Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

To Oreoτερο παγωτό! Και ένα κεφιροπαγωτό παραδίπλα...



 
Ωχ, ναι, ελέγξτε πρώτα μήπως γκρεμίστηκε κανένας φούρνος! Η πρώτη ανάρτηση μετά από ΑΙΩΝΕΣ είναι γεγονός... Δεν το γκαντεμιάζω, αλλά έχω κι άλλες που περιμένουν στην ουρά. Πού θα πάει, ο χρόνος θα μεγαλώσει από μόνος του και θα προλάβω. Αν τον χαϊδέψω λίγο, ίσως...

Τι λέω, Θεέ μου... Πάμε στο παγωτό ή μάλλον παγωτά, γιατί σήμερα θα φάμε δύο παγωτά. Ένα υγιεινό με προβιοτικά (κι όμως... το 'κανα κι αυτό) κι ένα για να πάθετε χοληστερίνη κι άλλα ευχάριστα μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα με την κατανάλωση. Διαλέγετε και παίρνετε.


ΥΓΙΕΙΝΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΕΦΙΡΟΠΑΓΩΤΟ
(Probiotics icecream)
 
750 γρ γιαούρτι ή κεφίρ
250 γρ ζάχαρη λευκή ή άχνη (δοκιμάστε πόση άχνη θα χρειαστεί) ή άλλη γλυκαντική ουσία

Ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί η ζάχαρη... Το χώνουμε στην κατάξυψη. Κάθε δύο ώρες περίπου το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε (με μίξερ αν θέλουμε). Έτοιμο...

Λευκό κι αγνό σαν το χιόνι. Υφή; Δεν είναι μαλακό και κρεμώδες. Είναι κάπως σαν γρανίτα παγωμένη σε πιο καλή κατάσταση, αλλά πιστέψτε με είναι ωραιότατο δεδομένων των πάναπλων υλικών του και πεντανόστιμο, και του πάει απίστευτα οτιδήποτε σιροπιαστό, όπως γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα (φράουλα πχ). Για του λόγου το αληθές:

Μαντέψτε. Η μαρμελάδα φράουλα της κουμπάρας. Όσοι πιστοί τρεχάτε στο animaterra.

Αν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στο παγωτό, την ώρα της παρασκευής, κατά προτίμηση τη δεύτερη φορά που θα το βγάλετε να το χτυπήσετε. Θα γίνει μούρλια.
 
Και πάμε στο ευκολότερο και οικονομικότερο και νοστιμότερο παγωτό του κόσμου ούλου, και ετοιμαστείτε να παχύνετε, δεν το γλυτώνετε.
 
Θα χρειαστούμε ζαχαρούχο και εβαπορέ. Αλλά θα φτιάξουμε το ζαχαρούχο μόνες μας, για δύο λόγους:
1. Θα γίνει πιο αφράτο με το δικό μας ζαχαρούχο. Με του εμπορίου γίνεται λίγο πιο σκληρό.
2. Είναι πιο οικονομικό.
3. Ελέγχουμε την γλυκύτητα του παγωτού, αφού η ζάχαρή μας προέρχεται αποκλειστικά από το ζαχαρούχο.

Οκ, είπα τρεις λόγους. Γράφετε παρακάτω τη συνταγή για το ζαχαρούχο. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και το εβαπορέ, αλλά δε συμφέρει. Νεκρό γάλα θα φτιάξουμε, νεκρό και του εμπορίου. Δεν βαριέσαι.

 
ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ

1 φλιτζάνι ζάχαρη (το λιγότερο μισό φλιτζάνι, το περισσότερο 1 1/5 ή λίγο παραπάνω)
1/2 φλιτζάνι εβαπορέ

Ανακατεύουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατεβάζουμε. Αυτή η ποσότητα είναι περίπου ένα κουτί ζαχαρούχο. Μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο ή απλώς να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει στη συνταγή μας. Η οποία ακολουθεί ευθύς αμέσως:

ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ
ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ

1/2 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες (2 φλιτζάνια)
1 κουτί εβαπορέ
1 κουτί ζαχαρούχο
1 φακελάκι σκόνη για έτοιμη σαντιγύ (πχ Garni ή morfat)
 ένα κουτάκι oreo ή αποξηραμένα φρούτα ή σιρόπι ή νιφάδες σοκολάτας ή ό,τι άλλο σας φωτίσει.

1 τεστ αίματος για το σπίτι και το τηλέφωνο για τις πρώτες βοήθειες! (προαιρετικά)

 
Βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για μία ώρα (στο μεταξύ μπορούμε να φτιάξουμε το ζαχαρούχο μας).
Χτυπάμε με ένα μιξερ χειρός τη σκόνη με το φρέσκο γάλα να γίνει ωραίο και αφράτο.
Προσθέτουμε το παγωμένο εβαπορέ και το ζαχαρούχο και ξαναχτυπάμε.
Κόβουμε σε κομμάτια (όπως είναι με τη γέμιση) τα oreo μας ή ό,τι άλλο ωραίο σκεφτήκαμε να προσθέσουμε και τα ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Τα oreo σε βουτιές ηδονής.
 
Δοκιμάζουμε μία κουταλιά. ΜΙΑ το επαναλαμβάνω. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε αρκετή ψυχική αντοχή, προτείνω να μη δοκιμάσετε καμία, γιατί δε θα σταματήσετε εύκολα στη μία. 

Το βάζουμε στην κατάψυξη και μετά από δύο ώρες ανακατεύουμε και μετά ανά μία ώρα με ένα κουτάλι για να "ανέβουν" λίγο πάνω τα πρόσθετα.

Τσακίζουμε κατά βούληση και χωρίς ενοχές. Ας έχουμε κι ένα υπογλώσσιο όμως δίπλα για καλό και για κακό. Πάρτε και φωτογραφίες να δέσει... το γλυκό... Βοήθειά σας.

Να λυώνει στο στόμα... Να λυώνει η ψυχή σου σε ένα κουτάλι. Το έχετε νιώσει ποτέ;
 

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hlios: Με τόση ζέστη μας άνοιξες την όρεξη. :)
Αν πάει έτσι, θα βγάλουμε ξανά τα καλοκαιρινά,
με αποκορύφωμα το σχεδιασμό νέων διακοπών.

Ανώνυμος είπε...

Μα πόοοοοοοσες διακοπές έκανες πια ευλογημένη??? Μπαίνω, ξαναμπαίνω και ξαναματαμπαίνω και όλο "Με το καλό τα ξαναλέμε"... Αφού ανησύχησα στο τέλος!!!
Αφήνω τη γκρίνια και πιάνω τις ευχές:
Καλό και γλυκό φθινοπωράκι, με πολλές-πολλές αναλαμπές και χρηστικά δημιουργήματα!
Πολλά φιλιά
Βάσω από Κατερίνη.

Deni Argiropoulou είπε...

Είναι πραγματικά το Ωραιό - τερο σπιτικό παγωτό ever!!!!!!!!!!!!! Και γιατί το λέω Ωραιο και όχι Oreo????? Γιατί μπορεί ν'αποτελέσει βάση για ένα σωρό συνδυασμούς!!! Πιστέψτε με, με κατέστρεψε η καλή μου φιλενάδα και κομπάρδα!!!!! Εψαχνα όλο το καλοκαίρι να βρω ένα παγωτό που θα ικανοποιήσει τις γευστικές ανησυχίες ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΗΣ της οικογένειας. Αδύνατον! Αδύνατον! Στο τέλος κόντεψα να πάθω σάκχαρο γιατί τα λυπόμουν και τα έτρωγα μόνη μου (καλά τώρα! άλλο που δεν ήθελα, αλλά λέμε.................). Εχουμε και τελείως διαφορετικά γούστα βλέπετε. Τρεις άνθρωποι, τρεις βιολιτζήδες!!!! Και , Ω! του θαύματος, προ ημερών η καλή κυρία μου λέει "θα φας παγωτό! Θες δε θες!". Το να μην θέλω ήταν σχήμα λόγου και το εγνώριζε κάλλιστα. Και επειδή έφτιαχνα και καφέ εκείνη την ώρα που μου το σερβίρισε, το έφαγα στα όρθια (για να μη λυώσει). Ε-π-α-θ-α την πλάκα μου! "Λέγε συνταγή" της λέω. "Θα κάνω ανάρτηση" μου λέει. "Βρε λέγε τώρα που θα περιμένω να κάνεις ανάρτηση. Αφού δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα μπορεί να το ανεβάσεις σε κανένα μισάχρονο". Και όχι ότι έχω τίποτα εναντίον του "παγωτού μες το χειμώνα". Τουναντίον. Το παγωτό για μένα είναι παντός καιρού! Αλλά σιγά μην περίμενα να το φτιάξω. Ετσι λοιπόν, τρεχάλα στο σούπερ μάρκετ, τρεχάλα στο σπίτι και ανασκούμπωμα. Και βέβαια σαν άπληστη (πρέπει να το προσέξω αυτό) έφτιαξα διπλή δόση. Και βγήκαμε που λέτε με : ένα μπολ με Oreoτατα μπισκοτάκια και ξύσμα σοκολάτας (για τον νέο), ένα μπολ με κομματάκια σοκολάτας και μερέντα (για τον σύζυγο) και ένα μπολ με σπιτικό γλυκό βύσινο (της μανούλας μου... ξεροκατάπια) και μία μπολάρα με κομματάκια ζαχαρωμένα φρουτάκια και καβουρντισμένα μυγδαλάκια (κατά τον κ. Βόγλη). Τα δύο τελευταία όπως καταλαβαίνετε ήταν για την δημιουργό υποφαινομένη. Με το βύσσινο είναι για τρελές υπογλυκαιμίες αλλά το άλλο........ έπεσα στα πατώματα και σερνόμουν από τον έρωτα!!! Ανοιγα το μπολ και κόντευα να πέσω μέσα με τα μούτρα από την μυρωδιά του μυγδαλακίου. Πιστέψτε με του πάει και του φέρνει τέλειαααααααααααα!!!! Και βέβαια επειδή τελείωναν και τί θα γινόμαστε έφτιαξα νέα μοντέλα ψες. Εκτός από την Oreoκατάσταση, ένα με κακάο, κονιάκ και κομματάκια σοκολάτας για το σοκολατόπαιδο τον άντρα μου και για το χοντροκοριτσάκι (που του αρέσουν και τα υγιεινά, τρομάρα μου) καβουρντισμένο μυγδαλάκι (όχι θα το ξέχναγα), με κράνμπερις και αμαρέτο. To die for..................!!!!!!!! Φιλενάδα πρέπει ν'αρχίσω επειγόντως γυμναστήριο (στον ύπνο μου. Ισως τότε να προλαβαίνω)

Deni Argiropoulou είπε...

Αααααααααααααααααααααα! Ξέχασα! Και το κεφιρο-γρανιτο-παγωτό είναι άπαιχτο. Μόνο που αυτό ότι κι άν έκανα μόνη μου το τσάκιζα. Τ'αγόρια δεν... Εφαγε μια φορά μόνο το μεγάλο αγόρι ένα μπολ που του είχα βάλει μπισκότα oreo και κακάο. Του άρεσε δεν μπορώ να πω αλλά αλλά έψαχνε για εναλλακτικές. Πάντως είναι φανταστικό και ήταν μια γευστικοδροσιστική όαση στις καλοκαιρινές ζέστες. Δοκιμάστε το και αυτό ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ :):):):):):)

Blondbrained είπε...

Τι διακοπές, καλέ; Διακοπές από τη ζωή μου θέλω! Μια βδομάδα, όχι πολύ! χαχαχα

Κουμπάρα, καλά εσύ δεν παίζεσαι. Δεν είναι να σου δώσει άνθρωπος ιδέα! Θα την κάνεις αεροπλάνο και πύραυλο μη σου πω! Έφυγες από τον γαλαξία αγάπη μου, ΣΤΑΜΑΤΑ! Δεν τολμάω καν να δοκιμάσω τις άλλες εκδοχές, γιατί έχω και τον κουμπάρο σου που άμα κολλήσει με μία γεύση, πάει τελείωσε!!!!! Αλλά ίσως φτιάξω ένα... μικρούλι μπολ για μένα, αυτό με τα αμυγδαλάκια και τα φρουτάκια... χμ... ναι... (δεν του αρέσουν τα ξηροκαρπια σοτ παγωτό λέει...).. Καλέ, μήπως να έρθω να φάω το δικό σου να ησυχάσω;;;; χαχα

Deni Argiropoulou είπε...

Ελα, έλα, έλα..... αχχχχχχχχχχχχχχ! Ναι, μετά καφεδακίου και σοκολατακίου απαίχτου που έφτιαξα ψε μεταξύ άλλων (κι ας τον να κουρεύει την κόμη που δεν έχει ο κολλημένος σέξυ παίδαρος). Σε περιμένωωωωωωωωωωωωωωωω :):):):):):):):):):):):):):):):)

Sofia Sofeto είπε...

Είσαι και πολύ ξεμυαλίστρα!
Απ την μια το υγιεινό και απ'την άλλη το θανατηφόρο...ξέρεις τι θα διαλέξω ...δεν θα το πω! Φιλάκια πολλά και μην μας ξεχνάς!

Blondbrained είπε...

Sofia μου, ήδη φαντάζομαι τι νοστιμιές θα φτιάξεις με τη βασική συνταγή! Ανυπομονώ να τις διαβάσω :) (κι εγώ το προτιμώ σε πολλές περιπτώσεις λόγω γεύσης. Είναι πολύ πιο δροσερό και ξεδιψαστικό!)

ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ, γλυκιά μου!

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Kαι να θες ν'αγιασεις.......ΠΩΣ?????
Kαλημερα καλη εβδομαδα.
Aπο σασπενς βλεπω αλλο τιποτα.
Kαλο φθινοπωρο στις δυο ΠOΛYαγαπητες κουμπαρες και σε ολους .
M'αρεσει που μας γλυκενετε TOΣO.
Xρειαζεται αυτες τις εποχες....
Πολλα φιλια και μολις το φτιαξω θα τα ξαναματαπουμε.

Blondbrained είπε...

Χρύσα μου αγαπημένη! Όχι, μην αγιάσεις και μας αφήσεις εμάς μόνες μας εδώ!!! :)

Να 'σαι καλά, γλυκιά μου! Να το φτιάξεις να μου πεις (ή να μου κάνεις νοήματα, γιατί μάλλον θα χάσεις τα λόγια σου)

Katerina L. είπε...

Αντε βρε πουλάκι μου!!!! Επιτέλους ήρθες! Θα συμφωνήσω με τη Βάσω απο Κατερίνη....μας ανησύχησες και μας έλειψες! Και έφερες και συνταγή-κόλαση....πότε θα ξεκινήσουμε καλέ τη δίαιτα έτσι που το πας;;;;

Ελένη είπε...

Καλημέρα!!! Που ήσουνα τόσο καιρό, πραγματικά μας έλειψες. Τώρα όμως επέστρεψες και μάλιστα για αρχή με μια γλυκιά συνταγή, να είσαι καλά γεμάτη δύναμη και ιδέες.
Εύχομαι σε όλους καλό και δημιουργικό φθινόπωρο

Blondbrained είπε...

Να 'στε καλέ, κορίτσια! Κι εμένα μου λείψατε ΟΛΕΣ και όλοι :) :) :) (πάω να μπουκωθώ... το φαί μου πρώτα και μετά τα υπόλοιπα!!!)