Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Στην αγκαλιά του ήλιου με... σεβασμό και εξυπνάδα!
Τα 'χετε ακούσει τα νέα. Σίγουρα...

Επικίνδυνα τα αντηλιακά.

Έχετε ακούσει για αντηλιακά που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι. Σίγουρα...

Απλή υπόθεση, λέει.

Ναι και όχι, κατέληξα να λέω εγώ.

Μισό λεπτό να ανασκουμπωθώ, να "σπάσω" μερικά δαχτυλάκια και να πιω μια γερή γουλιά καφέ, γιατί ακολουθεί σοβαρή ανάρτηση.

Το λοιπόν, είχα γράψει τις προάλλες σε κάποιο σχόλιο μια συνταγή που κυκλοφορεί στο ίντερνετ για diy αντηλιακό. Ωραία υλικά, εύκολα και περιποιητικά του δέρματος. Όλα έμοιαζαν καλά, μόνο που δεν ήταν. Πριν από λίγες μέρες μια φίλη μου μου ζήτησε -παρεμπιμπόντως και μεταξύ άλλων- μια αντηλιακή χωρίς χημικά (ε, καλά τώρα... το χωρίς χημικά το έχουμε σίγουρο). Καταρχάς πολύ χαίρομαι που η αγαπημένη μου φίλη μ' εμπιστεύεται τόσο που να αναθέτει την προστασία του δέρματός της σε μένα. Το ξέρω πως το ξέρει ότι είμαι καταπληκτική (sic), αλλά μάλλον μ' εμπιστεύτηκε επειδή ήξερε πως δε θα έκανα τίποτα αν δεν το έψαχνα μέχρι αηδίας! Έτσι κι αλλιώς ήθελα να φτιάξω μία για μας (παιδιά, σκυλιά και σύζυγο), οπότε ήταν ευκαιρία...

Ε ρε χαστούκα που έφαγα!!! Ολκής, αγαπητοί μου! Αλλά μη μου στεναχωριέστε, έβγαλα άκρη. Ξενύχτησα, αγχώθηκα, παραλίγο να τα παρατήσω, αλλά άκρη έβγαλα! Και σας παραδίδω το πόρισμα με όλες τις παρελκόμενες πληροφορίες. Ιδού τα facts, λοιπόν, όσο πιο επιγραμματικά γίνεται.

Τα περισσότερα έλαια (ειδικά το λάδι καρύδας) προσφέρουν αντηλιακή προστασία, γύρω στο SFP 15, αλλά μόνο έναντι των ακτίνων UV-Β, οι οποίες οδηγούν στο μαύρισμα ή το κάψιμο, ανάλογα με τον χρόνο παραμονής μας στον ήλιο. Όμως οι ακτίνες UV-B δεν προκαλούν μελανώματα (καρκίνο του δέρματος). Τα έλαια αυτά ΔΕΝ προστατεύουν έναντι των ακτίνων UV-A, που είναι οι πραγματικά επικίνδυνες, και το "αστείο" της υπόθεσης είναι πως κανένα αντηλιακό του εμπορίου δεν το κάνει αυτό, εάν δεν περιέχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω δύο υλικά: οξείδιο του ψευδαργύρου ή οξείδιο του τιτανίου. Είναι τα μόνα που προστατεύουν από τις ακτίνες UV-B και UV-A. Τα δήθεν χημικά αντηλιακά συστατικά που υποτίθεται προστατεύουν από αυτές τις ακτίνες, στην ουσία αντιδρούν χημικά με την έκθεση στις ηλιακές ακτίνες ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ τελικά την μετάλλαξη των κυττάρων μας, οδηγώντας δηλαδή στον καρκίνο. Δυστυχώς η χρησιμοποίηση αυτών των δύο συστατικών επιβλήθηκε σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, τα τελευταία μόλις χρόνια, πράγμα που εξηγεί 100% την κατακόρυφη αύξηση των καρκίνων του δέρματος τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν η βιομηχανία της ομορφιάς μας επέβαλλε την ηλιοθεραπεία, δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση πως ήμασταν προστατευμένοι. Καθόμασταν λοιπόν με τις ώωωωωωωρες.... και οι ακτίνες UV-A έκαναν τη δουλειά τους ανενόχλητες. Η εξωττερική στοιβάδα του δέρματος δεν καιγόταν -χαρά εμείς-, αλλά από μέσα καίγονταν και τσουρουφλίζονταν τα κύτταρά μας, που στην προσπάθειά τους να σωθούν μεταλλάσσονταν, σκοτώνοντας κόσμο και κοσμάκη...

Έχει και συνέχεια όμως το πράγμα... Τα δύο αυτά συστατικά είναι μεν τα μόνα "φυσικά" υλικά, όμως το οξείδιο του τιτανίου αποσυντίθεται όσο εκτίθεται στο έντονο ηλιακό φως (!!!), οπότε αυτόματα το βγάζουμε από την λίστα μας! Αν ήταν να καθόμαστε μόνο 10 λεπτά στον ήλιο, μάλλον δε θα χρειαζόμασταν αντηλιακό, ε;

Αυτό που μας έμεινε, το οξείδιο του ψευδαργύρου κυκλοφορεί σε δύο μορφές. Το nano-zinc και το uncoated non-nano zinc oxide. Ποια η διαφορά τους και ποιο θέλουμε εμείς; Απλούστατο και πανεύκολο να το θυμόμαστε. Το nano-zinc προτείνεται εν μέσω διθυράμβων ως η "αόρατη προστασία" από τις ακτίνες UV-Α. Αυτό επειδή λόγω ειδικής επεξεργασίας των σωματιδίων του, απορροφάται από τον οργανισμό. Δυστυχώς όταν απορροφάται μπαίνει στην ροή του αίματος και επικάθεται στα τοιχώματα, ακόμα και του εγκεφάλου!!! Δεν θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό. Ό,τι και να σκεφτείτε, μέσα θα πέσετε. Από την άλλη, το non-nano είναι το φυσικό υλικό, σε μορφή σκόνης ως επί το πλείστον, το οποίο επικάθεται μόνο πάνω στο δέρμα σας, λειτουργώντας σαν φίλτρο ενάντια στις ακτίνες UV-Α. Το 'αρνητικό" του, και αυτό που τελικά οδήγησε στην προσπάθεια να το κάνουν "αόρατο" είναι ότι δημιουργεί και οπτικά αυτό το φίλτρο, αφήνοντάς σας με μια ιδέα λευκής επικάλυψης που μοιάζει λίγο με λάμψη... Έχετε δει το twilight, εκεί που οι βρυκόλακες λάμπουν στο φως του ήλιου ένα πράγμα; Καμία σχέση!!! Δεν είναι τόσο έντονο, αλλά όσο περισσότερο βάλετε το προϊόν σας (και το θέλετε το περισσότερο), τόσο περισσότερο θα φαίνεται. Αν έχετε ήδη λευκό δέρμα, δεν σας κόπτει και πολύ. Αν όμως είστε μελανούρι; Σαν εμένα ένα πράγμα;

Ε, κι εγώ τι κάνω εδώ, βρε; Για σας δουλεύω!!! Έφτιαξα την αντηλιακή για την οικογένεια (και τη φίλη μου), με στόχο να βάλω την μέγιστη ποσότητα οξειδίου του ψευδαργύρου, που είναι το 20% της κρέμας σας, για να δω το αποτέλεσμα πάνω μου! (τελικά έβαλα μόνο το 10%, δεν μου έφτασε, αλλά στο επόμενο batch θα το κάνω!) Υπόψιν πως με το 20% σε οξείδιο του ψευδαργύρου, έχετε προστασία πάνω-κάτω 20 SFP. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπλοκάρει περίπου το 95% των ακτίνων UVΑ και Β. Οι διαφορές στις τιμές είναι σχετικά μηδαμινές, όταν πχ το SFP-15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων, ενώ το SFP-30 μπλοκάρει το 96,7% των ακτίνων. 

Φυσικά -εννοείται- πως ει δυνατόν και το 100% θα το θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε είναι η αλήθεια, εκτός αν βγούμε όξω σαν τους κλόουν!Υπάρχει φυσικά μια εξαιρετικά απλούστερη λύση. Να προστατεύουμε τον εαυτό μας συνολικά. Πώς;

Καταρχάς, μέσω της διατροφής. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά τρώμε, τόσο εμποδίζεται η μετάλλαξη των κυττάρων, επομένως έχουμε μια εσωτερική αντηλιακή προστασία. Τρώτε φρούτα, και πίνετε μπόλικο πράσινο τσάι. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα το βάλουμε και στην κρέμα μας! Αμέ!!! Όσο περισσότερο φρούτα και λαχανικά τρώτε (και καλά έλαια), τόσο σκοτώνετε τα "κακά" μεταλλαγμένα κύτταρα ή απλώς εμποδίζετε την μετάλλαξη των υγιών κυττάρων.

Δεύτερον και άκρως σημαντικόν. Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία (ξέρω, σας το χαλάω, αλλά επιτέλους η μόδα του "δείτε πόσο όμορφα καίγομαι" πρέπει κάποτε να περάσει), και κυρίως δεν μένουμε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες! Η πραγματική ηλιο-θεραπεία γίνεται όταν "ρουφάμε" ήλιο τις σωστές ώρες, κάνοντας ήπια δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ενασχόληση με τον κήπο ή... καφέ στο μπαλκόνι! Κι αυτά όχι στις ώρες "αιχμής των ακτίνων UV". 10:00 το πρωί με 4:00 το απόγευμα, ειδικά στην Ελλάδα μας, ο ήλιος δεν "παίζει". Οι ακτίνες UV-Α είναι στο φουλ! Αυτό δεν είναι ηλιο-ΘΕΡΑΠΕΙΑ... ηλιο-αυτοκτονία είναι! Μπορεί να γλυτώσετε το κάψιμο (από τις ακτίνες UV-B), μπορεί να πιείτε όλη την Κίνα σε πράσινο τσάι, αλλά οι ακτίνες θα σας διαπεράσουν, θέλετε δε θέλετε κάποια στιγμή. Αν είμαστε έξω εκείνες τις ώρες, φροντίζουμε να βρισκόμαστε ως επί το πλείστον σε σκιά και με σωστό ρουχισμό. Καπέλο απαραιτήτως, και ένα ριχτό ρούχο πάνω από το μαγιό (αν είμαστε στην παραλία), μπορεί να μας σώσει τη ζωή, και δεν είναι καθόλου αστείο αυτό!

Τι ρούχο θα φορέσουμε; Ως επί το πλείστον τα μαύρα ρούχα εμποδίζουν την απορρόφηση των ακτίνων UV σε ποσοστό 98,6% (μέτρηση που αφορά μάλλινο μαύρο ρούχο, που έχει την μέγιστη αντηλιακή προστασία), σε σχέση με αντίστοιχα λευκά ρούχα, που την εμποδίζουν σε ποσοστό 47,7%. Μεγάλη διαφορά. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ! Καλά, μη βάλετε και μάλλινο ρούχο, είπαμε. Αλλά οι Βεδουΐνοι κάτι ξέρουν τελικά! Τα καλά νέα είναι πως φτιάχνονται και πωλούνται πλέον ρούχα με αντηλιακό δείκτη (UPF)! Είναι ρούχα όλων των χρωμάτων (και λευκά), με ειδικές βαφές ανάκλασης κλπ κλπ. Τα περισσότερα θα τα βρείτε σε είδη σπορ, πχ μπλουζάκια για τζόγκινγκ και τα σχετικά! Αν δεν βρίσκετε ή δεν θέλετε να ψάχνετε για κάτι τόσο εξειδικευμένο, ιδού μια γενική λίστα αναφοράς για να έχετε μια βασική εικόνα: http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_protective_clothing.

Τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει; Μη γελάσετε, αλλά οι ακτίνες UV-B ΔΕΝ μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί. Αντίθετα τις διαπερνούν οι ακτίνες UV-A. Αυτό έχει ένα καλό κι ένα κακό. Οι ακτίνες UV-B είναι αυτές που βοηθούν ως επί το πλείστον στην δημιουργία της βιταμίνης D, η οποία ... μαντέψτε... εμποδίζει την μετάλλαξη των κυττάρων επίσης, άρα την χρειαζόμαστε για την αντικαρκινική μας προστασία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Όχι, καθόλου. Απλώς φροντίζουμε μέχρι τις 10:00 με 11:00 το πρωί ΤΟ ΠΟΛΥ, και μετά το απόγευμα αργά πάλι (που δεν θεωρείται και πολή καλή ώρα για τη δουλειά που το θέλουμε) να παραμένουμε στον ήλιο τουλάχιστον για ένα 20λεπτο, με όσο πιο ελαφρύ ρουχισμό γίνεται (και λευκά ρούχα, πχ), και όχι μέσα από γυαλί, ώστε να απορροφήσουμε όσο γίνεται περισσότερες ακτίνες UV-B στα καλύτερά τους! Μετά φοράμε σκούρα ρούχα, μένουμε σε σκιά και φοράμε μπόλικη αντηλιακή με οξείδιο του ψευδαργύρου, την οποία ανανεώνουμε το λιγότερο ανά δύο ώρες.

 

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα τελείως! Συνεχίζουμε με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην αντηλιακή μας, και τους λόγους που επιλέχθηκαν.

Μελισσοκέρι: το μελισσοκέρι δρα από μόνο του ως ήπιο αντηλιακό φίλτρο, αλλά ο λόγος που το επιλέξαμε είναι επειδή δημιουργεί και ένα ελαφρύ αδιάβροχο στρώμα στο δέρμα μας. Αυτό δε σημαίνει πως με μία επάλειψη από το αντηλιακό μας τελειώσαμε. Αν μπούμε στο νερό, θα έχουμε την προστασία του αντηλιακού μας για μία ώρα το πολύ (ανάλογα και με τη δραστηριότητα μέσα στο νερό). Βγαίνοντας καλό είναι να ξαναβάλουμε. Φυσικά όσο περισσότερο μελισσοκέρι βάλουμε τόσο καλύτερα, αλλά στο τέλος θα έχουμε στόκο, όχι αντηλιακή. Εγώ έβαλα γύρω στο 15% της κρέμας μου. Ό,τι πρέπει για μια "δεμένη" κρέμα μέτριας αδιάβροχης δραστικότητας.

Σύμφυτο, εγχυμένο σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Εγώ το έκανα σε ηλιέλαιο, για να μην γίνει πολύ βαριά, αλλά δε νομίζω πως θα είχε και μεγάλη διαφορά τελικά. Το σύμφυτο, λοιπόν, έχει άπειρες υπέροχες ιδιότητες και ως προς την αντηλιακή προστασία, και όχι μόνο. Η αλλαντοΐνη που περιέχει είναι ένα νουκλεοτίδιο που βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα μας και απορροφά τις επικίνδυνες ακτίνες οι οποίες προκαλούν καρκινώματα. Είναι ένα υλικό που καταπραΰνει, θεραπεύει πιθανόν κατεστραμμένο ιστό και φλεγμονές του δέρματος. Ό,τι καλύτερο για μία αντηλιακή κρέμα, πραγματικά. Εννοείται πως θα φτιάξετε το δικό σας έγχυμα, γιατί αυτά του εμπορίου αμφιβάλλω ότι έχουν αρκετή αλλαντοΐνη μέσα! Θα το φτιάξετε όπως έχουμε πει.

Καρυδέλαιο και βούτυρο καριτέ. Από μόνα τους έχουν ήπια αντηλιακή δράση, ειδικά απέναντι στις ακτίνες UV-B που προκαλούν καψίματα, όπως είπαμε παραπάνω, αλλά τα βάζουμε κυρίως για τις ενυδατικές τους ιδιότητες, αλλά κι επειδή επίσης λειτουργούν ως ήπια αδιαβροχοποιητικά, και σταθεροποιητικά της υφής της κρέμας. Ειδικά το καρυδέλαιο βέβαια είναι και αντιφλεγμονώδες και θεραπευτικό βλαβών του δέρματος (ντριν-ντριν: αντιγήηηηηρανση!), οπότε δεν υπήρχε καν επιλογή. Είναι βασικό συστατικό για κάθε αντηλιακή που σέβεται τον εαυτό της. Ξεχάστε το σπασμένο, σταφιδιασμένο και ξηρό δέρμα μετά το μπάνιο. Θεές (και Θεοί) θα πηγαίνετε στην παραλία, Θεές (και Θεοί) θα φεύγετε! Κι έτσι ακριβώς θα παραμείνετε όλο το χρόνο που θα ακολουθήσει!

Και μαντέψτε τι τσαχπινιά θα κάνουμε με το καρυδέλαιό μας. Θα εγχύσουμε πράσινο τσάι! Γιες, γιες! Γιατί πράσινο τσάι; Χα! Καθίστε καλά και διαβάστε με ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ (θα πέσει τεστ, σας προειδοποιώ). Το πράσινο τσάι, κυρίες και κύριοι, είναι ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ! Τι σημαίνει αυτό: δεν δρα μόνο προστατευτικά ως προς την δημιουργία καρκινικών κυττάρων, αλλά ωθεί τα καρκινικά κύτταρα σε ένα είδος αυτοκτονίας, όπως το έθεσε εύστοχα μια blogger του εξωτερικού. Ούτε θυμάμαι πού είναι αυτή η καλή κυρία, αλλά δείτε εδώ (για όσους ξέρουν Αγγλικά): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/ Εκεί που γράφει για το πράσινο και το μαύρο τσάι. Για όσους δεν διαβάζουν όμως, ας κάνω μια μετάφραση:

"Οι πολύπλοκες πολυφαινολικές συνθέσεις στο τσάι παρέχουν την ίδια προστασία στο δέρμα, όσο και στα εσωτερικά όργανα. Έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την βιοχημεία που ευθύνεται για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, τις φλεγμονές και τις αιτίες που προκαλούν καρκινώματα. Το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, τόσο στο δέρμα των ανθρώπων, όσο και στων ζώων. Μελέτες σε ζώα (σημ. μεταφρ: θα 'λεγα τώρα για τις μελέτες σε ζώα, αλλά το προσπερνάω αυτή τη στιγμή) αποδεικνύουν πως οι πολυφαινόλες του τσαγιού, όταν λαμβάνονται εσωτερικά ή τοπικά, βελτιώνουν τις επικίνδυνες αντιδράσεις του δέρματος μετά από έκθεση στις ακτίνες UV, όπως βλάβες του δέρματος, κοκκινίλες και η υπεροξείδωση λιπιδίων. Εφόσον φαίνεται πως οι φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία γήρανσης, το πράσινο  τσάι πιθανόν να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της απομάκρυνσης των ελεύθερων ριζών. Ερευνητές ανακάλυψαν πως το βασικό ενεργό συστατικό του πράσινου τσαγιού, το epigallocatechin-3-gallate (EGCG), δρα πολύ καλά ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ. Όταν εφαρμόζεται πράσινο τσάι τοπικά στο ανθρώπινο δέρμα, παρέχει φωτοπροστασία, και μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που καίγονται από τον ήλιο, προστατεύοντας τα επιδερμικά κύτταρα Langerhans από την ακτινοβολία UV, ενώ ελάττωσε την καταστροφή του DNA που προκαλείται από την έκθεση στις ακτίνες UV. Το πράσινο τσάι έχει δείξει επίσης ότι ελαττώνει την δημιουργία μελανωμάτων στα ποντίκια, όταν έγινε λήψη τόσο εσωτερικά όσο και τοπικά. Τα περισσότερα καλλυντικά και φαρμακευτικά προΐόντα που περιέχουν εκχύλισμα τσαγιού ή φαινόλες, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, αλλά αυτές οι ουσίες φαίνεται πως έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ δράση!!!"

Είπατε τίποτις;;;; Μην πείτε. Απλώς πιείτε το τσαγάκι σας, ειδικά τώρα που θα γίνει σύσφιξη σχέσεων με τον ήλιο πάλι, και μια και θα το πίνετε, ας το βάζετε και πάνω σας! Καλό θα σας κάνει, κακό δε θα σας κάνει.

Και πάμε σε ένα υλικό έκπληξη... Ταχίνι! Ω, ναι... το υπέροχο για την υγεία μας ταχίνι σε νέες περιπέτειες. Το σησαμέλαιο -γιατί περί αυτού μιλάμε φυσικά- παρέχει 30% προστασία από τις ακτίνες UV, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έλαια, τα οποία αντιστέκονται μόλις στο 20%. Ναι, το θέλουμε. Το θέλουμε. Βρωμεί λίγο; Ιδέα σας είναι. Μέσα στην κρέμα η μωρωδιά είναι ελάχιστη, ακόμα πιο ελάχιστη είναι στο δέρμα σας και μέσα σε ελάχιστα λεπτά (ένα-δύο το πολύ) η όποια μυρωδιά έχει εξαφανιστεί τελείως!) Αν δεν με πιστεύετε, βάλτε αυτή τη στιγμή λίγο ταχίνι στο δέρμα σας και δείτε πώς απορροφάται και πώς χάνεται η μυρωδιά του.

Και πάμε στα... πρόσθετα, που μόνο πρόσθετα δεν είναι. Είναι άκρως σημαντικά και απαραίτητα. 

Καταρχάς, για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα βάλουμε και λίγο αιθέριο έλαιο κουρκουμά. Θα σας έλεγα να βάλετε απευθείας το μπαχαρικό στην κρέμα, αλλά είναι 100% βέβαιο πως θα βγείτε μουσταρδί! Δεν το θέλουμε αυτό. Γι' αυτό βάζουμε μέχρι 10 σταγόνες στα 200ml κρέμας (δεν χρειάζεται καν παραπάνω, είναι πανίσχυρο αιθέριο) και έχουμε έξτρα αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ προστασία...

Συνεχίζουμε με ένα συστατικό που μάλλον θα αναρωτιέστε γιατί δεν το έβαλα ακόμα. Λεβάντα, of course. Σε αιθέριο για πιο συμπυκνωμένη δράση. Η απίστευτη λεβάντα που καταπραΰνει αλλά και προλαμβάνει καψίματα και βλάβες του δέρματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το αιθέριο λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την δράση όλων των άλλων αιθέριων και όχι μόνο. Το θέλουμε λοιπόν ως ενισχυτικό συστατικό! Και μοσχοβολάει κιόλας!

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αιθέριο τεϊόδεντρου, για να ενισχύσετε τη δράση
του πράσινου τσαγιού σας. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά του μην το βάλετε. Εγώ το έβαλα στην συνταγή μου και μια χαρά είναι.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η βιταμίνη Ε, που έχει και αντιγηραντική δράση, και προστατεύει από την καταστροφή του δέρματος λόγω ήλιου.

Όσο για το ziiiiiinc, έβαλα μόλις 10% (που είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι φουλ προστασία, που μας την παρέχει στο 20% σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά μας). Αλλά αυτό μόνο γιατί δεν είχα άλλο! Λένε πως ο ψευδάργυρος δημιουργεί ένα ασπριδερό εφέ! Εγώ στο 10% καμία ασπρίλα δεν είδα. Την επόμενη φορά, θα πάω για την πλήρη προσταστία, και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

Τελειώσαμε, αυτά ήταν. Ακολουθεί η ακριβής συνταγή. Ξέχασα κάτι είπατε; Όχι, δεν ξέχασα τίποτα. 

Γιατί δεν έβαλα αλόη είπατε; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ, καλοί μου άνθρωποι; Κι εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.

Καταρχάς η αλόη δρα σε μεγάλες αναλογίες. Λιγότερο από 20% σε κρέμες έχει αποδειχθεί πως παρέχει ελάχιστα... Είναι σαν να λέμε... χάνεται η δραστικότητά της. Αν βάλουμε 20% αλόη, θα πρέπει να βγάλουμε κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικότερο από την αλόη, η οποία δεν παρέχει καμία αντηλιακή προστασία από τις επικίνδυνες ακτίνες, παρά μόνο καταπραΰνει το δέρμα μας από την έκθεση στον έντονο ήλιο. Το ίδιο κάνει και η καλέντουλα. Επίσης, η αλόη θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της κρέμας σας και θα είναι επιρρεπής σε βακτήρια (δε θέλουμε μια χαλασμένη αντηλιακή, θέλουμε; Ούτε να καθόμαστε να φτιάχνουμε κάθε τρεις και λίγο). Αυτή η κρέμα θα σας κρατήσει ένα χρόνο σίγουρα!

Αν θέλετε να κάνετε ένα έξτρα δώρο στον εαυτό σας, φτιάξτε μία λοσιόν aftersun με αλόη και καλέντουλα. Θα δώσουμε συνταγή και γι' αυτό... από βδομάδα. Προς το παρόν είστε υπέρ-καλυμμένοι με αυτή την αντηλιακή, που μπορείτε να τη βάζετε και στο πρόσωπο αν θέλετε. Με τέτοια συστατικά είναι από μόνη της υπέροχη ως κρέμα θρέψης, προστασίας και ενυδάτωσης. Για την ακρίβεια, αν αφαιρέσετε τον ψευδάργυρο, μπορείτε να τη φοράτε και τον χειμώνα.

ΣΥΝΤΑΓΗ για 200ml ΑΝΤΗΛΙΑΚΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΜΑΤΟΚΡΕΜΑΣ

15-30γρ μελισσοκέρι (ξεκινήστε με το λίγο, κι αν χρειαστεί προσθέτετε)
3γρ λάδι ταμανού, το οποίο αποδείχτηκε σε εργαστηριακές έρευνες πως προστατεύει από τον ήλιο έως και 95%, άρα ξεπερνά κατά πολύ το αγαπημένο μας σησαμέλαιο! Το ποσοστό είναι υπολογισμένο βάσει της έρευνας και του πόσο χρειάζεται. Το παραπάνω είναι περιττό, αλλά πρόσθεσα λίγο ακόμα στην αναλογία για σιγουριά.
20γρ ταχίνι/σησαμέλαιο
20γρ καριτέ
50γρ καρυδέλαιο, όπου εγχύουμε 2 φακελάκια καλό πράσινο τσάι (όχι το lipton, είναι αίσχος, πάρτε από Κινέζους αν βρείτε, ή από το lidl. Είναι τα καλύτερα που έχω βρει)
50γρ σύμφυτο εγχυμένο σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
18-20γρ οξείδιο του ψευδαργύρου non-nano (αυτό πουλάνε χύμα ως επί το πλείστον)
20 σταγόνες αιθέριο λεβάντας (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέχρι και 30)
10 σταγόνες αιθέριο κουρκούμης
10 σταγόνες αιθέριο τεϊόδεντρου
10 σταγόνες βιταμίνη Ε

ΕΝΤΙΤ: αν βάλετε περισσότερο οξείδιο θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη ποσότητα λαδιών, γιατί θα σφίξει πολύ. Όσο περισσότερο βάλετε, τόσο θα προσθέσετε "με το μάτι" έξτρα έλαια, μέχρι να σας γίνει όπως τη θέλετε.

Για το καρυδέλαιο και το τσάι μας δε χρειάζεται πολύ δουλειά. Το βάζουμε στο μπεν μαρί για μία ώρα περίπου, και το σουρώνουμε καλά δύο φορές. 

 Το καρυδέλαιο με το πράσινο τσάι και το καριτέ μας, πλάι-πλάι. 

Προσθέτουμε στο ζεστό καρυδέλαιο το καριτέ μας και λυώνει κι αυτό μόνο του.

 Εδώ ανακατεύονται. Το ένα λυώνει μέσα στο άλλο. Έρωτας σας λέω! Έρωτας!

 Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε στο μπεν μαρί μας το μελισσοκέρι, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα έλαια. Όταν ζεσταθούν και ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το οξείδιο με ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί δεν κάνει να το εισπνεύσουμε για τους λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει. Όταν μπαίνει στον οργανισμό μας (πχ μέσω... κρεμών με nano-zinc) πάει και επικάθεται όπου βρει. Στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες... Τι σας λέει αυτό για την αγάπη που μας έχουν οι βιομηχανίες... Τον θάνατο τον ίδιο σε ωραίο μπουκαλάκι μας προσφέρουν!!! Τέλος πάντων κατεβάζουμε το μίγμα μας από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
 Θα αφήνει "πέρλες" οξειδίου, γιατί θα είναι μεγάλη η αναλογία σε σχέση με τα λάδια, οπότε ρίχνουμε όλο το μίγμα στα λυωμένα βούτυρά μας και χτυπάμε με ένα μίξερ.

 
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το βάζουμε στο ψυγείο καμία ώρα, και το βγάζουμε και προσθέτουμε τα αιθέρια και την βιταμίνη. Ξαναχτυπάμε και πάλι ψυγείο όπου το αποθηκεύουμε, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι έξω με τέτοιες ζέστες που έρχονται. Όταν θα το χρειαστούμε, ακόμα κι αν εχει γίνει στόκος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά με το που θα το βγάλουμε από το ψυγείο, και μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε θα έχει γίνει σαν γαλάκτωμα... το πολύ σαν μαλακό βούτυρο. 

Έτοιμη η αντηλιακή σας κρέμα... ή το αντηλιακό σας γαλάκτωμα, όπως θέλετε πείτε το. Δείτε:

 Εδώ το βλέπετε...

 Εδώ δεν το βλέπετε... Ίσως διακρίνετε αυτό το "λευκό" λαμπερό στρώμα που όλοι λένε. Μια χαρά είναι. Την έβαλα και στα παιδιά και καθόλου δεν το καταλαβαίνεις, παρά μόνο αν το "ψάξεις" με το μάτι. Άλλωστε είναι και της μοδός η έξτρα λάμψη, δεν είναι; ;)

Αυτά τα μαύρα στιγματάκια είναι από το πράσινο τσάι. 
Παρά τα δύο σουρώματα πέρασαν κάτι λίγα, αλλά αυτό δε μας πειράζει καθόλου.

Καταληκτικά έχω να πω το εξής. Αν για κάποιο λόγο δεν αισθάνεστε άνετα με το να φτιάξετε το δικό σας αντηλιακό, τουλάχιστον αγοράστε με προσοχή κάποιο του εμπορίου. Ελέγξτε ότι περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, και σίγουρα να είναι non-nano. Κατά τ' άλλα, όπως είπαμε ήδη, υπάρχει και η πιο ασφαλής αντιμετώπιση των ακτίνων... Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥΣ!!! 

ΕΝΤΙΤ: Επειδή έχει γίνει ένας ψιλοχαμός για κάποιο λόγο, και με ρωτάνε με μέιλ και τηλέφωνα, αναγνώστες και φίλες/οι αν όντως προστατεύει το οξείδιο του ψευδαργύρου, και πώς γίνεται να προστατεύει αφού δεν γίνεται σωστή "διασπορά" όταν το φτιάχνουμε μόνες μας (????) γιατί δεν έχουμε λέει μηχανήματα, θα απαντήσω εδώ κι ελπίζω να γίνει κατανοητό. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, δε με ενοχλούν καθόλου τα μέιλ και τα τηλέφωνα και οι ερωτήσεις, αλλά για να μην έχετε το άγχος και να μην πέσετε στην παγίδα των εταιριών που μεταφέρουν εσκεμμένα διάφορες "πληροφορίες" για να τρομάξουν τον κόσμο ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.
ΤΟ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΝΗ!!!! ΩΣ ΣΚΟΝΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ, δεν πα να το βάλετε στα καλύτερα μηχανήματα! Αν διαλυθεί πέραν αυτού του σημείου ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς εξηγώ και στην ανάρτηση. Ότι οι κύριοι των εταιριών, προκειμένου (υποτίθεται πάντα) να γίνεται καλύτερη διασπορά της σκόνης και να μην είναι ορατή στο δέρμα, καθώς ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ σε αυτό και δεν απορροφάται, την επεξεργάστηκαν δημιουργώντας την άκρως επικίνδυνη βερσιόν της, αυτή του nano-zinc. Οι καλύτερες πιστοποιημένες (και πανάκριβες) βιολογικές κρέμες και αντηλιακά του εμπορίου, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, μας κάνουν να φαινόμαστε σαν κλοουν, ακριβώς επειδή η σκόνη ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ στο δέρμα. Πάμε λοιπόν στο αυτονόητο. ΟΣΗ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ ΣΑΣ, κι αυτό δεν συμβαίνει ούτε με τις καλύτερες κρέμες, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ! Ήδη είστε ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ, σας το θυμίζω κι ελπίζω να το έχετε κατανοήσει! Βάλτε όσο περισσότερη σκόνη ψευδαργύρου μπορείτε στο αντηλιακό σας. Όσο περισσότερη τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια προστατεύετε. Με το 20% ψευδαργύρου, όμως, προστατεύετε υπέραρκετή επιφάνεια για να ΕΙΣΤΕ όντως προστατευμένες, εσείς και οι αγαπημένοι σας! 
Θυμίζω επίσης πως χρειάζεται συχνή εφαρμογή, ό,τι αντηλιακό κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιείτε, γιατί εντελώς αδιάβροχο αντηλιακό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Επομένως είναι αυτονόητο πως όσο μπαινοβγαίνετε στην θάλασσα χωρίς να ανανεώνετε το αντηλιακό σας, τόσο έχετε κίνδυνο να καείτε. 
Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας. Αν έχετε κι άλλες, προτιμώ να τις γράψετε εδώ, για να προσθέσω τις απαντήσεις στην ανάρτηση. :) Πάμε πάλι:

ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

85 σχόλια:

lianna είπε...

αντί αγάπη μου όμορφη να παιδεύεις το κορμάκι μου έχε μου μια έτοιμη γιατί μέρες που έρχονται (ηλιοφάνειας) το μούτρο μου γίνεται σαν το κώλο τσή μαϊμούς pleaseeeeee

Χρυσούλα είπε...

μας σωζεις παλι, ειχα αγορασει υλικα να φτιαξω την συνταγη που κυκλοφορει παντου στο ιντερνετ..μου ελειπε μονο το εκχυλισμα τριφυλλιου..ευτυχως το αναρτησες την καταλληλε ωρα! αυτα που δεν βρισκω πουθενα ειναι το αιθεριο κουρκουμα κ το ψευδαργυρο non-nano απο που το προμηθευομαστε; εχω στην κουζινα μου κουρκουμα σε σκονη, μπορω να το χρησιμοποιησω με καποιο τροπο;

Blondbrained είπε...

Λιάννα μου, ό,τι θες :)

Χρυσούλα μου, το non-nano είναι αυτό που πουλάνε στα καταστήματα με είδη για καλλυντικά ως επί το πλείστον, οπότε δεν έχεις πρόβλημα. Εγώ το πήρα από τον manischemicals στην Γερανίου. Το μόνο κακό είναι ότι το πουλάει με το κιλό γκαμώτο (10 ευρώ το κιλό). Αν βρεις καμία φίλη να το αγοράσετε μαζί... τι να πω... Εμένα μου έδωσε 50γρ δώρο επειδή πήρα πολλά υλικά. Το καλό είναι ότι δεν χαλάει ποτέ τον ποτών, οπότε θα το έχεις ... για πάντα :) Μπορείς να προσθέτεις και στις καλλυντικές σου κρέμες για αντηλιακή προστασία, γιατί βασικά αν προσθέσεις σε οποιαδήποτε κρέμα,την κάνεις ΚΑΙ αντηλιακή... Συμφέρει νομίζω :)
Τον κουρκουμά είδες που έγραψα για το μπαχαρικό ότι ίσως σας "βάψει" μουσταρδί ή ακόμα χειρότερα περτικαλί... Δεν ξέρω... Δοκίμασε σε μία μικρή ποσότητα κρέμας να βάλεις στην άκρη του κουταλιού λίγο και δες το πάνω σου. Αλλιώς έχει σίγουρα το sensities στην Αθήνα. Είναι ένα αιθέριο που είναι ιδανικό αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό και χίλια δύο άλλα. Εγώ το αγαπώ πολύ και το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού. Πραγματικά κάνει θαύματα με το πρόσωπο και το σώμα και ανακουφίζει ακόμα και από πόνους. Θέλει διαλυμένο βέβαια, γιατί είναι πολύ δυνατό, αλλά είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ αιθέριο. Μπορείς να το πάρεις να το έχεις λοιπόν. Αλλιώς... απλά μην το βάζεις, κανένα πρόβλημα. Την λεβάντα θα την βάλεις οπωσδήποτε όμως, και το τσάι, οκ?

Blondbrained είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, ενημέρωση. Θα κάνω και έντιτ στην ανάρτηση. Το οξείδιο προσέχουμε να μην το εισπνεύσουμε. Δεν είανι δύσκολο. Απλώς... δεν το εισπνέουμε όταν το ρίχνουμε στα υλικά μας. Τους λόγους τους είπαμε ήδη. Όταν μπει στον οργανισμό, ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ. Πάει και κάθεται σε πνεύμονες, εγκέφαλο, φλέβες... όπου βρει!!!! Φανταστείτε τι βάζουμε με τις αντηλιακές που κυκλοφορούν.... Τον θάνατο τον ίδιο... με τους αλήτες!!!!

Κική είπε...

ευχαριστούμε πολύ για την εκτεταμένη έρευνα που έκανες για λογαριασμό μας και έχεις την καλοσύνη να την μοιραστείς μαζί μας

Blondbrained είπε...

Βασικά για την οικογένεια και τους φίλους ξεκίνησα να το ψάχνω, αλλά βλέποντας αυτά που βρήκα, φυσικά και έπρεπε να τα αναρτήσω εδώ. Μου έπεσαν τα μαλλιά της κεφαλής μου! Ευτυχώς που λούζομαι με το σαπούνι δεντρολίβανου και μου συγκράτησε κάτι τελευταίες τρίχες!!!!

giota van είπε...

οταν βάζουμε λάδι με αιθέρια έλαια δεν πρέπει να φυλαγόμαστε απο τον ηλιο?

Katerina είπε...

Καλημέρα κοριτσάκι! Κι ότι έφτιαξα αντιηλιακή κρεμούλα το Σάββατο...με 500 υλικά αλλά πάνω κάτω τα ίδια... στο τελείωμα έβαλα και λίγο καφέ μίκα και κακάο για να σπάσει την ασπρίλα και είναι μια χαρά τώρα! Τα τίπς όμως που μας έδωσες για πράσινο τσάι και κουρκουμά δεν τα ήξερα...στο επόμενο batch θα τα χρησιμοποιήσω! Ααα στον Ορέστη έχει μικρή συσκευασία του ζινκ, νομίζω 150γρ στα 3,5 ευρώ... σαφώς και συμφέρει πολύ περισσότερο κιλό που πήρες εσύ αλλά για όποιον θέλει λίγο...του Ορέστη είναι μια χαρά...
Φιλιά πολλά!

Χρυσούλα είπε...

θα το παρω κ το αιθεριο, απλα ρωτησα μηπως υπαρχει καποιος τροπος να διαλυθει. Ψευδαργυρο εχει κ στο sensities! Ανυπομονω να μαζεψω τα υλικακια μου να το φτιαξω!

Blondbrained είπε...

Γιώτα, το πρόβλημα είναι με συγκεκριμένα αιθέρια που προκαλούν φωτοευαισθησία, όπως πχ τα εσπεριδοειδή. Οι δε ποσότητες που έχουν μπει σ' αυτή την συνταγή είναι ελάχιστες σε σχέση με την ποσότητα της κρέμας, και βοηθούν πολύ στην αντηλιακή μας προστασία. Μην τα φοβηθείς!

Χρυσούλα μου, μόνο αν βάλεις ελάχιστο δε θα έχεις πρόβλημα, αλλά ελάχιστο δε θα έχεις και την απαιτούμενη προστασία. Καλύτερα το αιθέριο που απορροφάται κιόλας από τον οργανισμό και δουλεύει εκ των έσω, απευθείας στα κύτταρά σου. Αυτό θέλουμε :)

Κατερίνα μου... σιγά μην δεν με προλάβαινες :) :) :) Μπράβο σου. Για το κακάο το σκέφτηκα, αλλά ήθελα πρώτα να δω το αποτέλεσμα του ψευδαργύρου. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται καθόλου. Είμαι γενικά σκούρα αλλά και στο πρόσωπο έβαλα και ούτε εγώ δεν το βλέπω! Ίσως με το περισσότερο να χρειαστεί μία μικρή δόση κακάο, αλλά μικρή όμως, μην βγούμε και πιο μαύρες απ' ό,τι είμαστε :P Η δε κρέμα μοσχοβολάει, μόνο αυτό σας λέω!!!

Katerina είπε...

:-) Το κακάο μην το φοβάσαι...κι εγώ στην αρχή το έβαζα λίγο λίγο αλλά με τόσο ψευδάργυρο δεν φτουράει.... οποτε δεν έχει θέμα μαυρίσματος :-)

Blondbrained είπε...

Α, ωραία να βάλω όλη τη συσκευασία της ΙΟΝ δηλαδή, ε;;; χαχαχα

Για πες πόσο βάζεις εσύ στα 200ml να ξέρω.

Katerina είπε...

Παιδί μου... το βλέπεις την ώρα που το βάζεις πόσο μαυρίζει!!! Εγώ έβαλα στα 120μλ περίπου, 2,5 κουταλιές της σούπας ζινκ και μια κουταλιά της σούπας κακάο... και πάλι μου βγήκε ένα ανοιχτό μπεζάκι...μη φανταστείς...οτι θα βγεις ξαφνικά...Μπιγιονσε!

giota van είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου. Έυχομαι να γίνει αυτο το μπλογκ όπως το φαντάζεσαι μία μεγάλη εγκυκλοπαίδεια και να σου πάνε πολύ καλά οι δουλειές σου με τις κηραλοιφές!!! <3

Blondbrained είπε...

Κατερίνα, φαντάζομαι πως αναφέρεσαι μόνο στο χρώμα της Μπιγιονσέ, γιατί κατά τ' άλλα... με βλέπει η Μπιγιονσέ κι εξαφανίζεται από ντροπή! :P

Λοιπόν, το δοκίμασα κι έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο στα 200 μλ και βγήκε κούκλα! Δεν ξέρω με τη μεγαλύτερη ποσότητα οξειδίου. Θα το δοκιμάσω. Πάντως έχω βγάλει και φωτογραφίες για να τις περάσω στην ανάρτηση. Φοβερή ιδέα, Κατερινιώ. ΣΑΣ ΜΕΡΣΩ :)

Γιώτα μου, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!! Κατάλαβες ακριβώς τι θέλω να κάνω, και σε χιλιοευχαριστώ για τις ευχές σου, γλυκιά μου :)

giota van είπε...

καλημέρες καλημέρες!!!
Σήμερα θα κάνω το αντιηλιακό και λέω να κάνω και ένα λιπ μπαλμ κηραλοιφη αρκετά στέρεη αλλα να μπορω να βάζω με το δακτυλάκι μου. Σκεφτηκα την εξής συνταγη αλλα λογω του βουτηρου δεν ξέρω πόσο μελισσοκέρι να βάλω
5gr μελισσοκέρι
10ml βούτυρο κακάο
5ml βαλσαμέλαιο
5ml καρυδέλαιο
2 σταγόνες μανταρίνι
1 κάψουλα βιταμίνη Ε
5 γρ οξείδιο του ψευδαργύρου non-nano για αντιηλιακή προστασία

Blondbrained είπε...

Κοίτα, αν έχεις πολύ καλό μελισσοκέρι (από παραγωγό που εμπιστεύεσαι), τα 5gr είναι οριακά, αλλά δε θα έχεις πρόβλημα. Αν δεν είσαι σίγουρη, νομίζω πως είναι πολλά γιατί έχεις και το βούτυρο κακάο. Βέβαια επειδή θα το χρησιμοποιείς και καλοκαίρι, και με τη ζέστη θα λιώνει, ίσως και να μην έχεις θέμα. Δοκίμασέ το. Το μανταρίνι μπορεί να σου προκαλέσει φωτοευαισθησία στον ήλιο... Καλύτερα να αποφεύγεις εσπεριδοειδή αιθέρια σε προϊόντα που φοράς σοτν ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι. Αν το θες για τη μυρωδιά, βάλε άρωμα μανταρινιού (extract). Νομίζω πως τα extracts δεν έχουν φωτοτοξικότητα. Για δες στο athinarom τι έχει, γιατί έχει διάφορα τέτοια...

Blondbrained είπε...

Ώπα! ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΤΟΞΙΚΟ. Με τίποτα δε θα το βάλεις! Έτσι κι αλλιώς με τα δύο σου βούτυρα είσαι υπερπροστατευμένη και ενυδατωμένη γι' αυτό που το θες. Για το μανταρίνι έλεγξε...

Katerina είπε...

Καλημέρα κοριτσάκια! Πέγκυ.... τύφλα να έχει η Μπιγιονσέ μπροστά μας....χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε το κακάο....πιάσε τώρα και το 'All the single ladies' και είσαι αστέρι... ;-) Για το λιπ μπαλμ της Γιώτας έχω να πω οτι το μανταρίνι νομίζω οτι δεν ανήκει στην κατηγορία των κιτροειδών-φωτοτοξικών (σύμφωνα με τη Δ.Γουλά..) και λατρεύω κι εγώ το άρωμά του....για το μελισσοκέρι εγώ οτι φτιάχνω για χρήση τώρα το καλοκαίρι το φτιάχνω λίγο..τουρμπο για να μη λιώνει...οπότε ίσως δεν κακή η αναλογία...το χειμώνα βέβαια το χρησιμοποιείς για να κλείσεις τρύπα στον τοίχο ;-) ...φιλάκια πολλά σε όλα τα κορίτσια και καλή μέρα!

Blondbrained είπε...

Καλύτερα safe παρά sorry, που λένε. Υπάρχουν δύο απόψεις για το μανταρίνι. Δες κι εδώ: http://www.westcoastaromatherapy.com/newsletter-articles/articles-archive/essential-oil-safety-phototoxicity/ κι εδώ: http://swiftcraftymonkey.blogspot.gr/2011/12/essential-oils-folded-oils-and.html

Αν κάποιος έχει ευαίσθητο δέρμα (και τα χείλη είναι ευαίσθητο δέρμα από μόνα τους) ή δεν είναι άριστης ποιότητας το αιθέριο, αλλά αρίστης... ποτέ δεν ξεύρεις... κι άμα σου κάτσει δεν σώνεται εύκολα η κατάσταση. Και στα χείλη δεν είναι ότι θα κάνει patches. Μέχρι μόλυνση μπορεί να σου κάνει. Για να μην την "τρώει" κάθε φορά που θα το βάζει, καλύτερα να βάλει κάτι άλλο που θα της αρέσει ή απλά ένα extract. Φυσικά μπορείς να βάλεις και το μανταρίνι, Γιώτα μου, και να μην έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα (πολλοί το κάνουν), αλλά έπρεπε να ενημερωθείς και για τις πιθανότητες για μικροπροβλήματα... Ο ρόλος μου είναι και αυτός της Κασσάνδρας ενίοτε! :P :)

Για το μελισσοκέρι ναι, πολύ πιθανό να είναι μια χαρά. Το μελισσοκέρι που έπαιρνα παλιά ήταν "κάπως" και γινόταν στόκος από μόνο του με μικρή ποσότητα. Αυτό που παίρνω τώρα από μελισσοκόμο εμπιστοσύνης λιώνει στα χέρια βρε σεις :) Σκέτο μέλι!!! Αυτό δεν το φοβάμαι, το βάζω με το κιλό. Το άλλο έπηζε σε δέκατα του δευτερολέπτου και δεν πήγαινε πουθενά λέμε! :P Κάνε μία δοκιμή, μην φτιάξεις για κανέναν λόχο lip balms, γιατί έχεις πάρει και φόρα εσύ, σε βλέπω!!! χαχαχα

Ελένη είπε...

καλημέρα!!! η επάνοδος Πέγκυ ήταν δυναμική,σε ευχαριστούμε πολύ!
να ρωτήσω καροτέλαιο που μαυρίζει μπορούμε να βάλουμε;
και για το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού κάνει; έχω από τον Ταύγετο.

Katerina είπε...

Πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένη η Πέγκυ μας :-) Οπότε, Γιώτα ίσως είναι καλύτερα να το αποφύγεις το μανταρινάκι...αλλά πάλι εσύ ξέρεις καλύτερα :-) Πραγματικά, το αληθινό μελισσοκέρι είναι απόλαυση...κι εγώ πρόσφατα το δοκίμασα και ήταν όνειρο...!

Katerina είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα σάιτς...ερώτηση: το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ δεν είναι στην κατηγορία των φωτοτοξικων, σωστά;

giota van είπε...

Έχω αγνό μελισσοκέρι από φίλο μελισσοκόμο και μένει και απενεντί μου. Δεν θα το βάλω το μανταρίνι τελικα. Θα ψάξω λίγο ακόμη για το τι αιθέριο θα βάλω. Το σπαθόλαδο ναι ήξερα ότι δεν θέλει να βγαίνεις στον αλλά το ξέχασα η χαζή. χαχαχα.
θα βάλω 2 σταγόνες λεβαντα που είναι επουλωτική απο οτι διαβασα για μικρά τραυματα αφού θα βγάλω το σπαθόλαδο. κάπου πήρε το μάτι μου για εθεριο καρπουζιου καλαχαρι αλλα δεν μπορω να βρω πληροφοριες για την φοτοευεσθησια. Ευχαριστώ πολύ για άμεση ενημέρωση. Καλά έχω πάρει φόρα δεν λεσ τιποτα. Σου είπα έχω και χορηγό καλή μου χαχαχαχ.

Blondbrained είπε...

Γιώτα, επειδή κι εμένα μ' αρέσουν τα "ξινά" στις μυρωδιές, δες στο athinarom. Γι' αυτά μιλούσα: http://ftiaxnokallyntika.gr/products-page/aromatika-ekhylismata-bio-gia-spitika-kallyntika/

Όταν είχαμε πάει για το σεμινάριο με την κουμπάρα, είχαμε μυρίσει νομίζω ό,τι είχαν σε τέτοια εκχυλίσματα και είχαμε πάθει πλάκα! Και είναι φυτικά. Πέρα από την λεβάντα που σαν αιθέριο μπορει΄και να σου σώσει τα χείλη, ένα άρωμα της αρεσκείας σου θα σε κάνει να τρως το lipbalm από την συσκευασία!!!! :P Νομίζω και ο... "χορηγός" θα μείνει ευχαριστημένος!!! ;) Το αιθέριο καρπουζιού δεν το έχει πάρει το μάτι μου,ούτε η μύτη μου. Καλό μου ακούγεται. Φωτοτοξικό δε νομίζω να είναι, αλλά ρώτα εκεί που θα το αγοράσεις. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν.

Κατερινιώ, το extract του γκρέιπφρουτ είναι από τα σπόρια του... και είναι και extract. Η φωτοτοξικότητα είναι ίδιον συγκεκριμένων αιθέριων βασικά. Μην τα φοβάσαι τα extracts. Είναι και καλοκαίρι, βάλτε πράμα να μοσχομυρίζουμε (θέλω συνταγές... άσχετο...) :)

ΥΓ Καρπούζι ε;;; χμμμμ... Το ξέρετε ότι το καρπούζι είναι φάρμακο για την libido??? Απλώς το αναφέρω... Θα το ψάξω αυτό το αιθέριο τελικώς! Μου 'ρθε ιδέα!

giota van είπε...

για τη λίμπιντο ε?? ωχ παναγια μου τι έχει να γίνει!!! χαχαχα
Να τι εχω βρει
http://en.wikipedia.org/wiki/Watermelon_seed_oil

http://www.skincarebio.com/index.php?dispatch=pages.view&page_id=6

http://valuefood.info/Natural-Food/Nutrition-Health-Benefits-Fruits/health-benefits-of-watermelon-seeds.html

http://www.aromantic.co.uk/buy-watermelon-seed-oil-uk.htm

υπάρχει εδώ http://www.heavensenses.com/el/essences-or-flavorings/312-vesimeloni.html

αλλά δεν ξέρω τι σόι site είναι αυτό

giota van είπε...

πείραμα
θα πάρω ενα καρπουζακι θα βγαλω τα σπορια θα τα βάλω στο μουλτι και μετά σε μπεν μαρι με το δικό τουσ λάδι. να δω τι λάδι θα βγάλουν οταν τα σουροσω. αν έχει άρομα αν με πειραξει στο δερμα κλπ.

ALIKH είπε...

Καλησπέρα..
Ευχαριστούμε και πάλι για το διαφωτιστικό post...
Έκανα και γω αντηλιακή πριν το post και έβαλα καροτέλαιο που σπάει πολύ την ασπρίλα... Την ιδέα την πήρα όταν έφτιαξα μια νυχτός για την μαμάκα μου (cold cream)και πάνω στον ενθουσιασμό μου να της την κάνω μπόμπα στο ευεργετικό συστατικό, έβαλα αρκετό καροτέλαιο.... Αποτέλεσμα: να την ονομάσουν με την αδερφή μου"η κρέμα ίκτερος"....Όταν τη βάζει γίνεται το προσωπάκι της πορτοκαλί και φυσικά μη κυκλοφορίσιμο... Αλλά δεν πειράζει, έτσι πήρα την ιδέα για το αντηλιακό... Βέβαια το επόμενο που θα φτιάξω θα είναι σίγουρα η δικιά σου συνταγή...
Φιλιά!

Blondbrained είπε...

Καλό αυτό με το καροτέλαιο :) Θα το δοκιμάσω επίσης.

Κι αυτό το πείραμα με τα σπόρια του καρπουζιού επίσης μ' αρέσει. Να μας ενημέρωσεις :)

Και ενημέρωση προς άπασες νεανίδες (αλλά και άπαντες κυρίους). Αν τους ταΐσετε καρπούζι με ρόδι, φροντίστε να είστε έτοιμες για όλα μέσα σε μισή ώρα το πολύ!!! Αλλιώς αφήστε τους εκεί που είναι, γιατί δε θα σας αφήσουν σε ησυχία! ;)

Ανώνυμος είπε...

το λαδι συμφυτου μπορει να γινει και με ξερη ριζα?

Blondbrained είπε...

Ναι, φυσικά, αλλά θέλει μια διαδικασία. Την γράφω σε μία από τις αναρτήσεις με τα λάδια. Την μουλιάζεις σε νερό, την κοπανάς για να "ψιλοανοιξει" και διάφορα άλλα βασανιστήρια... Αλλά το δίνει το λαδάκι της. Προτείνω να κάνεις πρώτα την ρίζα και μετά να προσθέσεις τα φύλλα στο λάδι σου, για να δεις και να επιβεβαιώσεις ότι έβγαλε τα συστατικά της η ρίζα (θα έχει μυρωδιά σύμφυτου το βοτανόλαδο). Ακολούθησε την διαδικασία όπως την περιγράφω στην ανάρτηση εκείνη και θα έχεις ένα πανίσχυρο, υπέροχο βοτανόλαδο για όλες τις χρήσεις (μόνο για κατανάλωση δεν κάνει, λόγω ρίζας)

Katerina είπε...

Αχ αυτό τον...χορηγό τον θέλω κι εγώ!!!! Εχω ξεπαραδιαστεί κανονικά!! Πεγκούλα, όταν λες οτι θες συνταγές, εννοείς απο μένα; Οποία τιμή.....γκουρού μου! Αν και έχεις την κουμπάρα εσύ, δε χρειάζεσαι τίποτα...Πάντως επειδή πλέον πειραματίζομαι αρκετά με διάφορα που διαβάζω, ευχαρίστως να σας μεταφέρω τα ...πετυχημένα πειράματα! φιλάκια πολλά!!!

Ανώνυμος είπε...

τελεια χιλια ευχαριστω για την αμεση απαντηση :-)

Blondbrained είπε...

Κατερίνα, με έσωσες με το cocoa στην αντηλιακή. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως θέλω κι άλλα τιπς και συνταγές! Και να ανεβάσουμε και καμία σε ανάρτηση άμα μας αρέσει (με την άδειά σου) κι άμα την φτιάξουμε! :)

Έλένη είπε...

γειά σας! Πέγκυ ίσως δεν το είδες είχα γράψει πιο πάνω για το καροτέλαιο και για το τσάι βουνού αντί για πράσινο τσάι, τι γνώμη έχεις;

Sophia είπε...

Πέγκυ είσαι απίστευτη! Χίλια και παραπάνω ευχαριστούμε :) Είχα ξεκινήσει κι εγώ την έρευνα, κατέληξα στον ψευδάργυρο, αλλά εσύ ολοκλήρωσες τη συνταγή! Καλό καλοκαιράκι να έχουμε και καλά μαγειρέματα!

Blondbrained είπε...

Ελένη μου, συγγνώμη μου ξέφυγες εσύ :)
Το καροτέλαιο είναι πολύ καλό, φυσικά και μπορείς να βάλεις. Προσωπικά επειδή είμαι γεμάτη μελανίνη, δεν το είχα καν στα υπόψιν, αλλά να ξέρεις πως εκτός από το λάδι μπορείς να ΤΡΩΣ καρότα. Θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα και θα λάβεις και περισσότερες βιταμίνες :)

Για το τσάι βουνού νομίζω πως δεν έχει τις ιδιότητες με το πράσινο τσάι, ή αν μη τι άλλο δεν έχουν αποδειχθεί. Δες εδώ: http://iliochori.blogspot.gr/2011/01/blog-post_6091.html Αναφέρεται και σε αντικαρκινογόνες ιδιότητες, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω. Πάντως, ακόμα και το πράσινο με το μαύρο και το λευκό έχουν μεγάλες διαφορές. Καλύτερο αντικαρκινογόνο θεωρείται το λευκό και μετά το πράσινο. Το μαύρο είναι "πολύ" πιο κάτω, και το τσάι βουνού έχει στην ουσία πολλές διαφορετικές ποικιλίες απ' ό,τι έχω διαβάσει. Εξαρτάται από το υψόμετρο και την περιοχή. Είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ βότανο, και μπορείς να το πίνεις. Κι επειδή είναι και επουλωτικό πληγών σίγουρα θα είναικαλό και για μία κρέμα (ανάπλαση), γιατί όχι λοιπόν και για την αντηλιακή. Αλλά δεν ξέρω για τις υπόλοιπες ιδιότητες...

Ελένη είπε...

Πέγκυ μου σε ευχαριστώ πολύ, υπεύθυνη απάντηση, ωραία ιδέα για την κρέμα ανάπλασης

Katerina είπε...

Καλημέρα κορίτσια! Πέγκυ μου, χτες έφτιαξα αποσμητικό για τις μασχαλίτσες μας αλλά και του συζύγου γιατί είναι ευαίσθητος και με του εμπορίου βγάζει συνέχεια γρομπαλάκια... Χρησιμοποίησα 1 κουταλιά σούπας λάδι καρύδας, 1 κουταλιά βούτυρο καριτέ και 1 κουταλιά βούτυρο κακάο, 1 κουταλιά μελισσοκέρι και αφου έλιωσαν όλα αυτά έβαλα 1 κουταλιά μαγειρική σόδα και 2,5 κουταλιές κορν φλάουερ. Τα χτύπησα πολύ καλά και στο τέλος πρόσθεσα αιθ.ελ. τειόδεντρο (10 σταγόνες), λεβάντα (άλλες 10 σταγόνες), για πιο έντονο άρωμα μπορείτε και περισσότερες, και 4-5 σταγόνες βιτ.Ε. Βγαίνει αρκετά σφιχτό για στικ (που το προτιμώ) αλλά και για βαζάκι είναι μια χαρά τώρα το καλοκαίρι. Επίσης, όταν πρόκειται να βάλω κάπου τειόδεντρο επειδή η μυρωδιά του είναι βαριά και έντονη, χρησιμοποιώ οργανικό λάδι καρύδας ΒΡΩΣΙΜΟ που μυρίζει πολύ ωραία και ισορροπεί τη μποχα, εεε συγνωμη το βαρύ άρωμά του τειόδεντρου. Στην αρχή ίσως φανεί οτι δεν προστατεύει απο την δυσοσμία ικανοποιητικά αλλά αυτό συμβαίνει τις πρώτες μέρες μέχρι να σκοτωθούν οι αποικίες των βακτηρίων που βρίσκονται στις μασχαλίτσες μας. Μετά σηκώνεις το χέρι να πιάσεις τη χειρολαβή και μοσχοβολάει ;-)
Πέγκυ μου, μια ιδέα είναι να βάλεις μια ανάρτηση με όλες τις δοκιμασμένες συνταγές μας ωστε να παίρνουμε ιδέες η μία απο την άλλη...Σας φιλώ στα μαγουλάκια!!!

Blondbrained είπε...

Μπράβο, Κατερίνα μου! Τιπ: επειδή είχε πρόβλημα ο άντρας σου με αυτές του εμπορίου, κι επειδή την έχω πατήσει προσωπικά με την δική μου αποσμητική, η σόδα είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να οτυ δημιουργήσει πρόβλημα. Αν δεν του δημιουργήσει, οκ. Αν όμως δεις το παραμικρό (κοκκινίλες, φαγούρα, φουσκώματα κλπ) θα πας στο athinarom ή οπου αλλού βρεις να πάρεις σκόνη αλούν. ΘΕΪΚΗΗΗΗΗΗΗ!!!! Με αυτή δεν χρειάζεται ούτε το κορν φλάουρ ούτε η σόδα. Είχαμε δοκιμάσει με την κουμπάρα ακόμα και οργανική σόδα, και το πρόβλημα επέμενε... Έχε το στο νου σου :)

Και ναι, μ' αρέσει πολύ η ιδέα σου για την ανάρτηση με τις συνταγές σας (ή μάλλον θα κάνω ξεχωριστή ενότητα γιατί με τον καιρό θα "χαθεί" η ανάρτηση)... Άξιο στέλεχος της πολυεθνικής/μπλογκ η Κατερίνα!!! :) :) :) Την ετοιμάζω αυτή τη στιγμή...

Katerina είπε...

ααααα το αλουν φαίνεται πολύ καλό!!! αν κι εγώ οργανική σόδα χρησιμοποιώ (και δε βάζω και μεγάλη ποσοτητα, απο το φόβο των ερεθισμών) και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρόβλημα... αλλά θα το έχω στα υποψιν! Δηλαδή, αντικαθιστάς όλη την ποσότητα, σοδας και κορν φλάουερ με αυτό το αλουν ε;; θενκ γιου Πέγκυ μου!

Blondbrained είπε...

Κατερινα μας...μόλις μας εγκαινίασες την νέα ενότητα, την οποία θα βρίσκετε πάνω δεξά, εκεί που γράφει ΣΥΝ-ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ BLOG! Σας ευχαριστούμε, μανδάμ, για την συνεισφορά σας στο σπιτικό μας, και την φροντίδα σας. Αναμένουμε εναγωνίως περισσότερες συνταγές, κι αυτό το τελευταίο πάει σε όλες τις αγαπημένες αναγνώστριες (και αναγνώστες, δεν είμαστε ρατσίστριες εδώ) :)

Blondbrained είπε...

Ξέχασα: Από την αλούν δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Βάζω γύρω στο 1,5 γραμμάριο ανά 50ml... Και είναι θαυματουργή σε λέω :)

Katerina είπε...

Εγώ σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε!!!! Πράγματι, Πέγκυ μου, βλέπω τόση γενναιδωρία και δοτικότητα απο πλευράς σου που με κάνει να χαίρομαι και να ελπίζω σε ένα καλύτερο κόσμο!
Περιμένουμε λοιπόν εναγωνίως τις ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ συνταγούλες σας (να ξέρουμε και που βαδίζωμεν βρε παιδί μου!).
Πως θα το κάνουμε όμως; θα στο στέλνουμε με μαίλ και θα το δημοσιεύεις ή θα το γράφουμε κάτευθείαν μέσα στην νέα ενότητα;

Blondbrained είπε...

Μέσα στην νέα ενότητα δεν μπορείτε να τα περνάτε μόνες σας, γιατί δνε έχετε "δικαιώματα", αλλά και με μέιλ, και στα σχόλια, οπως θέλετε... ΑΝ μου πείτε αυτή τη συνταγή την έχω δοκιμάσει, θα σας ρωτήσω αν θέλετε να την αναρτήσουμε και με την άδειά σας θα ανεβαίνει :)

Blondbrained είπε...

Η τιμή είναι δική μου, ωραιοτάτη μου... που μου κάνετε παρέα, με εμπιστεύεστε και και και.. :)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.θέλω να ρωτήσω έχω πάρει βιταμίνη Ε αλλά δεν εχει μπροστά σταγονόμετρο πως μπορω να μετρήσω τις 10 σταγόνες?και πόσο αντηλιακή προστασία έχει αυτή η κρεμα?ευχαριστώ εκ των προταιρων.

Blondbrained είπε...

Θα μπορούσες να πάρεις ένα έξτρα σταγονόμετρο να μετρήσεις, αλλά θα σου χαλάσει το σταγονόμετρο, γιατι δεν πλένεται με τίποτα! Μπορείς να υπολογίσεις ότι οι 10 σταγόνες παχύρρευστης Ε είναι γύρω στο μισό κουταλάκι του γλυκού. Η συγκεκριμένη με την λιγότερη αναλογία (10%) είναι λίγο πάνω από SPF 20. Στο 20% φτάνει το SPF 40. Γύρω στο 13% έχεις προστασία SPF 30, διάβασα. Όμως με το 10% είσαι μια χαρά προστατευμένη, γιατί μετά το SPF 20 στην ουσία οι διαφορές είναι μηδαμινές. Βάλε την μεγαλύτερη ποσότητα αν θες για σιγουριά (ή αν πρόκειται για παιδιά), τα 36γρ ανά 200ml και έχεις SPF 40. Δοκίμασέ την πάνω σου/σας να δεις πώς θα φαίνεται (αν θα γυαλίζει περισσότερο απ' όσο θες ή όχι), και αν χρειαστεί πρόσθεσε το κακάο που πρότεινε η φίλη Κατερίνα. Εμένα με το 10% και το κακάο βγήκε κούκλα. Και είναι και φουλ στις βιταμίνες το κακάο! Την βάζω και στο πρόσωπο. Έχει μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ γυαλάδα, που δεν φαίνεται καθόλου αν δεν το "ψάξεις" με το μάτι. Μ' αρέσει πολύ!

Χρυσουλα είπε...

ο ηλιος εχει αρχισει να καιει υπερβολικα κ επειδη το λαδι συμφυτου ειναι λιγο δυσευρετο, μπορουμε να το αντικαταστησουμε με καποιο αλλο λαδακι? μεχρι να φτιαξω το δικο μου, το εγγυημενο! οπως μας ειπες! :-)

Blondbrained είπε...

Μπορείς να βάλεις καροτέλαιο, καλέντουλα, οποιοδήποτε άλλο λάδι καταπραϋντικό. Ειδικάτο καροτέλαιο θα βοηθήσει και στο μαύρισμα :) αλλά κανένα δεναντικαθιστά στις ιδιότητεςτο σύμφυτο. Όμως τα άλλαυλικά είναι σούπερ ντούπερ, μην ανησυχείς. Μια χαρά θα είναι και χωρίς σύμφυτο :) (με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξεις όμως, ε;)

Ανώνυμος είπε...

Tην κρέμα την διατηρούμε στο ψυγείο; Θα την κάνω και για το μωράκι μου! Την βιταμίνη Ε που την βρίσκω; To sensities έχει το "καλό" zinc oxide; Ευχαριστωωώ!

Blondbrained είπε...

Φίλη, δεν είναι απαραίτητο το ψυγείο, αλλά καλό είναι, ναι. Είναι σαν λοσιόν. Στο ψυγείο θα σου σφιξει, αλλά με το που θα την βγάλεις σε μισή ωρίτσα θα έχει έρθει στα ίσα της. Αν θες να την κάνεις κρέμα θα προσθέσεις περισσότερο μελισσοκέρι.

Βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο θα πάρεις από τον manischemicals. :)

Πόσο είναι το μωράκι σου; Αν είναι κάτω από ενός έτους δε θα βάλεις καθόλου το αιθέριο κουρκουμά και τεϊόδεντρου. Να σου ζήσει, κιόλας! :) :) :)

Δέσποινα είπε...

Είμαστε 14 (οριακά δηλαδή άνω του έτους)οπότε να τα βάλω; Ευχαριστωωωώ!

Δέσποινα είπε...

Α! Το καρυδέλαιο είναι από καρύδα ή από καρύδι;

Blondbrained είπε...

Θα βάλεις τη μισή ποσοτητα από αυτά,και κανονικά την λεβάντα! Να σου ζήσει :)

Το καρυδέλαιο είναι από καρύδα! ΦΙΛΙΑ!

Δέσποινα είπε...

Kαι..πόσες σταγόνες σύμφυτου (το οποίο είναι το τελευταίο στη λίστα αναζήτησης)στα 50γρ. ελαιόλαδου; Πραγματικά, δυσκολεύομαι να το βρω. Άρα έχουμε λοιπόν: μειώνω μόνο τα έλαια κουρκουμά και τεϊόδενδρου σε 5ml (για το μωράκι μου), και όλα τ'άλλα ως έχουν! Ανυπομονώ! Έχει πάρει ήδη χρώμα "μαυρουλί" κι εγώ ακόμα να την φτιάξω!! :-)

Blondbrained είπε...

Δεν είναι αιθέριο το σύμφυτο, εγχυμένο βότανο σε λάδι είναι :) Άντε, φτιάξ' την! ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ!

katia k είπε...

Διάβσα την υπεροχη συνταγή και όλα τα σχόλια,
Πάω να αγοράσω zinc λοιπόν .
Σε άλλη βέβαια δημοσίευση σχετικά με τα αντιηλιακα, είχα διαβάσει ότι μέ τα οικιακά μίξερ, δεν μπορούμε με τίποτα να πετύχουμε την ομοιόμορφη διασπορά του zinc στην κρεμα μας όσο και να τη χτυπήσουμε.
Με αποτέλεσμα ο αντιηλιακός παράγοντας να απλώνετε ουσιαστικά κατά τοπους στο δέρμα μας και να αφήνει περιοχές απροστατευτες.
Τι γνώμη έχεις για αυτό ?
Αυτό το γαλάκτωμα μπορώ να το πάρω μαζί μου στη θάλασσα, θα αντέξει την ζεστη ?
Φιλια και ευχαριστώ

Blondbrained είπε...

Κάτια μου, έχω δει διάφορα τραγελαφικά έως απλώς τραγικά!

Το zinc ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ και ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, έτσι κι αλλιώς. Είναι μια σκόνη σαν τον στόκο ένα πράμα! Για να πάει σε κάθε ίντσα του υπέροχου κορμιού μας θα πρέπει να βάλεις μόνο zinc με ελαχιστο λάδι μόνο και μόνο για να μπορεί να μείνει κολλημένο πάνω σου! Αυτό υπάρχει ήδη σε βιολογικά αντηλιακά. Είναι τα γνωστά που σε κάνουν άσπρη ξέξασπρη κι από τους κλόουν ξεξασπρότερη. Εκεί ναι, είσαι 100% καλυμμένη, αλλά μόνο επειδή είναι τεράστια η συγκέντρωση του zinc! Και γίνεσαι και ανθρωποαπωθητική, γιατί δε θα σε πλησιάζουν στο χιλιόμετρο :P Αν βάζεις από αυτη συχνά και σε σχετική ποσότητα, θα είσαι μια χαρά προστατευμένη, ειδικά αν ακολουθήσεις και τις γνωστές σε όλους συμβουλές για τις ώρες έκθεσης κλπ, κι αν φανταστείς και σκεφτείς ότι τόσα χρόνια έβγαινες σοτν ήλιο απροστάτευτη στην ουσία (γιατί πες μου, από τα αντηλιακά που έπαιρνες, ποια είχαν μέσα φυσικό zinc;), τότε σίγουρα θα είσαι 1000 φορές πιο προστατευμένη από κάθε άλλη φορά.
Ναι, μπορείς να το πάρεις στην παραλία, και να βάζεις όσο συχνά θες (βασικά ΠΡΕΠΕΙ να βάζουμε συχνά) :) Αν την φτιάξεις για παιδί, μην βάλεις κουρκουμά, δεν χρειάζεται.

ΚΑΛΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ, φίλη! :)

katia k είπε...

Σε ευχαριστω για την άμεση απάντηση.
Θα κάνω την δοκιμή έδω δοκιμάζουμε όλα τα χημικά κοκτέιλ που πας πασάρουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Να σου πω ότι ειμαι ενθουσιασμένη και ευτυχισμενη που σε βρήκα.
θα σε ταλαιπωρήσω λίγο με τις απορίες μου, αλλά δεν βρισκεις εύκολα τέτοιους ανθρώπους να θέλουν να μοιραστούν ΄οτι καλό γνωρίζουν.
Μια μικρη ερωτηση ακόμα.
Έχω αγοράσει από την γερανίου 2 είδη λαδιού καρύδας το απλό για τα σαπούνια και το οργανικόπου μυρίζει καρύδα (υποθέτω ότι είναι και βρωσιμο).
Και τα δύο στό κρύο είναι στερεά
και τώρα υγρά.
Ποιο απότα δύο χρησιμοποιώ και τι εννοέις όταν λές "βούτυρο καρύδας" ?
Ποταμός ερωτήσεων τελικά.
Φιλιά (μάλλον δεν εχεις δει ακόμα τον έτερο καταιγισμο ερωτήσεων στην κηραλοιφη για τους πόνους)
Ευχαριστωκαι πάλι

Blondbrained είπε...

Φίλη, κάνε όσες ερωτήσεις θες. Χαρά μου να απαντάω, αρκεί να έχω την απαντηση :)

Για το λάδι καρύδας, το γράφω βούτυρο γιατί τον χειμωνα έχει μορφή βούτυρου :P Κατά τ' αλλα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία γίνεται υγρό, όντως, οπότε, μην αγχώνεσαι, για το ίδιο μιλάμε!

Τον καταιγισμό ερωτήσεων στην κηραλοιφή για τους πόνους δεν τις έχω δει. Μήπως τις έκανες αλλού; Κάτι άλλες ερωτήσεις που είχες, σου τις απάντησα. Αλλά ήταν σε ασχετη ανάρτηση νομίζω :)
Φιλιά πολλά!!!!

katia k είπε...

Την εφτιαξα την αντιηλιακη.
Στις αναλογίες που δίνεις, εβαλα 20 γραμ. zinc,SPF 20, σωστα ?
Εχει ωραία υφή , χωρίς να είναι λεπτόρευστη, βγαίνει εύκολα απο΄ένα παλιό μπουκάλι αντιηλιακου με πώμα.
Απορροφαται πολύ καλά, δεν λαδώνει,το ταχίνι δεν μυρίζει καθόλου ,αν και δεν έβαλα αιθέρια έλαια.
Οσο για το΄΄'άσπρισμα΄΄ που λένε, δεν βλέπω κάτι το ενοχλητικό.
Στην αρχή είναι λίγο άσπρη αλλά μόλις την απλώσεις εξαφανίζεται.
Θα την πάρω μαζι μου και στη θάλασσα όπως μου είπες, αφού δεν χαλάει απο τη ζεστη. Εκεί θα γίνει και το τελικό τέστ αποτελεσματικότητας, αν και για να δίνεις την συνταγή την έχεις ήδη δοκιμάσει.
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ για τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας

Katerina L. είπε...

Κι εγώ την έχω φτιάξει, ελαττώνοντας λίγο το μελισσοκέρι για να την κάνω πιο ρευστή...τη χρησιμοποίησα στην παραλία και μια χαρά ήταν...βέβαια επειδή είναι η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιώ χειροποίητα αντηλιακά το είχα λίγο άγχος μην καώ οπότε και αλειβόμουν συνέχεια...κακό δε μου έκανε ;-) το δερματάκι μαλάκωσε πάρα πολύ και ναι δεν κάηκα...με λογική παραμονή στον ήλιο εννοείται...Το μόνο ενοχλητικό για μένα, είναι το άρωμα του κουρκουμά που είναι πολύ έντονο αλλά με αρκετή λεβάντα απο πάνω...έρχεται στα ίσα του...
Πέγκυ μου, συγχαρητήρια για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεις το 'ρόλο' σου σε αυτό το μπλογκ και που τεκμηριωνεις πάντα αυτά που λες και μας κάνεις κι εμάς να νιώθουμε πιο ήσυχες...

Blondbrained είπε...

Κάτια και Κατερίνα, μπράβο σας και καλά πασαλείματα :) Εννοείται πως δεν μένουμε την ώρα κινδύνουν κάτω από τον ήλιο, ό,τι αντηλιακό κι αν φοράμε. Ακόμα κι όταν παίρνουμε του εμπορίου που είναι γεμάτα χημικά για να μην καιγόμαστε, τα κύτταρά μας καταστρέφονται από τις επικίνδυνες ακτίνες απο τις οποίες ΚΑΝΕΝΑ του εμπορίου χωρίς ψευδάργυρου δεν μας προστατεύει!!! Επομένως το να μην καούμε είναι πραγματικά το ΕΥΚΟΛΟ κομμάτι! :) Και είδες πόσο απλό είναι να το αντιμετωπίσουμε! Λαδάκια του θεούλη, αγνά και προστατευτικά. ΤΟ ότι έβαζες, Κατερίνα, συχνα είναι το πιο σωστό, γιατί κανένα αντηλιακό δεν είναι πραγματικά αδιάβροχο. Γι' αυτό και θέλει συχνή εφαρμογή. Ο κουρκουμάς είναι πολύ ιδιαίτερος, όντως. Μπορείς να βάλεις λιγότερο αν θες.

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια μια απορία.Το κακάο που βάζουμε αν και εφόσον το θέλουμε λίγο πιο σκούρο είναι αυτό σε σκόνη, το γνωστό ρόφημα?Επίσης εγώ που έχω μικτή προς λιπαρή επιδερμίδα , το γαλάκτωμα αυτό θα είναι οκ ή θα πέσει λίγο "βαρύ" με όλα αυτά τα λάδια? Σκέφτομαι να κάνω και γω τα πειράματά μου , όμως επειδή σε ότι έχει να κάνει με την προστασία μας από τον ήλιο είμαι λίγο επιφυλακτική.Και μία τελευταία ερώτηση - απορία.Οι αντιηλιακές που παίρνω έχουν δείκτη προστασίας 50, τί ποσότητα οξείδιο του ψευδαργύρου πρέπει να βάλω στην περίπτωση που πειραματιστώ και γω?
Λαζαρίδου Ελένη

andrianak είπε...

Kαλησπέρα,
ετοιμάζομαι να δοκιμάσω την αντιλιηακή … κ θα ήθελα να ρωτήσω τα υγρά είναι σε kg, αυτό πως μεταφράζεται σε κουταλιές? Απο οτι ξέρω τα 50 kg είναι γύρω στις 4 κουταλιές, αλλά τελικά τα λάδια είναι σαν ένα δαχτυλάκι πολύ μικρή ποσότητα μεσα σε ενα ποτήρι… κάνω κάτι λάθος? Περιμένω την απάντηση σας!!
:)

andrianak είπε...

εννοώ γραμμάρια….

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστουμε!!!!!!!

Γεωργία Π. είπε...

Επιτέλους δοκίμασα τη συνταγή!!!! Με μικρες παραλλαγές γιατί έτσι φτιάχνω και την κρέμα προσώπου μου: το τσάι το πρόσθεσα σε μορφή πολύ δυνατού εγχύματος σε απεσταγμένο νερό περίπου 2 κ.σ. για τα 100ml κρέμο-λοσιόν. Δεν έβαλα σύμφυτο (ξεχάστηκα!). Επίσης αντί για καριτέ έβαλα αμυγδαλέλαιο (δεν έχω καριτέ...). Έβαλα 15% zinc και στη μύτη του κουταλιού κακάο για να μην είναι άσπρη -εκπληκτική συμβουλή!!! υπέροχο χρώμα!! και αίσθηση! Νομίζω ότι το κακάο βελτίωσε και την αίσθηση! Από αιθέρια tea tree 5 στ και λεβάντα 15 στ (Πέγκυ;;; καλές είναι οι 5 στ tea tree στα 100 ml για το 8χρονο;;;; θα δείξει αύριο...)Το έβαλα πρόσωπο και σώμα με το που χλιάρεψε γιατί δεν κρατιούμουν να το δοκιμάσω!! ΤΕΛΕΙΟ!!! Υπέροχη ενυδατική κρεμούλα που με προστατεύει κιόλας! Τί άλλο να ζητήσει κανείς!! Ευχαριστούμε Πέγκυ!!!

Γεωργία Π. είπε...

Ξέχασα να πω! μυρίζει απαλά, διακριτικά και ωραία, παρόλο που το έλαιο καρύδας μου δε μυρίζει (πολύ ακριβό το βρώσιμο βρε παιδάκι μου!! 25 ευρώ αντί 6,5 το λίτρο... και μάλιστα στο Μανή αυτό...)
Νομίζω τελικά ότι το μελισσοκέρι κάνει πολύ ωραίο αρωματικό συνδυασμό με τη λεβάντα... για τα γούστα μου τέλος πάντων...

Blondbrained είπε...

Ελένη μου γλυκια, ομορφιά μου :) Καταρχάς, ναι, το γνωστό ρόφημα θα βάλεις, της ΙΟΝ. Δε θα έχεις τι να κάνεις τις βιταμίνες τόσο καλό που είναι :)
Για το δέρμα σου μην ανησυχείς. Το λιπαρό αγαπάει το καλοκαίρι, αν έχεις παρατηρήσει. Αλλά αν νιώθεις ανασφάλεια, κάνε αυτό που εκανε η φίλη Γεωργία (πυο γράφει πιο κάτω), και αντικατέστησε το έα λάδι με "τσάι" κανονικό. Επίσης το αμυγδαλέλαιο είναι πιο φιλικό προς το λιπαρό δέρμα, οπότε χρησιμοποίησε αυτό (όπως ακριβώς έκανε επίσης η Γεωργία)
Όσο για τον δείκτη προστασίας, διάβασε ξανά την ανάρτηση. Τα 40 και 50 και 60 και οι τρίχες της κεφαλής τους είναι "πλασματικά", πέρα που ΟΛΑ τα αντηλιακά του εμπορίου (πλην εκείνων που έχουν μέσα οξείδιο του ψευδαργύρου non-nano) είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ! Βάλε την μεγαλύτερη ποσότητα zinc και ανάλογα πόσο στόκος θα γίνει (γιατί εγώ έβαλα για δείκτη 20 σε αυτή της συνταγής και αισθάνομαι καλυμμένη, αλλά εσύ μπορεί να θέλεις το ανώτερο) πρόσθετε από το τσάι ή το λάδι μετά, μέχρι να γίνει όπως τη θες. Βέβαια έτσι θα αλλάξει η αναλογία, οπότε καλό είναι να κρατάς σημειώσεις για το πόσο βάζεις κάθε φορά, ώστε να υπολογίσεις την αναλογία (και τον δείκτη σου).

ΦΙΛΙΑ!!!!

Φίλη Ανδριάνα, δυστυχώς σε γρ δεν το έχω! Αλλά θα φτιάξω σήμερα και θα το μετρήσω και θα σου πω. Συγγνώμη και για την καθυστέρηση!

Γεωργία... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, μόνο αυτό έχω να πω!!!! Με κάνεις πολύ περήφανη! :)

POPI είπε...

καλημέρα σε όλους!

Blondbrained σε παρακολουθώ εδώ και καιρό και πραγματικά χαίρομαι πολύ που σε βρήκα και μου λύνεις ένα σωρό απορίες. Όπως είπες το non nano zinc το αγοράζεις από το μάνη χύμα.Η πρώτη απορία μου είναι αν δεν είναι συσκευασμένο με ετικέτα πως μπορούμε να ξέρουμε ότι είναι non nano, πως μπορούμε να το ξεχωρίσουμε? Επίσης αν από τη συνταγή παραλείψουμε το zinc ουσιαστικά θα έχουμε ένα αντιλιακό χωρίς όμως προστασία από τις UVA?

Και κάτι άλλο! Στο αποσμητικό για τις μασχάλες που αναφέρεται παραπάνω τι αναλογία βάζουμε alun ώστε να έχει αποσμητική δράση?

Να αναφέρω και κάτι που νομίζω ότι είναι σημαντικό. Έφτιαξα μια κεραλοιφή για την πεθερά μου η οποία είναι κατάκοιτη εδώ και κάμποσο καιρό.Στον πισινό της είχε αρχίσει να κάνει πληγές, τις γνωστές που κάνουν οι άνθρωποι που είναι συνέχεια ξάπλα. Οι γιατροί προτείνουν ως συνήθως το γνωστό σπρέι που νομίζω είναι πάγος ξηρός. Αύτο δεν έκανε τίποτα και η πληγή εξαπωνόταν και βάθαινε ώσπου άρχισε να ματώνει και να τρέχει πύον (συγγνωμη για την ανατριχιαστική περιγραφή αλλά πρέπει να καταλάβετε την κατάσταση!!) Εφτιαξα λοιπόν μια κεραλοιφή με σπαθόλαδο, καλέντουλα, ελαιόλαδο και έλαια λεβάντας και τειόδεντρου και όταν αρχίσαμε την εφαρμογή τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δεν πίστευα ούτε εγώ στα μάτια μου!! Όχι μόνο σταμάτησε το αίμα και το πύον αλλά αναπλάθεται η επιδερμίδα μέρα με την ημέρα και μάλιστε πολύ γρήγορα.Μετά από 10 μέρες εφαρμογή έχει μείνει ελάχιστη κοκκινίλα και νομίζω ότι θα εξαφανιστεί εντελώς. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που δεν μπορούσα να μην το αναφέρω.Όσοι ζείτε ανάλογη κατάσταση με κάποιον δικό σας να ξέρετε ότι είναι θαυματουργή η κεραλοιφή.

POPI είπε...

επίσης...ξέχασα να ρωτήσω...
Το αντιηλιακό αυτό που προτείνεις είανι και για πρόσωπο? Η φίλη μου φοράει αντιηλιακό στο πρόσωπο όλο το χρόνο γιατί έχει λευκό και ευαίσθητο δέρμα. Τι κρέμα μπορώ να της κάνω ώστε να την προστατεύει και να μην έχει πολύ λιπαρή υφή?
Επίσης...
Τι γνώμη έχεις για τα αυντηρητικά που πουλάνε πχ το gosgard που υποτίθεται πως χρησιμοποιείται σε bio καλλυντικά? Ποιο είναι αυτό που είναι πιο ανώδυνο?

Blondbrained είπε...

Καλώς ήρθες, Πόπη μου και συγχαρητήρια για τις αλχημείες σου :)

Καταρχάς η κηραλοιφή που περιγράφεις έιναι πάνω-κάτω και αυτή που φτιάχνω για πρώτες βοήθειες (ανοιχτές πληγές, κατακλίσεις κλπ) και όπως έχω εξηγήσει σε σχετική ανάρτηση όντως είναι ΘΑΥΜΤΟΥΡΓΗ. Πήγαινε δες πώς έκλεισε σε τρεις μέρες κόψιμο που είχε φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Οπότε, ναι.... δε νομίζω να έχει μείνει αναγνώστης που να μην έχει πειστεί για την δραστικότητα και αποτελεσματικότητα των κηραλοιφών! Με απλά βοτανόλαδα (πιο απλά δεν γίνεται) έχουν σωθεί άνθρωποι που είχαν αποσκτήσει ΣΟΒΑΡΑ δερματικά προβλήματα κι έτρεχαν από δερματολόγο σε δερματολόγο. Για χρόνιες καταστάσεις μιλάμε και μέσα σε τρεις μέρες είδαν ζωντανό θαύμα οι ανθρωποι. Πολύ θα ήθελα μία από τους φίλους που το έζησε να γράψει την εμπειρία της!

Πάμε στα υπόλοιπα και πο΄λυ σημαντικά:
Το non-nano είναι αυτό που αφήνει την ασπρίλα πάνω μας. Το άλλο δεν αφήνει καθόλου ασπρίλα. Του Μανή αφήνει ασπρίλα. Σήμερα έφτιαξα πάλι και ναι... αφήνει την λίγη αυτή άσπρη λάμψη, η οποία όμως εξαφανίζεται όταν προσθέτεις το κακάο που πρότεινε και η φίλη αναγνώστρια. Αυτή είναι η βασική ΕΜΑΦΝΗΣ διαφορά του. Για άλλες συσκευασίες/μαγαζιά δεν μπορώ να ξέρω, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά του συγκεκριμένου είναι δοκιμασμένο, και βασικά το non-nano είναι το ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ zinc. Αν είναι nano είναι υποχρεωμένοι να το αναγράψουν στην ετικέττα. Δεν δεσμεύει ο νόμος (ίσα-ίσα που το απαγόρεψαν νομίζω) να αναγράφεις τι βλαβερό ΔΕΝ περιέχει το προιόν σου. Μόνο τι περιέχει πρέπει να αναγράφεις. Αν λοιπόν δεν γράφει κάτι nano, προφανώς είναι non-nano :)

Αν παραλείψεις το zinc δε θα έχεις καμία προστασία από τις επικίνδυνες UV ακτίνες, μόνο από αυτές που σε καίνε και όχι και τόσο πολύ! Μην κοροϊδευόμαστε, άλλο η προστασία του zinc, άλλο η ήπια προστασία των ελαίων, ακόμα και των καλύτερων αντηλιακών ελαίων. Θα είναι δηλαδή μία κρέμα που μπορείς να τη φορέσεις αν πας και γυρίσεις από το μπάνιο πολύ πρωί (πριν τις 10) ή απόγευμα (μετά τις 7).

Στην αποσμητική κάνε δοκιμές για σένα, αλλά γύρω στα 5-7γρ aloun ανά 100γρ αλοιφής θα βάλεις.

Το zinc φυσικά και κάνει και για πρόσωπο, οπότε μπορείς να προσθέσεις σε ό,τι κρέμα κι αν φτιάξεις, τόσο ώστε να μην σου χαλάσει η υφή. Πρέπει να κάνεις δοκιμές, αλλά μπορείς να το βάλεις σε ό,τι κρέμα θες! για δες την μετατροπή που έκανε η φίλη παραπάνω με το τσάι πράσινου τσαγιού. Σίγουρα θα βγήκε κούκλα! Εγώ αυτό το αντηλιακό το βάζω και στο πρόσωπο ασχέτως. Τα έλαια που περιέχει είναι υπέροχα για το δέρμα άλλωστε! Θρεπτικά και προστατευτικα και επουλωτικά και και και...

για συντηρητικά δεν γνωρίζω γιατί δεν τα χρησιμοποιώ. Θα ξέρει όμως η κουμπάρα μου στο anima-terra μπλογκ. Για ρώτα την. Είναι επί των καλλυντικών! :) :) :)
Σε φιλώ και καλή συνέχεια!!! Επίσης συνέχισε να παρακολουθείς, γιατί θα προσθέσω κάτι στη συνταγή, πολύ σημαντικό ;)

POPI είπε...

για την κεραλοιφή εννοείται ότι ακολούθησα συνταγή από αυτά που διάβασα και εδώ αλλά και σε άλλα μπλογκς.Όσα όμως κι αν διαβάσεις όταν το βλέπεις με τα μάτια σου να συμβαίνει τότε είναι που πείθεσαι πραγματικά.
Σε παρακαλουθώ λοιπόν να δω τι θα προσθέσεις στο ανιηλιακό!

Α πάλι θα το ξεχνούσα! Γιατί οι κρέμες μου είναι στην αρχή αφράτες αλλά σε μερικές μέρες γίνονται πιο πυκνές και βουτυράτες? Όχι ότι με ενοχλεί αφού είναι αποτελεσματικές ούτως ή άλλως. Φταίει το κερίή τα βούτυρα?
Συγγνώμη που ρωτάω τόσα αλλά είμαι αρχάρια και έχω πολλές απορίες! Ίσως γλιτώσω και λίγες δοκιμές καθότι ο χρόνος μου είναι λίγος....

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα ! με κάνατε και ξενύχτισα με τα τόσο ωραία και ενδιαφέροντα που γράφετε ! πραγματικά Πέγκυ είσαι απίστευτη με τις πληροφορίες που δίνεις τόσο απλόχερα !!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!! έχω κάνει αντηλιακή κρέμα με συνταγή που βρήκα στο διαδίκτυο αλλά η δική σου είναι SUPER γιατί τα γράφεις τόσο αναλυτικά ,αύριο ... μα τι λέω σήμερα κιόλας θα την κάνω απλά να ρωτήσω κάτι χαζό ? λες ταχίνι/σησαμέλαιο ,το λάδι ή την ταχίνι που ξέρουμε στο βάζο ?
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και εννοείτε ότι θα σε παρακολουθώ μανιωδώς :P :) !!! Α και είμαι η Μάρω .

Γεωργία Π. είπε...

Καλημέρα στο πιο "όμορφο" και "υγιεινό" blog της Ελλάδος! Μετά από την εκτενή χρήση της αντηλιακής κρεμούλας μου με τις μετατροπές λέω να σημειώσω τις παρατηρήσεις μου:
1. Δοκίμασα την κρεμούλα συνειδητά σε ακατάλληλες ώρες (2 το μεσημέρι!!) και ήταν άκρως αποτελεσματική!!!!! Ούτε κοκκινίλα!
2. Η δοκιμή στο 8χρονο super!
3. Αρκετά αδιάβροχή δράση
4. Τώρα που δεν πάω στη θάλασσα και επειδή θα λείξει κάποτε (το έγχυμα πράσινου τσαγιού γαρ...)τη χρησιμοποιώ αντί για την καθιερωμένη κρέμα προσώπου πριν βγω έξω. Απλά τέλεια!! Διαρκώς ενυδατωμένη και προστατευμένη -ειλικρινά έχει μεγάλη αντηλιακή διάρκεια αυτή η κρέμα!

Γεωργία Π. είπε...

Κι ένα σχόλιο-προσωπική εμπειρία για τις θεραπευτικές κρέμες με αφορμή το σχόλιο της Πόπης.
Η μαμά πάσχει από ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα που λέγεται λειχήνας. Έχει άσχημες πληγές-έλκη που ενίοτε "τρέχουν" αίμα ή άλλα υγρά και δεν κλείνουν. Αφού για πολλά πολλά χρόνια δοκίμασε τα πάντα που της δίνουν από το Νοσοκομείο Συγγρού, χάπια αλοιφές κοκ, και απέβησαν άκαρπα -οι πληγές πάντα εκεί ανοιχτές, μόνο κάποια επιθέματα κορτιζόνης την ανακούφιζαν προσωρινά- τα σταμάτησε όλα και αποφάσισε να δοκιμάσει μόνο με τις κηραλοιφές.
Οι πρώτες κρέμες απέτυχαν αλλά επιμείναμε και δοκιμάζαμε διάφορα υλικά και voila: η προσθήκη λαδιού αργκάν και πρόπολης και τα διάφορα εγχύματα βοτάνων που προσθέτω σε όλες σχεδόν τις κρέμες μου έκανε το θαύμα της για τη μαμά μου!!!!! Με καθημερινή επάλειψη 2-3 φορές την ημέρα, η πληγή έκλεισε σε 3 εβδομάδες!!!!
Η 65χρονη μαμά μου ξεθάρρεψε και την έβαλε και στο πρόσωπό της και τα αποτελέσμα ήταν εκπληκτικά: λάμψη, ενυδάτωση, σύσφιξη, γενικά ένα τόσο καλό αποτέλεσμα που όλοι τη ρωτάνε τί κρέμα χρησιμοποιεί!!!

Γεωργία Π. είπε...

Κι ένα σχόλιο για την Πέγκυ:
Έχω εντρυφήσει σε ό,τι blog με φυτικά και diy μπορείς να φανταστείς στον παγκόσμιο ιστό: Η προσφορά σου είναι ανεκτίμητη!!
Η δουλειά που έχεις κάνει, η μελέτη, οι δοκιμές μέχρι να φτάσεις να αναρτήσεις κάτι φαίνονται!!!
Είναι ωραίο να βλέπεις ότι κάποιοι δεν είναι ούτε επιπόλαιοι ούτε ασυνείδητοι ούτε γράφουν με σκοπό το κέρδος!
Keep up the good work! You're inspiring!

Blondbrained είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ! Χαίρομαι που ανακαλύπτει όλο και περισσότερος κόσμος την δύναμη των βοτάνων, ή μάλλον που "επανακαλύπτουμε" τη δύναμη των βοτάνων. Η αλήθεια είναι ότι έχω φάει πολλά χαστούκια από άτομα που θεωρούσα λογικά και με επιστημονικό πνεύμα, και που για κάποιον λόγο που μόνο αυτοί ξέρουν, θεωρούν πως τα βότανα και η χρήση τους στη θεραπευτική είναι αντι-επιστημονική πρακτική!!!! Λες κι η επιστήμη ξεπήδησε με παρθενογέννεση στην ανθρωπότητα και δεν βασίζεται ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στη φύση και τα χημικά της στοιχεία!!!! Τέλος πάντων, το λέω, γιατί να ξέρεις πως όσο θα μιλάς με ενθουσιασμό για τα ΘΑΥΜΑΤΑ που θα ζεις, τόσο θα ανακαλύπτεις πόσο πραγματικά κοιμισμένος είναι ο κόσμος... Να μην τους δίνεις καμία σημασία, να μελετάς και να σπουδάζεις τη φύση, και μόνο καλά θα έχεις :) Πάω να συμπληρώσω αυτό που ήθελα (καθυστερημένα, αλλά θα το ξεχάσω στο τέλος) Σας φιλώ ΟΛΟΥΣ!!!!!!! ΚΑΛΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ!

Demy είπε...

Συμφωνώ με Blondbrained

Anibel είπε...

Έχω κηλίδες από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Επειδή εφαρμόζω εδώ και λίγες μέρες λεμόνι το βράδυ για να τις μειώσω θα πρέπει να φοράω αντιηλιακή την ημέρα, παρόλο που έχουμε Νοέμβριο μήνα? Δεν είμαι με τις ώρες στον ήλιο, μισή ώρα για να πάω στη δουλειά και άλλη τόση για να γυρίσω, άντε και καμιά μέρα λίγο παραπάνω για ψώνια. Και ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Το πρωί φεύγω για τη δουλειά στις 08:30΄, βάζω αντιηλιακή. Σχολάω στις 14:00. Με καλύπτει η πρωινή επάλειψη ή πρέπει να ξαναβάζω? Επίσης, κάπου αναφέρατε ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου δεν είναι απαραίτητο στην αντιηλιακή κρέμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα? Για ποιο λόγο? Οι ακτίνες UVA δεν βλάπτουν τον χειμώνα? Και τέλος, τις κηλίδες του προσώπου τις προκαλούν οι UVA ή οι UVB?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Annia Stenia είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ Ή ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΆΛΛΟ ;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΕΠΕΙΓΟΜΑΙ. ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ; ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ email ΜΟΥ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΔΩ .

Βασιλική είπε...

Καλησπέρα το λαδί ταμανου είναι απολύτως απαραίτητο;
Γιάτι το βρίσκω πολύ ακριβό!

Μαιρη είπε...

Πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες!!!! Θελω να ρωτησω μπορω να αντικαταστησω το οξειδιο του ψευδαργυρου με ζεολιθο, γνωριζετε? και αυτο το λαδι ταμανου που το βρισκω, ειναι απαραιτητο? Ευχαριστω πολυ