Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ψείρες με θυμάρι, δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά...Όοοοοχι! Δεν είναι συνταγή γκουρμέ εμπνευσμένη από την παρότρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (και πάσης βλακείας) να τρώμε έντομα αν πεινάμε. 

Όοοοοοχι! Δεν άλλαξα γαστριμαργικές συνήθειες, ούτε έγινα χιμπαντζής ξαφνικά, ψάχνοντας μανιωδώς για ψείρες στο κεφάλι τω παιδιών μου, για να γευτώ την "λιχουδιά".

Είναι συνταγή για να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Και δύο τρόποι υπάρχουν να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Ή θα τις ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ή θα τις ΔΙΩΞΕΤΕ. Αν με ρωτήσετε, θεωρώ πως και οι δύο είναι μια χαρά λύσεις, αλλά η πρώτη είναι πιο μπελαλίδικη. Άντε διακόσιες ώρες με το χτενάκι, άντε οι στριγγλιές των παιδιών, άντε το χέρι σας που θα πάθει αγκύλωση, άντε η αηδία να τις καθαρίζετε από το χτενάκι... και το χειρότερό μου... να τις καθαρίζετε από την μπλούζα σας, στην οποία έπεσαν την ώρα που καθαρίζατε το παιδί ας πούμε... Τι ομορφιές ζούμε, Θεέ μου! Γιατί έφτιαξες τις ψείρες, πες μου! Κάποιο λόγο θα είχες, αλλά σαν κοινή θνητή δεν τον κατανοώ καθόλου.

Τέλος πάντων, άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των αηδιαστικών και εκνευριστικών και εξαιρετικά επίμονων ζωύφιων. Και το κάνουμε συνδυαστικά και καθόλου ανθρωπιστικά: Σκοτώνουμε, προλαμβάνουμε...

Εμείς ξεκινήσαμε τις μάχες από το Πάσχα. Κόλλησε το ένα παιδί, και μετά λες και είχαν βάλει ταμπελάκι οι πρώτες ψείρες στο κεφάλι των παιδιών, δεν απαλλαγήκαμε ποτέ ουσιαστικά. Την πρώτη φουρνιά την εξοντώσαμε, είμαι σίγουρη, αλλά αφού φτάσαμε Ιούνιο!!! Ναι... Τόσους μήνες έπαθα αυτό το σύνδρομο, το πώς το λένε, με τον καρπό. Το δεξί μου χέρι κουλάθηκε από το χτενάκι. Δοκίμασα ό,τι υπάρχει. Θα σας πω παρακάτω τι ήταν το καλύτερο και τι μας γλύτωσε τελικά.

Κι εκεί που λέγαμε πως γλυτώσαμε, πάμε διακοπές (στην ονειρεμένη παραλία που λέγαμε), και συνέβη το αδιανόητο, αγαπητοί μου! Κόλλησαν ψείρες από τη θάλασσα. Ούτε που ήξερα ότι μπορεί να κολλήσεις από την θάλασσα. Επιβιώνουν οι σκύλες οι ψείρες στην θάλασσα; Ή μήπως ήταν κανά θαλάσσιο είδος; Σκυλόψειρα η αμμώδης κατά το γνωστό ανέκδοτο... Πήγαμε εμείς έντρομοι για χτενάκι, θεωρώντας πως κάποια ψείρα από εκείνες που νομίζαμε πως είχαμε εξοντώσει σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, ήταν υπεραιωνόβια και επιβίωσε της γενοκτονίας! Και μας λέει ο φαρμακοποιός πως γέμισε το χωριό ψείρες και είχε ξεμείνει από χτενάκια, πως κόλλησαν από την θάλασσα, λόγω των "ξένων". "Ήρθαν οι ξένοι και μας κόλλησαν", είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμων. Ήθελα να του χώσω το χτενάκι στα μούτρα, αλλά το ήθελα εκείνο το τελευταίο χτενάκι. Το ήθελα πολύ και το βούλωσα, το ομολογώ, και μπορείτε να με κατακρίνετε όσο θέλετε!

Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε μαζί μας στας εξοχάς μια έξοχη ξαδέλφη του έξοχου συζύγου μου, που πάντα ήξερε διάφορα κουλά. Εικοσιδύο χρόνια τώρα, το τι συμβουλές και κολπάκια για ένα σωρό καθημερινά προβλήματα μας έχει δώσει, δεν λέγεται. Η Θεία Μάρθα live. Θα σας πω και το δικό της κόλπο που δοκιμάστηκε με επιτυχία, παρακάτω. 

Και ερχόμαστε στας Αθήνας, εξαντλημένοι, για διάφορους λόγους, και με το χέρι κουλαμένο (εξαιτίας του γνωστού λόγου), και στέλνουμε την μεγάλη με τους παππούδες για να μείνουν λίγο χώρια οι κόρες να συνέλθουμε οι γονείς. Συνήλθαμε, δεν λέω, αλλά μας ήρθε η μεγάλη, και μαντέψτε... Ναι, ναι. Είχε όλες τις αποικίες ψείρας της Εύβοιας στο κεφάλι της!

ΩΙΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!! Όχι άλλο κάρβουνοοοοοοοοοοοοοο!!!!

Θα πείτε εσείς τώρα, και θα έχετε και δίκιο: "γιατί δεν έφτιαξες κάτι να ΔΙΩΞΕΙΣ τις ψείρες; Ή κάτι για πρόληψη;" Έλα μου ντε!!! Το έκανα τελικά, εδέησα.

Αρκετά με τους προλόγους όμως. Αφού επιτέλους γλυτώσαμε από τις ψείρες, μπορώ να πω πως και η δεύτερη γενοκτονία εστέφθη με επιτυχία, και πολύ πιθανό να την έχουμε γλυτώσει ως τώρα χάρη στο λαδάκι πρόληψης που επίσης θα σας παραδώσω παρακάτω.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

Όχι, δε θα σας κατεβάσω όλον τον γκούκλη για πράγματα που μπορείτε να βρείτε με ένα κλικ. Θα σας ενημερώσω μόνο γι' αυτό που μας ενδιαφέρει. Πόσο ζουν οι ψείρες; Ζουν 40 μέρες. Πόσα αβγά γεννούν; Γύρω στα 300 (μην ξερνάτε ακόμα... περιμένετε, έχει κι άλλο). Χρόνος επώασης του αβγού; 8 ημέρες (σημαντική αυτή η γνώση, γιατί αν δύο βδομάδες μετά την αντιμετώπιση δεν έχετε κνησμό, κλπ, είστε μάλλον καθαροί). "Είδα την κόνιδα και την έβγαλα μόνη μου": πού την είδες είναι το θέμα. Αν η κόνιδα είναι σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 εκ. από το δέρμα, το αβγό έχει ήδη εκκολαφθεί.

ΩΡΑΙΑ, ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ;

Πολύ σωστή ερώτηση. Ποιος νοιάζεται για όλες αυτές τις πληροφορίες, αφού δε μας λένε το σημαντικότερο. Πώς απαλλασσόμαστε;

Κι όμως, είναι αρκετά πιο εύκολο απ' ό,τι νομίζουμε. Αυτό που έχω να πω ως παθούσα μάνα και μολυσμένη από ψείρες η ίδια, είναι πως τα φάρμακα του εμπορίου όχι μόνο είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ (κοντέψαμε να καούμε, και οι επιστήμονες ήδη λένε πως οι ψείρες αποκτούν ανοχή στα φάρμακα, εν ολίγοις μεταλλάσσονται), αλλά είναι και ακριβά, και το χειρότερο ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Άντε να σκοτώσουν μερικές ψείρες. Ευχαριστώ πολύ. Πιο πολλές σκότωσα εγώ η ίδια με τα χεράκια μου! (τώρα μπορείτε να ξεράσετε).

Οκ, ανακαλύψαμε ψείρες, κόνιδες και της Παναγιάς τα μάτια πάνω μας ή στα πολύτιμα κρανία των παιδιών μας. Τι κάνουμε;

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Λαδώνουμε το πάσχον κρανίο με λάδι ελιάς ή λάδι καρύδας, που φίλη μου είπε ότι ξεβγάζεται και πιο εύκολα. Δεν έχει σημασία. Το λάδι σκοτώνει τις ψείρες, για την ακρίβεια "τα λιπαρά τους οξέα διαλύουν τον εξωσκελετό των ψειρών" (πηγή) . Κι όσες δεν σκοτώνει τις ξεκολλάει από τις τρίχες (διαλύοντας προφανώς την ειδική κόλλα με την οποία συγκρατούνται πάνω στην τρίχα) οποτε μπορείτε να τις αφαιρέσετε με το χτενάκι πανεύκολα.

Βάλτε μια πετσετούλα στον ώμο, και αφήστε το κρανίο λαδωμένο τουλάχιστον για μισή ώρα (εγώ και μία και δύο ώρες το έχω αφήσει). Πάρτε το χτενάκι κι αρχίστε το καθάρισμα. Ξεχάστε τώρα τις σιχαμάρες. Εγώ είχα στο ένα χέρι ένα υγρό μαντηλάκι και στο άλλο το χτενάκι. Έχωνα χτενάκι στο μαλλί, καθάριζα με το μαντηλάκι το χτενάκι από τις βρωμόψειρες, και δώσ' του πάλι, μέχρι να μην βγάζω τίποτα.

Συνεχίζουμε με το ξέπλυμα του λαδιού. Είναι ένα θέμα. Το ελαιόλαδο είναι λίγο πιο ζόρι, αλλά βολεύεται. Και τέλος πάντων, καλύτερα λαδωμένο μαλλί, παρά γεμάτο ψείρες! Το κόλπο είναι να σαπουνισετε το κεφάλι έτσι όπως είναι με το λάδι και μετά να το ξεβγάλετε με νερό. Ξαναβάζετε μετά σαμπουάν και πάλι ξέβγαλμα. Πολύ πιθανόν όταν στεγνώσουν να φαίνονται κάπως, αλλά με ένα-δύο λουσιματάκια ακόμα, θα είναι μια χαρά.

Αν θέλετε επαναλαμβάνετε την όλη διαδικασία 3-4 μέρες μετά, για να προλάβετε αβγά που μόλις εκκολάφθηκαν. Γιατί το λάδι δεν σκοτώνει τα αβγά φυσικά.

Και τι κάνουμε με τα αβγά; Θα περιμένουμε να σκάσουν όλα για να πνίξουμε τα ψειράκια; Όχι, βρε! Θα τα σκοτώσουμε στο αβγό! Ακούγεται πολύ άγριο και αιμοβόρο, ξέρω, αλλά δεν νομίζω να σας νοιάζει και πολύ σ' αυτή τη φάση. Κι όμως, υπάρχει τρόπος, και αφήστε τους φαρμακοποιούς να σας πουλάνε αηδίες που δήθεν σκάνε τις κόνιδες, εννοώντας πως σκάνε το κρανίο του παιδιού σας! Άει σιχτίρ. Αν ήταν να κάψω το κρανίο του παιδιού μου το έκανα και τσάμπα ξέρετε, δεν χρειαζόταν να πληρώσω και 20 ευρώ!

Τέλος πάντων. Πάμε στο:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Καθαρό οινόπνευμα, κυρίες και κύριοι. Καθαρό οινόπνευμα το θαυματουργό. Αυτό σκοτώνει τις κόνιδες, ή έστω το 90% των κόνιδων. Μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Προσοχή όμως. Αν το παιδί ή εσείς ξυνόσασταν σαν τους παλαβούς κι έχετε κάνει πληγές στο κεφάλι, θα τσούζει πολύ. Καλό είναι να δοκιμάσετε σε ένα σημείο, κι αν τσούξει το παιδί αμέσως το φυσάτε εκεί να μην πονάει (ή το ξεπλένετε και με νερό) και δεν κάνετε τη θεραπεία. Περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα, που θα έχει ηρεμήσει το κεφάλι, γιατί στο μεταξύ δε θα ξύνετε, αφού σκοτώσατε όλες τις ψείρες! Κάποια στιγμή πάντως πρέπει να το κάνετε, για να γλυτώσετε την ταλαιπωρία και να κερδίσετε χρόνο. Αντί να κυνηγάτε τα αβγά πότε θα σκάσουν, απλώς τα σκάτε πριν σκάσουν αυτά! Πώς;

Λέτε στα παιδιά να κλείσουν καλά τα μάτια, πίσω το κεφάλι, και ρίχνετε καθαρό οινόπνευμα σε όλο το κεφάλι (προσοχή μην πάει στα μάτια σας παρακαλώ). Επίσης, επειδή βρωμάει και κόβει την αναπνοή αυτό το πράγμα, βάλτε περισσότερο πίσω, και λιγότερο μπροστά και δώστε την ευκαιρία στο παιδί να χαλαρώνει. Κάντε μια βόλτα σε άλλο δωμάτιο και τα σχετικά, αν χρειαστεί. Μετά τυλίγετε το κεφάλι με μία πετσέτα. Προσωπικά τους έβαλα μια πλαστική σακούλα στα μαλλιά, που την έκλεισα με τσιμπιδάκια. Πιο εύκολο και η σακούλα πετάχτηκε μετά στα σκαυπίδια όπως ήταν.

Το οινόπνευμα έτσι θα ανεβάσει θερμοκρασία, και θα σκάσει τις κόνιδες, ενώ αν το αφήσετε ανοιχτό το κεφάλι, θα εξατμιστεί γρήγορα πριν προλάβει να κάνει δουλειά. Αφήστε το 20-40 λεπτά. Δε χρειάζεται παραπάνω, αλλά δε θα πάθει και τίποτα το κεφάλι αν μείνει παραπάνω. Εγώ το άφησα και μία ώρα κάποια στιγμή, γιατί είχα φρικάρει από τις άπειρες ψείρες παντού! Βγάζετε την πετσέτα ή τη σακούλα, και αφήνετε να ξεθυμάνει. Δε χρειάζεται καν λούσιμο, γιατί απλώς εξατμίζεται, αλλά μπορείτε να το λούσετε φυσικά. Πριν το κάνετε, κάντε έναν έλεγχο στις κόνιδες που βλέπετε. Αν τις πατήσετε με το νύχι και είναι ζωντανές θα κάνουν ένα "κλατς" σαν να σκάνε. Αν είναι ψόφιες, θα είναι σαν να πατάτε ένα σπυρί με λίπος, δε θα ακουστεί τίποτα! Μπορείτε να θριαμβολογήσετε. Προσωπικά στις 500 κόνιδες που πρέπει να δοκίμασα σε διάστημα ενός μηνός, άντε να βρήκα 10 ζωντανές. Αυτό τι σημαίνει:

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Επαναλαμβάνουμε το πρώτο και το δεύτερο βήμα, άλλη μία φορά, 4-5 μέρες μετά την πρώτη. Θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και πάνω απ' όλα ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ επιτέλους. Το δύσκολο στην όλη διαδικασία είναι να καθαρίσουμε το κεφάλι μας από τα ψόφια αβγά, που έτσι κι αλλιώς θα το κάναμε. Πάρτε το χτενάκι και χτενίστε, ή απλώς πάρτε το παιδί αγκαλιά, και πείτε του ιστορίες όσο με το χέρι βγάζετε τις κόνιδες μία-μία... Σύσφιξη σχέσεων!

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ένα πολύ σημαντικό βήμα, που έχει και επιπλέον θετικές "παρενέργειες". Φτιάχνουμε ένα απλό λαδάκι που αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στον εντοπισμό προσφάτως γεννημένων ψειρών (που δεν φαίνονται γιατί κάθονται χαμηλά στο δέρμα).

*Εδώ κάνω μία διακοπή, γιατί λόγω θέματος με έπιασε φαγούρα στο κεφάλι. Έλεος.....

Κι επιστρέφουμε στο λαδάκι πρόληψης.

Συνταγή
Σε αμυγδαλέλαιο 100ml προσθέτετε από 10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο: λεβάντα, δεντρολίβανο, γεράνι, τεϊόδεντρο, ευκάλυπτο. Επίσης, καλό είναι να προσθέσουμε και 30 σταγόνες από βάμμα τσουκνίδας/θυμαριού που θα φτιάξουμε πανεύκολα (ίση ποσότητα θυμαριού και τσουκνίδας, τα καλύπτουμε με τσίπουρο, βότκα ή άλλο αλκοολούχο και το βράζουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Το φυλάμε σε μπουκάλι στο ντουλάπι. Κάνει για πολλά ωραία πράγματα που θα συζητήσουμε σε άλλη ανάρτηση, και κρατάει για χρόνια)

Βάζουμε το λάδι μας σε μπουκάλι και το έχουμε εύκαιρο. Βάζουμε λίγο στο δάχτυλο και αλείφουμε πίσω απ'τα αυτιά, στη βάση του λαιμού και στην κορυφή του μετώπου. Αν θέλουμε βάζουμε και στην κορυφή του κεφαλιού μία - δύο σταγόνες. Βάζουμε όσο συχνά θέλουμε, αλλά σίγουρα στα παιδιά πριν πάνε σχολείο, και το βράδυ πριν τον ύπνο, γιατί μπορεί να έχει ξεμείνει καμία ψείρα στο κρεβάτι κάπου (ακόμα κι αν έχετε αλλάξει σεντόνια, η ψείρα μπορεί να έχει παραπέσει οπουδήποτε και να τρέξει για το πολύτιμο κρανίο του πολύτιμου τέκνου σας).

Παρελκόμενα της χρήσης:
1. Μυρίζει υπέροχα και είναι κατευναστικό, οπότε το βράδυ βοηθάει πολύ και στον ύπνο. Τα παιδιά μου ζητούσαν και τους έβαζα και λίγο κάτω απ' τη μύτη. Ξετρελαίνονται για τη μυρωδιά.
2. Αν υπάρχει ψείρα προσφάτως γεννημένη, η μυρωδιά θα την ενεργοποιήσει και θα καταλάβουμε ότι υπάρχει. Έτυχε και σε μένα και στα παιδιά. Είχαμε ολοκληρώσει δύο μέρες το λάδι και μία μέρα το οινόπνευμα. Υποθέτω πως οι ψείρες αυτές γεννηθηκαν στο ενδιάμεσο, γι' αυτό και δεν πέθαναν, γιατί μόνο αυτή τη μία φορά επέζησαν ψείρες. Δεν νιώθαμε τίποτα στο κεφάλι μας, καμία κίνηση, όλα υπέροχα, και το χτενάκι δεν έπιανε τίποτα, γιατί προφανώς οι ψειρούλες ήταν κολλημένες στο δέρμα μία μέρα. Με το που βάλαμε το λάδι, μέσα σε λίγα λεπτά άρχισε να μας τρώει το κεφάλι μας. Μουρλάθηκα! Έβαλα το χτενάκι και τις έπιασα. Ήταν μια σταλιά! Με το ζόρι τις έβλεπα! Αλλά ανέβηκαν ψηλά για να φύγουν, και μπόρεσε να τις πιάσει το χτενάκι! Θεϊκό λαδάκι; :)

Αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι.

Συγχωρέστε με για την βραδυνή αηδία, αλλά νομίζω πως αυτή η ανάρτηση θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Εμπρός στον αγώνα εναντίον της βρωμόψειρας!!! ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ!

Καλή λεφτεριά, αγαπημένοι μου!

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

To Oreoτερο παγωτό! Και ένα κεφιροπαγωτό παραδίπλα... 
Ωχ, ναι, ελέγξτε πρώτα μήπως γκρεμίστηκε κανένας φούρνος! Η πρώτη ανάρτηση μετά από ΑΙΩΝΕΣ είναι γεγονός... Δεν το γκαντεμιάζω, αλλά έχω κι άλλες που περιμένουν στην ουρά. Πού θα πάει, ο χρόνος θα μεγαλώσει από μόνος του και θα προλάβω. Αν τον χαϊδέψω λίγο, ίσως...

Τι λέω, Θεέ μου... Πάμε στο παγωτό ή μάλλον παγωτά, γιατί σήμερα θα φάμε δύο παγωτά. Ένα υγιεινό με προβιοτικά (κι όμως... το 'κανα κι αυτό) κι ένα για να πάθετε χοληστερίνη κι άλλα ευχάριστα μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα με την κατανάλωση. Διαλέγετε και παίρνετε.


ΥΓΙΕΙΝΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΕΦΙΡΟΠΑΓΩΤΟ
(Probiotics icecream)
 
750 γρ γιαούρτι ή κεφίρ
250 γρ ζάχαρη λευκή ή άχνη (δοκιμάστε πόση άχνη θα χρειαστεί) ή άλλη γλυκαντική ουσία

Ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί η ζάχαρη... Το χώνουμε στην κατάξυψη. Κάθε δύο ώρες περίπου το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε (με μίξερ αν θέλουμε). Έτοιμο...

Λευκό κι αγνό σαν το χιόνι. Υφή; Δεν είναι μαλακό και κρεμώδες. Είναι κάπως σαν γρανίτα παγωμένη σε πιο καλή κατάσταση, αλλά πιστέψτε με είναι ωραιότατο δεδομένων των πάναπλων υλικών του και πεντανόστιμο, και του πάει απίστευτα οτιδήποτε σιροπιαστό, όπως γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα (φράουλα πχ). Για του λόγου το αληθές:

Μαντέψτε. Η μαρμελάδα φράουλα της κουμπάρας. Όσοι πιστοί τρεχάτε στο animaterra.

Αν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στο παγωτό, την ώρα της παρασκευής, κατά προτίμηση τη δεύτερη φορά που θα το βγάλετε να το χτυπήσετε. Θα γίνει μούρλια.
 
Και πάμε στο ευκολότερο και οικονομικότερο και νοστιμότερο παγωτό του κόσμου ούλου, και ετοιμαστείτε να παχύνετε, δεν το γλυτώνετε.
 
Θα χρειαστούμε ζαχαρούχο και εβαπορέ. Αλλά θα φτιάξουμε το ζαχαρούχο μόνες μας, για δύο λόγους:
1. Θα γίνει πιο αφράτο με το δικό μας ζαχαρούχο. Με του εμπορίου γίνεται λίγο πιο σκληρό.
2. Είναι πιο οικονομικό.
3. Ελέγχουμε την γλυκύτητα του παγωτού, αφού η ζάχαρή μας προέρχεται αποκλειστικά από το ζαχαρούχο.

Οκ, είπα τρεις λόγους. Γράφετε παρακάτω τη συνταγή για το ζαχαρούχο. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και το εβαπορέ, αλλά δε συμφέρει. Νεκρό γάλα θα φτιάξουμε, νεκρό και του εμπορίου. Δεν βαριέσαι.

 
ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ

1 φλιτζάνι ζάχαρη (το λιγότερο μισό φλιτζάνι, το περισσότερο 1 1/5 ή λίγο παραπάνω)
1/2 φλιτζάνι εβαπορέ

Ανακατεύουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατεβάζουμε. Αυτή η ποσότητα είναι περίπου ένα κουτί ζαχαρούχο. Μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο ή απλώς να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει στη συνταγή μας. Η οποία ακολουθεί ευθύς αμέσως:

ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ
ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ

1/2 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες (2 φλιτζάνια)
1 κουτί εβαπορέ
1 κουτί ζαχαρούχο
1 φακελάκι σκόνη για έτοιμη σαντιγύ (πχ Garni ή morfat)
 ένα κουτάκι oreo ή αποξηραμένα φρούτα ή σιρόπι ή νιφάδες σοκολάτας ή ό,τι άλλο σας φωτίσει.

1 τεστ αίματος για το σπίτι και το τηλέφωνο για τις πρώτες βοήθειες! (προαιρετικά)

 
Βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για μία ώρα (στο μεταξύ μπορούμε να φτιάξουμε το ζαχαρούχο μας).
Χτυπάμε με ένα μιξερ χειρός τη σκόνη με το φρέσκο γάλα να γίνει ωραίο και αφράτο.
Προσθέτουμε το παγωμένο εβαπορέ και το ζαχαρούχο και ξαναχτυπάμε.
Κόβουμε σε κομμάτια (όπως είναι με τη γέμιση) τα oreo μας ή ό,τι άλλο ωραίο σκεφτήκαμε να προσθέσουμε και τα ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Τα oreo σε βουτιές ηδονής.
 
Δοκιμάζουμε μία κουταλιά. ΜΙΑ το επαναλαμβάνω. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε αρκετή ψυχική αντοχή, προτείνω να μη δοκιμάσετε καμία, γιατί δε θα σταματήσετε εύκολα στη μία. 

Το βάζουμε στην κατάψυξη και μετά από δύο ώρες ανακατεύουμε και μετά ανά μία ώρα με ένα κουτάλι για να "ανέβουν" λίγο πάνω τα πρόσθετα.

Τσακίζουμε κατά βούληση και χωρίς ενοχές. Ας έχουμε κι ένα υπογλώσσιο όμως δίπλα για καλό και για κακό. Πάρτε και φωτογραφίες να δέσει... το γλυκό... Βοήθειά σας.

Να λυώνει στο στόμα... Να λυώνει η ψυχή σου σε ένα κουτάλι. Το έχετε νιώσει ποτέ;