοι, κι αυτό μου αρκεί.

Τι έχει να μας προσφέρει ο ταπεινός γλυκάνισος;  Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση παρασιτικών μολύνσεων, όπως η ψωρίαση, επομένως ενδείκνυται για χρήση σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και σε περιπτώσεις ψείρας σε παιδιά ή μεγάλους. Γενικά όμως είναι παρασιτοκτόνο, μυκητοκτόνο, και αντισηπτικό. Ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά για την ακρίβεια, οπότε χρησιμοποιήστε το για να πλύνετε πληγές. Είναι επίσης πολύ καλός για τις κράμπες, οπότε αν έχετε την τάση να παθαίνετε βραδυνές κράμπες, ένα βραδυνό ντουσάκι με το παρεξηγημένο ουζοσάπουνο, νομίζω πως θα βοηθήσει ανασταλτικά.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Η συνταγή είναι ακριβώς η ίδια με του κρασοσάπουνου, μόνο που αντί για νερό έβαλα ελάχιστο βρασμένο ούζο (γύρω στα 70γρ) και όλο το υπόλοιπο ήταν έγχυμα γλυκάνισου σε απιονισμένο νερό. Πώς το έφτιαξα αυτό; Έβρασα για λίγο 4 κ.γλ. κοπανισμένο γλυκάνισο (όχι σκόνη, αλλά κοπανισμένο, να ανοίξει το σπόρι) σε περίπου 300γρ νερού, για περίπου 10 λεπτά. Ιδού..


Το σούρωσα καλά, και το έβαλα στο σαπούνι μου. Και στη σόδα και στα πρόσθετα. 80γρ στα πρόσθετα, γιατί λάτρεψα την μυρωδιά! Δεν έβαλα καθόλου αιθέρια, γιατί ειλικρινά λατρεύω την μυρωδιά του γλυκάνισου, και νομίζω πως θα την λατρέψετε και σεις. Μετά από δύο βδομάδες έχει μείνει μόνο η μυρωδιά του γλυκάνισου και είναι ένα όνειρο. Το χρώμα του γλυκύτατο, ένα κρεμ ζεστό και τόσο οικείο... Ο αφρός... δεν παίζεται. Πολύ κοντά σε αυτόν της μπύρας! Πάρτε φωτογραφίες από την διαδικασία παρασκευής για να με νιώσετε...

 
 Μια χαρά συμπεριφέρθηκε στο τρέις.


 Κομμένο την άλλη μέρα.

Και μερικές φωτογραφίες από τον αφρό. Καμία σχέση με το ξαδελφάκι του το κρασοσάπουνο.




ΜΠΥΡΟΣΑΠΟΥΝΟ

Για το μπυροσάπουνο έχουμε ήδη κάνει ανάρτηση. Αλλά εδώ είναι η θέση του, με την οικογένειά του.

Με την ίδια συνταγή και προεργασία θα μπορούσατε να φτιάξετε και σαπούνι από ουίσκι. Ήδη φτιάχνει μια καλή κυρία στας Σκωτίας νομίζω με καθαρό ουσίκι, το οποίο αν έχω καταλάβει καλά από το βίντεο το προσθέτει στο τρέις όπως είναι, με την αλκοόλη του.Ωστόσο ακολουθεί απ' ό,τι φαίνεται την θερμή μέθοδο του βρασίματος, οπότε ήδη το αλκοόλ εξατμίζεται. Εγκώ με το κρύο μέτοντο ντεν, όπως είπα, αλλά είστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε και πολύ θα ήθελα να μοιραστείτε μετά την εμπειρία σας. 

 Εν ολίγοις και τα τρία είναι εξαίσια μαλακτικά και περιποιητικά του δέρματος, με υπεροχότατον αφρό (με το μπυροσάπουνο και το ουζοσάπουνο να έχουν τα πρωτεία)

Πάρτε άλλη μία με όλο το συγγενολόι μαζί!

14 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Πολύ θα ήθελα να τα μυρίσω! Ειδικά το ουζοσάπουνο! Λες να μεθύσω;

Blondbrained είπε...

Εγώ ψιλομέθυσα την ώρα που το έβραζα!!! :P

Αλλα η μυρωδιά του δυο βδομάδες μετά είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ! Αφού σ' αρέσει η μυρωδιά του ούζου, θα το λατρέψεις. Κάν' το και χωρίς ούζο... εννοείται :)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π. είπε...

Ηθελα ναι να ηξερα ποια σου ειπε οτι και το λικερ σαπουνι θα το εκανες!!! Τελεια φαινονται τα σαπουνακια σου φιλεναδα και μαλλον με εβαλες στον πειρασμο να κανω κατι με το ουζο που εχω στο ντουλαπι και μοιαζει παραμελημενο...

Blondbrained είπε...

Έλα μου, ντε! Ποιααααα;;; :)

Ναι, φτιάξ' το! Αλλά βάλε και τον γλυκάνισο έξτρα, αλλιώς δε θα σου μυρίζει όσο και να κολλήσεις τη μύτη πάνω! Άσε που δεν βλέπω να έχει καμία σχετική ιδιότητα χωρίς το ορίτζιναλ βότανο... Άλλο το κρασί...

Katerina είπε...

Μα επιτέλους... 3 μέρες είχα να μπω κι έχει γίνει εδώ...χαμός!!! Πέγκυ παιδί μου, τι εμπνεύσεις είναι αυτές;;; Σε τι ιστορίες μας βάζεις πάλι;;;; Τέλοσπάντων...μπαινει και το κρασοσαπουνο στη λιστα 'του ντου'! Ερώτηση: εαν δηλαδή στο τρέις προσθέσουμε κι άλλο κρασάκι δε θα έχουμε πρόβλημα με τη θερμοκρασία του φούρνου; να μας κάτσει κανα ηφαίστειο;; Δεύτερη ερώτηση: έχεις δοκιμάσει να βάλεις στα σαπουνάκια σου ίνες μεταξιού (tussah silk); απο ότι διάβασα φαίνεται να έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα αλλα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα...

Blondbrained είπε...

Αν βάλεις κρασάκι, θα βάλεις από αυτό που έχεις βράσει, που έχει εξατμιστεί το αλκοόλ, οπότε είναι σαν να βάζεις ανθόνερο, χυμό και τα σχετικά! Υπόψιν πως η μυρωδιά η έντονη των πρώτων δύο ημερών φεύγει τελείως σιγά-σιγά, και στο τέλος μένεις με ένα ωραιότατο σκληρό σαπούνι που θα σου κάνει ένα δέρμα αστέρι. Μαζί με την κρέμα, θα ξανανιώσεις (αν και εσύ είσαι μικρή, απ' ό,τι θυμάμαι :)) Ε, καλά... εσύ δε θα γεράσεις καν!!!! :)
Για το μετάξι το έχω ακούσει για κρέμες κυρίως. Στις κηραλοιφές, επειδή δε φτιάχνω ακριβώς καλλυντικές δεν το βάζω. Με κρέμες δεν ασχολούμαι, έχω την κουμπάρα (άντε κανά χτυπημένο λάδι πια να κάνω) και για τα σαπούνια δεν το ήξερα καν, αλλά νομίζω πως ειναι πανάκριβο... Συμφέρει; Υπάρχει σοβαρός λόγος να το βάλω; ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΗΝ ΟΜΗΓΥΡΗ! :)

Katerina είπε...

Το συγκεκριμένο το tussah silk είναι μόνο για σαπουνια καθότι διαλύεται αποκλειστικά με τη σόδα... είναι πολύ οικονομικό γιατί με τη συσκευασία των 2.5 ευρώ βγάζει μέχρι και 25 κιλά σαπούνι... το έχω αγοράσει αλλά ακόμα δεν εχω φτιάξει σαπουνάκι...όταν το δοκιμάσω θα ενημερώσω...πάντως έχω διαβάσει οτι δίνει τρομερή απαλότητα στο σαπουνι και στο δέρμα... είδομεν!!

Blondbrained είπε...

A, τώρα με βάζεις εσύ σε μπελάδες. Θα το έχω στα υπόψιν! Θα μου 'ρθει έμπνευση, το αφήνω να κατασταλάξει :)
Ευχαριστώ για την ιδέα!

Ανώνυμος είπε...

χθες έκανα το κρασοσάπουνο.Μια βδομάδα πριν βλέποντας την αμπαρόριζα (αυτή πρέπει να είναι το γεράνι που γίνεται το αιθέριο) θυμήθηκα πως περυσι έκανα λικέρ με την αμπαρόριζα και ρετσίνα.Έτσι έκοψα λίγα κλαδάκια και τα έβαλα σ ενα βάζο με κόκκινο κρασί ξύλα κανέλας και γαρυφαλο.Το έβαλα στο ντουλάπι και χθες τα έβρασα, εννοείται τα πέρασα από φίλτρο και ξεκίνησα τη διαδικασία για το σαπούνι όπως το περιγράφεις.Μοσχοβόλησε ο τόπος το έβαλα και πρώτη φορά στο φούρνο, μια χαρά έγινε.Βέβαια αυτή η άτιμη η σόδα τη σκεπάζει την ωραία τη μυρωδιά, να δούμε πως θα μυρίζει μετά από λίγες μέρες.Επίσης το trace έγινε τόσο γρήγορα που δε πρόλαβα να βάλω ούτε πρόσθετο κρασί, ούτε αιθέριο γαρύφαλο που σκεφττόμουν να βάλω.
Κυριακή.

Blondbrained είπε...

Α, πολύ ωραίες οι ιδέες σου, Κυριακή μου!!! Μην ανησυχείς για τη μυρωδιά. Θα φεύγει με τις μέρες. Εμένα αυτή τη στιγμή έχει μείνει του κρασιού, και είναι ΠΟΛΥ ωραίο! Το έκανα και υγρό σαπούνι και δεν πρόσθεσα τίποτα μα τίποτα. Μοσχοβολάει κρασίλα (καλά... θα βγαίνω χαμογελαστή από το μπάνιο χαχαχα) και φυσικά το δέρμα... ΤΣΙΤΑ!!!!

Για το τρέις δεν μπορώ να φανταστώ γιατι σου έκανε τόσο γρήγορα. Μάλλον κάποια από αυτά τα έξτρα υλικά την έκανε τη δουλειά, αλλά δεν πειράζει!

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Eχω να πω μονο τουτο.TO KPAΣOΣAΠOYNO ΔEN OXI ΔEN ΠAIZETE . Eχω παθει πλακα. Blondrained το βλεπω εγω θα μας τρελανεις.Δεν εχω λογια....Mακραν το καλυτερο καλλυντικο σαπουνι που εχω βαλει ποτε πανω μου....Σ' EYXAPIΣTΩ μεσα απ'την καρδια μου!!

Blondbrained είπε...

Αχ, είδες;;; Υπέροχο, ε; Πολύ χαίρομαι που το έφτιαξες! Εύγε σου!!! :)

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα ηθελα να σε ρωτησω πως μπορουμε να προσθεσουμε το κακαο, στα προσθετα ισως μαζι με λιγο κρασι?

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα αφου το βρασεισ το κρασακι σου καλο θα ηταν να το κανεισ παγακια εγω ετσι κανω και αντικαθιστω τελειωσ το νερο με κρασι τα βγαω απο την καταξυη και του ριχνω την σοδα και λιωνει σιγα σιγα μσ φτανει μεχρι 25 βαθμουσ δεν χανει ιδιοτητες