Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Άλλος Άνθρωπος......είναι εδώ. Άνθρωποι που μέσα από την δική τους έλλειψη γεμίζουν με αγάπη τις καρδιές συνανθρώπων τους, και μαζί γεμίζουν και το στομάχι τους, πράγμα διόλου ευκαταφρόνητο!

Άνθρωποι που έκαναν το αυτονόητο σε μια εποχή που κάθε αυτονόητο έχει πάει περίπατο.

Δεν μπορώ να τα πω καλύτερα από τους ίδιους που είχαν την πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη μου ανάρτηση στα Αφιερώματα που υποσχέθηκα να ξεκινήσουμε, και ο λόγος είναι προφανής. Δεν έχουν βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο από ανθρώπους σαν εμένα κι εσένα. Το μόνο τους κέρδος είναι η χαρά ότι ταΐζουν τους πεινασμένους. Ενώ σε μια περίπτωση μπουζούριασε το κράτος "δικαίου" ένα μέλος τους επειδή μαγείρευε δημόσια. Θα τους χάλαγε τη θέα το τσουκάλι. Εγγραφείτε στο ιστολόγιό τους, εδώ, για να παρακολουθείτε τη δράση τους, και να ενημερώνεστε για τις ανάγκες τους.

Ας δούμε όμως πώς συστήνονται οι ίδιοι, και μετά ας ρίξουμε μια ματιά στις τωρινές ανάγκες και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (οι γραμματοσειρές έχουν παραμείνει ως έχουν από το ιστολόγιό τους).

 

Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. Επισης στοχος της κοινωνικης κουζινας ειναι να καταφερει μεσα απο την δραση της, να δινει σε ανεργους που ασχολουντε καθημερινα με την δραση της κουζινας,οτι χρηματα περισευουν απο το ταμειο,(30-40 ευρω τον μηνα)καθως και απο τα διαφορα δρομενα που θα γινωντε για την ενισχυση της κουζινας να βγαινει κατι και για τους εθελοντες!


Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος

είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας,
με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις
και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.
Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη.


Χαρακτηριστικά παραθέτω ένα άρθρο από το Nooz.gr, με τίτλο ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ:

«Η πείνα δεν κάνει διαχωρισμούς. Πήγαμε να μαγειρέψουμε ζωντανά στο Κολωνάκι και την Κηφισιά, πιο πολύ για να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον εκεί κόσμο, και πάθαμε "σοκ", αφού μέσα σε πολλή λίγη ώρα φτάσαμε να μοιράσουμε ογδόντα μερίδες στην πρώτη περιοχή και εβδομήντα στη δεύτερη.

Το μέγεθος του προβλήματος της πείνας και σε αυτές τις περιοχές αποτυπώθηκε δραματικά, όταν πήγαμε να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό σε μία ηλικιωμένη κυρία στο Κολωνάκι και τη βρήκαμε σε ένα άδειο σπίτι, χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρικό
».

Αυτά είναι τα λόγια τού άνεργου τα τελευταία δύο χρόνια Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, επικεφαλής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», καθώς μαγειρεύει μαζί με ομοϊδεάτες του στην πλατεία Καπνικαρέας άλλες 120 μερίδες σούπα για τους συμπολίτες του.

«Η κοινωνική κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος"
δεν είναι ούτε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη. Καλούμε τους φίλους μας, άνεργους, άστεγους, μετανάστες και όποιον άλλο θέλει, να μαγειρέψουμε ζωντανά και να φάμε όλοι μαζί ένα γεύμα στο δρόμο σαν παρέα, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας» εξηγεί ο Κωνσταντίνος και προσθέτει:

«Δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ,
ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Είμαστε μία ομάδα ανέργων, οι οποίοι έχουμε ξεκινήσει, τους τελευταίους μήνες, να μαγειρεύουμε ζωντανά στο δρόμο σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να μοιραζόμαστε ένα ζεστό πιάτο φαγητό με τους συμπολίτες μας».

Η ιδέα ξεπήδησε πριν από δύο χρόνια όταν ο Κωνσταντίνος
είδε δύο δεκατριάχρονα πιτσιρίκια στο Αιγάλεω να τσακώνονται στα σκουπίδια για φαγητό. Όντας άνεργος και ο ίδιος, αποφάσισε μαζί με μία φίλη του να αναζητήσουν τρόφιμα από εμπόρους και να μαγειρέψουν στην οδό Καλλιδρομίου για τους ίδιους και για όποιον άλλο θελήσει. «Μαζεύτηκε πολύς κόσμος» λέει «και αποφασίσαμε να το ξανακάνουμε».

Πολύ σύντομα η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη
που πλέον ο Κωνσταντίνος απασχολείται πλήρως με τον «άλλο άνθρωπο» και, όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει πλέον να βρει μία άλλη δουλειά, αφού με αυτή την πρωτοβουλία έχει και φαγητό και πολλούς φίλους.

«Αισθάνομαι πλήρης.
Είμαστε πλέον σχεδόν είκοσι άτομα και κάθε ημέρα μαγειρεύουμε φαγητό σε μία διαφορετική περιοχή και το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας. Τι άλλο να θέλω» λέει με χαμόγελο και προσθέτει: «Ακόμα και αν βρω δουλειά, θα συνεχίσω να προσφέρω στον “άλλο άνθρωπο”».

Όσον αφορά τη στήριξη του κόσμου στην πρωτοβουλία
, ο Κωνσταντίνος τη χαρακτηρίζει συγκινητική: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θερμά και μας φέρνει σε καθημερινή βάση τρόφιμα για τις κουζίνες μας. Έρχονται, για παράδειγμα, ηλικιωμένοι με ένα κιλό ψωμί και μας δίνουν το μισό με δάκρυα στα μάτια» αναφέρει, αλλά όπως λέει «πάντα υπάρχουν ανάγκες» αφού στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες κουζίνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Η κοινωνική κουζίνα
«Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει κάθε Κυριακή ζωντανά στην πλατεία Συντάγματος, κάθε Δευτέρα στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και τις υπόλοιπες ημέρες σε διαφορετική, κάθε φορά, περιοχή.


Και συνεχίζουμε στα σημαντικά:

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ 

Η΄ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Η΄ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Aνάγκες

 • Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι. 
 • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο, λαστιχάκια. 
 • Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.
 • Βανάκι για τη μεταφορά.
 • Γκάζι και γκαζιέρα.
 • Μαρμίτα.
 • Tραπέζια σπαστά.
 • Τάπερ μεγάλα.


 • Αν είστε εστιάτορας και έχετε περίσσευμα φαγητού, επικοινωνήστε με τον "Άλλο άνθρωπο" για να κανονιστεί η παραλαβή.
 • Μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα. 
 • Μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.

Άλλες ανάγκες
 • Laptop
Ακτιβισμός 


 • Ακτιβιστές με αυτοκίνητα για τη μεταφορά. 
 • Ακτιβιστές για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα.
 • Ακτιβιστές για την συγκέντρωση υλικού/προμηθειών.
 • ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ(ΚΑΦΕ ΤΥΦΛΟΜΥΙΓΑ)
 • ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0026.0294.88.0200608548 κωνσταντινοσς  πολυχρονοπουλος τραπεζα ευρομπανγκ

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
         email: oallosanthropos@gmail.com 
         τηλ.: Κωνσταντίνος: 6980712657

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Άσ' τα τα μαλλάκια σου... απαλά και ευκολοχτένιστα!

Τα ζητήσατε και σας τα παραδίδω. ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, όμως, αφού δεν τα έχω δοκιμάσει.

Όμορφα, απαλά μαλλιά, και το κυριότερο... ευκολοχτένιστα. Αυτό το τελευταίο το χρειάζομαι άμεσα για την μεγάλη μου κόρη! Οπότε θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως και θα ενημερωθείτε καταλλήλως! Υπομονή.

Ας ξεκινήσουμε με ένα ωραιότατο κοντίσιονερ μαλλιών, για απαλά, λαμπερά μαλλιά. Θυμίζω πως μια απλή, εντελώς ανέξοδη λύση για κανονικά και λιπαρά μαλλιά είναι το ξυδάκι. Λευκό ή μηλόξυδο. Είναι και ιδανικό για τυχόν πυτιρίδα των λιπαρών μαλλιών.
Όμως υπάρχουν και οι αγαπητές φίλες και φίλοι με ξηρά μαλλιά. Τι θα κάνουν αυτοί;
Μα θα φτιάξουν την ακόλουθη συνταγή και θα μας ενημερώσουν -παρακαλώ δηλαδή- για τα αποτελέσματα! Προφανώς την ίδια συνταγή μπορούν να κάνουν ακόμα κι όσες/όσοι έχουν λιπαρά μαλλιά, γιατί το χοχόμπα εξισορροπεί την λιπαρότητα.

Η συνταγή είναι από δω http://www.youtube.com/watch?v=OiqHpLrCyzE , όπου μπορείτε να δείτε και live την παρασκευή. Σιγά το δύσκολο, δηλαδή, αλλά κακό δεν κάνει μια οπτική αναπαράσταση.

10γρ μελισσοκέρι
80γρ έγχυμα ή ανθόνερο δεντρολίβανου
20γρ λάδι χοχόμπα
5-6γρ ρυζέλαιο
πρωτεϊνη βρώμης (αν δεν βρείτε κάτι τέτοιο, θα μπορούσατε να βράσετε βρώμη και να κρατήσετε το νερό, μοιράζοντας την ποσότητα με το ανθόνερο δεντρολίβανου).
αιθέριο δεντρολίβανο

Θερμαίνουμε ξεχωριστά τα νερά από τα λάδια (τα λάδια μαζί με το κερί).
Προσθέτουμε τα λάδια στο νερό και ανακατεύουμε τουλάχιστον για 7-8 λεπτά για να δέσουν τα υλικά.
Προσθέτουμε το αιθέριο κι αν έχουμε την πρωτεινη βρώμης.
Διατηρείται για 6-8 βδομάδες, αλλά η ποσότητα δεν είναι και τόσο μεγάλη. Σίγουρα θα καταναλωθεί πολύ συντομότερα.

Και συνεχίζουμε για όσες/όσους ταλαιπωρούνται με το λεγόμενο μαλλί τζίβα! Ένα σπρέι ξεμπερδέματος, που θα ξεμπλέξει τα δυσκολοχτένιστα μαλλιά, και θα σας γλυτώσει από πολύ πόνο (είτε είστε αυτή που έχει το πρόβλημα, είτε είστε αυτή που χτενίζει το άτομο με πρόβλημα!!! Οι μαμάδες ξέρουν τι εννοώ)
 

220 gr απιονισμένο νερό
1 κ. γλυκού τζελ αλόης
10-15 σταγόνες grapefruit seed extract
1-2 σταγόνες γλυκερίνης
1-2 σταγόνες αιθέριο (πχ λεβάντα, χαμομήλι, κλπ)


Τα βάζετε σε ένα μπουκάλι με καπάκι σπρέι και ανακατεύετε καλά. Το χρησιμοποιείτε και σε υγρά και σε στεγνά μαλλιά. 

Αυτάαααααα!!!!

Καλά χτενίσματα, με μαλλί πριγκιπικό σαν της Ραπουνζέλ :) 

ΕΝΤΙΤ: Το δεύτερο δοκιμάστηκε και είναι πολύ καλό! Θέλει μια κάποια ποσότητα, αλλά ακόμα και σε στεγνά μαλλιά κάνει δουλειά, και μάλιστα αν το μαλλί είναι τζίβα και πετάνε τρίχες από παντού (όπως είναι της κόρης μου), θα τα λειάνει όμορφα, λες και είναι φρεσκολουσμένα! Κι αν έχετε βάλει και αιθέριο, θα μοσχοβολήσετε! Αν το βάλετε σε βρεγμένο μαλλί αμέσως μετά το λούσιμο, θα κάνει τα μαλλιά πραγματικά απαλά!!! 

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Κρεμοσάπουνο "The Super Market Type"...Έχετε φτιάξει την ωραία σας βάση το λοιπόν και βαρεθήκατε να πλένεστε με το ίδιο σαπούνι που πλενόσασταν ένα μήνα τώρα. Θέτε κάτι διαφορετικό, βρε παιδί μου, ένα άρωμα άλλο, καινούργιο ή παλιό. Θέτε άλλη αίσθηση στην επιδερμίδα ή η αισθητική σας ζητά απεγνωσμένα μια αλλαγή από το λιτό και απέρριτο λευκό σαπούνι της βάσης σας. Το αγαπημένο μας Καστίλης. 

Νο γουόρις! Αν έχετε Καστίλης στο σπίτι έχετε ό,τι σαπούνι ονειρευτείτε. Έχετε δέκα μπάρες Καστίλης; Μπορείτε να έχετε δέκα διαφορετικά σαπούνια, είτε υγρά είτε επίσης σε μπάρες. Με τι θέλετε να πλυθείτε αύριο; Με σαπούνι χαμομηλιού; Τριαντάφυλλο; Λεμόνι; Λεβάντα; Ανθών του αγρού; Καλέντουλας; Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει και πάρτε τα εργαλεία σας και τα υλικά σας.

Το πρώτο που θα χρειαστείτε είναι αρκετό τριμμένο σαπούνι Καστίλης. Συνήθως μια μπάρα των 120γρ μας δίνει κοντά ένα λίτρο υγρού σαπουνιού. Έχει την υφή που βλέπετε στα κρεμοσάπουνα του εμπορίου και το φτιάχνετε με ό,τι έχετε στα χέρια σας. Μόνο που θα δουλέψουμε με "το μάτι". Όπως οι καλοί σεφ δηλαδή!

Ακολουθείτε την βασική συνταγή για το απλό υγρό σαπούνι. Τρίβετε το σαπούνι σας και το καλύπτετε με απιονισμένο νερό ή ανθόνερο ή έγχυμα βοτάνων της επιλογής σας, προσθέτωντας λίγο ακόμα (υπολογίστε την μισή ποσότητα ακόμα υγρού απ' όσο ήδη βάλατε). Μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε και αιθέρια και να φτιάξετε ένα νέο σαπούνι στην ουσία, από ένα απλό Καστίλης. Εγώ σ' αυτό που έφτιαξα έβαλα δυνατό έγχυμα τσαγιού με λεμόνι χυμό και κανένα αιθέριο. Σαπούνι τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι δηλαδή, ή Τ-soap (τσόουπ κατά το ελληνικότερον). Αυτό είναι trademark, ε; Το κατοχυρώνω!!! Έφτιαξα επίσης ένα με χρώμα από αυτό που βάζω στο σαπούνι τριαντάφυλλο και αιθέριο λεβάντας (άσχετο, αλλά επιτρέπεται γιατί έκανα δοκιμές). Βγήκε επίσης εξαιρετικόν, αν και μπερδεύεσαι στην αρχή γιατί άλλο περιμένεις να μυρίσεις κι άλλο μυρίζεις.

Και συνεχίζουμε.

Το βάζετε στο μάτι σας σε μεσαία φωτιά, γύρω στο 5-6 για αυτόματο μάτι, ή 2 για κανονικό. Μπορείτε να το βάλετε και σε υψηλότερη θερμοκρασία, αλλά εγώ το φοβήθηκα την πρώτη φορά, και την δεύτερη αφού μου πέτυχε η πρώτη είπα να μην το αλλάξω (είμαι πρακτικός άνθρωπος). Δοκιιμάστε πάντως, δεν έχει φόβο.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται και να λιώνει, το ανακατεύετε συνεχώς, για να ενοποιηθεί ωραία,  Πρέπει να κάνει μπουρμπουλήθρες από την θερμότητα, όχι απλά να ζεσταθεί λίγο. Πρέπει να θερμανθεί αρκετά ώστε να χάνει νερό, οπότε δείτε πόσο θα χρειαστεί να βάλετε το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύετε και ανακατεύετε και κάποια στιγμή αυτό το περίεργο υγρό αποκτά μια βελούδινη υφή. Εκεί σβήνετε την φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε και να ανακατεύετε πάνω στο μάτι με σβηστή φωτιά. Επιτρέπεται να το αφήσετε και λίγο χωρίς ανακάτεμα, είναι ανθεκτικό αυτό το πράγμα, αλλά όσο ανακατεύετε τόσο πιο βελούδινο θα γίνεται. Κάποια στιγμή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σταματάτε το ανακάτεμα (όταν βαρεθείτε, κουραστείτε ή νιώσετε πως δεν χρειάζεται άλλο και πως ομογενοποιήθηκαν αρκετά τα υλικά σας). Εμένα μου πήρε περίπου 30-40 λεπτά από την ώρα που άρχισε να ψιλοκοχλάζει. Προς το τέλος προσθέτε πιθανά αιθέρια έλαια ή ειδικό άρωμα. Το χρώμα -αν βάλετε- μπορείτε να το προσθέσετε στη διάρκεια για να δείτε αν βγαίνει όπως θέλετε. Υπόψιν πως επειδή θα εξατμιστεί μέρος του νερού, θα γίνει και πιο σκούρο το χρώμα σας, οπότε βάζετε λίγο λίγο, κι όταν είναι κοντά σ' αυτό που θέλετε σταματήστε και περιμένετε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα. Αν το θέλετε πιο έντονο, προσθέτετε στο τέλος, και ανακατεύετε για κανένα πεντάλεπτο.
Το αφήνετε ως έχει να κρυώσει και όταν κρυώσει το βάζετε μέσα στα μπουκάλια σας. Αφήστε το λέει να ωριμάσει 2-3 μέρες, αλλά εγώ δεν το άφησα. Είμαι ανυπόμονος άνθρωπος (ήμουν και βρωμίλω εκείνη την ώρα και δεν με άντεχα), το δοκίμασα αμέσως και παραλίγο να το τελειώσω γιατί έβαζα συνέχεια. Δεν πίστευα τι υπέροχη υφή είχε αυτό το υγρό σαπούνι!!! Τοσο που έκατσα στο ντους εκείνη τη μέρα πήγα να ξυλιάσω! Είναι πόρωση αυτό το σαπουνάκι σας λέω! 
Λίγες μέρες μετά παρέμεινε το ίδιο υπέροχο, απλώς δεν ήταν ζεστό (γιατί ναι, εγώ το έβαλα και σχεδόν ζεστό...).

Αυτά... Δοκιμάστε το και γράψτε μου ενθουσιώδη σχόλια. Θα χαρώ πολύ! Και ξέρω ότι θα χαρείτε κι εσείς. Ειδικά τώρα που μπορείτε να έχετε έτοιμο σαπούνι σκληρό μέσα σε λίγες μέρες, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να φτιάξετε το ολόδικό σας κρεμοσάπουνο, που τύφλα να  'χουν αυτά του εμπορίου μπροστά του. Και εννοείται πως μπορείτε να παίξετε με χρώματα, αρώματα και λάδια! Αν βάλετε το απλό Καστίλης θα έχετε ένα εξαιρετικό υγρό σαπούνι για εσάς τις ευαίσθητες και τα ευαίσθητα πιτσιρίκια μας, που μόνο στο μπάνιο είναι ευαίσθητα, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι μικρά τέρατα, αλλά το προσπερνάω με τρυφερότις... Αν βάλετε κάποιο άλλο έτοιμο σαπούνι προσθέστε μόνο νερό και φτιάξτε το αγαπημένο σας σαπούνι σαμπουάν και αφρόλουτρο, βάλτε και έξτρα άρωμα έτσι για την τσαχπινιά που λέει και η φίλη αναγνώστρια Δήμητρα, και δεν εννοώ αιθέριο μόνο, βάλτε το αγαπημένο σας άρωμα, ή αγοράστε άρωμα absolute να μοσχομυρίσει ο τόπος να μην βγαίνετε από το μπάνιο!!!

Κι αν σας κάτσει καμία καλή συνταγή από τα πειράματα, μοιραστείτε την και με μας, να μοσχομυρίσουμε :)

Ασπασμούς κρεμοσαπουνιστούς με μπουρμπουλήθρες!

*Η φωτογραφία είναι από δω:  http://www.savvyhousekeeping.com/how-to-turn-a-bar-of-soap-into-liquid-hand-soap/ Στην συνταγή αυτή υποτίθεται ότι χρειάζεται γλυκερίνη, αλλά πιστέψτε με η υφή είναι ακριβώς η ίδια χωρίς γλυκερίνη!!! Και όταν έχεις έτοιμο δικό σου σαπούνι, σιγά μην πας να πάρεις την γλυκερίνη τη σκέτη!

Σαπούνι - η Συνταγή "Πιτς Φιτίλι".


Στα πολύ γρήγορα σας ενημερώνω ότι πέτυχε τελικά το πείραμα με την συνταγή για σαπούνι σκληρό και ώριμο μέσα σε ελάχιστες μέρες. Έφτιαξα το σαπούνι τριαντάφυλλου, που το θεωρώ και πιο δύσκολο, γιατί για κάποιον λόγο (μάλλον λόγω ροδόνερου και χρώματος) πήζει σαν τον διάολο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε το να του μειώσεις το ροδόνερο στην συνταγή "χειροτερεύει" τα πράγματα.
Έχετε την προηγούμενη συνταγή για σαπούνι τριαντάφυλλο. Ιδού η "νέα" και καλά μαγειρέματα. Σήμερα το φτιάχνετε, σε μια βδομάδα πλένεστε, λούζεστε και ουρλιάζετε από ευτυχία. Υπόψιν πως ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΟΛΥ, πέρασε όλους τους επίσημους ελέγχους από τους αυστηρότερους κριτές, και ΝΑΙ, πέτυχα και το χρώμα επιτέλους! Με βγήκε κόκκινο φωτεινό!!!

Ροδόνερο           230γρ
Σόδα                  142γρ
Καστορέλαιο     150γρ
Καριτέ                100γρ
Καρυδέλαιο        350γρ
Ελαιόλαδο          400γρ

Πρόσθετα
αμυγδαλέλαιο        50γρ
αιθέριο                   200 σταγόνες περίπου (προαιρετικό)
χρώμα                    20-30 σταγόνες.

Κι ένα τιπ για τα πρόσθετα και δεδομένου ότι πήζει τόσο γρήγορα που δε θα προλάβετε να τα βάλετε ένα-ένα. Τα ανακατεύετε όλα μαζί σε ένα μικρό ποτηράκι του κρασιού, και έτσι διαλύεται ωραία και το χρώμα σας. Μόνο που κατακάθεται λίγο χρώμα στο ποτηράκι και ενδέχεται να μην προλάβετε να το καθαρίσετε καλά, οπότε βάλτε 30 σταγόνες, ώστε να πέσουν τελικά στο σαπούνι τουλάχιστον οι 20. Κι αν πέσουν οι 30 μια χαρά καλύτερα!!!!

Αφού το φτιάξετε με την γνωστή διαδικασία, το σκεπάζετε καλά με μεμβράνη στο καλούπι σας και το χώνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 75-80 βαθμούς το πολύ για 2 ώρες. Σας θυμίζω να βάλετε ένα ταψάκι από κάτω (το ταψί του φούρνου) για την περίπτωση ατυχήματος. Μετά τις 2 ώρες κλείνετε τον φούρνο και το αφήνετε ένα 12άωρο μέσα να κρυώσει. Μετά τις 12 ώρες το βγάζετε και το κόβετε κομμάτια. Μετράτε το πεχά του (που θεωρητικά θα είναι σχεδόν τέλειο) και το βάζετε κάπου να ερίζεται το χρυσούλι σας. Θα είναι ήδη (μ' αυτή τη συνταγή) αρκετά σκληρό, αλλά αν κάνετε υπομονή μια βδομάδα, θα έχετε ένα ΥΠΕΡΟΧΟΤΑΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ. Εμείς μια βδομάδα 4 άνθρωποι που μπανιαριζόμαστε κάθε μέρα (σώμα-κεφάλι, ε;) με ένα μικρό σαπουνάκι και ακόμα κρατάει! Φοβερό σας λέω! Φανταστείτε σε 4 βδομάδες πώς θα είναι πχ. Ανυπομονώ...

Αυτά... Έχω κι άλλο ένα σαπουνάκι δοκιμασμένο (υγρό αυτό) που θα σας αρέσει πολύ. Αν με αφήσει η κα Δοκιμασία σήμερις, θα το αναρτήσω αργότερα, για το καλό του χρόνου.

Ασπασμούς!

*Ενημερώνω πως για να μετατρέψετε μια συνταγή σας σε συνταγή "πιτς φιτίλι" αρκεί να υπολογίσετε το νερό σας/ανθόνερο σε αναλογία 25% ή λιγότερο σε σχέση με τα λάδια σας.