Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: Η Βασική Διαδικασία



Hello there!

Πάρτε χαρτί και μολύβι, σηκώστε μανίκια και χαμογελάστε. Αρχίζουμε και πάλι τους πειραματισμούς. Χωνόμαστε για τα καλά στις κατσαρόλες και τους ρυζοβραστήρες μας. Θα γίνει πανικός!

Καταρχάς ενημερώνω πως ξεκινάει μία σειρά αναρτήσεων με θέμα το Καστίλης. Γιατί αυτή η εμμονή ξαφνικά με το Καστίλης; Θα σας εξηγήσω αμέσως. 

Δεν είμαι καμία τρομερά έμπειρη σαπωνοποιός. Λίγα σαπούνια έχω φτιάξει, αλλά αυτό το διάστημα που τα φτιάχνω πάντα κατέληγα στο Καστίλης. Για λόγους πολλούς. Ένας πολύ πεζός λόγος ήταν το οικονομικό. Άλλο να χρειάζεσαι μόνο δύο υλικά, κι άλλο 13 για να φτιάξεις σαπούνι. Κάποια στιγμή, εξαιτίας της έλλειψης υλικών, κατάφερα η μέγιστη να ξεμείνω από σαπούνι. Ευτυχώς είχα την κουμπάρα που με προμήθευε. Οποία κατάντια. Να μην έχω δικό μου σαπούνι!!! Τσουπ λοιπόν άρχισα το Καστίλης. Ωραιότατο, βάλαμε και μερικά μυρωδικά (αιθέρια)... μια χαρά. Μετά συνειδητοποίησα πως το δερματάκι που σου αφήνει το Καστίλης δεν σου το αφήνει κανένα! Έχουμε στην Ελλάδα το υγρό χρυσάφι, το ελαιόλαδο, και θα περιμένω γιατρειά από αλλού; Τι μας λες! Εδώ στο εξωτερικό και έχουν μουρλαθεί με το Καστίλης (όπως ανακάλυψα). Έτσι αποφάσισα να προσαρμόσω όλες μου τις συνταγές και να φτιάξω καινούργιες με Καστίλης. Θάμα, θάμα!!!!! Έκλαψαν οι εικόνες (αλήθεια λέω, το είδα και στο facebook). 

Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε με το απλό Καστίλης. Σε μία από τις αναρτήσεις του Project Καστίλης, θα μιλήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και για το rebatch το λεγόμενο, όπου θα έχετε ένα κιλό απλό Καστίλης, και ανά πάσα στιγμή θα φτιάχνετε ένα νέο σαπούνι με ιδιότητες και μυρωδιές της αρεσκείας σας. Μα δεν είναι τέλειο; 

Το μόνο που μου την έδινε -ακόμα- με το Καστίλης, ήταν ο ελλιπής αφρισμός του (σε σχέση με αυτό που είχα συνηθίσει τέλος πάντων). Δε λέω, καλύτερα ήταν τα πράγματα όταν έριξα το νερό στο 24%, αλλά τον αφρό πχ του τριαντάφυλλου και του λεμονιού δεν τον είχε. Έκανα λοιπόν ένα μακροβούτι χωρίς αναπνευστήρα στο μαγικό ίντερνετ για λύσεις στο "πρόβλημά" μου και φυσικά βρήκα ιδέες για πειράματα ένα σωρό. Τips και συμβουλές που μπορούσα να εφαρμόσω για να φτιάξω όχι ένα αλλά δεκάδες ονειρεμένα Καστίλης.

Ο Παράδεισος για μένα, όπως καταλάβατε! Σ' αυτή τη σειρά αναρτήσεων θα φτιάξουμε ένα σωρό Καστιλάκια με ό,τι μυρωδιά μπορείτε να φανταστείτε, με ό,τι υλικό σας έρθει στο νου, και με περισσότερους από έναν τρόπους. Όλα θα τα κάνουμε. Ό,τι πείραμα μπορεί να γίνει στο Καστίλης, θα το κάνω εγώ για σας. Θα γλυτώσετε χρόνο, χρήμα και νεύρα! Πάρτε θέσεις λοιπόν, χαλαρώστε και ετοιμαστείτε για μια ματιά στον παράδεισο κι εσείς.

Σ' αυτή την πρώτη ανάρτηση του project θα δούμε την βασική τελετουργία για Καστίλης με αφρισμό, σκληρότητα, και διάρκεια. Αυτή τη συνταγή θα την έχετε σαν κόρη οφθαλμού. Αν πειραματιστείτε με τις ποσότητες, θα ήθελα πολύ να μας πείτε αποτελέσματα. Ό,τι γράψω το βρήκα σε φόρουμ, blog και ιστοσελίδες του εξωτερικού, άλλα τυχαία, άλλα ψάχνοντας επί τούτου, αλλά οι συνταγές έχουν διαμορφωθεί από μένα, οπότε δεν έχει νόημα να σας δώσω πηγές. Μπορείτε να ψάξετε, βάσει των όσων σας γράψω και να βρείτε κι εσείς ό,τι επιπλέον ή παραπλήσια πληροφορία  χρειάζεστε.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΣΤΙΛΗΣ - 
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ


ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Αν για κάποιο λόγο πέσει σόδα πάνω μας, ρίχνουμε άφθονο τρεχούμενο νερό στο σημείο για ένα τέταρτο τουλάχιστον.

Απιονισμένο νερό 180γρ
καυστική σόδα 96γρ
ελαιόλαδο με μούργα 750γρ (υπολογίστε γύρω στο 20-30% μούργας... εξ ου και το μπεζάκι στο σαπούνι μας)
ζάχαρη λευκή 2 κουταλιές γλυκού
αλάτι φαγητού 1 κουταλιά σούπας
μετάξι ίνες ελάχιστο (όσο το μισό νύχι του μικρού μας δάκτυλου ας πούμε)

-Ζυγίζουμε τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε!
-Διαλύουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό μας.
-Προσθέτουμε λίγη-λίγη την καυστική σόδα.
-Προσθέτουμε ελάχιστο μετάξι...



Να... μόλις τόσο.
....και ανακατεύουμε με υπομονή μέχρι να διαλυθεί. Μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Το μετάξι είναι αρκετά ανθεκτικό στη σόδα μας! Θα δείτε ότι θα αφήσει ίσως κάποια ίχνη από ίνες. Μην αγχώνεστε, το μπλεντεράκι σας στο επόμενο βήμα θα κάνει αυτό που πρέπει.
Οι ίνες "θολώνουν" το μείγμα μας.
-Προσθέτουμε το μείγμα μας στο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
-Μόλις φτάσει στο trace, το βάζουμε στο καλούπι μας.
Για φάγωμα!
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 70-75 βαθμούς για 2-3 ώρες.
-Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε για περίπου 6-8 ώρες  (ή όλο το βράδυ).
-Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε.

-Δοκιμάζουμε το πεχά. Μπορεί να είναι άμεσα έτοιμο για χρήση, αλλά ακόμα κι αν είναι μια χαρά, θα είναι πολύ καλύτερο μία με δύο βδομάδες αργότερα.

Αυτό το σαπούνι είναι αρκετά σκληρό. Κρατάει αρκετά περισσότερο από το κοινό Καστίλης, και έχει πολύ καλό αφρισμό για Καστίλης, ακόμα και σε γυμνό δέρμα. Στο σφουγγάρι αφρίζει υπεροχότατα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, και είναι ιδιαίτερα ενυδατικό, απαλό και γενικώς υπέροχο. Το δε μετάξι του δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας! Στα πιάτα κάνει θαύματα, αλλά αυτό θα το δείτε στην ανάρτηση για το υγρό Καστίλης. Υπομονή, έτοιμη είναι!

Κρατήστε την διαδικασία, μην την αλλάζετε. Δε θα σας απογοητεύσει ποτέ. Σας μιλάω ειλικρινά, είναι από τα καλύτερα Καστιλάκια που θα χρησιμοποιήσετε ποτές!

Και που είστε! Μην πάτε πουθενά! Ακολουθεί κι άλλη ανάρτηση, εντός ολίγου! Έχετε δουλειά... ξεχάστε την χαλάρωση!

25 σχόλια:

Deni Argiropoulou είπε...

Ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι, τέλειο. Εύγε τέκνον! Πολύ ωραία ανάρτηση και οι φωτο κουκλίτσες. Ετοιμάζομαι κι εγώ για καστιλοσαπουνάκια και θα κάνουμε αλλαξο.... σαπουνιές :) Λοιπόν, χαίρομαι πολύ που το ανέβασες αυτό γιατί είδες τί συζητούσαμε πριν λίγες μέρες???? Τελικά όσο και να γυρίσεις από δω κι από κει η ομορφιά κι η τελειότητα είναι στο απλό. Κι εγώ κατέληξα ότι το καλύτερο σαπούνι με το ωραιότερο δέρμα είναι το Καστίλης άσε που είναι ένα σαπούνι passe partout αφού το χρησιμοποιείς για πρόσωπο, χέρια, σώμα, ακόμα και για μαλλιά κάποιοι ΚΑΙ για να καθαρίσεις όοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολο το σπίτι. Για τα πιάτα δε .................. το άπαιχτο. Δεν υπάρχει καλύτερο. Και κοίτα σύμπτωση τώρα βρε φιλενάς. Σήμερα θ'ανέβει επιτέλους η ανάρτηση μου για τα καθαριστικά κλπ..... Απίστευτο?????? Εύγε τέκνον μου once again. Περιμένουμε τη συνέχεια με κομμένη την ανάσα.!!!!!!! :) <3 <3 <3

Katerina L. είπε...

Μπράβο ρε κορίτσι!!! Επιστροφή στη βάση λοιπόν, το καστιλλάκι!!!! Αυτό, εφόσον δεν έχει λάδι καρύδας, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε απορρυπαντικό πλυντηρίου άραγε;;

Blondbrained είπε...

Κατερινάκι, αν το καλοσκεφτείς, οι γιαγιάδες μας δεν είχαν καρυδέλαιο... με σαπουνάκι πράσινο έπλεναν και είχαν άσπρα ρούχα ξέξασπρα!!! Μπαίνει κι αυτό στο πρότζεκτ Καστίλης... Stay Tuned, σήμερις έρχεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ :)

Φάιζα Κωδωνά είπε...

Εγώ; Εμένα ποιός θα μου φτιάξει;;;;;
Φιλενάδα; Κουμπάρα της φιλενάδας;;;
Σνιφ, σνιφ, σνιφ..

Blondbrained είπε...

Αχ, παραπονιάρα μου, εγώ θα σου φτιάξω. Τι μυρωδιά θες, πε μου! Και από το άλλο το σημερινό που ακόμα δεν έχω αναρτήσει θα σου φτιάξω! :)

Ανώνυμος είπε...

Είμαι άσχετη από σαπούνι, σου τόχω ξαναπεί, είναι όμως κάτι που θάθελα να ασχοληθώ στο μέλλον...Απορία: Καστίλης ονομάζεται το σαπούνι που περιέχει αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο; Άσπα

Ανώνυμος είπε...

καλε φιλεναδα θελω και εγω πλιζ!!!!!
φιλακια Στελα.[ναι,ναι εγω ειμαι εμαθα να γραφω και το σημαντικοτερο
να το στελνω].

Blondbrained είπε...

Ναι, το Καστίλης είναι αυτό που περιέχει μόνο ελαιόλαδο, από λάδια :)

ΣΤΕΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! Καταρχάς συγχαρητήρια! Κατα δεύτερον, εσύ θα πάρεις πολύ μεγάλο πακέτο, φιλενάδα! Χίλια συγγνώμη γενικώς... Δεν σε έχω ξεχάσει, να το ξέρεις...

Ανώνυμος είπε...

Καλέ που είναι η αναρτηση για τα καθαριστικα; Μου τελειωσε αυτο για τα πιατα και θελω να φτιαξω. Εχω και Καστιλης και βάσης. Πειτε καμια ιδεα pleaseeee!! Μαρια

Ανώνυμος είπε...

Τις ινες μεταξιου μπορώ να τις αντικαταστησω με κατι αλλο γιατι δεν εχω βρει; ευχαριστώ

Blondbrained είπε...

Μαράκι, αν έχεις Καστίλης, κάν' το υγρό με έναν από τους τρόπους που ήδη έχω ανεβάσει (αν κι έχω κάνει κι άλλες δοκιμές που θα ανέβουν σύντομα), και το έχεις έτοιμο! Δεν κάνει πολύ αφρό, αλλά καθαρίζει ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!! Την ανάρτηση για τα καθαριστικά θα την κάνει η κουμπάρα στο δικό της :)

Φίλη, ίνες μεταξιού έχει στο sensities (παρόλο που έχουμε ένα θέμα, όπως θα είδες από τα τελευταία σχόλια). Φαντάζομαι θα έχουν κι αλλού. Αλλιώς ίσως να το αντικαταστήσεις με υγρό μετάξι, αλλά θα το βάλεις στα πρόσθετα :) Πόσο να βάλεις δεν ξέρω... Δεν έχω δοκιμάσει... Υποθέτω 1ml ανά μισόκιλο είναι καλά. Ίσως έιναι και πολύ, αλλά δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει καν, θες να το ψάξω; Σε ενδιαφέρει το υγρό μετάξι;

Deni Argiropoulou είπε...

Κορίτσια, επειδή το υγρό μετάξι (υδροδιαλυμένες πρωτεϊνες μεταξιού) το χρησιμοποιώ στα καλλυντικά μου το έχω ψάξει. Εχει στο εξωτερικό, aromantic και aromazone, αλλά έχει και ο Manis στη Γερανίου σε πολύ καλή τιμή. Μην το χαραμίσετε όμως στα σαπούνια. Είναι κάτι που προστίθεται στα καλλυντικά κάτω από τους 30 βαθμούς για να μην καταστραφεί οπότε καταλαβαίνετε τί θα πάθει το κακόμοιρο αν το βάλετε στο σαπούνι. Θα είναι τελείως άχρηστο και άδικα θα χαλάσετε τα ωραία σας χρηματάκια. Μπορείτε να το προσθέσετε όμως στο λυωμένο σας σαπούνι και θα είναι κούκλα. Πάντως όσον αφορά το μετάξι σε ίνες του Sensities μου έβγαλε το λάδι για να λυώσει σε κάποια από τα σαπούνια που έφτιαξα τον Νοέμβριο, σε σημείο που αναρωτιόμουν πάλι για την ποιότητα του. Μην τρελαίνεστε όμως. Ειδικά με το Καστίλης θα έχετε ένα δέρμα μεταξένιο σαν μωρού έτσι κι αλλοιώς. Εχω άδικο??? Καλές σαπουνοκατανύξεις :)

Blondbrained είπε...

Κι όμως, δεν λυώνει τελείως το καλό μετάξι μόνο σεκαυστική σόδα. Τα επίσημα τεστ που κάνουν για να αναγνωρίσουν αν έχουν καθαρό μετάξι ή όχι είναι: 16γρ ένυδρου θειϊκού χαλκού σε 150cc νερού, συν 8-10γρ γλυκερινη και καυστική σόδα (δε λέει πόσο... εδώ το βρήκα: http://www.jacobsenrugs.com/silk-rug.htm). Σε ΑΥΤΟ το διάλυμα θα διαλυθεί το μετάξι, αλλά καθόλου το βαμβάκι, το ρεγιόν και το νάιλον. Μόνο στην καυστική σόδα διαλύεται η κάθε ίνα μεταξιού μέχρι ένα 10% (http://www.polisilk.com/text.html), οπότε είναι λογικό να μην διαλύεται τελείως. Και γι' αυτό, όντως μας βγαίνει το λάδι!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο κορίτσια!!

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Kαλημερα ! Στο Kαστιλης για πλυντηριο να βαλω τηγανολαδο ?? Eχω σηκωσει μανικια......

Blondbrained είπε...

Άμα το 'χεις βάλ'το, αλλα να μην είναι από ψάρια πχ!!!!!!! :P Αλλά θα έχει μια ελαφριά μυρωδιά για ένα διάστημα. Μετά εξαφανίζεται. Μπορείς να βάλεις έγχυμα λεβάντας και αιθέριο λεμονιού για να την "κρύψεις" και θα κάνει και καλό στα ρούχα και στη μύτη σου γενικώς :) Άντε, βουρ! Και πες μας!!!!! :) :) :)

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Πηρα φορα γιατι εφτιαξα Kαστιλης στον φουρνο.
ΨHTO !!!!
Aν δεν εχεις μπει στη διαδικασια των δυο ή τεσσαρων μηνων αναμονης ΔEN καταλαβαινεις την
ομορφια του ΨHTOY!!!!!!!!
Tο μεσημερι που περνει η πεθερα “σουρουπι”
κανω δουλεια με τον φουρνο.
Σ' ευχαριστω ΠAPA πολυ για ολα τα θαυμαστα και απιστευτα που μας μαθαινεις !!!!
Eιναι KATAΠΛHKTIKO το να μπορεις να φτιαξεις σαπουνι με O,TI εχεις !
A το τηγανολαδο ειναι μονο απο πατατα παντα.

Blondbrained είπε...

Χρύσα μου, τα λες ακριβώς όπως τα έχω στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα εκφράσω. Αυτό ακριβώς :) Να 'ναι ευλογημένος ο πρώτος σαπωνοποιός που σκέφτηκε αυτή τη θαυμαστή τεχνική!

Είναι απίστευτο να μπορείς να έχεις σαπούνι την επόμενη κιόλας μέρα. Και το πιο απίστευτο είναι να έχεις μιαι δέα σήμερα και αύριο να την υλοποιείς και να ξέρεις κιόλας αν ήταν καλή ή όχι. Βοηθάει πάρα πολύ στα πειράματα. Άντε τώρα να περίμενα εγώ 3 μήνες να δω το Καστίλης γιαουρτιού πώς θα βγει, και να δοκιμάσω τις άλλες δύο βερσιόν. Ενω μέσα σε δύο μέρες τα δοκίμασα όλα τα κόλπα για το γιαούρτι. Σελ ίγο ακολουθεί η τελειοποιημένη εκδοχή. Σε φιλώ, κορίτσι μου γλυκό!

aris είπε...

Καλησπέρα . Σήμερα ανακάλυψα το εν λόγω blog και πραγματικά εχω εντυπωσιαστεί . Φτιάχνω σαπούνια με την ψυχρή μέθοδο εδω και 2 χρόνια περίπου με αρκετά καλά αποτελέσματα μπορώ να πω. Πάντα με εξιτάριζε το σαπούνι Καστίλης αλλά δεν το αποφάσιζα λόγω της γλίτσας την οποία δεν αντέχω. Θα εχω αρκετές ερωτήσεις μελλοντικά , αλλά ας ξεκινήσω με δυο...
1) Οταν αναφέρεις "Διαλύουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό μας" προφανώς εννοείς στο νερό που θα διαλύσουμε την Naoh , πριν την προσθήκη της Naoh σωστά ?
2) Αυτές ολες τις συνταγές μπορούμε να τις προχωρήσουμε και με την παραδοσιακή διαδικασία (ωρίμανση 2 μήνες ) χωρίς τον φούρνο , σωστά ?? Για τον φούρνο το βλέπω αργότερα....

Και πάλι πολλά μπράβο για ολες τις πληροφορίες που μας δίνεις !!

aris είπε...

Γειά σας και πάλι

Δεν είναι ανάγκη να απαντήσετε , λύθηκαν οι απορίες μου.

Θα επανέλθω με νέες......

Blondbrained είπε...

Ναι, και στις δύο ερωτήσεις. συγγνώμη για την καθυστέρηση! :)

aris είπε...

Καλησπέρα Πέγκυ , ελπίζω να ανάρρωσες πλήρως !!

Άντε να γράψουμε και σε καμιά άλλη ενότητα γιατί πήραμε το Προβιοτικό τελειοποιημένη εκδοχή μονότερμα...Χε χε
Χθές ξεκαλούπωσα και έκοψα την συνταγή της βασικής διαδικασίας (χωρίς την μέθοδο του φούρνου)
Πέγκυ δεν μπορείς να φανταστείς τι εικόνα είχε πριν το κόψιμο. Τέτοια τελειότητα (οπτική) δεν υπάρχει....Δεν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι η παραμική φουσκίτσα , τίποτε απολύτως. Οσο λεία είναι μια πλάκα χρυσού κάπως έτσι ενα πράγμα...Φανταστικά τα καινούργια σιλικονούχα καλούπια !!
Τα καλά βέβαια τελειώνουν κάπου εδω οταν άρχισα να το κόβω. Κόβω το πρώτο κομμάτι με το κοπτικό το κυματοειδές (αυτό που είναι σαν την πλάκα της τοστιέρας χα χα) ολα τέλεια , μου ερχόταν να το φάω. Να σημειώσω βέβαια οτι υπήρχε μεγάλη σκληρότητα στο σαπούνι , περισσότερη απο αυτό που είχα κάνει στον φούρνο. Πάω να κόψω το δεύτερο κομμάτι με το ίσιο το κοπτικό (το έκοβα στον παγκο της κουζίνας όχι σε ειδικό καλούπι κοπής ) και εκεί που πιέζω να το κόψω $#%*!!?## , φτού έσπασε το κομμάτι στα δυό (κλάψ - σνίφ)Αμάν λέω το μάτιαξα μαλλον πρωτίτερα. Ξανά με το κυματοειδές , κανένα πρόβλημα. Ξανά με το ίσιο #$€%* πάλι τα ίδια , δεύτερο κομμάτι σπασμένο (τριπλό κλάψ σνίφ)Οπότε μετά τα υπόλοιπα τα έκοψα με το κυματοειδές και ησύχασα. Σίγουρα πάντως έφταιγε η αυξημένη σκληρότητα + το γεγονός ότι έκανε καμπύλη απο το ζόρι η λάμα του ίσιου κοπτικού με αποτέλεσμα να σπάει το κομμάτι. Αν είχα καλούπι κοψίματος όπου η λάμα κατεβαίνει μέσα στον ειδικό "οδηγό" δεν θα είχα τέτοιο πρόβλημα (καιρός να φτιάξω κάτι τέτοιο) Σε άλλες συνταγές δεν είχα πρόβλημα (ακόμη και σε αυτό του φούρνου) αλλά αυτό σκλήρυνε πολύ . Πάντως το χρωματάκι τέλειο , ηδη απο τώρα φαίνεται οτι θα γίνει κατάλευκο....Οσο για τα σπασμένανα no problem , οταν ωριμάσουν θα γίνουν κρεμοσάπουνο !!!

christina ut είπε...

που θα το βρώ το ελαιόλαδο με μούργα; τί είναι;

Ανώνυμος είπε...

Φοβερες οι συνταγες...αυριο ξεκιναω,,,,!χρωμα πως μπορω να βαλω κ σε τι ποσοτητα,,,??τα ελαια στο trace μπαινουν απευθειας ή θελουν κ λαδι βασης??

power4134 είπε...

ειναι πολυ λιγο το νερο που βαζεις στην συνταγη σαπουνιου καστιλης .στο υπολογιστη συνταγη σαπουνιου σου δινει περισσοτερο νερο