Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: EAT YOUR VEGGIES - ΚΑΡΟΤΟ!

Είναι πιο πορτοκαλί στην πραγματικότητα και μοσχοβολείιιιιιι!!!!
Πήρα φόρα με τα φαγώσιμα και μόλις συνειδητοποίησα ότι το Καστίλης μόνο βαρετό δεν είναι. The sky is the limit! Ό,τι έχουμε στο σπίτι μας, κι ό,τι δεν έχουμε γιατί δεν μπορούμε να το αγοράσουμε από το super market με τέτοιες τιμές που έχουν τα καθάρματα, μπορεί να γίνει σαπούνι. Και όλα αυτά, με την κατάλληλη τεχνική ενσωμάτωσης στο σαπούνι μας, μπορούν να μας προσφέρουν τις ιδιότητές τους συμπυκνωμένες σε μία μπάρα σαπουνιού!

Το πρώτο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ένα καρότο. Είναι και το χρώμα του τέτοιο. Κι αυτό ακριβώς αναρωτήθηκα, πριν αναρωτηθώ οτιδήποτε άλλο: Τι χρώμα θα έδινε στο σαπούνι. Πορτοκαλί ευχόμουν. Κοντά έπεσε. Πορτοκαλί ακριβώς δεν το λες, αλλά την απόχρωσή του την έχει, παρόλο που έβαλα πολύ γρήγορα τη σόδα στα λάδια.

Μέσα από τα πειράματα μου ήρθε η ιδέα να "ξεθυμαίνω" τη σόδα, για να μην κατακαίει τα υλικά μας, ειδικά αυτά που προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε, όταν έτσι κι αλλιώς τα προσθέτουμε στο λάδι μας (όχι στα πρόσθετα) κι όχι στη σόδα απευθείας, όπως συζητήσαμε και στην τελευταία ανάρτηση για τους πολτούς. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά να δω διαφορά στο χρώμα.

Ετοίμασα λοιπόν τη συνταγή μου, κι επειδή διάβασα κάπου ότι μοσχοβολάει καροτίλα το σαπουνάκι, αποφάσισα να δω ΠΟΣΟ πολύ μοσχοβολάει καροτίλα και για πόσο καιρό. Έτσι δεν πρόσθεσα αιθέρια, αλλά θα του πήγαιναν πολλά και διάφορα. Πχ η κανέλα!

Ας δούμε τι προσφέρει το καρότο στο σαπούνι.

Υπεύθυνο για το ιδιαίτερο χρώμα του είναι τα καροτονοειδή, και ειδικά η β-καροτίνη, αυτή η θαυματουργή ουσία που μόνη της δεν έχει καμία μα καμία αξία (πέρα από το ωραίο χρώμα που δίνει στα λαχανικά... και στο δέρμα μας), αλλά όταν γίνει η θαυματουργή μετατροπή της σε βιταμίνη Α τότε κάνει πράγματα ασύλληπτα για τον οργανισμό μας.

Τείνουμε λοιπόν να λέμε πως η β-καροτίνη κάνει αυτό κι αυτό, ενώ στην ουσία το κάνει ΑΦΟΥ μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Εξ ου και ονομάζεται ΠΡΟ-βιταμίνη Α η β-καροτίνη. Τι μας προσφέρει τέλος πάντων όταν επιτελέσει το έργο της;

Είναι αντιοξειδωτική. Καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που έχει αποδειχθεί μέσα από πάμπολλες έρευνες, και παρόμοιες έρευνες καταδεικνύουν πως η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 4 μερίδων β-καροτίνης την ημέρα προστατεύει από την εκδήλωση ασθενειών της καρδιάς αλλά και του καρκίνου.

Είναι αντιγηραντική. Ειδικότερα ευνοεί τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, βοηθώντας μάλιστα στην αποβολή των νεκρών κυττάρων (ιδανικό για ψωρίαση λοιπόν), ενώ προστατεύει αλλά και αντιστρέφει τα αποτελέσματα της γήρανσης του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο. Ό ήλιος και τα προβλήματα από την υπερβολική έκθεση σε αυτόν, φαίνεται πως είναι η αδυναμία της και η ειδικότητά της. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν ένα σωρό προϊόντα για τον ήλιο και τη θάλασσα με "τη δύναμη του καρότου" στα συστατικά τους. Η βιταμίνη Α έχει επίσης ήπια αντηλιακή δράση. Όχι, πείτε μου τώρα. Είναι αυτό το σαπούνι το σαπούνι του καλοκαιριού, μαζί με του καφέ; Είναι βέβαια! Στρωθείτε και φτιάξτε το να έχετε στοκ!

Είναι ένα κι ένα για δερματικά προβλήματα. Ειδικότερα: εξαφανίζει τις κηλίδες, αλλά και τους αποχρωματισμούς, χαρίζοντάς μας ένα ομοιογενές δέρμα, ενώ επίσης καθαρίζει τους ιδρωτοποιούς αδένες και μ' αυτό εννοούμε ότι λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά τους φυσικούς μηχανισμούς αντίστασης στα μικρόβια που "κρύβονται" κάτω από την επιδερμίδα μας σε περιοχές ευπαθείς, όπως είναι οι ιδρωοποιοί αδένες. Αυτή της η ικανότητα την κάνει ιδανικό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στο έκζεμα, αλλά και την ψωρίαση. Ειδικά στην τελευταία αποβάλλει  τις "φολίδες" και σταματά τη φαγούρα.

Είναι μαλακτική και ενυδατική. Θεωρείται από τα ιδανικότερα συστατικά για ξηρά μαλλιά αλλά και ξηρές επιδερμίδες. Ειδικά στα μαλλιά θεωρείται θεραπεία κατά της ψαλίδας.

Και τώρα θα μου πείτε. Οκ, όλα αυτά τα κάνει όταν καταναλώνεται. Γιατί αυτά τα κάνει η βιταμίνη Α στην ουσία, ε; Ναι... σωστά. Κι ευτυχώς για μας, η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ακόμα κι όταν γίνεται επάλειψη στο δέρμα. Πηγή! Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό; Όχι, μπορείτε;;;;

Και θα μου ξαναπείτε τώρα εσείς ευλόγως. Οκ, αλλά με τη θερμοκρασία που ανεβάζει το σαπούνι, δεν καταστρέφεται; Αχ, μα είναι θαυμάσια ουσία τελικά αυτή η β-καροτίνη! Είναι αρκετά ανθεκτική στους 70 C, ενώ άνω των 75 C αρχίζει να καταστρέφεται μέχρι και τους 85 C περίπου. Πηγή! (είναι σε pdf από το researchgate.net). Αυτό ΑΥΤΟΜΑΤΑ μας αφήνει τη μόνη δυνατή επιλογή για τον χειρισμό του καρότου στο σαπούνι μας (μην ξεχνιόμαστε κιόλας, για το σαπούνι μάς καίει τόση ώρα). Θα μπει στο φούρνο στους 70 βαθμούς ΤΟ ΠΟΛΥ (από 65 C μπορούμε να δουλέψουμε) αναγκάζοντας το μείγμα μας να υποστεί σαπωνοποίηση σε αυτή τη θερμοκρασία κι όχι παραπάνω. Αν το αφήσουμε μόνο του θα ανέβει ίσως και στους 85 C και δεν το θέλουμε αυτό. Άλλοι το βάζουν στο ψυγείο για να αποφύγουν τελείως την φάση τζελοποίησης, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλούς μήνες για να απολαύσουμε το σαπούνι μας. Την τεχνική του ψυγείου θα τη δοκιμάσουμε αργότερα στο project Καστίλης. Όλο και κάποιο "κόλπο" θα υπάρχει ;) Προς το παρόν εμένα μου φαίνεται μια χαρά ο φούρνος, κι όσο πιο φωτεινό πορτοκαλί έχει το σαπούνι μας τόσο περισσότερη β-καροτίνη θα έχει "επιβιώσει" της... θερμοπληξίας!
Καλό σημάδι το πορτοκαλάκι!

Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή μας και τι πρέπει να προσέξουμε:

ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΚΑΡΟΤΟ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ακολουθούμε το κόλπο με το γιαούρτι (από την τελειοποιημένη βερσιόν), αφού έχουμε να κάνουμε με πολτό, γιατί στο σαπούνι μας θα βάλουμε και πολτό καρότου. 


Προετοιμασία: 

1. Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα καρότα μας μαζί με νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα κάνουμε πουρέ, τα λιώνουμε δηλαδή με ένα πιρούνι ή μπλέντερ. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πετάμε το νεράκι τους. Το κρατάμε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε κι αυτό.
2. Βάζουμε το νερό και τον πουρέ στο ψυγείο για μερικές ώρες.




Συνταγή:
100γρ καροτόνερο (το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο)
96γρ σόδας
750γρ ελαιόλαδου με μούργα (20-30%)
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
Μετάξι πάλι δεν έβαλα για να δοκιμάσω την υφή που δίνει το καρότο, που λένε πως είναι εξαιρετική.
80-100γρ πουρέ καρότου που θα μπει στο λάδι μας (όχι στα πρόσθετα) λίγο πριν προσθέσουμε το μίγμα σόδας/καροτόνερου.

-Βγάζουμε το καροτόνερο από την ψύξη και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, διαλύοντας καλά. Έχουμε βάλει κάτω από το πυρέξ που θα γίνει η ανάμιξη με τη σόδα, μπουκάλια με παγωμένο νερό ή σακούλες με παγάκια και μπόλικο κρύο νερό. Θέλουμε να το κρατήσουμε όσο γίνεται "δροσερό".
-Προσθέτουμε σιγά-σιγά και με προσοχή τη σόδα μας ανακατεύοντας καλά. Δίνουμε χρόνο να δεχτεί τη θερμότητα το νερό μας. Δεν πιέζουμε, δεν το κάνουμε βιαστικά.
-Προσθέτουμε τον πουρέ μας στο λάδι και ανακατεύουμε λίγο με το ραβδομπλέντερ.
-Προσθέτουμε αμέσως το μείγμα νερού/σόδας αλλά πάλι δε βιαζόμαστε. Ρίχνουμε λίγο και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε τρεις-τέσσερις δόσεις!
-Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα καλό trace και βάζουμε στο καλούπι μας.
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο στους 65-70 C για 3 ώρες οπωσδήποτε. Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τζελοποίηση μέσα στο φούρνο, κι αυτό θα πάρει τουλάχιστον 3 ώρες (ξεκινά μετά την πρώτη ώρα, ίσως και αργότερα, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας).
-Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για 5-8 ώρες. Βγάζουμε και κόβουμε.

Αφρισμός:
Εξαιρετικός. Πάρα πολύ καλός! Δείτε και μόνοι σας. Πολύ απαλό για τα χέρια, επίσης!

Και εδώ πρέπει να πω πως σε όλη τη διάρκεια που έφτιαχνα αυτό το σαπούνι μύριζε ο τόπος καροτίλα, αλλά πολύ ευχάριστα. Όχι καμμένη καροτίλα. Λες και έκοβα καρότο για σαλάτα. Πάρα πολύ δροσερή μυρωδιά. Δυστυχώς η μυρωδιά δεν μένει για πολύ. Διατηρείται για σχεδόν 1-2 βδομάδες και μετά πάπαλα. Οπότε, αν θέλετε μπορείτε να το αρωματίσετε το σαπουνάκι σας με αιθέριο της επιλογής σας.
 
Προσωπικά έκανα το σφάλμα να βάλω ζεστό σχεδόν το ζουμί από το βράσιμο, και έκανα την όλη διαδικασία πολύ βιαστικά (γιατί έχω και τις τσούπρες που με κυνηγάνε και βιάζομαι να τελειώνω με το επικίνδυνο στάδιο της σόδας). Για τον ίδιο λόγο πρόσθεσα βιαστικά τη σόδα στο λάδι, κι ενώ μου σκούρυνε πολύ το λάδι, κατέληξα με ένα ικανοποιητικό πορτοκαλί (σκούρο μεν, αλλά πορτοκαλί). Όταν φτιάξω το επόμενο με όλα τα στάδια σωστά, θα προσθέσω φωτογραφία σε αυτή την ανάρτηση. Μέχρι τότε περιμένω τις δικές σας!

ΚΑΛΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ! Και να τρώτε τα λαχανικά σας, εεεεε;


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, είσαι κορυφή.Τι να λέμε τώρα! Κυριακή.

Deni Argiropoulou είπε...

Κάνει καλό και στα μάτια??? Εντάξει,θα γίνεις πολύ black mermaid το καλοκαίρι!!!! Εύγε τέκνον μου!!!

Blondbrained είπε...

Μπλακ ή πορτοκαλιά; Δεν ξέρω! Έχω δεικ αιπ ορτοκαλίζουσες γοργόνες εγώ!!!!! αχαχαχα

Βίκυ είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο blog. Το ανακάλυψα πρόσφατα και πολύ χαίρομοα. Έκανα το πρώτο μου σαπούνι πριν από οχτώ εβδομάδες(ψυχρή μέθοδος και το άφησα να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου). Παρατήρησα σήμερα που το δοκίμασα για πρώτη φορά όμως ότι δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα. Εξωτερικά πιο ανοιχτόχρωμο και εσωτερικά πιο σκουρόχρωμο. Είναι καλό; Επίσης, θα ήθελα να δοκιμάσω και τις δικές σου συνταγές τώρα που τις ανακάλυψα, μου φαίνονται πολύ ωραίες. Μπορώ όμως να μην βάλω το σαπούνι στο φούρνο και να το αφήσω να ωριμάσει μόνο του ή οι αναλογίες που δίνεις είναι για τον συγκεκριμένο τρόπο; Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι συγχαρητήρια. Βίκυ

Blondbrained είπε...

Καλώς ήρθες, Βίκυ :)
Οι αναλογίες στις συνταγές μου δεν είναι αποκλειστικά για φούρνο. Μια χαρά θα σου γίνουν και χωρίς. ΣΤο φούρνο το βάζω για να ωριμάσει πιο γρήγορα. Να ξέρεις πως η διαδικασία της "βίαιςη" τζελοποίησης ενισχύει κατά πολύ τα χρώματα, αν ποτέ σκεφτείς να φτιάξεις σαπούνι χρωματιστό. Τη χρησιμοποιούν στο εξωτερικο δηλαδή ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ για αυτή την περίπτωση. Εγώ τη χρησιμοποιώ επειδή είμαι τεμπέλα και ανυπόμονη :P

Το σαπούνι σου απλώς ωριμάζει, δώσ' του χρόνο. Αν δεις σε κάποια σαπούνια μου, έχει κι εμένα αυτή τη διχρωμία σε κάποια. Νομίζω πως έχει να κάνει και με τα υλικά (πχ όπου έβαλα φυσικά πρόσθετα, όπως καφέ, μπανάνα, καρότο μου το έκανε). Πόσο καιρό το είχες να ωριμάζει; Είχες βάλει περίεργα πρόσθετα, εκτός από αιθέρια;

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΣΟΥ και θα χαρώ να διαβάζω σχόλιά σου :)

Βίκυ είπε...

Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Το σαπουνάκι μου το έφτιαξα με ελαιόλαδο(μούργα) και καρυδέλαιο και πρόσθεσα στο τέλος σκόνη κουρκουμά και κανέλλα. Το άφησα να ωριμάσει οχτώ εβδομάδες. Θα περιμένω και άλλο να δούμε!
Θα δοκιμάσω σίγουρα και τα δικά σου και θα επανέλθω (σύντομα δεν νομίζω)με εντυπώσεις. Ελπίζω να τα καταφέρω.
Σε ευχαριστώ πολύ, να'σαι πάντα καλά και να μοιράζεσαι μαζί μας τις αλχημείες σου!!!