Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Κοπάνα τα, κοπάνα τα... να κατεβούν τα γάλατα!

 
                  

Η σημερινή ανάρτηση είναι πολυποίκιλη και... πολύποδη (σαν τον οχτάπους ένα πράγμα). Η σημερινή ανάρτηση δε θα υπήρχε αν δεν σκόπευα να γράψω την αμέσως επόμενη ανάρτηση. Είναι από αυτά τα "τυχαία" της ζωής που ενώ οφείλουν την ύπαρξή τους σε κάτι άλλο που θεωρούσες σημαντικό, τελικά καταλήγουν να γίνουν το ίδιο σημαντικά για σένα.

Για να μην μπερδευτείτε, θα το πάρω απ' την αρχή το πράγμα. Εγώ ένα σαπούνι γάλακτος ήθελα να φτιάξω η καημένη, αλλά όχι με γάλα. Γιατί όχι με γάλα; Γιατί έτσι, θα απαντήσω, γιατί στην ουσία και η απάντηση είναι πολυποίκιλη και πολύποδη, κι ό,τι κι αν σκεφτείτε μέσα θα πέσετε. Τέλος πάντων, το πρώτο "υποκατάστατο" που σκέφτηκα ήταν το γάλα αμυγδάλου. Μετά μου ήρθαν κι άλλα, και στο τέλος δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Αποφάσισα να επιλέξω υλικά που μπορούμε όλοι να βρούμε εύκολα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε σε κατάστημα βιολογικών για υλικά σαπουνιού! Είπαμε... Ήθελα επίσης να είναι υλικά που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε 100%, άρα να καταναλώσουμε κιόλας. Τίποτα δεν πετάμε, ειδικά όταν είναι θρεπτικό και υγιεινό.

Οπότε κατέληξα στα εξής πέντε "γάλατα": αμυγδάλου, βρώμης, ρυζιού, σησαμιού, καρύδας.

Ας δούμε τι έχει να μας προσφέρει το καθένα (διατροφικά, άρα και ως τροφή για το δέρμα μας).

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Ανα 240γρ γάλατος, περιέχει:
Θερμίδες                   40
Λίπη                            3γρ εκ των οποίων
Κορεσμένα λίπη         0
Χοληστερίνη               0
Νάτριο                       180mg (8%)
Υδατάνθρακες           2γρ
Φυτικές ίνες              1γρ
Πρωτεΐνη                   1γρ
Βιταμίνη Α                 10%
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) (δεν έχω στοιχεία, αλλά λένε πως είναι πλούσιο σε αυτό)
Βιταμίνη Β12            (παρομοίως)
Βιταμίνη D                 25%
Βιταμίνη Ε                  50%
Ασβέστιο                    20%
Μαγνήσιο                   4%
Φώσφορο                   4%
Σίδηρο                        2% (δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό απορροφάται, παρουσία του ασβεστίου, αλλά τέλος πάντων)

Το κακό είναι ότι περιέχει πολύ νάτριο. Αν και την ίδια πάνω κάτω ποσότητα περιέχει και το γάλα αγελάδας. Και το γάλα αγελάδας δεν βρίσκεται καν στην λίστα των "απαγορευμένων" για τους καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς! Αν δείτε τιμές άλλων τροφών θα τρίβετε τα μάτια σας.Όπως ίσως καταλάβατε από την λίστα θρεπτικών συστατικών, πρόκειται για ένα "υλικό" που για το δέρμα λειτουργεί ως αντιγηραντικό (αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε), επουλωτικό και ενυδατικό. Άρα τέλειο για σαπούνι! Το αμυγδαλέλαιο δεν είναι τυχαία ό,τι καλύτερο για το δέρμα μας!

Και συνεχίζουμε με το ΒΡΩΜΟ-ΓΑΛΑ
Καταρχάς, αυτό το βρωμόπραμα εμποδίζει την αύξηση του βάρους (σε φυσιολογικές συνθήκες εννοείται, που δεν τρώμε ένα ψυγείο την ημέρα). Επομένως είναι ήδη ιδανικό για κατανάλωση! Πέραν του "μικρού" τούτου γεγονότος, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της παρουσίας των βήτα-γλυκάνων, που μειώνουν την χοληστερόλη, και άλλα πολλά. Θεωρείται ότι προλαμβάνει την στεφανιαία νόσο και είναι ιδανική τροφή για διαβητικούς.

Ανα 200γρ γάλατος, περιέχει:
Θερμίδες                  70
Λίπη                         1,6γρ εκ των οποίων
Κορεσμένα λίπη         0,2
Χοληστερίνη               0
Νάτριο                       0,08mg
Υδατάνθρακες           13γρ
Φυτικές ίνες              1,6γρ
Πρωτεΐνη                   2γρ
Περιέχει το 36% της Σ.Η.Π. σε ασβέστιο (!!!!) και το 10% σε βιταμίνη Α.

Διαβάστε όμως με προσοχή τι μπορεί να κάνει πρακτικά για το δέρμα σας (πέρα από την θρέψη που είναι προφανής από τα συστατικά της). Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει τους πόρους, Θεωρείται εξαιρετικό υλικό για προβλήματα εκζέματος, εξανθημάτων και τσιμπημάτων! Ναι, ναι! Αλλά και ιδανικό για την επαναδόμηση κατεστραμμένου από ήλιο ή παγετό δέρματος. Και τέλος αυτοί ακριβώς οι πολυσακχαρίτες του (αυτό το αηδιαστικό τζελοειδές πράγμα που αφήνει στο νερό) λειτουργούν σαν φίλτρο ενάντια στην απώλεια νερού, αλλά και στην εισχώρηση επικίνδυνων δηλητηρίων της ατμόσφαιρας στο δέρμα μας. Ενώ όταν τους καταναλώνουμε, καταστέλουν τα καρκινικά κύτταρα, άρα μιλάμε για μια τροφή άμυνα κατά του καρκίνου.

Είμαστε σε καλό δρόμο, δεν είμαστε; Μην χαλαρώνετε όμως, έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας.

Ακολουθεί το ΡΥΖΟ-ΓΑΛΟ. Όχι το γνωστό, το άλλο...

Ανα 245γρ γάλατος, περιέχει:
Θερμίδες                  120
Λίπη                           2γρ εκ των οποίων
Κορεσμένα λίπη        0
Χοληστερίνη             1mg
Νάτριο                       86mg
Υδατάνθρακες           25γρ
Φυτικές ίνες              0γρ
Πρωτεΐνη                   0γρ
Ασβέστιο                   2%
Βιταμίνη C                 2%
Σίδηρο                       1% (με την παρουσία βιταμίνης C, είναι μια χαρά απορροφήσιμο)
Επιπλέον, μια μερίδα καλύπτει το 10% της Σ.Η.Π. σε βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, και το 25% για τις βιταμίνες D και Β12, δύο βιταμίνες που συνήθως βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στις ζωϊκές τροφές.  Υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα και αναπτύσσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Όσο για την ομορφιά, θεωρείται must της καθημερινής τελετουργίας κάθε Ασιάτισσας που σέβεται τον εαυτό της και το δέρμα της. Χρησιμοποιούν ακόμα και το απλό "νερό ρυζιού", δηλαδή το νερό στο οποίο έχετε βυθίσει ρύζι για λίγα λεπτά, σαν λοσιόν. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Ψάξτε το στον Γκούγκλη και θα με θυμηθείτε. Το ρύζι περιέχει επίσης αλλαντοϊνη (επουλωτική και αντηλιακή) και άλλα αντηλιακά συστατικά.Στο σαπούνι σας θα προσφέρει έναν εκπληκτικό κρεμώδη αφρό που ενυδατώνει σε βάθος, και μυρίζει πολύ ωραία.

Συνεχίζουμε;

ΣΗΣΑΜΟΓΑΛΑ/ΤΑΧΙΝΟΓΑΛΑ

Ανα 150 γρ σπόρων σησαμιού έχουμε:
Θερμίδες                  946
Λίπη                          92γρ εκ των οποίων
Κορεσμένα λίπη        14γρ
Χοληστερίνη             0mg
Νάτριο                       70mg (3%)
Υδατάνθρακες           18γρ
Φυτικές ίνες               17γρ
Πρωτεΐνη                    31γρ
Βιταμίνη Α                  2%
Βιταμίνη Ε                  13%
Θιαμίνη                      70%
Ριβοφλαβίνη               8%
Νιασίνη                      44%
Βιταμίνη Β6               30%
Φολικό οξύ                43%
Χολίνη                        38,4mg
Ασβέστιο                    9%
Σίδηρο                        53% (ουάου;)
Μαγνήσιο                  129%
Φώσφορος                100%
Κάλιο                        16%
Ψευδάργυρος            67% κλπ κλπ

Θυμίζω πως στο γάλα μας δε θα τα έχουμε όλα αυτά τα συστατικά σε αυτές τις ποσότητες, γιατί οι πληροφορίες αφορούν τους σπόρους, και όχι το γάλα τους. Ωστόσο παραμένει μια πολύ θρεπτική τροφή, και για το στομάχι και για το δέρμα μας. Ήδη το σησαμέλαιο είναι γνωστό ως η Βασίλισσα των Ελαίων της Ομορφιάς. Το γάλα του δεν πάει πίσω.Το σησάμι φωτίζει την επιδερμίδα, την τονώνει και εξαφανίζει τις διχρωμίες. Θρέφει το δέρμα μας σε βάθος, ενώ κλείνει τους πόρους!

Και κλείνουμε την παρέλαση των πλέον θρεπτικών και "νόστιμων" υλικών για το σαπούνι μας και όχι μόνο, με το ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ.
 
Ανα 240γρ γάλατος έχουμε:
Θερμίδες                  552
Λίπη                          57εκ των οποίων
Κορεσμένα λίπη        51γρ
Ω6                              626mg

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πλούσιο σε σίδηρο (22% της Σ.Η.Κ.), και μαγγάνιο (110% της Σ.Η.Π.) Περιέχει όλες τις βασικές βιταμίνες σε αρκετά υψηλές αναλογίες, πράγμα που το καθιστά μια σχεδόν πλήρη τροφή.Και παρόλο που το λίπος φαίνεται να το καθιστά απαγορευτικό, στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζει την κακή. Επίσης το κορεσμένο του λίπος είναι διαφορετικής φύσης και ποιότητας από αυτό που βρίσκεται στο κρέας, και μοιάζει πολύ με αυτό του μητρικού γάλατος. Τι να πούμε γι' αυτό το θαυματουργό γάλα; Τα έχουμε ψιλοπεί σε άλλη ανάρτηση. Αντιγήρανση, ενυδάτωση, βοηθά στην ψωρίαση, το έκζεμα και τις δερματίτιδες, έχει αντηλιακές ιδιότητες, καταπολεμά τις πανάδες, επουλώνει το κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα., και μπλα μπλα μπλα. Ειλικρινά δεν χρειάζεται να πούμε άλλα. 

Βάλτε τα τώρα όλα αυτά μαζί σε ένα ποτήρι και σκεφτείτε τι προσφέρετε στον οργανισμό σας.

Για όσους θέλουν να το γυρίσουν στη χορτοφαγία, ή για όσους απλώς θέλουν να βγάλουν το αγελαδινό γάλα από τη ζωή τους, ή κάθε ζωικό γάλα, ένα από τα παραπάνω ή όλα μαζί δεν αποτελούν απλά ένα υποκατάστατο του γάλατος, αλλά μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή τροφή, απαραίτητη σε όλους, και ειδικά όσους ζουν σε περιοχές επιβαρυμένες από την μόλυνση ή/και το στρες της καθημερινότητας. Προσωπικά θέλω να κόψω το αγελαδινό γάλα, τόσο για μένα όσο και για τα παιδιά μου, επειδή σιχαίνομαι και αρνούμαι πια να πίνουμε ορμόνες και τοξίνες ενός δυστυχισμένου ζώου. Το κατσικίσιο δεν το πίνουν με τίποτα τα άτιμα, και τέλος πάντων δε θα πεθάνουμε κιόλας χωρίς γάλα. Από την άλλη, το γάλα ήταν και παραμένει η αγαπημένη μου τροφή, και μάλλον έχει να κάνει κυρίως με την "υφή" αυτής της τροφής, κάτι που με παραπέμπει στα παιδικά μου χρόνια που ήταν τόσο ευτυχισμένα. Ναι, ναι, φωνάξτε ψυχολόγους. Τσάμπα τα λεφτά. Την ψυχανάλυση την κάνω μόνη μου πάνω μου. Το γάλα επίσης αποτελεί βασικό υλικό σε ΧΙΛΙΑΔΕΣ υπέροχες συνταγές. Η αγαπημένη μου... το ρυζόγαλο. Αγαπημένο δικό μου και της μικρής μου κόρης κυρίως, αλλά και της μεγάλης. Από καιρό ήθελα, λοιπόν, να βρω κάτι να αντικαταστήσω γευστικά και από πλευράς υφής και χρήσης το ζωϊκό γάλα, για να μπορέσουν να το δεχτούν τα παιδιά, γιατί από θρεπτικής άποψης ήμουν σίγουρη πως ό,τι έβρισκα μη-ζωικό θα ήταν πολύ καλύτερο!

Και μετά από αρκετούς πειραματισμούς και ξινισμένα μούτρα (τα δικά μου), κατέληξα στις συνταγές που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Μην ξεχνιόμαστε όμως πως μέρος του γάλατος θα χρησιμοποιηθεί στο καταπληκτικό σαπούνι που θα φτιάξουμε στην αμέσως επόμενη ανάρτηση. Όταν λοιπόν τα φτιάξουμε, θα ζυγίσουμε τα υλικά μας για το σαπούνι μας, θα τα χώσουμε σε μία σακούλα τροφίμων για την κατάψυξη, και βουρ μέσα, για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη  μέρα, ή όποια άλλη μέρα κανονίσουμε να φτιάξουμε το σαπουνάκι μας.

Προς το παρόν, πάμε να φτιάξουμε τα γάλατά μας, και ό,τι άλλο μας φωτίσει αργότερα με τα "υπολείμματα", aka πολτό (pulp, κατά την αγγλική χορτοφαγική ορολογία).

Ξεκινάμε, λοιπόν. Έτοιμοι; Ενθουσιασμένοι; Εγώ πολύ! Ας φτιάξουμε γάλα!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΡΥΖΙΟΥ
1/2 κούπα ρύζι, κατά προτίμηση μαύρο, αλλά ό,τι έχετε θρεπτικό θα είναι. 
Και το basmati κάνει ωραίο γάλα.
4 κούπες νερό για το μαγείρεμα και όσο επιπλέον νερό πάρει για την διάλυση μετά.

Βράζουμε το νερό, τις 4 κούπες, και ρίχνουμε το ρύζι. Κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε στη χαμηλή θερμοκρασία για 3 ώρες περίπου, ή μέχρι να γίνει σαν λαπάς. Να, έτσι:
 

 Το κατεβάζουμε από το μάτι, και προσθέτουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή νερό, χτυπώντας καλά στο μούλτι. Σουρώνουμε καλά και δύο φορές αν νομίζουμε (δε χρειάζεται, αλλά λέμε...) μέχρι που μας μένει το... γάλα. Αν θέλουμε το αραιώνουμε κι άλλο, αλλά η υφή του με αυτές τις αναλογίες είναι τέλεια. Αν θέλετε να το πίνετε μόνο του σαν γάλα, και δεν σας αρέσει αυτή η κρεμώδης υφή, αραιώστε το. Υπόψιν πως κανένα από τα γάλατα αυτά δεν πίνετε τελείως σκέτο. Θα χρειαστεί να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, κατά προτίμηση υγιεινή, φυσικά, όπως αγάυη, στέβια, μελάσα ή μέλι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε εκχύλισμα βανίλιας, αλλά εγώ δεν έβαλα και μια χαρά ήταν. Τους πάει επίσης και μία τσιμπιά αλατάκι, κατά προτίμηση θαλασσινό που ενισχύει την γλύκα τους. Θα σας δώσω μετά τη συνταγή για το γάλα που θα καταναλώνετε. Εδώ βλέπετε το γάλα ρυζιού, το θρεπτικότατον! Μην ξεχνάτε πως κάτι τέτοιο περίπου δίνουμε στα μωρά μας τους πρώτους μήνες για να δυναμώσουν.

Από το ρύζι δεν μας μένει τίποτα. Το εκμεταλλευόμαστε πλήρως!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ... ΒΡΩΜΟ-ΓΑΛΑ!
40 γρ νιφάδες βρώμης (περίπου ένα φλιτζάνι είναι)
1 3/4 κούπες νερό
1 κούπα ακόμα νερό για μετά.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα δύο πρώτα υλικά μας για 4 λεπτά. Δε θέλουμε να βράσουν. Να μαλακώσουν οι νιφάδες θέλουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο ανοιχτό για ένα βράδυ (ή περίπου 6-8 ώρες). Την επόμενη μέρα το βγάζουμε και είναι κάπως έτσι...


Γλοιώδες και μπλιαχ! Αλλά αυτό το μπλιαχ που θυμίζει σάλιο σαλιγκαριού κάνει όλη τη δουλειά. Θυμάστε τι γράψαμε παραπάνω όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά της βρώμης, ε; Βρήκα συνταγές που αφαιρούν αυτή την ουσία... και μετά φτιάχνουν το γάλα. Να το αφαιρούν οι σιχασιάρηδες. Εμείς που θέλουμε την υγεία μας θα το πίνουμε, και πιστέψτε με, ούτε που θα το καταλαβαίνετε. Από τα πέντε γάλατα που έφτιαξα, αυτό και το αμυγδάλου ήταν τα αγαπημένα μου! Επίσης αυτή η γλοιώδης ουσία δίνει πολύ ωραία κρεμώδη υφή στο γάλα. Σε περίπτωση που θέλετε να πίνετε πχ μόνο γάλα αμυγδάλου (που είναι και το πιο γνωστό), και θέλετε να του φτιάξετε την υφή, θα προσθέσετε γάλα βρώμης... ΤΕΛΕΙΟ!

Πού είχαμε μείνει; Α, ναι. Το βάζουμε στο μούλτι μαζί με την έξτρα κούπα νερό και το βαράμε αλύπητα. Μετά το σουρώνουμε καλά με μια γάζα ή γιαουρτοτέτοιο (απ 'αυτά που σουρώνουν το γιαούρτι ντε), πιέζοντας καλά να βγάλει όσο περισσότερο γάλα γίνεται.  Ιδού και το γάλα μας...


Από εκείνο το γλοιώδες παρολίγον ζωντανό πράγμα, μας έμεινε μόλις μία κουταλιά της σούπας και κάτι ψιλά πολτού! Ιδού: 

Θα σας πω μετά τι θα την κάνετε. Εννοείται πως ούτε αυτή δε θα πετάξουμε!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
2 κούπες αποξηραμένη καρύδα (βγαίνει ακριβώς ένα φακελάκι των 180γρ του σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε λιγότερο, πάρτε μικρότερη συσκευασία).
2-3 κούπες νερό (εγώ το προτιμώ με τις 3 κούπες, γιατί με τις 2 μου πίκριζε λίγο στη γεύση. Εξαρτάται ίσως και από το υλικό που θα βρείτε. Δοκιμάστε με τις 2 και προσθέτετε μετά το τρίτο αν χρειαστεί).

Θερμαίνετε τα υλικά σας σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά, ίσα-ίσα να γίνει το νερό άσπρο. Το σουρώνετε καλά και το περνάτε επίσης από το γιαουρτοτέτοιο, που κάποτε θα θυμηθώ πώς το λένε, δεν μπορεί.... Μας μένει αρκετούτσικο (όλη η συσκευασία που αγοράσαμε βασικά). Ορίστε, μαζί με το εξωτικό μας γάλα...


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΗΣΑΜΟΓΑΛΑ/ΤΑΧΙΝΟΓΑΛΑ
1/2 κούπα ταχίνι (χωρίς μέλι)
1 κουτ. σούπας νερό για την πρώτη μίξη
3 κούπες νερό για μετά

Ανακατεύουμε τη μία κουταλιά νερό με το ταχίνι μας και το χτυπάμε με το "σύρμα". Δεν ρίχνουμε απευθείας όλο το νερό, γιατί σφίγγει γρήγορα και μετά διαλύεται πολύ πιο δύσκολα. Δείτε παρακάτω...

 
 Μόλις προσθέσαμε τη μία κουταλιά.                                                                 Μετά το ανακάτεμα

Μετά προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε τη γνωστή υφή γάλατος, όπως παρακάτω...


Και στο μπουκάλι μας, έτοιμο για το ψυγείο.


Και κλείνουμε τις βασικές συνταγές μας για γάλατα που δεν είναι γάλατα, με τον άρχοντα των μη-γαλακτοκομικών γαλάτων. ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ.

ΣΥΝΓΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3 κούπες νερό

Βυθίζουμε τα αμύγδαλα σε μία κούπα νερό και τα αφήνουμε σκεπασμένα ένα βράδυ. 


Την άλλη μέρα προσθέτουμε τις άλλες δύο κούπες νερό, τα ρίχνουμε στο μούλτι και βαράμε. Επειδή δεν παίρνει όλη την ποσότητα το κλασσικό μούλτι, βάζουμε λιγότερο, μέχρι να γεμίσει, και προσθέτουμε μετά το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μην ανησυχείτε, δεν έγινε και τίποτα. Μετά το στραγγίζουμε καλά με το γιαουρτοτέτοιο και έχουμε ένα άκρως θρεπτικό και αρκετά πιο νόστιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα γάλα. Μόνο που είναι αραιό. Αν του προσθέσουμε γάλα βρώμης ή ρυζιού έχουμε το ΤΕΛΕΙΟ γάλα για μας και τα παιδιά. Προσθέτωντας και όση ποσότητα γλυκαντικής ουσίας θέλουμε, και αλατιού, το φτιάχνουμε σύμφωνα με το γαστρονομικό μας γούστο, και το προσθέτουμε σε όποια συνταγή μπαίνει γάλα, σε κορν φλέικς, σε ρυζόγαλο ή απλά το πίνουμε ως έχει (αφού προσθέσουμε όσο μέλι, μαύρη ζάχαρη, στέβια ή νέκταρ αγαύης θέλουμε) και ό,τι άλλο θέλουμε (πχ εκχύλισμα βανίλιας).

Επειδή όμως εμείς δεν έχουμε δύο γάλατα για ανάμιξη, αλλά... πέντε, μία φορά στις τόσες που θα φτιάχνουμε το συγκεκριμένο σαπούνι, και θα μας μένουν αυτά τα γάλατα, μπορούμε να κάνουμε την εξής ανάμιξη για να μην πάνε χαμένα. Γευστικά ήταν ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, για τα δικά μου γούστα πάντα. Γράφετε συνταγή:

ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑ
2 κούπες γάλα αμυγδάλου
1 1/2 κούπα γάλα βρώμης
1 1/2 κούπα γάλα ρυζιού
1/2 κούπα γάλα σησαμιού
1 βανίλια (απ΄αυτή για τα γλυκά) προαιρετικά.
3 κουταλιές της σούπας μέλι (αυτή η ποσότητα αλλάζει αν βάλετε άλλη γλυκαντική ουσία)
ελάχιστο αλάτι

Ανακατεύετε καλά και τα βάζετε σε μπουκάλι ή κανάτα, βάζοντας ετικετούλα για να το ξεχωρίζετε, πχ ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ (για να ξέρετε ότι είναι αυτό με όλα τα γάλατα). Θα είδατε πως δεν έβαλα καθόλου γάλα καρύδας. Δεν μου άρεσε καθόλου η γεύση με το γάλα καρύδας και προτίμησα να το χρησιμοποιήσω αλλιώς εκείνο. Ό,τι σας μείνει γενικώς από τα γάλατα, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα βγάζετε όταν χρειάζεται. Φαντάζομαι θα μπορείτε να φτιάξετε και ωραίο παγωτό. Ειλικρινά είναι απεριόριστες οι δυνατότητες. Εγώ απλώς σας λέω τι έκανα με τα δικά μου.

Το γάλα καρύδας ταιριάζει πολύ ωραία με μούσλι και γενικά με δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης πίνεται πολύ ωραίο μόνο του με την αντίστοιχη γλυκαντική ουσία. Νομίζω θα του πήγαινε και σοκολάτα. Δοκιμάστε το και πείτε μας και μας καμία συνταγούλα.

Μια επίσης πολύ ωραία συνταγή για το γάλα ρυζιού και το γάλα βρώμης είναι η εξής για smoothie (βοηθάει πολύ η υφή τους), την οποία εμπνεύστηκα από το αγαπημένο μου "ποτό" ως παιδί: γάλα με χυμό πορτοκαλιού!

ΞΙΝΟ SMOOTHIE
1 κούπα γάλα βρώμης
1 κούπα γάλα ρυζιού
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη

Χτυπάμε στο μούλτι, αν θέλουμε προσθέτουμε και παγάκια. ΥΠΕΡΟΧΟ! Υφή τέλεια...
Μετά είπα να πειραματιστώ και να του βάλω και κακάο (κακάο, πορτοκάλι αγαπιούνται άλλωστε). Κακώς... εμένα δε μ' άρεσε καθόλου τελικά. Ήταν και λίγο ξινά τα πορτοκάλια... Ίσως με γλυκά πορτοκάλια ήταν καλύτερα. Ή ίσως σε σας αρέσει. Τέλος πάντων δεν έβγαλα η χαζή φωτογραφία χωρίς το κακάο. Έχω μόνο από την παρασκευή με το κακάο. Δείτε όμως...



Εννοείται πως μπορείτε να προσθέσετε και μπανάνα (δεν είχα...), ή να αλλάξετε το φρούτο. Βάλτε βατόμουρα, φράουλες, ή ό,τι άλλο νομίζετε. Δοκιμάστε. Η υφή και η γεύση βοηθάνε πολύ στο να αναδείξουν τα φρούτα σας.

Επ, μας έμεινε ο πολτός, εεεεεεεε; Τι ωραία... Το καλύτερο για το τέλος!

Καταρχάς, τον πολτό της καρύδας μπορείτε να τον βάλετε όπου θέλετε. Προσθέστε τον επίσης στα κορν φλέικς, στα κέικ σας, στα μπισκότα σας, είτε μέσα στη συνταγή ή για το πασπάλισμα. Αν φτιάχνετε γλυκά θα τον καταναλώσετε πολύ γρήγορα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ωραιότατα ωμοφαγικά macarooons. Βασικά, ένα γρήγορο ψάξιμο στον γκούγκλη θα σας κάνει να φτιάξετε κι άλλα γάλατα, γιατί θα θέλετε να φτιάξετε πολλές συνταγές!!!

Πέρα όμως από αυτόν, για τους άλλους δύο πολτούς σάς έχω την ιδανική συνταγή.
ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ!

ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
1 1/2 κούπα πολτό αμυγδάλου
1/2 κούπα πολτό βρώμης (βασικά ίσα-ίσα που βγαίνει τόσο από αυτό που μας έμεινε)
3/4 κούπας νερό
1 1/2 κ. σούπας ελαιόλαδο.
1/2 κ. γλυκού αλάτι
2-3 κ. σούπας αρωματικά βότανα (θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό, ή ό,τι άλλο θέλετε)
Ό,τι άλλο θέλετε από μπαχαρικά. Θα του πήγαινε και σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού κλπ κλπ.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το χέρι, και μετά τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα στο ταψί μας. Κανονικά θέλει αποξηραντή, αλλά εγώ δεν έχω. Το έβαλα λοιπόν για 1 1/2 ώρα στους 70 βαθμούς, και άλλες 7 ώρες στους 50, αλλά νομίζω πως το παράκανα. Είμαι ακόμα στην αναζήτηση του σωστού χρόνου και σωστής θερμοκρασίας για να αποξηρανθεί, και θα σας ενημερώσω με την πρώτη ευκαιρία, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε να κάνουμε με φούρνους, ο κάθε φούρνος έχει την προσωπικότητά του. Ήμουν πολύ κοντά στην επιτυχία μ' αυτό, για να γίνει όντως ζύμη πίτσας. Πχ, την επόμενη φορά θα το αφήσω 1 ώρα στους 70 βαθμούς και 6 ώρες στους 50. Αυτό που θέλουμε γενικά είναι να το τρυπάτε με το πηρούνι και να είναι μαλακό, αλλά "δεμένο", να μη διαλύεται όταν πάτε να κόψετε κομμάτι πχ.  Επίσης την επόμενη φορά ίσως το κάνω λίγο πιο παχύ, αν και δεν με πείραξε ιδιαίτερα!

Όταν το πετύχουμε, μπορεί να μπει και στην κατάψυξη κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια, και να βγάζετε όποτε θέλετε! Εγώ τι να κατέψυχα, που δεν είχε μείνει νερό για δείγμα στην ζύμη μου. Αλλά ήταν και λίγη... την κατάφερα... και δεν ήταν καθόλου δύσκολο.Την (καρα)τίμησα, βάζοντας από πάνω τυρί και φρέσκια ντομάτα σε ροδέλες, και μετά στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Την τσάκισα ως ντιπ σε μουστάρδα (και όχι μόνο), και τα μικρότερα κομμάτια που δεν μου έκαναν τη χάρη να βολεύονται ως βουτήματα, τα έφαγα σκέτα και ήταν ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ. Ανυπομονώ να ξαναφτιάξω δηλαδή ένα πράγμα. Πάρτε και φωτογραφίες....

 Απλωμένο στην λαδόκολλα

 Μια κοντινή... κι έτσι ακόμα είναι νόστιμο... σιγά μην δε δοκίμαζα.
 
 Και ιδού... η εντελώς αποξηραμένη ζύμη μας. Μα τόσο νόστιμη... δεν φαντάζεστε. 
Και σαν συνοδευτικό φαγητού θα είναι τέλειο. Κάτι σαν ψωμί... Τώρα το σκέφτηκα!!!!

 Την έκοψα με το χέρι, ίσως με μαχαίρι ήταν καλύτερα. Κάποια κομμάτια στάθηκαν στο ύψος τους. Ίσως με λίγη λιγότερη ώρα πετύχαινα ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά και τα μικρά είχαν καλή κατάληξη, μην τα λυπάστε.
 Παρόλο που είναι λεπτή... είναι θαυματουργή!  
Να προσθέσω πως είναι τρομερά χορταστικό φαγητό!

Τελειώσαμε με τα γάλατα. Βρε τι τραβάμε για ένα σαπούνι θα μου πείτε. Κι όμως, είναι το πρώτο σαπούνι που μου έδωσε χαρά όχι μόνο στο πλύσιμο, αλλά και στο φαγητό. Σαπούνι για σπίτι, εντελώς...

Α, για να μην ξεχνιόμαστε, βάλτε στην κατάψυξη, σε μία σακούλα τροφίμων από 50γρ από το κάθε σας γάλα (σύνολο 250γρ), και υπολογίστε ότι θα σας χρειαστούν άλλα 10γρ από το καθένα για τα πρόσθετα του σαπουνιού σας. Αύριο (ή όποτε νομίζετε μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες) φτιάχνουμε το σαπούνι MILKY WAY ή κατά το ελληνικότερον (και μακρύτερον): ΓΑΛΑ-ΑΞΙΑΚΟ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΩΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΕΣ!

ΕΝΤΙΤ: Αστεία-αστεία, αυτό το "πλήρες" γάλα που σας έδωσα είναι πεντανόστιμο και άκρως εθιστικό!!! Και κόβει την όρεξη επίσης!  Επίσης το έδωσα -ψιλοκάνοντας την χαζή- στα παιδιά (δεν τους είπα τι είναι) και τους καλάρεσε το "νέο γάλα"... Είμαστε σε καλό δρόμο!

15 σχόλια:

Katerina είπε...

OH ....MY.... GOD...!!! τι μας περιμένει πάλι Θεέ μου;;;; πολύ χρήσιμες οι νέες γνώσεις που μας προσφέρεις....τρέχουμεεεεεεε!!!! άντε να δουμε και τι σαπουνι θα μας βαλεις να φτιαχνουμε!!! φιλιά πολλά!!!

Katerina είπε...

Ερώτηση: τι εννοείς 'προσθέτουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή νερό, χτυπώντας καλά στο μούλτι' στο γάλα ρυζιού; ωμό το βάζουμε το άλλο ρύζι που θα προσθέσουμε; μπερδεύτηκα η ...πρώην ξανθιά!

Deni Argiropoulou είπε...

Εύγε τέκνον μου! Πάλι ζωγράφισες! Παρά την ψιλοαπέχθειά μου για το γάλα με βάζεις στο τριπάκι για σαπούνι. Φιλιά!!!

Blondbrained είπε...

Κατερίνα, είσαι άξια αναγνώστριά μου! :)
Καλέ, βάζεις μισή ποσότητα από το βρασμένο λαπαδιασμένο σου ρύζι, και άλλη τόση (ίση) ποσότητα έξτρα νερού, και το χτυπάς να γίνει γαλακτερό. Το σουρώνεις καλά, και είσαι έτοιμη. Αν θες κι άλλο γάλα, συνεχίζεις με τον υπόλοιπο λαπά σου, αλλιώς φάτε τον... ωραίος είναι ο λαπάς, εμένα μ' αρέσει! :) Κατάλαβες τώρα;

Κουμπάρα... έχω σκάσει από το πολύ γάλα αυτό το Σ/Κ! Και από την ψευτοζύμη πίτσας που ήταν θεϊκιά... Ευτυχώς που είναι... διαίτης!!!

Blondbrained είπε...

Α, κουμπάρα, εσένα να σου δώσω γάλα έτοιμο να φτιάξεις, μην κάθεσαι και φτιάχνεις όλο τον συφερτό απο γάλατα!!!

Katerina είπε...

Εντάξει...το αντελήβην (που έλεγε και ο... δε θυμάμαι ποιος τελοσπάντων!)....πάμε για γαλακτοπαραγωγή!!!

Deni Argiropoulou είπε...

Δεν με λέτε κυρία κουμπάρα, πόση ποσότητα γάλακτος μας δίνουν οι δόσεις που αναφέρετε? Θέλω να ξέρω αν θα μου φτάσει της βρώμης για το σαπούνι που σου έλεγα. Και μία συμβουλή ακόμη. Νομίζεις να φτιάξω μόνο με γάλα βρώμης για το παιδί ή να προσθέσω και λίγο ρυζόγαλα? Α! Γενικώ πες τί ποσότητα υγρού δίνουν οι δόσεις που αναφέρεις!
Φιλάκια και αναμένουμε εναγωνίως τις νέες σας δημιουργίες!!! Πώς σου δάνηκε το SoapMagistra???

Blondbrained είπε...

Κουμπάρα, σε δίνει περίπου 750γρ για το ΚΑΘΕ γάλα! Άρα μιλάμε... για ποσότητα! Όχι μόνο θα σου φτάσει, θα σου περισσέψει. Κι επειδή δεν σας βλέπω να το πίνετε... προβλέπω να το χύνετε στον νεροχύτη σας. Μήπως να το κάνεις λοσιόν, όπως κάνυν οι Ασιάτισσες με το "νερό" του ρυζιού; Κρίμας να πάει χαμένο τέτοιο πράγμα!

Το βρώμης είναι εξαιρετικό για αυτό που θες να φτιάξεις, αν και νομίζω ότι και το ρυζό-γαλο θα βοηθήσει πολύ! Αλλά και να μην το προσθέσεις, μόνο το γάλα βρώμης είναι ΦΑΡΜΑΚΟ, μωρό μου, το ξέρεις :)

Καλά, επιστήμων η μία, magistra η άλλη, στο τέλος θα θέλω καλάμι πέντε ταχυτήτων και 1000 αλόγων!!!! :P

Deni Argiropoulou είπε...

Καλά φιλενάς! Εφτιαξα σήμερα το αμυγδαλόγαλα. Σούπερ ντούπερ!!!! Το δοκίμασα επιτόπου (εγώ που ξέρεις τη σχέση μου με το γάλα....μπλιάχ)με τα δημητριακά μου και με την ποικιλία των berries (gojiberries!!! cranberries, aronia berries & golden berries) οπότε δεν χρειάστηκε άλλη γλυκαντική ουσία και ήταν απλώς.... ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!! Τώρα θα ετοιμάσω το τυρί να μείνει το χρυσούλι μου όλο το βράδυ και μάλλον θα το τσακίσω αύριο για πρωϊνό πριν βάλω βέβαια τα σαπούνια μου στο φούρνο.... Περιτό να σου πω ότι το αμυγδαλόγαλα μπήκε στη ζωή μου και το μυαλό σκέφτεται τώρα συνταγούλες για παγωτάκι με φρούτα και αμυγδαλόγαλα ή milk shake κλπ κλπ γιατί όπως γνωρίζεις είμαι και αυτού του είδους τύπος!!! Φιλάκια, φιλάκια

Blondbrained είπε...

Ε καλά... αν δεν ταιριάζαμε δε θα συμπεθεριάζαμε!

Τέλεια... ετοίμασε τις συνταγές για μιλκσέικ, κι ετοιμάζω εγώ την συνταγή για ρυζόγαλο (που είναι η αδυναμία όλων στο σπίτι, ακόμα και του συζύγου), και θα φροντίσουμε να ανέβει στο αμυγδαλόγαλα στον θρόνο που του αξίζει!!! :)

ΧΑΙΛ, ΑΜΥΓΚΝΤΑΛΑ!!!!

Ουράνιο Τόξο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ουράνιο Τόξο είπε...

καλησπέρα και παλι!! καταρχήν να σου πω οτι ξεράθηκα στα γέλια μετην περιγραφή-εισαι καταπληκτική!! τωρα στο ζουμί. το γάλα ρυζιού μπορούμε να το κάνουμε με ρύζι καρολίνα ή αμερικής-ίσως χαζή ερώτηση- γιατι δεν βρήκα μαύρο σκέτο, εκτός αν εννοείς αγριο με parboild. συνήθως είναι ανάμεικτα. εεεε?

Blondbrained είπε...

Χρωματιστή φίλη (μα τι ωραίο άβαταρ και ψευδώνυμο!!!), βάλε ό,τι έχεις. Μια χαρά θα είναι. Προφανώς ανάλογα με το ρύζι θα αλλάζει και η γεύση. Εμένα το μπασμάτι μ' αρέσει πολύ. Είναι πιο αρωματικό :) Δοκίμασε και βρες το αγαπημένο σου!

Ευστρατία είπε...

Kαλημέρα!! Καταρχάς να πω πως είσαι καταπληκτική, όλες οι αναρτήσεις σου είναι σούπερ.. Έφταξα για αρχή το γάλα αμυγδάλου, μόνο που μου έπεσε λίγο βαρύ στο στομάχι. Λες να φταίει που το έκανα με τα φλούδια;

Blondbrained είπε...

Αχ, κορίτσι μου γλυκό, όχι τα φλούδια. Ξέρω ότι λένε ότι μπορείς να βάλεις και φλούδια, αλλά εγώ δεν βάζω. Έγραψα ότι μπορείς να βάλεις; Αν ναι, γράψε λάθος! Δνε είναι σαν το φρούτο που θέλουμε τη φλούδα. Δεν τηθέλουμε. Κάνε έναν κόπο να το ξαναφτιάξεις χωρίς φλούδια. Αν δεις όισε πειράζει πάλι, σημαίνει ότι δεν το ανέχεται ο οργανισμός σου. Μετά δοκίμασε άλλα γάλατα, πχ του ρυζιού ή της βρώμης (αηδία, αλλά κάτι θα σκεφτούμε να το νοστιμέψουμε). Ή άλλο.. Ίσως δεν το ανέχεσαι. για δοκίμασε και πες μου.