Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Τυρί... αμυγδάλου;

Αυτό είναι... τυρόζυμο και δεν περιέχει μόνο πολτό αμύγδαλο.
Γεύση τυριού, υφή τυριού και ζύμης μαλακιάς μαζί. 
Ας το βαφτίσουμε... γκουρμέ τυρί!
Παρακάτω τα ωραία...


Είμαι τυροφαγού... τι να κάνουμε!

Λατρεύω τα τυριά. Βασικά λατρεύω οτιδήποτε κρεμοειδές, γαλακτερό και απαλό στην υφή. Γιαούρτια, κρέμες, τυριά, γάλατα... 

Και μετά από την τελευταία μου ανακάλυψη, του γάλατος-που-γάλα-δεν-ήτανε-ποτέ, και όλων των παρελκόμενων (βλ. ζύμη για πίτσα) έχω πάθει μια εμμονή. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να μην φτιάχνεται και κάτι σαν τυρί από τα ίδια υλικά. Δεν γίνεται, δεν μπορεί!!!

Και ναι, φτιάχνεται... Αχ βαχ! Αυτό το τυρί δεν είναι μόνο για χορτοφάγους. Είναι για όλους τους λάτρεις των τυριών, εκτός από αυτούς που έχουν τις δικές τους εμμονές (πχ "τυρί χωρίς ζωϊκό γάλα δε γίνεται"). Δεν πειράζει, αυτοί χάνουν, όσο εμείς φτιάχνουμε το γκουρμέ τυρί μας...

Μόνο που γι' αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε υπολείμματα αμυγδάλου. Το θέλουμε ούλο! Και φτιάχνουμε ωραιότατο τυράκι, νοστιμότατο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν spread και σαν "τυρί". Ένα τυρί που θα το λατρέψουν ΟΛΟΙ όσοι αγαπούν τη γεύση του τυριού, ακόμα κι αυτοί που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Μα δεν είναι τέλειο; Κανείς στη γωνία σ' αυτή την παρέα. ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΑΜΕ!!!

Ακολούθησα την συνταγή από δω: τυρί αμυγδάλου ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ! Μην μπείτε ακόμα γιατί οι φωτογραφίες θα προκαλέσουν τέτοια σαλιοροή που ίσως πλημμυρίσετε το χώρο! Πάρτε βαθιές ανάσες και ετοιμαστείτε για το σοκ... Οκ, τώρα μπείτε στο λινκ...

Ε; 

ΕΕΕΕΕΕΕ;;;;

Πώς νιώθετε;

Εγώ καθόλου καλά...

Τέλος πάντων, όμως, επειδή μ' έπιασε και το καλλιτεχνικό μου και η περιέργειά μου, είπα να "πειράξω"  λίγο την συνταγή, να δούμε τι θα προκύψει. Και την πείραξα.Το αν έκανα καλά είναι υποκειμενικό θέμα. Τυρί δεν είναι ακριβώς. Είναι κάτι ανάμεσα σε ζύμη και τυρί, αλλά είναι τόσο νόστιμο... ΜΑ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!

Εγώ σας βάζω και τις δύο συνταγές, μαζί με την διαφορά στο αποτέλεσμα, και κάνετε όπως σας φωτίσει ο Ύψιστος!

"ΦΕΤΑ" ΑΠΟ ΠΟΛΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
145γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι)
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/4 κ. γλυκού αλάτι

"ΦΕΤΑ" ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ a.k.a. ΤΥΡΟΖΥΜΟ
90γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
55γρ νιφάδες βρώμης
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι γάλα βρώμης ή ρυζιού ή και τα δύο (τα θυμάστε αυτά;)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 1/4 κ.γ. αλάτι
Δεν έβαλα σκόρδο γιατί δεν το τρώει ο σύζυγος....γκρμφφφφφφφφ

Προσέξτε τώρα τι επιλογές έχετε, ειδικά όσον αφορά στο πειραγμένο τυρί.
1. Μπορείτε να μουλιάσετε τα αμύγδαλα μια νύχτα (όπως κάναμε για το γάλα). Αυτό θα κάνει το τυρί σας λίγο πιο κρεμώδες μέσα, αλλιώς η διαφορά δεν είναι τρομερή. Θεωρούνται όμως και πιο εύπεπτα έτσι.
2. Μπορείτε να χτυπήσετε πρώτα τις νιφάδες βρώμης, να γίνουν σαν αλεύρι, ώστε να παραμείνει κρεμώδες και λείο το τυρί σας (την άλλη φορά θα το κάνω έτσι). Αλλιώς δεν τις χτυπάτε (εγώ δεν τις χτύπησα) και το τυρί σας θα μοιάζει από πλευράς υφής με cottage cheese.
3. Μπορείτε να βάλετε είτε νερό, είτε ένα από τα γάλατά σας. Δοκιμάστε και καταλήξτε.Το νερό θα το κάνει πιο τυρί, και θα αφήσει να αναδειχθεί η γεύση των άλλων υλικών σας. Το γάλα θα κάνει το τυρί σας πιο νιανιά, αλλά θα κάνει πιο "πλούσια" και γεμάτη τη γεύση. Εγώ στο πειραγμένο έβαλα γάλα...
4. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρωματικό θέλετε, είτε απευθείας μέσα στα υλικά του τυριού σας, είτε σε λίγο λάδι. Για την ακρίβεια σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέστε μισή κουταλιά από αποξηραμένα αρωματικά βότανα της αρεσκείας σας (το θυμάρι και το δεντρολίβανο του πάνε πολύ) και αφού το ζεστάνετε ελαφρά με το βότανο για να αρωματιστεί, αφήστε το να κρυώσει λίγο και μετά περιχύστε το πάνω στο τυρί σας λίγο πριν το σερβίρετε. ΘΕΪΚΟ!!! Μπορείτε να μην το κάνετε βέβαια, και απλά να ρίξετε λίγο τριμμένο βότανο απευθείας πάνω στο τυρί σας. Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει!!!! Εγώ έβαλα ρίγανη από πάνω... Κόλαση!
5. Το τυρί σας πρέπει να φυλάγεται στο ψυγείο φυσικά, και κρατάει γύρω στις 2 βδομάδες. Αποκλείεται να μείνει, εκτός αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα. Μπορείτε πάντως να το χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές, όπως σε πίτσα (σε κύβους), που θα ψηθεί κι άλλο και θα γίνει τραγανιστό και υπέροχο. Ήδη σκέφτομαι αύριο να φτιάξω μια κρούστα πίτσας αμυγδάλου, και από πάνω να βάλω ό,τι έχω στο ψυγείο και φυσικά κυβάκια από το τυρί μου! Γιαμ, γιαμ... και γιαμ!

Πάμε στην παρασκευή, η οποία είναι απλούστατη. Το μόνο κακό είναι ότι θέλει πολύ αναμονή. Αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει (γαμώτι μου)...Χτυπήστε τα υλικά σας στο μπλέντερ αρκετά ώστε να γίνει κρεμώδες το μίγμα σας. Αν βάλετε την βρώμη χωρίς να την χτυπήσετε πρώτα, θα γίνει κάπως έτσι.


Βάλτε το μίγμα σε ένα τυροτέτοιο (μια γάζα τέλος πάντων), για την ακρίβεια δύο με τρεις γάζες από κάτω. Εγώ έβαλα μία γιατί με το γάλα... τι να βγάλει το έρμο!

 
 Κλείστε την γάζα, και βάλτε το συνολάκι στο ψυγείο πάνω σε σουρωτήρι μέσα σε μπολ, για ένα 12άωρο. Ένα βράδυ δηλαδή. Εκτός αν το φτιάξετε πρωι, όπως έκανα εγώ... οπότε το βράδυ έχετε τυρί να σαβουριάσετε. Σαβουριάστε άφοβα όμως. Πέραν του ότι είναι απολύτως υγιεινό, είναι κι αυτό (σαν την ζύμη πίτσας) απίστευτα χορταστικό!

Την άλλη μέρα αφαιρούμε τη γάζα μας. Επειδή το δικό μου περιείχε το γάλα, το οποίο δεν σούρωσε στην ουσία (λόγω πυκνότητας) ήταν λίγο πιο διαλυμένο αρχικά, αλλά μαζευόταν πολύ εύκολα με ένα κουτάλι. Προφανώς το ψυγείο έκανε τη δουλειά του!



Αριστερά απλωμένο παντού στη γάζα... Δεξιά αντιλαμβάνομαι πως ήταν απλώς η εντύπωση της στιγμής. Το μίγμα μαζεύεται αρκετά εύκολα.
 Πετάμε ό,τι υγρό έχει βγάλει στο μπολ και βάζουμε το τυράκι μας μέσα σε ένα πυρέξ (ή σε ένα ταψάκι) που το έχουμε λαδώσει ελαφρά, με την μαλακιά πλευρά του προς τα πάνω. (θα δείτε ότι θα είναι λίγο "τραγανό" το ένα μέρος, αυτό που δεν ακουμπούσε στη γάζα).


Εντωμεταξύ έχουμε θερμάνει το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Το ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει κρούστα η πάνω μεριά ή/και να ανοίξει κάπως.

Οκ, δεν του φαίνεται, το ξέρω, αλλά είναι νόστιμο!
 
Έχουμε την επιλογή να μην το ψήσουμε και να το έχουμε για spread. Αλλά δοκιμάστε το ψητό μια φορά έστω!!! Το μέσα θα είναι κρεμώδες και το έξω τραγανό. Περιχύστε με το αρωματικό λάδι που έχετε ετοιμάσει. Σερβίρετέ το κατά το δοκούν, και.... βοήθειά σας!!!! :)

Αν δεν το φάτε όλο με τη μία, ό,τι μείνει φυλάξτε το στο ψυγείο για την επόμενη μέρα, ή για να το χρησιμοποιήσετε σε μία από τις συνταγές σας. Το τυρί αυτό -ξαναλέω- δεν είναι μόνο για όσους θέλουν να κόψουν τα γαλακτοκομικά. Είναι για όλους τους λάτρεις των τυριών.

Μην ξεχάσετε να φτιάξετε το ορίτζιναλ τυρί αμυγδάλου, μόνο με πολτό αμυγδάλου και νερό... ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ! 


Επ... με πιάσατε... ήδη ψάχνω για συνταγές για "εναλλακτικό" γιαούρτι, ρυζόγαλο χωρίς γάλα και τα σχετικά!

ΕΝΤΙΤ: Μόλις το δοκίμασε η κόρη μου! Ούτε που φανταζόμουν ότι θα της άρεσε τόσο πολύ! Δε θα μείνει ψίχουλο για την πίτσαααααααααααααααααααααα!!!!! :) Σε λίγο θα φτιάξω και το ορίτζιναλ τυρί αμυγδάλου για να αποτελειωθώ η γυναίκα...

ΑΑΑΑΑΑΑ, και κάτι φαινομενικά άσχετο... Εχθές έφαγα ό,τι τρώω πάντα. Λίγα πράγματα, προσεκτικά διαλεγμένα, γιατί κάνουμε και μια δίαιτα, διατροφή να το πω, κι έχω κάτι "λίγα" κιλά να χάσω. Δεν μπορώ να πω, χάνω αργά αλλά σταθερά. Ε λοιπόν η μόνη διαφορά χθες είναι ότι το βράδυ πλάκωσα το μισό τυρόζυμο. Σήμερα ήμουν ένα κιλό κάτω!!!!!! Αν το δοκιμάσει καμιά σας, περικαλώ ενημερώστε μας για τυχόν πτώσεις στη ζυγαριά!

10 σχόλια:

Ελένη είπε...

Τουλπάνι το λένε
γάλατα και τυριά μια άλλη διάσταση!προσπαθώ να βρω λίγο χρόνο για να τα φτιάξω

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο βρε κοπελιά.Από τότε που γνώρισα τη σελίδα σου κι έφτιαξα το πρώτο μου σαπούνι μέχρι και τώρα που μπαίνω καθημερινά δηλαδή ,έχω δει, έχω μάθει τόσο ενδιαφέροντα πράγματα.Κάθε φορά η φαντασία και η δημιουργικότητα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω.Σ ευχαριστώ.
Κυριακή.

Blondbrained είπε...

Α γεια σου, Ελένη μου! Τουλπάνι! Βρε να μην το θυμάμαι με τίποτα! Φτιάξ' το, και φτιάξε και το αμυγδάλου το σκέτο. Η κόρη μου το τσάκισε ήδη όσο είχε μείνει από χθες! Δεν το πίστευα! το τι κομπλιμέντα άκουσα: "μανούλα, είσαι η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου, μανούλα σ' αγαπάω, μανούλα τι υπέροχο φαγητό, μανούλα θα το φάω όλο" χαχαχα Δεν το περίμενα. Η μικρή στην αρχή ενθουσιάστηκε, μετά το έφτυσε. Οκ, είναι έντονες οι γεύσεις του. Ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις :)

Κυριακή μου, πολύ πολύ χαίρομαι. Μ' έχει πιάσει κρίση δοκιμών και πειραματισμών. Ούτε ξέρω πού θα με οδηγήσει αυτή η νέα μου τρέλα! Προς το παρόν ετοιμάζω την ανάρτηση για το σαπούνι. Σε λίγα λεπτά ανεβαίνει :)

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:με βάση αυτό το άρθρο και τα αλλα με τς γαλατα έτσι όπως έψαχνα να βρω κάτι έπεσα στο πως μπορούμε να φτιάξουμε γαλατα από ξηρούς καρπούς,και ένα άλλο που γίνεται είναι από κασιους το οποίο μπορείς να φτιάξεις και βούτυρο.Πολύ καλή εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.Για να μην γράφω πολλά οποίος ενδιαφέρεται να διαβάσει παραπάνω:www.enter2life.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ είπε...

φανταστικη ιδεα για μεγαλυτερη προσληψη ασβεστιου! κυριως για εμας τα κοριτσακια που εχουμε πανω απο το κεφαλι μας τη σπαθα της οστεοπορωσης! ξερετε βεβαια την περιεκτικοτητα του γαλακτος αμυγδαλου σε ασβεστιο! μακραν μεγαλυτερη απο τα παρασκευασματα γαλακτος που κυκλοφορουν στην αγορα και που με αυτα ποτιζουμε τα παιδια μας νομιζοντας οτι τα θωρακιζουμε σε ασβεστιο

Blondbrained είπε...

Μα με τόσα αντιβιοτικά που παίρνουν οι καημένες οι αγελάδες, και τόση ένταση που ζούνε καθημερινά, ακόμα και το φρέσκο γάλα έχει πρόβλημα με τα συστατικά του! Όσο για το παστεριωμένο, δεν χρειάζεται να πούμε πως ΔΕΝ έχει απολύτως τίποτα!!! Τι να πεις νερό με χρώμα τι γάλα!!! Αν έπιναν γάλα κατσίκας οι μικρές μου δε θα το έψαχνα τόσο πολύ είναι η αλήθεια. Αλλά δεν το πίνουν. Ενώ αυτό το έχουν τσακίσει, βρε παιδιά! Δεν το περίμενα! Και είναι πεντανόστιμο, υγιεινό, νιώθεις χορτασμένος με ένα ποτήρι (τυχαίο;;;;) Να το εντάξετε στην διατροφή σας. Σύντομα έρχονται κι άλλες συνταγές :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η συνταγή σου, σκεφτόμουνα τι να κάνω τα αμύγδαλα που μου έμειναν από το αμυγδαλόγαλα!

Και μια μικρή μικρή γλωσσική παρατήρηση αν μου επιτρέπεις βέβαια!

Παραδόπιστος σημαίνει φιλοχρήματος και όχι δυσπιστος

Ευχαριστώ και πάλι για τη συνταγή!

Blondbrained είπε...

Φίλη/ε, όχι μόνο επιτρέπονται οι παρατηρήσεις, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ!!! Το διόρθωσα ήδη και σ' ευχαριστώ :)

Memory είπε...

Η συνταγή είναι καταπληκτική και πράγματι, πρόκειται για ένα ιδανικό υποκατάστατο της φέτας! Χίλια ευχαριστώ!

Μαργαρίτα Γκενέ είπε...

Μπράβο,
εξαιρετική συνταγή!!! ευχαριστώ πολύ! έφτιαξα τη συνταγή με τη βρώμη, παρέλειψα το αλάτι και πρόσθεσα πιπέρι, τζίτζερ και ξερό δυόσμο και αντί για λεμόνι έβαλα ξύδι με λίγο μπαλσάμικο. Το αποτέλεσμα ωραίο και πικάντικο!