Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: Το Αρωματισμένο Καστιλάκι.


Το νο 3 (πληροφορίες εντός)
Καταρχάς, εννοείται πως τα "κόλπα" που σας δίνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε σαπούνι. Ό,τι δουλεύει και πιάνει στο Καστίλης που είναι το πιο ζόρικο μωρό της σαπωνοποιίας, θα δουλέψει με κλειστά μάτια σε όλα τα άλλα. Καστίλης φορ έβερ!

Δε θέλατε ένα Καστίλης μυρωδιαστό; Δε θέλετε να το παίρνετε στα χέρια σας και να το κολλάτε στη μύτη σας, εισπνέοντας ηδονικά την αγαπημένη σας μυρωδιά; Δε θέλετε, όταν το τρίβετε για να το κάνετε υγρό σαπούνι, να έρχονται από τα΄αλλα δωμάτια του σπιτιού και να ρωτάνε τι φτιάχνετε; Δε θέλετε να διατηρείται η υπέροχη αυτή μυρωδιά, ακόμα κι αν περάσουν μήνες; Δε θέλετε, τέλος, αυτά τα αναθεματισμένα αλλά λατρεμένα ξινά αρώματα να ΜΥΡΙΖΟΥΝ κι όχι να έχετε την υποψία ότι μυρίζουν;

Ε, αυτά τα λίγα και απλά θέλω κι εγώ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ, αγαπημένοι μου! Ναι, ναι, τα έχουμε όλα! Πάμε λοιπόν στα επόμενα απολύτως πετυχημένα πειράματα του project Καστίλης.

Πριν όμως πάμε στην πράξη, ας δούμε λίγο στα γρήγορα την πολύ βασική θεωρία, για να μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και μόνοι μας. Ε; Θα δουλέψουμε με τα κιτροειδή αιθέρια, γιατί αυτά είναι τα πιο ασταθή και αδύναμα. Τέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι να αναδείξουμε ακόμα και το πιο αδύναμο αιθέριο, και να βοηθήσουμε το σαπούνι μας να διατηρήσει τη μυρωδιά για περισσότερο καιρό.

1. Προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά σούπας ρυζάλευρο ή καλαμποκάλευρο στο σαπούνι μας, το οποίο έχουμε αναμίξει με τα αιθέρια. Την ακριβή διαδικασία θα τη δείτε παρακάτω. Αυτό "παγιδεύει" τα μόρια του αιθέριου και διατηρεί την μυρωδιά του έντονη και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

΄Ρυζάλευρο το μυρωδιαστόν!
2. Αν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε να ωριμάσει μόνο του το σαπούνι, "πηδάμε" τη φάση της τζελοποίησης και βάζουμε το καλούπι μας απευθείας στην ψύξη ή και την κατάψυξη. Θα αναφέρω αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων μόλις περάσει κάποιο διάστημα ωρίμανσης.

3. "Κλέβουμε" με τον πιο αποτελεσματικό και έξυπνο τρόπο! Μόλις το σαπούνι μας βγει από τον φούρνο, το περνάμε εξωτερικά από την ποσότητα του αιθέριου που έχουμε επιλέξει και το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη για περίπου μία ώρα ή και λιγότερο (εγώ το κράτησα μισή). Το αιθέριο απορροφάται από το σαπούνι χωρίς να έχει υποστεί τον βιασμό της θερμότητας της φάσης τζελοποίησης και πιστέψτε με μυρίζει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ έντονα, ακόμα και με το πιο ευαίσθητο αιθέριο! Το κακό είναι ότι κάποια αιθέρια μπορεί να χαλάσουν λίγο τη μόστρα του σαπουνιού μας. Εμένα ας πούμε μου έφυγαν μικρές φλοίδες από το κάτω μέρος, αλλά ίσως ήταν συμπτωματικό. Ίσως έφταιγε το συγκεκριμένο αιθέριο (γκρέιπφρουτ) ή το ότι δεν το άπλωσα καλά στην επιφάνεια. Πάντως ακόμα κι έτσι, το διόρθωσα με το χέρι πανεύκολα και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Με το αιθέριο άνευ μεμβράνης
Το μεμβρανούχο σαπούνι μας.
4. Προσθέτουμε στο μείγμα αιθέριων συγκεκριμένα αιθέρια, γνωστά για την ικανότητά τους να ενισχύουν τη δύναμη των άλλων αιθέριων. Κάτι σαν esential boosters, ας πούμε. Αυτά τα αιθέρια είναι τα εξής (σημειώνετε, ε;): litsea cubeba, φασκόμηλο, τζίντζερ, lemongrass, πατσουλί, λεβάντα, γεράνι, βέτιβερ, υλάνγκ-υλάνγκ, δεντρολίβανο, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, τεϊόδεντρο, petitgrain, παλμαρόζα, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, ξυλώδη αιθέρια (πχ πεύκο), άνηθος και βασιλικός. Για τα κιτροειδή μας μείγματα τα καλύτερα θεωρούνται το litsea cubeba και το lemongrass. Άλλες βασικές επιλογές σε άσχετα μείγματα είναι το βέτιβερ και το πατσουλί, αν και το βέτιβερ κάποιοι το βρίσκουν πολύ έντονο. Η διαδικασία ενίσχυσης των ευαίσθητων αιθέριων με πιο δυνατά αιθέρια ονομάζεται στην ορολογία των σαπωνοποιών στο εξωτερικό, anchoring, ΄που σημαίνει αγκυροβόλημα. Εγώ θα το έλεγα "δέσιμο" ή ΄κατι παρόμοιο. Δέχομαι προτάσεις για να βρούμε την ελληνική ονομασία αυτής της εκπληκτικής χημικής διαδικασίας!

Φυσικά μπορούμε να τα κάνουμε και όλα μαζί ή κάποια από αυτά μαζί. Εγώ έκανα το1 και το 4 στο ίδιο batch, και το 3 σε ένα ξεχωριστό batch, για να δω την διαφορά. Βέβαια χρησιμοποίησα άλλα αιθέρια κι έτσι δεν μπορώ ακριβώς να κρίνω, αλλά η αλήθεια είναι πως το 3 έχει σαρώσει τις μύτες μας. Αλλά και το άλλο, είναι αυτό που με ρώταγαν από τα μέσα δωμάτια τι φτιάχνω, την ώρα που το έτριβα για να το κάνω υγρό. Όνειρο.... και τα δύο.

Σκέφτομαι σε επόμενο πείραμα να τα κάνω όλα τα παραπάνω μαζί. Στο επόμενο πείραμα της ψύξης θα το κάνω, ναι!

Ας δούμε λοιπόν τις αναλογίες των αιθέριων που χρησιμοποίησα για το anchoring (γιατί αυτό έκανα) και την διαδικασία.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΣΤΙΛΗΣ - 
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ
Πέραν της βασικής συνταγής, έχουμε αιθέρια της επιλογής μας. 
Στο μείγμα που έκανα anchoring χρησιμοποίησα για ένα κιλό σαπούνι 300 σταγόνες (ή 10ml) αιθέριο γκρέιπφρουτ, 100 σταγόνες αιθέριο lime και 100 σταγόνες αιθέριο lemongrass.Η μυρωδιά είναι γλυκόξινη, σου ανεβάζει τη διάθεση και σε χαλαρώνει. Κάνει για όλες τις ώρες. Όλοι το προτίμησαν σε σχέση με το άλλο batch, παρόλο που η μυρωδιά του είναι σχετικά πιο ήπια και λιγότερο δυνατή.
Στο άλλο batch που έκανα το κόλπο με το "κλέψιμο", έβαλα μόνο 200 σταγόνες γκρέιπφρουτ (σημαντική διαφορά!). Το γκρέιπφρουτ σε "ξυπνάει", σε ξεκουράζει συναισθηματικά, και σε ενεργοποιεί. Είναι ό,τι πρέπει για πρωινό μπάνιο.

Διαδικασία: anchoring, συν ρυζάλευρο

Σε ένα φλιτζάνι μετράμε τα αιθέριά μας και προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας (ή 1 1/2 κ.γ.) ρυζάλευρο. Διάβασα κάπου ότι το καλαμποκάλευρο επιταχύνει το trace και δεν το ήθελα αυτό. Το ρυζάλευρο δεν φαίνεται να επηρέασε καθόλου το trace. 

Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ολοκληρώσουμε τα υπόλοιπα βήματα.
Ακολουθούμε τη βασική συνταγή, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ανάρτηση, με την προσθήκη των αιθέριων. Δηλαδή:

Απιονισμένο νερό 180γρ
καυστική σόδα 96γρ
ελαιόλαδο με μούργα 750γρ (υπολογίστε γύρω στο 20-30% μούργας... εξ ου και το μπεζάκι στο σαπούνι μας)
ζάχαρη λευκή 2 κουταλιές γλυκού
αλάτι φαγητού 1 κουταλιά σούπας
μετάξι ίνες ελάχιστο (όσο το μισό νύχι του μικρού μας δάκτυλου ας πούμε)

-Ζυγίζουμε τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε!
-Διαλύουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό μας.
-Προσθέτουμε λίγη-λίγη την καυστική σόδα.
-Προσθέτουμε ελάχιστο μετάξι και ανακατεύουμε με υπομονή μέχρι να διαλυθεί. Μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Το μετάξι είναι αρκετά ανθεκτικό στη σόδα μας! Θα δείτε ότι θα αφήσει ίσως κάποια ίχνη από ίνες. Μην αγχώνεστε, το μπλεντεράκι σας στο επόμενο βήμα θα κάνει αυτό που πρέπει.
-Προσθέτουμε το μείγμα μας στο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
-Μόλις φτάσει στο trace, προσθέτουμε το μείγμα ρυζάλευρου/αιθέριων και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-Βάζουμε το σαπούνι μας στο καλούπι.
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 70-75 βαθμούς για 2-3 ώρες.
-Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε για περίπου 6-8 ώρες  (ή όλο το βράδυ).
-Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό το batch, ίσως λόγω ρυζάλευρου, πήγε να μου κάνει ηφαίστειο, αλλά το είχα στους 77 βαθμούς. Καλύτερα να το βάλετε στους 70 και να το αφήσετε 3 ώρες, ελέγχοντας μετά την πρώτη ώρα κάθε λίγο, για σιγουριά. Θυμίζω πως σε περίπτωση που το δείτε έτοιμο για "ηφαίστειο", το βγάζετε άμεσα και το τρυπάτε στο σημείο με ένα πιρούνι (και τη μεμβράνη μαζί) για να απελευθερωθεί ο εγκλωβισμένος αέρας.

Διαδικασία: "κλέψιμο"

Ακολουθούμε τη βασική συνταγή χωρίς αιθέρια. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, ακολουθούμε τη διαδικασία,΄οπως αναφέρεται παραπάνω, στους τρόπους ενίσχυσης της μυρωδιάς, στο νούμερο 3. 

Επαναλαμβάνω ότι από τα δύο batches αυτό έχει την πιο δυνατή μυρωδιά, απλώς το άλλο είναι πολύ πετυχημένο σαν μείγμα. Κάποια στιγμή θα γίνει πείραμα με ακριβώς το ίδιο μείγμα. Το καλό με το "κλέψιμο" πάντως είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο αιθέριο από ότι το anchoring.

Καλές αλχημείες με τις μυρωδιές μας λοιπόν. Ανυπομονώ να μου πείτε δικά σας αγαπημένα μείγματα. Θα δοκιμαστούν διάφορα κι από μένα, στο project Καστίλης, τα οποία θα μοιραστώ μαζί σας, εννοείται. Αλλά ποτέ δεν βλάπτει να μαθαίνουμε για άλλα. 

Ασπασμούς και καλά καστελοπλυσίματα!

ΕΝΤΙΤ: Μετά από δύο βδομάδες σχεδόν, το anchoring με το ρυζάλευρο αποδείχτηκε ΠΟΛΥ πιο πετυχημένη πρακτική. Στο κλέψιμο έμεινε μια ανεπαίσθητη μυρωδιά. Βέβαια έβαλα και ευαίσθητο αιθέριο (το γκρέιπφρουτ) σε μικρή ποσότητα και χωρίς καν μια βοήθεια (ένα ρυζάλευρο, κάτι). Ίσως είναι καλή πρακτική για ΕΝΙΣΧΥΣΗ των υπόλοιπων διαδικασιών. Μένει να το δοκιμάσω συντόμως και να σας πω αποτελέσματα. Stay Tuned! 
Επίσης, καλό είναι να αυξήσετε τις ποσότητες των αιθέριων, γιατί παραμένει αδύναμο το μιξ σε σχέση με άλλα αιθέρια, πράγμα λογικό βέβαια, αλλά εμείς είμαστε και των ξινών οι ξινές, τι να κάνουμε!

16 σχόλια:

Deni Argiropoulou είπε...

Καλέ κυρία, ωραία τα γράφετε αλλά δεν κατάλαβα κάτι στο τέλος. Μπορεί να φταίει η πονοκεφαλίτσα μου. Ποιό είχε πιό έντονη μυρωδιά??? Αυτό με το πασαλειματάκι???? Αυτό με το ρυζάλευρο ήταν πιό πετυχημένο μείγμα??/ Γιατί το λες αυτό??? Πού ήταν η διαφορά με το άλλο το σκετό???? Συγγνώμη αλλά ώρες ώρες (????!!!!!) σταματάει το γραναζάκι........

Blondbrained είπε...

Η ίωση φταίει. Βαράει εγκέφαλο, το ξέρω από πρώτο χέρι :P

Το πασαλειματάκι είχε την πιο έντονη μυρωδιά, αλλά πιο ωραίο ήταν το άλλο. Και να σου πω την αλήθεια, όσο περνάνε οι μέρες εξισώνεται η ένταση της μυρωδιάς ανάμεσα στα δύο, οπότε θα έλεγα πως και οι δύο τρόποι δουλεύουν εξίσου :) Θα δοκιμάσω να τους κάνω και τους δύο μαζί, να δω τι θα πάθει το σαπούνι!!! (θα σηκωθεί να με βαρέσει στο τέλος, αυτό θα πάθει).

Όταν λες η διαφορά με το σκέτο, τι εννοείς; Ήταν η ίδια συνταγή, απλώς πρόσθεσα στη διαδικασία τα κόλπα για τη μυρωδιά!

Deni Argiropoulou είπε...

Σας μερσό ιδιαιτέρως!!! Ρώτησα αν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο γιατί έγραψες ότι ήταν πολύ πετυχημένο μείγμα και αναρωτιέμαι αν είχε κάποια διαφορά λόγω του ρυζάλευρου???? Αρα το θέμα είναι να δούμε σε βάθος χρόνου πώς θα διατηρηθούν τα αρώματα ε??? Αυτό με τον συνσυασμό τον σκέφτηκα κι εγώ η διεστραμένη κόρη διαβάζοντας την περιγραφή.... Οχι που δεν ..... χαχαχαχααααα

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι οτι τα σαπουνάκια μας λιώνουν γρήγορα και όντως είχα παρατηρήσει πως στα σαπούνια του εμπορίου βάζουν αλατι για να σκληρύνουν.. Και στα άλλα σαπούνια μπορούμε να βάλουμε αλάτι η ζάχαρη; Είπα να φτιαξω το κρασοσαπουνο σημερα.. Πάντως πολύ καλή ιδέα να φτιάχνουμε μονο Καστίλης! Πώς το κάνεις υγρό; Δεν μπορώ με τίποτα να το πετύχω ακριβώς. Την μία μου βγαίνει αραιό και την άλλη πηχτό..Μαρία

Blondbrained είπε...

Ναι, Μαρία μου. Είδες που γράφω στην αρχή της ανάρτησης ότι όλα αυτα μπορούν να εφαρμοστούην σε όλα τα σαπούνια. Για το υγρό ήδη έχουν γίνει τα πρώτα πειράματα με ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :) Θα περιμένεις λίγο. Θα ακολουθήσουν πολλές αναρτήσεις. Θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας (οι οποίες ήταν πάντα και δικές μου εννοείται) :)

Blondbrained είπε...

Πάντως το κρασοσάπουνο δε χαλάει εύκολα, υπόψιν... και έχει και καλό αφρό. Αλλά μπορείς να το ενισχύσεις, ασχέτως. Επίσης θα φτιάξω και Καστίλης με κρασί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Πέγκυ, με το σαπούνι δεν έχω ασχοληθεί ακόμα..., αλλά εσύ βλέπω πας για ντοκτορά!!! Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στην ανάρτηση, είναι οι ποσότητες αιθερίων που χρησιμοποίησες. Είναι περίπου δύο μπουκαλάκια...αυτό δεν ανεβάζει πολύ το κόστος του σαπουνιού; Η είναι άλλου τύπου τα αιθέρια που χρησιμοποιούμε στα σαπούνια, από εκείνα για τις κηραλοιφές; Άσπα

Ανώνυμος είπε...

Και μια πρόταση, τώρα "κατέβηκε", για το φαινόμενο anchoring. Θα το έλεγα συνεργία!!! Άσπα

Blondbrained είπε...

Καλό το συνεργεία!!!! :)

Άσπα μου, τα αιθέρια αυτά είναι πολύ φτηνά... το κόστος των αιθέριων είναι γύρω στα 5 ευρώ για ένα κιλό σαπούνι. Μοιράζεται καλά το κόστος, και είναι πολλά τα ml γιατί είανι "δύσκολα" αρώματα... Σε άλλα πιο δυνατά αρώματα βαζουμε λιγότερο. Επίσης, αν συνδυάσουμε τις τεχνικές, μπορούμε να το μειώσουμε κι΄αλλο. Είδες ότι στην άλλη τεχνική με το σελοφάν, μπήκαν πολύ λιγότερες σταγόνες! Το ένα τρίτο! Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αναρτήσεις επί του θέματος, και θυμίζω πως όλες αφορούν μεν το Καστίλης, αλλά εφαρμόζονται σε όλων των ειδών τα σαπούνια (εκτός από τα γλυκερίνης, οκ)... Θα μάθουμε πολλά. Να την κάνεις αυτή τη συνταγή, είναι πανεύκολη... Θα νιώθεις πολύ περήφανη για σένα :)

Έφη Π. είπε...

Αχ καλή μου τι μου κάνεις τώρα...Διαβάζω τις αναρτήσεις σου ξανά και ξανά καθημερινά!Όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι διαβάζουν ένα βιβλίο πριν τον ύπνο,έστω μία εφημερίδα βρε αδελφέ,εγώ διαβάζω συνεχώς τις συνταγές σου για σαπούνια, κηραλοιφές και λάδια.Στη θεωρία είμαι πρώτη, στην εκτέλεση όμως πάντα κολλούσα.(Κηραλοιφή και λάδια έκανα με μεγάλη επιτυχία μπορώ να πω!!!)Στο σαπούνι όμως πάντα έβρισκα δικαιολογίες,για να μην ασχοληθώ.Ωχ που να βρω καρυδέλαιο...Ωχ πως να κατέβω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.....Ωχ πως να παραγγείλω από το inernet...Ναι ,ναι, το ξέρω φθηνές δικαιολογίες..Ώσπου δοκίμασα τα σαπουνάκια που μου έστειλε η αγαπημένη σου (και μου πλέον) κουμπάρα.Έχω πάθει πλάκα και απορώ πως τόσα χρόνια, χρησιμοποιούσα τα απλά ,κοινά, θνητά σαπούνια του εμπορίου.Ύστερα και από τις σημερινές σου αναρτήσεις,ε πιστεύω ότι ήρθε η ώρα μου.Ελαιόλαδο υπάρχει σπιτικό και βιολογικό παρακαλώ ,αιθέρια υπάρχουν, σόδα υπάρχει,φούρνος υπάρχει...δεν υπάρχει ζυγαριά και ραβδομπλέντερ(τσ,τσ,τσ,και δουλευω και σε κατάστημα με ηλεκτρικά) θα τα προμηθευτώ όμως και έχει να γίνει ή χαμός ή σαπούνι.Φιλάκια!!!!

Blondbrained είπε...

Τέτοια θέλω να διαβάζω! Και θέλω και φωτογραφίες του πρώτου σου παιδιού (σαπουνιού) :) :) :)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε!

Ανώνυμος είπε...

τι όμορφα!πόσο χαίρομαι που επέστρεψες!
Κυριακή.

χρυσα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είπε...

Eρωτηση: Tα ληγμενα αιθερια μπορω να τα χρησιμοποιησω εστω και μονο για το αρωμα τους?
Aν εχω τριανταφυλλο,γερανι και λιβανι ...εχεις καμια ιδεα?

Blondbrained είπε...

Φυσικά και μπορείς! ΠΟλύ καλύτερα από το να βάλεις συνθετικά αρώματα, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Αχ και να τα ανέβαζες λίγο νωρίτερα που σε δυο παρτίδες είχα ξεχάσει να βάλω αιθέριο και τα άφησα σκέτα! Η δεύτερη μέθοδος λοιπόν είναι πολύ καλή και για εμάς τους ελαφρώς αφηρημένους και ξεχασιάρηδες!

Το Κατερινιώ

Blondbrained είπε...

Κατερινιώ, υπάρχει και καλύτερος τρόπος να "σώσουμε" τέτοιες καταστάσεις.
1. Το rebatch, όπου θα φτιάξουμε νέο σαπούνι από έτοιμο σαπούνι βάση που έχουμε (και το σκέτο που έχεις είνια ιδανικό φυσικά) :)
2. Το υγρό σαπούνι, που επίσης του κάνουμε ό,τι θέμε!

οπότε, να σκέφτεσαι ότι έχεις έτοιμη βάση για ένα σωρό σαπουνάκια :) Μην το χαλάσεις. Λίγη υπομονή, ελάχιστες μέρες, να τελειώσω κάτι άλλα πειράματα, και θα βγάλω τα αποτελέσματα από αυτό που σου λέω!
Φιλιά