Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ψείρες με θυμάρι, δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά...Όοοοοχι! Δεν είναι συνταγή γκουρμέ εμπνευσμένη από την παρότρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (και πάσης βλακείας) να τρώμε έντομα αν πεινάμε. 

Όοοοοοχι! Δεν άλλαξα γαστριμαργικές συνήθειες, ούτε έγινα χιμπαντζής ξαφνικά, ψάχνοντας μανιωδώς για ψείρες στο κεφάλι τω παιδιών μου, για να γευτώ την "λιχουδιά".

Είναι συνταγή για να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Και δύο τρόποι υπάρχουν να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Ή θα τις ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ή θα τις ΔΙΩΞΕΤΕ. Αν με ρωτήσετε, θεωρώ πως και οι δύο είναι μια χαρά λύσεις, αλλά η πρώτη είναι πιο μπελαλίδικη. Άντε διακόσιες ώρες με το χτενάκι, άντε οι στριγγλιές των παιδιών, άντε το χέρι σας που θα πάθει αγκύλωση, άντε η αηδία να τις καθαρίζετε από το χτενάκι... και το χειρότερό μου... να τις καθαρίζετε από την μπλούζα σας, στην οποία έπεσαν την ώρα που καθαρίζατε το παιδί ας πούμε... Τι ομορφιές ζούμε, Θεέ μου! Γιατί έφτιαξες τις ψείρες, πες μου! Κάποιο λόγο θα είχες, αλλά σαν κοινή θνητή δεν τον κατανοώ καθόλου.

Τέλος πάντων, άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των αηδιαστικών και εκνευριστικών και εξαιρετικά επίμονων ζωύφιων. Και το κάνουμε συνδυαστικά και καθόλου ανθρωπιστικά: Σκοτώνουμε, προλαμβάνουμε...

Εμείς ξεκινήσαμε τις μάχες από το Πάσχα. Κόλλησε το ένα παιδί, και μετά λες και είχαν βάλει ταμπελάκι οι πρώτες ψείρες στο κεφάλι των παιδιών, δεν απαλλαγήκαμε ποτέ ουσιαστικά. Την πρώτη φουρνιά την εξοντώσαμε, είμαι σίγουρη, αλλά αφού φτάσαμε Ιούνιο!!! Ναι... Τόσους μήνες έπαθα αυτό το σύνδρομο, το πώς το λένε, με τον καρπό. Το δεξί μου χέρι κουλάθηκε από το χτενάκι. Δοκίμασα ό,τι υπάρχει. Θα σας πω παρακάτω τι ήταν το καλύτερο και τι μας γλύτωσε τελικά.

Κι εκεί που λέγαμε πως γλυτώσαμε, πάμε διακοπές (στην ονειρεμένη παραλία που λέγαμε), και συνέβη το αδιανόητο, αγαπητοί μου! Κόλλησαν ψείρες από τη θάλασσα. Ούτε που ήξερα ότι μπορεί να κολλήσεις από την θάλασσα. Επιβιώνουν οι σκύλες οι ψείρες στην θάλασσα; Ή μήπως ήταν κανά θαλάσσιο είδος; Σκυλόψειρα η αμμώδης κατά το γνωστό ανέκδοτο... Πήγαμε εμείς έντρομοι για χτενάκι, θεωρώντας πως κάποια ψείρα από εκείνες που νομίζαμε πως είχαμε εξοντώσει σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, ήταν υπεραιωνόβια και επιβίωσε της γενοκτονίας! Και μας λέει ο φαρμακοποιός πως γέμισε το χωριό ψείρες και είχε ξεμείνει από χτενάκια, πως κόλλησαν από την θάλασσα, λόγω των "ξένων". "Ήρθαν οι ξένοι και μας κόλλησαν", είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμων. Ήθελα να του χώσω το χτενάκι στα μούτρα, αλλά το ήθελα εκείνο το τελευταίο χτενάκι. Το ήθελα πολύ και το βούλωσα, το ομολογώ, και μπορείτε να με κατακρίνετε όσο θέλετε!

Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε μαζί μας στας εξοχάς μια έξοχη ξαδέλφη του έξοχου συζύγου μου, που πάντα ήξερε διάφορα κουλά. Εικοσιδύο χρόνια τώρα, το τι συμβουλές και κολπάκια για ένα σωρό καθημερινά προβλήματα μας έχει δώσει, δεν λέγεται. Η Θεία Μάρθα live. Θα σας πω και το δικό της κόλπο που δοκιμάστηκε με επιτυχία, παρακάτω. 

Και ερχόμαστε στας Αθήνας, εξαντλημένοι, για διάφορους λόγους, και με το χέρι κουλαμένο (εξαιτίας του γνωστού λόγου), και στέλνουμε την μεγάλη με τους παππούδες για να μείνουν λίγο χώρια οι κόρες να συνέλθουμε οι γονείς. Συνήλθαμε, δεν λέω, αλλά μας ήρθε η μεγάλη, και μαντέψτε... Ναι, ναι. Είχε όλες τις αποικίες ψείρας της Εύβοιας στο κεφάλι της!

ΩΙΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!! Όχι άλλο κάρβουνοοοοοοοοοοοοοο!!!!

Θα πείτε εσείς τώρα, και θα έχετε και δίκιο: "γιατί δεν έφτιαξες κάτι να ΔΙΩΞΕΙΣ τις ψείρες; Ή κάτι για πρόληψη;" Έλα μου ντε!!! Το έκανα τελικά, εδέησα.

Αρκετά με τους προλόγους όμως. Αφού επιτέλους γλυτώσαμε από τις ψείρες, μπορώ να πω πως και η δεύτερη γενοκτονία εστέφθη με επιτυχία, και πολύ πιθανό να την έχουμε γλυτώσει ως τώρα χάρη στο λαδάκι πρόληψης που επίσης θα σας παραδώσω παρακάτω.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

Όχι, δε θα σας κατεβάσω όλον τον γκούκλη για πράγματα που μπορείτε να βρείτε με ένα κλικ. Θα σας ενημερώσω μόνο γι' αυτό που μας ενδιαφέρει. Πόσο ζουν οι ψείρες; Ζουν 40 μέρες. Πόσα αβγά γεννούν; Γύρω στα 300 (μην ξερνάτε ακόμα... περιμένετε, έχει κι άλλο). Χρόνος επώασης του αβγού; 8 ημέρες (σημαντική αυτή η γνώση, γιατί αν δύο βδομάδες μετά την αντιμετώπιση δεν έχετε κνησμό, κλπ, είστε μάλλον καθαροί). "Είδα την κόνιδα και την έβγαλα μόνη μου": πού την είδες είναι το θέμα. Αν η κόνιδα είναι σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 εκ. από το δέρμα, το αβγό έχει ήδη εκκολαφθεί.

ΩΡΑΙΑ, ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ;

Πολύ σωστή ερώτηση. Ποιος νοιάζεται για όλες αυτές τις πληροφορίες, αφού δε μας λένε το σημαντικότερο. Πώς απαλλασσόμαστε;

Κι όμως, είναι αρκετά πιο εύκολο απ' ό,τι νομίζουμε. Αυτό που έχω να πω ως παθούσα μάνα και μολυσμένη από ψείρες η ίδια, είναι πως τα φάρμακα του εμπορίου όχι μόνο είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ (κοντέψαμε να καούμε, και οι επιστήμονες ήδη λένε πως οι ψείρες αποκτούν ανοχή στα φάρμακα, εν ολίγοις μεταλλάσσονται), αλλά είναι και ακριβά, και το χειρότερο ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Άντε να σκοτώσουν μερικές ψείρες. Ευχαριστώ πολύ. Πιο πολλές σκότωσα εγώ η ίδια με τα χεράκια μου! (τώρα μπορείτε να ξεράσετε).

Οκ, ανακαλύψαμε ψείρες, κόνιδες και της Παναγιάς τα μάτια πάνω μας ή στα πολύτιμα κρανία των παιδιών μας. Τι κάνουμε;

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Λαδώνουμε το πάσχον κρανίο με λάδι ελιάς ή λάδι καρύδας, που φίλη μου είπε ότι ξεβγάζεται και πιο εύκολα. Δεν έχει σημασία. Το λάδι σκοτώνει τις ψείρες, για την ακρίβεια "τα λιπαρά τους οξέα διαλύουν τον εξωσκελετό των ψειρών" (πηγή) . Κι όσες δεν σκοτώνει τις ξεκολλάει από τις τρίχες (διαλύοντας προφανώς την ειδική κόλλα με την οποία συγκρατούνται πάνω στην τρίχα) οποτε μπορείτε να τις αφαιρέσετε με το χτενάκι πανεύκολα.

Βάλτε μια πετσετούλα στον ώμο, και αφήστε το κρανίο λαδωμένο τουλάχιστον για μισή ώρα (εγώ και μία και δύο ώρες το έχω αφήσει). Πάρτε το χτενάκι κι αρχίστε το καθάρισμα. Ξεχάστε τώρα τις σιχαμάρες. Εγώ είχα στο ένα χέρι ένα υγρό μαντηλάκι και στο άλλο το χτενάκι. Έχωνα χτενάκι στο μαλλί, καθάριζα με το μαντηλάκι το χτενάκι από τις βρωμόψειρες, και δώσ' του πάλι, μέχρι να μην βγάζω τίποτα.

Συνεχίζουμε με το ξέπλυμα του λαδιού. Είναι ένα θέμα. Το ελαιόλαδο είναι λίγο πιο ζόρι, αλλά βολεύεται. Και τέλος πάντων, καλύτερα λαδωμένο μαλλί, παρά γεμάτο ψείρες! Το κόλπο είναι να σαπουνισετε το κεφάλι έτσι όπως είναι με το λάδι και μετά να το ξεβγάλετε με νερό. Ξαναβάζετε μετά σαμπουάν και πάλι ξέβγαλμα. Πολύ πιθανόν όταν στεγνώσουν να φαίνονται κάπως, αλλά με ένα-δύο λουσιματάκια ακόμα, θα είναι μια χαρά.

Αν θέλετε επαναλαμβάνετε την όλη διαδικασία 3-4 μέρες μετά, για να προλάβετε αβγά που μόλις εκκολάφθηκαν. Γιατί το λάδι δεν σκοτώνει τα αβγά φυσικά.

Και τι κάνουμε με τα αβγά; Θα περιμένουμε να σκάσουν όλα για να πνίξουμε τα ψειράκια; Όχι, βρε! Θα τα σκοτώσουμε στο αβγό! Ακούγεται πολύ άγριο και αιμοβόρο, ξέρω, αλλά δεν νομίζω να σας νοιάζει και πολύ σ' αυτή τη φάση. Κι όμως, υπάρχει τρόπος, και αφήστε τους φαρμακοποιούς να σας πουλάνε αηδίες που δήθεν σκάνε τις κόνιδες, εννοώντας πως σκάνε το κρανίο του παιδιού σας! Άει σιχτίρ. Αν ήταν να κάψω το κρανίο του παιδιού μου το έκανα και τσάμπα ξέρετε, δεν χρειαζόταν να πληρώσω και 20 ευρώ!

Τέλος πάντων. Πάμε στο:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Καθαρό οινόπνευμα, κυρίες και κύριοι. Καθαρό οινόπνευμα το θαυματουργό. Αυτό σκοτώνει τις κόνιδες, ή έστω το 90% των κόνιδων. Μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Προσοχή όμως. Αν το παιδί ή εσείς ξυνόσασταν σαν τους παλαβούς κι έχετε κάνει πληγές στο κεφάλι, θα τσούζει πολύ. Καλό είναι να δοκιμάσετε σε ένα σημείο, κι αν τσούξει το παιδί αμέσως το φυσάτε εκεί να μην πονάει (ή το ξεπλένετε και με νερό) και δεν κάνετε τη θεραπεία. Περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα, που θα έχει ηρεμήσει το κεφάλι, γιατί στο μεταξύ δε θα ξύνετε, αφού σκοτώσατε όλες τις ψείρες! Κάποια στιγμή πάντως πρέπει να το κάνετε, για να γλυτώσετε την ταλαιπωρία και να κερδίσετε χρόνο. Αντί να κυνηγάτε τα αβγά πότε θα σκάσουν, απλώς τα σκάτε πριν σκάσουν αυτά! Πώς;

Λέτε στα παιδιά να κλείσουν καλά τα μάτια, πίσω το κεφάλι, και ρίχνετε καθαρό οινόπνευμα σε όλο το κεφάλι (προσοχή μην πάει στα μάτια σας παρακαλώ). Επίσης, επειδή βρωμάει και κόβει την αναπνοή αυτό το πράγμα, βάλτε περισσότερο πίσω, και λιγότερο μπροστά και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να χαλαρώνει. Κάντε μια βόλτα σε άλλο δωμάτιο και τα σχετικά, αν χρειαστεί. Μετά τυλίγετε το κεφάλι με μία πετσέτα. Προσωπικά τους έβαλα μια πλαστική σακούλα στα μαλλιά, που την έκλεισα με τσιμπιδάκια. Πιο εύκολο και η σακούλα πετάχτηκε μετά στα σκαυπίδια όπως ήταν.

Το οινόπνευμα έτσι θα ανεβάσει θερμοκρασία, και θα σκάσει τις κόνιδες, ενώ αν το αφήσετε ανοιχτό το κεφάλι, θα εξατμιστεί γρήγορα πριν προλάβει να κάνει δουλειά. Αφήστε το 20-40 λεπτά. Δε χρειάζεται παραπάνω, αλλά δε θα πάθει και τίποτα το κεφάλι αν μείνει παραπάνω. Εγώ το άφησα και μία ώρα κάποια στιγμή, γιατί είχα φρικάρει από τις άπειρες ψείρες παντού! Βγάζετε την πετσέτα ή τη σακούλα, και αφήνετε να ξεθυμάνει. Δε χρειάζεται καν λούσιμο, γιατί απλώς εξατμίζεται, αλλά μπορείτε να το λούσετε φυσικά. Πριν το κάνετε, κάντε έναν έλεγχο στις κόνιδες που βλέπετε. Αν τις πατήσετε με το νύχι και είναι ζωντανές θα κάνουν ένα "κλατς" σαν να σκάνε. Αν είναι ψόφιες, θα είναι σαν να πατάτε ένα σπυρί με λίπος, δε θα ακουστεί τίποτα! Μπορείτε να θριαμβολογήσετε. Προσωπικά στις 500 κόνιδες που πρέπει να δοκίμασα σε διάστημα ενός μηνός, άντε να βρήκα 10 ζωντανές. Αυτό τι σημαίνει:

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Επαναλαμβάνουμε το πρώτο και το δεύτερο βήμα, άλλη μία φορά, 4-5 μέρες μετά την πρώτη. Θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και πάνω απ' όλα ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ επιτέλους. Το δύσκολο στην όλη διαδικασία είναι να καθαρίσουμε το κεφάλι μας από τα ψόφια αβγά, που έτσι κι αλλιώς θα το κάναμε. Πάρτε το χτενάκι και χτενίστε, ή απλώς πάρτε το παιδί αγκαλιά, και πείτε του ιστορίες όσο με το χέρι βγάζετε τις κόνιδες μία-μία... Σύσφιξη σχέσεων!

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ένα πολύ σημαντικό βήμα, που έχει και επιπλέον θετικές "παρενέργειες". Φτιάχνουμε ένα απλό λαδάκι που αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στον εντοπισμό προσφάτως γεννημένων ψειρών (που δεν φαίνονται γιατί κάθονται χαμηλά στο δέρμα).

*Εδώ κάνω μία διακοπή, γιατί λόγω θέματος με έπιασε φαγούρα στο κεφάλι. Έλεος.....

Κι επιστρέφουμε στο λαδάκι πρόληψης.

Συνταγή
Σε αμυγδαλέλαιο 100ml προσθέτετε από 10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο: λεβάντα, δεντρολίβανο, γεράνι, τεϊόδεντρο, ευκάλυπτο. Επίσης, καλό είναι να προσθέσουμε και 30 σταγόνες από βάμμα τσουκνίδας/θυμαριού που θα φτιάξουμε πανεύκολα (ίση ποσότητα θυμαριού και τσουκνίδας, τα καλύπτουμε με τσίπουρο, βότκα ή άλλο αλκοολούχο και το βράζουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Το φυλάμε σε μπουκάλι στο ντουλάπι. Κάνει για πολλά ωραία πράγματα που θα συζητήσουμε σε άλλη ανάρτηση, και κρατάει για χρόνια)

Βάζουμε το λάδι μας σε μπουκάλι και το έχουμε εύκαιρο. Βάζουμε λίγο στο δάχτυλο και αλείφουμε πίσω απ'τα αυτιά, στη βάση του λαιμού και στην κορυφή του μετώπου. Αν θέλουμε βάζουμε και στην κορυφή του κεφαλιού μία - δύο σταγόνες. Βάζουμε όσο συχνά θέλουμε, αλλά σίγουρα στα παιδιά πριν πάνε σχολείο, και το βράδυ πριν τον ύπνο, γιατί μπορεί να έχει ξεμείνει καμία ψείρα στο κρεβάτι κάπου (ακόμα κι αν έχετε αλλάξει σεντόνια, η ψείρα μπορεί να έχει παραπέσει οπουδήποτε και να τρέξει για το πολύτιμο κρανίο του πολύτιμου τέκνου σας).

Παρελκόμενα της χρήσης:
1. Μυρίζει υπέροχα και είναι κατευναστικό, οπότε το βράδυ βοηθάει πολύ και στον ύπνο. Τα παιδιά μου ζητούσαν και τους έβαζα και λίγο κάτω απ' τη μύτη. Ξετρελαίνονται για τη μυρωδιά.
2. Αν υπάρχει ψείρα προσφάτως γεννημένη, η μυρωδιά θα την ενεργοποιήσει και θα καταλάβουμε ότι υπάρχει. Έτυχε και σε μένα και στα παιδιά. Είχαμε ολοκληρώσει δύο μέρες το λάδι και μία μέρα το οινόπνευμα. Υποθέτω πως οι ψείρες αυτές γεννηθηκαν στο ενδιάμεσο, γι' αυτό και δεν πέθαναν, γιατί μόνο αυτή τη μία φορά επέζησαν ψείρες. Δεν νιώθαμε τίποτα στο κεφάλι μας, καμία κίνηση, όλα υπέροχα, και το χτενάκι δεν έπιανε τίποτα, γιατί προφανώς οι ψειρούλες ήταν κολλημένες στο δέρμα μία μέρα. Με το που βάλαμε το λάδι, μέσα σε λίγα λεπτά άρχισε να μας τρώει το κεφάλι μας. Μουρλάθηκα! Έβαλα το χτενάκι και τις έπιασα. Ήταν μια σταλιά! Με το ζόρι τις έβλεπα! Αλλά ανέβηκαν ψηλά για να φύγουν, και μπόρεσε να τις πιάσει το χτενάκι! Θεϊκό λαδάκι; :)

Αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι.

Συγχωρέστε με για την βραδυνή αηδία, αλλά νομίζω πως αυτή η ανάρτηση θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Εμπρός στον αγώνα εναντίον της βρωμόψειρας!!! ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ!

Καλή λεφτεριά, αγαπημένοι μου!

33 σχόλια:

Deni Argiropoulou είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Ηταν να μην πάρεις μπρος παιδί μου! Τώρα που ξεκίνησες ποιός σε πιάνει! Τώρα κατάλαβα γιατί άνοιξες το χορό με τα παγωτάκια. Σου λές εσύ τώρα "κάτσε να τους γλυκάνω για να τους χώσω στα μούτρα την αηδία καπάκι"...... Περιτό να πω ότι κοντεύω να κάνω πληγές. Διαβάζοντας το άρθρο μ'έχει πιάσει απίστευτη φαγούρα. Μέχρι τα φρύδια και η μύτη μου με τρώνε αδελφούλα μου! Τί κακό είναι αυτή η αυθυποβολή............ Ανοίγω κι εγώ Δευτεριάτικα πρωί - πρωί με το χάραμα να πιω τον καφέ μου πριν αρχίσω να σπιντάρω και αντί για μια χαρούμενη καλημέρα ... "κλατς" πάρε καμμιά δεκαριά αποικίες ψειρών στα μούτρα...... Πλάκα κάνω φυσικά! Εξαιρετικό το βρίσκω και αχρείαστο νάναι αλλά νομίζω ότι πολλές μαμάδες θα σ'ευγνωμονούνε ειδικά τώρα που ξεκίνησε το σχολείο. Θα φτιάξω κι εγώ το προληπτικό λαδάκι να το έχω και να του βάζω γιατί όπου νάναι θα σκάσει το σημείωμα από το σχολείο για κρούσμα και έλεγχο ψειρών. Τέτοια εποχή και άνοιξη έρχεται το μπουγιουρντάκι..... Νάσαι καλά φιλενάδα μου. Αναμένουμε τα επόμενα. Και εν αναμονή λοιπόν των υπολοίπων αναρτήσεων πάω να χτυπηθώ στους τοίχους γιατί γενικεύθηκε η φαγούρα.....

Blondbrained είπε...

χαχαχαχα, εδώ έπιασε εμένα φαγούρα την ώρα που το έγραφα! Και τώρα μη σου πω με ξαναπιανει! Αλλά πρέπει να γλυτώσουμε τον κόσμο από τα αηδιαστικά ζωύφια! Να τις φάμε όλεεεεεες!!!! χαχα

Ανώνυμος είπε...

Καλή εβδομάδα! Για το καλό της εβδομάδος λοιπόν μας πετάς στα μούτρα τις ψείρες... Αμάν πιά!!! χαχαχα. Εμεις λοιπόν οικογενειακώς την γλυτώσαμε. Δεν κολήσαμε ποτέ και δεν ξέρω πως τα καταφέραμε, όταν είχα τα παιδιά μικρά, γιατί τώρα γομαρέψανε. Καλά κουράγια λοιπόν.
Θα ήθελα να σου πω Πέγκυ μου, αν δεν το ξέρεις, ότι το λάδι από τα μαλλιά φεύγει πιό εύκολα, όταν πλυθούν το πρώτο χέρι με το ευλογημένο σαπουνάκι μας και μετά το άλλο χέρι με το οποιοδήποτε σαμπουάν. Οπως λέμε "ο έρωτας περνάει με έρωτα", έτσι ένα πράμα! Το λάδι φεύγει με λάδι. Δεν ξέρω αν σε φώτισα, γιατί εσύ είσαι φωτισμένη παιδάκι μου και από σένα πέρνουμε και μεις τα ετερόφωτα, χαχα.
Σε φιλώ Αναστασία

Blondbrained είπε...

A, ναι, δεν το σκέφτηκα καν να το αναφέρω, Αναστασία μου, γιατί εμείς λουζόμαστε εδώ και πολύυυυ καιρό μόνο με το δικό μας σαπούνι :)

Δεν υπάρχει σαμπουάν άλλο στο σπίτι!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!!Σε ανακάλυψα εντελώς τυχαία ψάχνοντας για σύνταγή για σπιτικό σαμπουάν.Ένα έχω να πω...Εδώ και 2εβδομάδες διαβάζω ασταμάτητα τις αναρτήσεις σου και έχω μείνει άφωνη!Τι ωραίες περιγραφές,τι κατανοητά που είναι όλα και πόσο εύκολα τα κάνεις να φαινονται!!!Όσο αφορά τις ψείρες (ξύσιμο),ως μάνα 2 παιδιών, μπορώ να πω ότι το οινόπνευμα έιναι σωτήριο.Αφού χτενίσω με χτενάκι και βγάλω ότι μπορώ,μετά οινόπνευμα στο μαλλί,τύλιγμα με πετσέτα και μετά από 1 ώρα χτενίζω τα μαλλιά της κόρης μου η οποία σκύβει πάνω από την μπανιέρα.Ε ρε γλέντια....Πέφτουν ψείρες(ξύσιμο) κόνιδες χαμός!!!Το λαδάκι νομίζω θα το φτιάξω στα σίγουρα.
Έφη

Blondbrained είπε...

Έφη μου, καλώς ήρθες! Να 'σαι καλά, γλυκιά μου!!!!

Αυτό το χτενάκι μου 'χει γίνει εφιάλτης αυτούς τους μήνες. Αλλά νομίζω πως επιτέλους τελείωσε το μαρτύριο με την συνδυαστική επίθεση/αντιμετώπιση! :)

να το φτιάξεις το λαδάκι!

Lila Lilak είπε...

Μια μικρή συμβουλή για το λαδωμένο μαλλί. Στο πρώτο ή στο δεύτερο σαπούνισμα αφήνουμε το σαμπουάν πάνω στο μαλλί για κανένα τεταρτάκι. Έτσι έχει την ευκαιρία να δεσμεύσει το λάδι και τα μαλλιά μένουν ενυδατωμένα αλλά όχι πιά λαδωμένα.
Επίσης ένα καλό προληπτικό μέτρο είναι λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου τσαγιόδεντρου μέσα στο σαμπουάν που χρησιμοποιεί το παιδάκι.
Τέλος, άλλο ένα προληπτικό, και ευωδιαστό, είναι το ανθόνερο λεβάντας, με λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας μέσα, να ψεκάζεται στα παιδικά μαλλάκια μετά το λούσιμο, σαν μαλακτική. Χωρις ξέβγαλμα βέβαια. Καί κρατά τα μαλλιά μαλακά καί προφυλλάσσει.
Σημείωση: το αιθέριο λεβάντας είναι απο τα λίγα που είναι τόσο ήπια ώστε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακομα και αδιάλυτα.
Φιλιά!

Blondbrained είπε...

A, καταπληκτικό το κόλπο με το σαμπουάν :) Ευχαριστούμε, το σημειώνουμε. Και τα προληπτικά επίσης τα σημειώνουμε. Αλλά με το αιθέριο λεβάντας θα διαφωνήσω. Κανένα αιθέριο δεν είναι "ήπιο". Όλα μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τον οργανισμό μας ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ (ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης), να μας κανουν αλλεργικούς δηλαδή στο εκάστοτε αιθέριο. Και άντε τώρα να ευαισθητοποιηθείς στη λεβάντα πχ, που την βάζουν όλοι παντού, ε; Καταστροφή ;) Προσοχή με τα αιθέρια, ναι;

Lila Lilak είπε...

Θα το έχω υπ όψιν μου Πέγκυ μου. Έτσι διάβασα, σε πολλέ πηγές, αλλά καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Καλή βδομάδα!

Blondbrained είπε...

To ξέρω, μάτια μου. Κι εγώ έτσι νόμιζα, γιατί έχει κυκλοφορήσει αυτή η πληροφορία, η οποία όμως ανακάλυψα πως βασίζεται σε σύστημα αρωματοθεραπείας που θεωρείται άκρως επικίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. Δε θα πω ονόματα, αν και είναι του εξωτερικού. Και δυστυχώς το ίντερνετ είναι ο παράδεισος και η κόλαση μαζί της πληροφόρησης. Μας αναγκάζουν να βουτάμε σε άρθρα, βιβλία (ούτε ό,τι είναι γραμμένο σε βιβλία είναι αληθινό εννοείται!!!!), έρευνες, αναφορές εμπειριών, για να βγάλουμε μια τόση δα άκρη... Όλα αυτά που ανακάλυψα τους τελευταίους μήνες με έκαναν να θέλω να κάνω μία ανάρτηση ειδικά για τα αιθέρια, τους μύθους, τις ανακρίβεις κλπ, αλλά θέλει πολλή δουλειά, και πολύ χρόνο, και αυτή τη στιγμή είμαι μέχρι το λαιμό πνιγμένη. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ! Με την πρώτη ευκαιρία, και πρώτα ο Θεός. Το υπόσχομαι. Γιατί πρόκειται για μια σπουδαία επιστήμη, με πολλές δυνατότητες, που δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει έρμαιο στα χέρια των επιτήδειων... :) Σε φιλώ!

katia k είπε...

Καλως ηρθες και πάλι με τις ωραίες αναρτήσεις σου.
Διάβασα για τ ψείρες και θυμηθηκα ποσα έχω περάσει για την εξολόθρευσή τους.
Ευτυχώς τα παιδιά μου μεγάλωσαν και δεν τις αντιμετωπίζω πια, έχουμε περάσει όμως σε άλλους προβληματισμούς.
Θέλω λοιπόν τώρα να φτιάξω μια αλοιφή για την κόρη μου που ασχολείται με το σύγχρονο χορό - μπαλλέτο και κάνει πολλές μελανιές.
Ξέρεις ποιά φυτικά έλαια είναι καταλληλα και ποιά αιθέρια ?
Σημείωσε πως έχω ήδη το λάδι σύμφυτου φτιαγμένο σύμφωνα με τις πολύτιμες οδηγίες σου.
Σε φιλώ Κάτια

υ.γ.
Θέωρησα, ως ασχετη , ότι πρέπει α κανω την ερώτηση κάτω απο΄την ανάλογη ανάρτηση. Γιαυτό περιμενω ακόμα. Καλά να πάθω

Blondbrained είπε...

Πού έκανες την ερώτηση, μάτια μου; Δε φτάνει που έχω κουφαθεί, άρχισα να στραβώνομαι κιόλας :P

Λοιπόν, μια κι έχεις σύμφυτο, είσαι έτοιμη!!!!!

Θες βότανα και αιθέρια που βοηθάνε με την μικροκυκλοφορία, εξ ου και το σύμφυτο που είναι άψογο και για φλεβίτιδα. θα προσθέσεις αιθέριο κυπαρίσσι, άλλο καταπληκτικό για τη δουλειά μας, λεβάντα οπωσδήποτε, δεντρολίβανο, λεμόνι και άρκευθο. Αν έχεις και γεράνι, βάλε και τη μισή δοσολογία από τα υπόλοιπα σε γεράνι.Επίσης πολύ καλή δουλειά κάνει το δαφνέλαιο!!! Βάλε 60% λάδι σύμφυτου και 40% δαφνέλαιο :)

Να σου πω πως πραγματικά ιδανικό αιθέριο είναι ο ελίχρυσος, αλλά είναι πανάκριβος. Απο το εξωτερικό θ το βρεις πιο φτηνά. Αν μπορείςν α το πάρεις, βάλε γύρω στις 15 σταγόνες ανά 100γρ κρέμας, και πρόσθεσε και λεβάντα, γύρω στις 10.

Με την πρώτη συνταγή, βάλε από όλα 10 σταγόνες, και 5 γεράνι αν έχεις.

ΚΑΛΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ, να μου πεις πώς πήγε, ναι;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, Πεγκυ μου είπα να μην σε ενοχλώ με τα μέηλ και γράφω εδώ, αλλά δεν ξέρω αν είναι το σωστό σημείο, λόγω άλλου θέματος.
Εχω ξεμείνει από Καστίλλης. Μπορεί να γίνει φουρνιστό για να το έχω γρηγορότερα, ή πρέπει να περιμένω 4 μήνες?

Εφτιαξα το σαπούνι πλυντηρίου, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί δεν μου καθάρισε καθόλου καλά τα ρούχα. Σε υγρό το έφτιαξα. Ομως το χρησιμοποιώ στο σφουγγάρισμα και είναι καταπληκτικό. Δεν μου ενώθηκε όμως και το σαπουνι γινόταν στρώμα επάνω και κάτω τα υγρά και έπρεπε να το ανακινώ καλά πριν από κάθε χρήση. Τι έκανα λάθος? Τήρησα πιστά τις αναλογίες των υλικών.
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ
Αναστασία

Ανώνυμος είπε...

Μαρία:γεια σας, γεια σας ,γεια σας, ποσο μου λείψατε και όλες σου οι αναρτήσεις που βλέπω ειναι πολλές από δω και πέρα θα τα λέμε γιατί πλέον έχω ίντερνετ.Το άρθρο σου πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο κι εμένα η μάνα μου οινόπνευμα μας έβαζε όταν κολλαγαμε και μετά με ότι έβρισκε θυμάμαι που έβαζε τις κουκούλες από τα μπουφάν μας έκλεινε το κεφάλι για μια ώρα(εκεί να δεις φαγούρα λες και τρέχανε σαν παλαβες) και μετά ξεκίναγε με το χτενάκι.τι μου θύμισες αχ αχ αχ!!!

Blondbrained είπε...

Αναστασία μου, ναι, το υγρό δεν είναι τόσο καθαριστικό. Καλύτερο είναι το σκόνης. Δεν έκανες κανένα λάθος που διαχωρίζεται. Θα χρειάζεται ανακίνηση με κάθε χρήση, για΄τι δεν περιέχει όλα αυτά τα περίεργα χημικά που βάζουν ακριβώς για να μένουν ομονγενοποιημένα τα απορρυπαντικά! Πάντως δοκίμασε το σκόνης, και έχε υπόψν πως ίσως χρειαστεί να πάιξεις με τις αναλογίες, ανάλογα με την περιοχή και το πλυντήριό σου. Ειδικά με τον βόρακα και την σόδα πλυσίματος. Και η σόδα μαγειρικής κάνει καλή δουλειά, λειτουργεί ως λευκαντικό. Θα τα πούμε κάποια στιγμή πιο αναλυτικά, ή θα ανεβάσει ανάρτηση η κουμπάρα στο μπλογκ της κάποια στιγμή.

Για το Καστίλης ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!! Γράφε αναλογίες! (δεν τις έχω γράψει στην ανάρτηση;): Για ένα κιλό σαπούνι, θες 180γρ νερό, 96 γρ σόδα, και 750γρ λαδι ελιάς!

Θα το φχαριστηθείς ΑΜΕΣΑ :) Γίνεται ωραιότατο, σκληρούλι. Είναι οι αναλογίες με 25% νερό :)

Ανώνυμος είπε...

Γεία σου κορίτσι, λες το λαδάκι να κάνει δουλειά και για τους ψύλλους? Πήγαμε εχτές στο χωριό οικογενειακώς και γυρίσαμε με παρεά!!!!! Σκοτώσαμε όσους είδαμε αλλά και μόνο που το σκέφτομαι με πιάνει φαγούρα!!!

Blondbrained είπε...

Ψύλλοι... α πα πα, Παναγιά μου!

Ναι, μπορεί να βοηθήσει το λαδάκι, αλλά θα το ενισχύσεις με αιθέριο λεμόνι και πορτοκάλι και πεύκο, ίδιες αναλογίες με τα υπόλοιπα. Ειδικά για το πεύκο, μπορείς να μαζέψεις πευκοβελόνες και να τις βάλεις σε ένα σακουλάκι και κάτω από το μαξιλάρι σας ή σε σημεία που υποψιάζεσαι ότι κυκλοφορούν. Το πεύκο διώχνει τους βρωμόψυλλους!!!!! Καλή τύχη!!!! :P

Ενημέρωσέ μας, ε;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον κοριτσι την επομενη βρηκα πανω μου 50 περιπου τσιμπηματα... ουτε το μπανιο υους διωχνει αφου κολλανε παντου σε υφασματα χαλια στρωματα σανιδεςκτλ ευτυχως που ειχα tea tree και καρυδελαιο. Τουλαχιστον αυτο τα κρατησε μακρια απο εμας και τα ζαλισε αρκετα ωστε να τα σκοτωσουμε. Να ξερετε οτι οι ψυλλοι ειναι τρισχειροτεροι απο τις ψειρες γιατι πολυ απλα πολ/νται αβερτα ΠΑΝΤΟΥ. Τελικα δεν την γλιτωσαμε την απολυμανση...

Blondbrained είπε...

Παναγία μου, χριστέ μου, το σημειώνω... και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να λουστώ το τεϊόδεντρο!!!!!!

Σαμάνθα είπε...

Τι να πω και από που να ξεκινήσω? Ας ξεκινήσω από το υπέροχο μπλόγκ σου. Σε παρακολουθώ εδώ και κάποιες εβδομάδες καιέχω μείνει άφωνη από τα πόσα γνωρίζεις αλλά περισσότερο το ότι τα μοιράζεσε με όλους εμάς. Και όχι μόνο τα μοιράζεσε αλλά απαντάς και σε όλα τα σχόλια. Μπράβο κορίτσι μου, συγχαρητήρια! Μπράβο και σε όλους που σχολιάζουν και απαντούν (δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα έμαθα από τα σχόλια της Πέγκυς και όλων των άλλων αναγνωστριών/ων).
Ας μην σας κουράζω άλλο και ας μπω στο θέμα μας. ΨΕΙΡΕΣ.....Εχω δυο κόρες δίδυμες και ειδικά η μία κολλούσε πιο εύκολα ψείρες ώσπου τελικά νάναι καλά η συνεφάδα μου (νάναι καλά) μου είπε το κόλπο με το Vicks(ξέρετε αυτό που χρησιμοποιούσαμε για τρίψιμο πριν ανακαλύψουμε την πέγκυ).Λοιπόν εάν βάλετε λίγο Vicks με το δάχτυλο πίσω από τα αυτάκια τους δεν πρόκειται να ξανακολλήσουν ψείρες με τίποτα.
Οσο για τους ψίλους. Εάν σας έχουν τσιμπήσει και έχετε βγάλει σπυράκια που σας φαγουρίζουν χρησιμοποιήστε την κεραλοιφή με σπαθόλαδο μετά από λίγες φορές επάλειψης θα περάσει η φαγούρα και σιγά σιγα θα εξαφανιστούν και τα σπυράκια.

Blondbrained είπε...

Καταρχάς, να σου ζήσουν οι κορούλες!!!! Να τις χαίρεσαι! :)
Κατά δεύτερον, σημειώνω και το Vicks, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξεμείνεις από αιθέρια, πχ. Και το Vicks μπορούμε να το φτιάξουμε με αιθέρια, γι' αυτό τις διώχνει, έχει πολλά κοινά με το λάδι που έδωσα, αλλά είναι πιο έντονη η μυρωδιά του, γιατί έχει και καμφορά νομίζω. Το κρατώ όμως, γιατί πάντα μου βρίσκεται στο σπιτι!

Και για τους ψύλλους, μακριά από μας, Παναγιά μου, ευχαριστούμε πάλι για τις συμβουλές :)

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστω πολυ για τις πολυ χρησιμες συμβουλες σας ,παω αμεσως να τις εφαρμοσω (μιλαω για την εξωντοση των ψειρων).

Blondbrained είπε...

Καλό βόλι, φίλη/ε και μακριά από μας (καλομάθαμε τους τελευταίους μήνες που επιτέλους γλυτώσαμε!) Ελπίζω να μην κανακολλήσουμε απ' τη θάλασσα τώρα στις διακοπές!!!! Καλή τύχη σε όλους μας!

Ανώνυμος είπε...

Agapiti Blondbrained apo ton ioynio mexri tora exw bali para plus kai jidia alla tipota oi blamenes atimes ama tis skotoso tha pnijo kai na me grafoyn .Na moy tripisi i myth an janarthoyn giaaaaa

Ανώνυμος είπε...

θα το δοκμασω και αμα γινει κατι θα σας πω

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας.Σας ευχαριστω πολυ για τις ιδέες και λυσεις που με προσφέρατε για την καταπολέμηση των ψειρών και κόνηδων, ειλικρινά με βοηθήσατε πολυ όλοι σας.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν έχουν όλα τα άτομα αλλεγρία στις ψείρες οπότε δεν θα παρουσιάσουν όλοι φαγούρα ή άλλα συμπτώματα με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος για να το καταλάβουν να είναι να κάνουν τσεκ απ τον εαυτό τους για ψείρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Για παράδειγμα εμένα την ίδια να έχω <> στην φαγούρα από τις ψείρες και να το κατάλαβα 1,5 εβδομάδα αργότερα γιατί ένιωθα (δώξα τον Θεό που το κατάλαβα!) μια ελαφριά ενόχληση στην κορυφή του κεφαλιού μου.Φαντάστείτε την έκπληξη μου όταν το διαπίστοσα! Σταναχώριααα!Δεν πα να χώνω να τα μαλλιά μου στο ξίδι να τρέχω στα φαρμακία, να τα χτενίζω με την ειδηκή χτένα,ατρόμοιτες οι ψείρες!!!
Ευτυχώς πλέον χάρη στις τεχνικές σας έχω απαλλαγεί από τις βρωμόψειρες έχοντας μείνει μόνο με ελάχιστες (ψόφιες ελιπίζω)κόνιδες, συνεχίζοντας με επιτυχία τις θεραπείες σας για καλο και για κακο!
Με εκτίμηση
-Αγλαΐα

Ανώνυμος είπε...

Εννοούσα: Για παραδειγμα εμενα την ιδια να εχω <>.....

- Η Αγλαία και πάλι

Ανώνυμος είπε...

Ανοσία ειναι η λέξη αλλα για κάποιο λόγο δεν την δείχνει αννάμεσα στα:<>

-Αγλαια

Ανώνυμος είπε...

kalispera...thelo voitiiaa..i megali kori mou epiase psires ..edo kai ena mina den csero ti na kano den feygoun me tipota,pirame sampoan,losion,csidi,ladi tipota kai to kalitero kolisame tora oli ikogeniakos..ti mporoume na kanoume/ exo trelatiiii!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα ! Το λαδάκι που πρότεινε Blondbrained το δοκίμασες ??
Πιστεύω πως κάνει καλη δουλειά ....

alexia katsigera είπε...

Αν δεν καθεται μ τιποτα το παιδι ν της βακεις τιποτα στα μαλλια, τι κανεις; Ειναι τριων μ κατσαρο μαλλι μακρυ κ δεν μ αφημει ουτε ν την χτενησω αφου της εβσλα ξατι σορευ για τις ψειρες μια η δυο φορες!

Ανώνυμος είπε...

η θεραπεια πετυχε η κορη μου ειναι 12 και κολλησε στο γυμνασιο αργησαμε να το καταλαβουμε αλλα μολις ειδαα αυτα που εχετε γραψει εδω τα εφαρμοσα στην κορη μου και σε 2 εβδομαδες ηταν καθαρη

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα! Εδω και πέντε μηνες μια τις χανουμε μια τις βρισκουμε τις βρωμο-ψειρες..
Εχω ενα κοριτσακι 4,5 χρονών , κόλλησε πρωτη φορά τον Νοέμβριο. Με χίλια ζόρια καθαρίσαμε.. Ωστόσο συχνα πυκνά (κάθε μήνα) βρίσκουμε όλο και καποια επισκέπτρια στο κεφάλι μας..Γιατί εγω έχω παθει ψυχωση με το θέμα αλλα οχι και οι αλλες μαμαδες του σχολείου που αφηνουν τα τέκνα τους με τα ζωυφια στο κεφάλι τους.. Το ελαιολαδο, το χτενάκι και το ειδικο λαδακι είναι τα καθημερινά μας οπλα.. Ωστόσο παντα κατι βρισκω σε κονιδα ή ψειρα (ζαλισμενη παντα κ ετοιμη ν πεθανει..) . Τι δεν κανω σωστα ? Εναλλακτικά , τι άλλο θα μπορουσα να κανω?