Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

ΖΕΣΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Από την αγαπημένη Ζωή Σοφίας... Απολαύστε, σαν να δαγκώνατε ένα γλυκό... ζεστό καρπούζι!


 
Σήμερα είδα σε μια καλλιτεχνική φωτογραφία μια φέτα καρπούζι. Ήταν μια καλοκαιρινή εικόνα, τραβηγμένη σε μια ασπρισμένη βεράντα, με θέα το Αιγαίο και πάνω σ ένα σιδερένιο στρογγυλό τραπεζάκι, βαμμένο θαλασσί, ήταν ένα λευκό πιάτο και πάνω του μια ζουμερή φέτα καρπούζι μαζί με λίγες ρόγες λευκό σταφύλι, δίπλα στο πιάτο ένα κλωναράκι γιασεμί κι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Πάνω τους χτυπούσε ο καλοκαιριάτικος πρωινός ήλιος και το φως έκανε διάθλαση στο νερό. Μια τόσο απλή εικόνα, μια εικόνα που γεννά διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα, ανάλογα με τις αναμνήσεις του, τις μυρωδιές του, τα αγγίγματα, τις αγκαλιές, τα βλέμματα, τα γέλια ή τα κλάματα που έζησε ή ένιωσε. 

Εγώ σ αυτή την εικόνα δεν έβλεπα τίποτα άλλο παρά τη φέτα του καρπουζιού. Κι ήρθαν στο μυαλό μου τα παιδικά μου χρόνια. Μια εικόνα από τα παιδικά μου χρόνια. Μια επαναλαμβανόμενη εικόνα.
Η μέρα του καλοκαιριού που ερχόταν το πρώτο καρπούζι στο σπίτι. Το έφερνε ο παππούς μαζί με τα υπόλοιπα ψώνια το μεσημέρι. Κι η γιαγιά όπως ήταν ζεστό, το έκοβε στα δύο και μετά σε φέτες και μετά σε κομμάτια για να το βάλει σε μεγάλα μπωλ στο ψυγείο να παγώσει. 

Πριν κοπεί σε φέτες, ‘’έσκαβε’’ τη καρδιά από τα δυό μισά και μου την έδινε. Ετσι όπως ήταν, ζουμερό και σχεδόν χλιαρό. Η καρδιά του πρώτου καρπουζιού ήταν πάντα δική μου. Ήμουν η αδυναμία της γιαγιάς… το πρώτο της εγγόνι. Δε πήγα ούτε παιδικούς σταθμούς ούτε τίποτα… Δεν άφησε η γιαγιά. ‘’Εσείς να πάτε στις δουλειές σας και να αφήσετε τους παιδικούς σταθμούς. Εγώ θα το μεγαλώσω το παιδί.’’ είπε στους γονείς μου και τελείωσε εκεί η συζήτηση του παιδικού σταθμού. Όλα μου τα παιδικά χρόνια είναι γεμάτα από την απέραντη αγάπη της γιαγιάς μου, από τις κατσαρόλες και τις κουτάλες της, από τη ραπτομηχανή της, από τα ζώα που φρόντιζε… γάτες, σκύλους, πουλιά… λες και το ξεραν κι όποιο είχε ανάγκη έτρεχε στη γιαγιά μου.  Μέχρι που ‘’εξαναγκάστηκα’’ στα 5 μου να πάω σχολείο, οι μέρες μου περνούσαν με τη γιαγιά μου και τη προγιαγιά μου – τη γιαγιά Σοφία – να μου λέει παραμύθια… τον Μπιλμέμ με τα τρία καρύδια και τον γέρο και τη γριά που κόλλησαν στο μέλι. 

Δεν συνηθίζω να παίρνω πια καρπούζι στο σπίτι. Είναι πολύ μεγάλο για δυο ανθρώπους… με νευριάζουν και τα ζουμιά και οι τεράστιες φλούδες… δεν έχω ξαναφάει από τότε ζεστό καρπούζι… ζεστή καρδιά καρπουζιού… πάντα πια είναι παγωμένο από το ψυγείο. Είναι τόσο έντονη η ανάμνηση της ζεστής καρπουζοκαρδιάς στο στόμα μου, που πάντα με ξενίζει το δροσερό… για να μη πω μ ενοχλεί. 

Εκείνες οι καρπουζοκαρδιές δεν μπορούν να υπάρξουν πια. Εκείνες οι καρπουζοκαρδιές ήταν η αγάπη της γιαγιάς Χρυσούλας, της Χρυσουλίτσας μου… 

Έφυγε από κοντά μας όταν ήμουν ήδη 34 ετών. Μου άφησε κληρονομιά της συνταγές της και τα ραψίματά της. Δεν το ήξερε ούτε η ίδια ότι μου έμαθε τόσα πράγματα… ούτε εγώ. Όταν στα 40 μου αποφάσισα να αρχίσω να μαγειρεύω, μου ήρθαν στο μυαλό αυτόματα οι εικόνες της όταν μαγείρευε, αφού μονίμως ήμουν κρεμασμένη στη φούστα της. Ούτε παιχνίδια ήθελα, ούτε τίποτα. Μονο να είμαι δίπλα στη γιαγιά μου. Ανέβαινα όρθια πανω στη καρέκλα και ανακάτευα ζύμες για κέικ, έφτιαχνα μπαλίτσες τον κιμά για τους κεφτέδες, έριχνα αλεύρι όταν άνοιγε φύλλο. Έξαλλη γινόταν όταν έκλεβα λίγο ωμό πλασμένο κιμά. ‘’Τι κάνεις παιδί μου; Θ αρρωστήσεις!! Θα με πεθάνει αυτό το παιδί’’ κι εγώ γελούσα κρυφά μη μπορώντας να καταλάβω γιατί θα αρρωστήσω επειδή έφαγα ωμό κιμά!  

Όταν έραβε στη ραπτομηχανή της, πάλι έπαιρνα τη καρέκλα μου και ανέβαινα επάνω να βλέπω κι εγώ που γαζώνει. Άλλαζε μασούρια και μασουρίστρες και μου φαινόταν τόσο δύσκολο. Καμία φορά μου έδινε κανένα κουρελάκι να γαζώσω κι εγώ, με το μάτι της από πάνω μου, μη γαζώσω και κανα δάχτυλο.  Τη ραπτομηχανή της την έχω ακόμα. Μια ποδοκίνητη Singer. Πριν λίγα χρόνια έφερα έναν τεχνικό στο σπίτι για να την συντηρήσει και να τη λαδώσει. Μεγάλος άνθρωπος, συγκινήθηκε όταν την είδε… ‘’Α… δεν φτιάχνουν πια τέτοια πράγματα’’.  Δεν προσπάθησα ποτέ να γαζώσω… νόμιζα ότι δεν ξέρω, μέχρι πριν τρία χρόνια που χρειάστηκε να γαζώσω ένα στρίφωμα. Ανοίγω τη ραπτομηχανή της Χρυσουλίτσας και λέω θα το κάνω!! ‘’Αντε γιαγιά, για πες τώρα τι κάνουμε…’’ μονολόγησα. Τελικά τα θυμήθηκα όλα! Η ‘’εκπαίδευσή’’ μου στη ραπτομηχανή σταμάτησε στα 5 μου, όταν ξεκίνησα σχολείο. Άρα ή διαθέτω υπερβολικά γερή μνήμη, ή η Χρυσουλίτσα μου με άκουσε και με βοήθησε σ εκείνο το πρώτο γάζωμα του στριφώματος. 

Τι μπορεί να σου θυμίσει μια φωτογραφία με μια φέτα καρπούζι…

Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Τι κάνουμε μέχρι να ξεφουρνίσουμε σαπούνι;


Τι κάνει η σαπωνοποιός μέχρι να ξεφουρνίσει, άραγες;
Καταρχάς, έχει πέσει πολύ δουλειά στο μαγερειό μου! Δείτε εδώ...

Πρώτο αριστερά το καστιλάκι το απλό, από πίσω ο καφές, πάνω απ' τον καφέ η μπυρίτσα,
οπισθίως το ντροπαλό μπανανέ, δίπλα του το καρότο και από πάνω το τέλειο γιαούρτι.

Και μία πανοραμίκ!
...κι αυτά είναι μόνο τα "φανερά" πειράματα, αυτά που έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας. Βάλτε και τ' άλλα που ακόμα δεν ξέρετε.... Που θα σας αφήσω να κρυφοκοιτάξετε παρακάτω....

Τι να κάνω κι εγώ, προκειμένου να μην φάω τα νύχια χεριών και ποδιών; Οκ, προφανώς έχω ένα θέμα νεύρων. Δεν μπορώ να κάτσω πουθενά, το κληρονόμησα από τη μάνα μου, και επειδή λόγω δουλειάς κάθομαι ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ώρες, έχω βρει την υγειά μου και έχουν γλυτώσει τα παιδιά μου από τις εκρήξεις μου, με τα σαπουνάκια, τις αλοιφούλες, τα σκατουλάκια τα διάφορα.

Όμως είναι μια κάποια ώρα η αναμονή του ξεφουρνίσματος. Δείτε λοιπόν τι κάνω η γυναίκα (για να παίρνετε ιδέες κι εσείς οι ομοιοπαθούσες):

Φτιάχνω λαιμούς χαχόλικους, με τη μέθοδο του arm knitting (να το ψάξετε, είναι τρομερά διασκεδαστικό και δίνει εκπληκτικό αποτέλεσμα)

Δουλειά μίας ώρας το πολύ, μαζί με το ράψιμο!

Εδώ φορεμένο από την κόρη μου.
Φτιάχνω "πουλοβεράκια" για τις κούπες μας! Αυτό κι αν είναι διασκεδαστικό!
Η δική μου!!!

 
Αυτό το δέσιμο πίσω βολεύει πολύ,
γιατί αφήνει χώρο να χώνεις τα δάχτυλα όταν κρυώνεις!
Η αγαπησιάρα είναι της μεγάλης,
η παιχνιδιάρα της μικρής!

Με διαφορετικά κουμπώματα πίσω.
Φτιάχνω σαπούνι κρέμα, το λεγόμενο whipped! Και ναι, παραδόξως, καθαρίζει. 
Στην σχετική ανάρτηση οι λεπτομέρειες.



Φτιάχνω υγρό σαπούνι που.... ω, Θεοί, είναι απλά τέλειο!


Φτιάχνω σαπούνι τζελ! Ναι, υπάρχει κι αυτό! Κι έχει τρομερή πλάκα. 
Περισσότερα επίσης στη σχετική ανάρτηση.



Είναι να μην ανακαλύψω ένα υλικό. Τι το 'θελα και έπαιξα με το τζελ! 
Πάρτε κι ένα ενυδατικό τζελ!


 Και γιατί πρέπει να είναι διαφανές δηλαδή; 
Θα το κάνουμε και λοσιόν. Jelly λοσιόν!


Και για τους πολύ θαρραλέους, θα φτιάξουμε και ένα τζελ με καρδιά από butter (το συγκεκριμένο είναι το αγαπημένο μου butter κρασιού), για το μπάνιο. Α-Π-Ο-Λ-Α-Υ-Σ-Η!


Κι αφού φτιάξω επιδερμίδα, και βαρεθώ τα ενυδατικά, ξαναπιάνω το πλέξιμο, για την ακρίβεια... το βελόνι του felt και φτιάχνω την νέα μασκότ του alchemy of nature. Να σας συστήσω τον Lavender Cat! Η κόρη μου του έφτιαξε και τραγουδάκι! Ο λεβαντόγατος έχει μεγάλο σουξέ στο σπίτι μας. Μη με κρίνετε αυστηρά. Είναι το πρώτο μου felt με βελόνα.


Έχω μια αδυναμία στο λουλακί, όντως! Ναι, είναι το ίδιο νήμα με της κούπας μου.


Το νήμα που λέγαμε... μόνη μου το έξυσα... No comment!.



 Αλλά με όλη αυτή τη δουλειά έπαθα μια υπογλυκαιμία,
οπότε φτιάχνω κι ένα tres laches κεϊκάκι για τις λιγούρες
Τα τρία γάλατα.... του tres laches.... σε όλο τους το μεγαλείο.
Τα υπογλώσσια ΤΩΡΑ!


Κι επειδή έχει πάθει ο εγκέφαλος και θέλει να τα κάνει ΟΛΑ (καθυστερημένη κρίση των 40 θα είναι), κι έχω και την Φάιζα που ώρες ώρες νομίζω πως όντως τα έχει φτιάξει όλα, έβαλα τον άντρα μου να μου φτιάξει έναν ατομικό αργαλειό, για να φτιάχνω ό,τι μου κατέβει!
Αυτό έψαχνα μια ζωή! Για την ακρίβεια αυτόν θα μου φτιάξει, κι όταν το κάνει,
θα έχουμε πολλά πράγματα να μοιραστούμε!:


Θα μου περάσει... πού θα πάει! Αλλά με την ευκαιρία θα σας ομολογήσω κάτι. Νομίζω πως δεν υπήρξα ποτέ τόσο ευτυχισμένη όσο από τότε που άρχισα να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. 
Τόσα χρόνια μόνο διάβασμα και σπουδές. Διάβαζα ακόμα κι όταν δούλευα στον τομέα μου. 
Και τώρα διαβάζω και πολύ μάλιστα, αλλά υπάρχει ισορροπία. 
Μελέτη - δημιουργία - χειρωνακτική ενασχόληση. Το τέλειο!

Ελπίζω να σας έδωσα ιδεούλες! Θα γίνουν σχετικές αναρτήσεις για κάποια απ' αυτά. 
Αν έχετε κι άλλες ιδέες για μια τρελή σαπωνοποιό, 
παρακαλώ πολύ να τις μοιραστείτε μαζί μας. Ψυχικό θα κάνετε!
 

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: EAT YOUR VEGGIES - ΚΑΡΟΤΟ!

Είναι πιο πορτοκαλί στην πραγματικότητα και μοσχοβολείιιιιιι!!!!
Πήρα φόρα με τα φαγώσιμα και μόλις συνειδητοποίησα ότι το Καστίλης μόνο βαρετό δεν είναι. The sky is the limit! Ό,τι έχουμε στο σπίτι μας, κι ό,τι δεν έχουμε γιατί δεν μπορούμε να το αγοράσουμε από το super market με τέτοιες τιμές που έχουν τα καθάρματα, μπορεί να γίνει σαπούνι. Και όλα αυτά, με την κατάλληλη τεχνική ενσωμάτωσης στο σαπούνι μας, μπορούν να μας προσφέρουν τις ιδιότητές τους συμπυκνωμένες σε μία μπάρα σαπουνιού!

Το πρώτο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ένα καρότο. Είναι και το χρώμα του τέτοιο. Κι αυτό ακριβώς αναρωτήθηκα, πριν αναρωτηθώ οτιδήποτε άλλο: Τι χρώμα θα έδινε στο σαπούνι. Πορτοκαλί ευχόμουν. Κοντά έπεσε. Πορτοκαλί ακριβώς δεν το λες, αλλά την απόχρωσή του την έχει, παρόλο που έβαλα πολύ γρήγορα τη σόδα στα λάδια.

Μέσα από τα πειράματα μου ήρθε η ιδέα να "ξεθυμαίνω" τη σόδα, για να μην κατακαίει τα υλικά μας, ειδικά αυτά που προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε, όταν έτσι κι αλλιώς τα προσθέτουμε στο λάδι μας (όχι στα πρόσθετα) κι όχι στη σόδα απευθείας, όπως συζητήσαμε και στην τελευταία ανάρτηση για τους πολτούς. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά να δω διαφορά στο χρώμα.

Ετοίμασα λοιπόν τη συνταγή μου, κι επειδή διάβασα κάπου ότι μοσχοβολάει καροτίλα το σαπουνάκι, αποφάσισα να δω ΠΟΣΟ πολύ μοσχοβολάει καροτίλα και για πόσο καιρό. Έτσι δεν πρόσθεσα αιθέρια, αλλά θα του πήγαιναν πολλά και διάφορα. Πχ η κανέλα!

Ας δούμε τι προσφέρει το καρότο στο σαπούνι.

Υπεύθυνο για το ιδιαίτερο χρώμα του είναι τα καροτονοειδή, και ειδικά η β-καροτίνη, αυτή η θαυματουργή ουσία που μόνη της δεν έχει καμία μα καμία αξία (πέρα από το ωραίο χρώμα που δίνει στα λαχανικά... και στο δέρμα μας), αλλά όταν γίνει η θαυματουργή μετατροπή της σε βιταμίνη Α τότε κάνει πράγματα ασύλληπτα για τον οργανισμό μας.

Τείνουμε λοιπόν να λέμε πως η β-καροτίνη κάνει αυτό κι αυτό, ενώ στην ουσία το κάνει ΑΦΟΥ μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Εξ ου και ονομάζεται ΠΡΟ-βιταμίνη Α η β-καροτίνη. Τι μας προσφέρει τέλος πάντων όταν επιτελέσει το έργο της;

Είναι αντιοξειδωτική. Καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που έχει αποδειχθεί μέσα από πάμπολλες έρευνες, και παρόμοιες έρευνες καταδεικνύουν πως η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 4 μερίδων β-καροτίνης την ημέρα προστατεύει από την εκδήλωση ασθενειών της καρδιάς αλλά και του καρκίνου.

Είναι αντιγηραντική. Ειδικότερα ευνοεί τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, βοηθώντας μάλιστα στην αποβολή των νεκρών κυττάρων (ιδανικό για ψωρίαση λοιπόν), ενώ προστατεύει αλλά και αντιστρέφει τα αποτελέσματα της γήρανσης του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο. Ό ήλιος και τα προβλήματα από την υπερβολική έκθεση σε αυτόν, φαίνεται πως είναι η αδυναμία της και η ειδικότητά της. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν ένα σωρό προϊόντα για τον ήλιο και τη θάλασσα με "τη δύναμη του καρότου" στα συστατικά τους. Η βιταμίνη Α έχει επίσης ήπια αντηλιακή δράση. Όχι, πείτε μου τώρα. Είναι αυτό το σαπούνι το σαπούνι του καλοκαιριού, μαζί με του καφέ; Είναι βέβαια! Στρωθείτε και φτιάξτε το να έχετε στοκ!

Είναι ένα κι ένα για δερματικά προβλήματα. Ειδικότερα: εξαφανίζει τις κηλίδες, αλλά και τους αποχρωματισμούς, χαρίζοντάς μας ένα ομοιογενές δέρμα, ενώ επίσης καθαρίζει τους ιδρωτοποιούς αδένες και μ' αυτό εννοούμε ότι λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά τους φυσικούς μηχανισμούς αντίστασης στα μικρόβια που "κρύβονται" κάτω από την επιδερμίδα μας σε περιοχές ευπαθείς, όπως είναι οι ιδρωοποιοί αδένες. Αυτή της η ικανότητα την κάνει ιδανικό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στο έκζεμα, αλλά και την ψωρίαση. Ειδικά στην τελευταία αποβάλλει  τις "φολίδες" και σταματά τη φαγούρα.

Είναι μαλακτική και ενυδατική. Θεωρείται από τα ιδανικότερα συστατικά για ξηρά μαλλιά αλλά και ξηρές επιδερμίδες. Ειδικά στα μαλλιά θεωρείται θεραπεία κατά της ψαλίδας.

Και τώρα θα μου πείτε. Οκ, όλα αυτά τα κάνει όταν καταναλώνεται. Γιατί αυτά τα κάνει η βιταμίνη Α στην ουσία, ε; Ναι... σωστά. Κι ευτυχώς για μας, η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ακόμα κι όταν γίνεται επάλειψη στο δέρμα. Πηγή! Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό; Όχι, μπορείτε;;;;

Και θα μου ξαναπείτε τώρα εσείς ευλόγως. Οκ, αλλά με τη θερμοκρασία που ανεβάζει το σαπούνι, δεν καταστρέφεται; Αχ, μα είναι θαυμάσια ουσία τελικά αυτή η β-καροτίνη! Είναι αρκετά ανθεκτική στους 70 C, ενώ άνω των 75 C αρχίζει να καταστρέφεται μέχρι και τους 85 C περίπου. Πηγή! (είναι σε pdf από το researchgate.net). Αυτό ΑΥΤΟΜΑΤΑ μας αφήνει τη μόνη δυνατή επιλογή για τον χειρισμό του καρότου στο σαπούνι μας (μην ξεχνιόμαστε κιόλας, για το σαπούνι μάς καίει τόση ώρα). Θα μπει στο φούρνο στους 70 βαθμούς ΤΟ ΠΟΛΥ (από 65 C μπορούμε να δουλέψουμε) αναγκάζοντας το μείγμα μας να υποστεί σαπωνοποίηση σε αυτή τη θερμοκρασία κι όχι παραπάνω. Αν το αφήσουμε μόνο του θα ανέβει ίσως και στους 85 C και δεν το θέλουμε αυτό. Άλλοι το βάζουν στο ψυγείο για να αποφύγουν τελείως την φάση τζελοποίησης, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλούς μήνες για να απολαύσουμε το σαπούνι μας. Την τεχνική του ψυγείου θα τη δοκιμάσουμε αργότερα στο project Καστίλης. Όλο και κάποιο "κόλπο" θα υπάρχει ;) Προς το παρόν εμένα μου φαίνεται μια χαρά ο φούρνος, κι όσο πιο φωτεινό πορτοκαλί έχει το σαπούνι μας τόσο περισσότερη β-καροτίνη θα έχει "επιβιώσει" της... θερμοπληξίας!
Καλό σημάδι το πορτοκαλάκι!

Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή μας και τι πρέπει να προσέξουμε:

ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΚΑΡΟΤΟ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ακολουθούμε το κόλπο με το γιαούρτι (από την τελειοποιημένη βερσιόν), αφού έχουμε να κάνουμε με πολτό, γιατί στο σαπούνι μας θα βάλουμε και πολτό καρότου. 


Προετοιμασία: 

1. Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα καρότα μας μαζί με νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα κάνουμε πουρέ, τα λιώνουμε δηλαδή με ένα πιρούνι ή μπλέντερ. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πετάμε το νεράκι τους. Το κρατάμε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε κι αυτό.
2. Βάζουμε το νερό και τον πουρέ στο ψυγείο για μερικές ώρες.




Συνταγή:
100γρ καροτόνερο (το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο)
96γρ σόδας
750γρ ελαιόλαδου με μούργα (20-30%)
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
Μετάξι πάλι δεν έβαλα για να δοκιμάσω την υφή που δίνει το καρότο, που λένε πως είναι εξαιρετική.
80-100γρ πουρέ καρότου που θα μπει στο λάδι μας (όχι στα πρόσθετα) λίγο πριν προσθέσουμε το μίγμα σόδας/καροτόνερου.

-Βγάζουμε το καροτόνερο από την ψύξη και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, διαλύοντας καλά. Έχουμε βάλει κάτω από το πυρέξ που θα γίνει η ανάμιξη με τη σόδα, μπουκάλια με παγωμένο νερό ή σακούλες με παγάκια και μπόλικο κρύο νερό. Θέλουμε να το κρατήσουμε όσο γίνεται "δροσερό".
-Προσθέτουμε σιγά-σιγά και με προσοχή τη σόδα μας ανακατεύοντας καλά. Δίνουμε χρόνο να δεχτεί τη θερμότητα το νερό μας. Δεν πιέζουμε, δεν το κάνουμε βιαστικά.
-Προσθέτουμε τον πουρέ μας στο λάδι και ανακατεύουμε λίγο με το ραβδομπλέντερ.
-Προσθέτουμε αμέσως το μείγμα νερού/σόδας αλλά πάλι δε βιαζόμαστε. Ρίχνουμε λίγο και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε τρεις-τέσσερις δόσεις!
-Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα καλό trace και βάζουμε στο καλούπι μας.
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο στους 65-70 C για 3 ώρες οπωσδήποτε. Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τζελοποίηση μέσα στο φούρνο, κι αυτό θα πάρει τουλάχιστον 3 ώρες (ξεκινά μετά την πρώτη ώρα, ίσως και αργότερα, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας).
-Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για 5-8 ώρες. Βγάζουμε και κόβουμε.

Αφρισμός:
Εξαιρετικός. Πάρα πολύ καλός! Δείτε και μόνοι σας. Πολύ απαλό για τα χέρια, επίσης!

Και εδώ πρέπει να πω πως σε όλη τη διάρκεια που έφτιαχνα αυτό το σαπούνι μύριζε ο τόπος καροτίλα, αλλά πολύ ευχάριστα. Όχι καμμένη καροτίλα. Λες και έκοβα καρότο για σαλάτα. Πάρα πολύ δροσερή μυρωδιά. Δυστυχώς η μυρωδιά δεν μένει για πολύ. Διατηρείται για σχεδόν 1-2 βδομάδες και μετά πάπαλα. Οπότε, αν θέλετε μπορείτε να το αρωματίσετε το σαπουνάκι σας με αιθέριο της επιλογής σας.
 
Προσωπικά έκανα το σφάλμα να βάλω ζεστό σχεδόν το ζουμί από το βράσιμο, και έκανα την όλη διαδικασία πολύ βιαστικά (γιατί έχω και τις τσούπρες που με κυνηγάνε και βιάζομαι να τελειώνω με το επικίνδυνο στάδιο της σόδας). Για τον ίδιο λόγο πρόσθεσα βιαστικά τη σόδα στο λάδι, κι ενώ μου σκούρυνε πολύ το λάδι, κατέληξα με ένα ικανοποιητικό πορτοκαλί (σκούρο μεν, αλλά πορτοκαλί). Όταν φτιάξω το επόμενο με όλα τα στάδια σωστά, θα προσθέσω φωτογραφία σε αυτή την ανάρτηση. Μέχρι τότε περιμένω τις δικές σας!

ΚΑΛΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ! Και να τρώτε τα λαχανικά σας, εεεεε;


Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Η κουμπάρα... έγραψε!

Η ανάρτηση που όλοι περιμένατε, πολύ καλύτερη απ' ό,τι μπορεί να περιμένατε :) Απολαυστική όπως πάντα, με πολύ σημαντικές πληροφορίες για καθαρό σπίτι χωρίς χημικά.... Όλα τα τιπς είναι δοκιμασμένα κι από μένα και από πολλούς, και ειλικρινά, καλύτερο σπίτι από ποτέ θα έχετε. Θα απολαμβάνετε να καθαρίζετε (λέμε τώρα).

Εδώ διαβάζετε και μετά σας κάνουμε ερωτήσεις να δούμε τι καταλάβατε:
http://anima-terra.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html?showComment=1395275707443#c6897649550753165728

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ!

Σαν λευκή σοκολάτα, λείο και λαχταριστό!
Και παρά την τεχνική του φούρνου, είναι λες και το άφησα να ωριμάσει μόνο του!
Θεαματικό, πραγματικά...

Κόρες, υπομονή, ελάχιστες αναρτήσεις έμειναν από τα βασικά μας πειράματα, από τα οποία θα εξάγουμε στο τέλος και κάποια βασικά "μαθήματα" τα οποία έχουν εφαρμογή σε όλα τα σαπούνια, μετά ακολουθούν μία-δύο αναρτήσεις για το υγρό σαπούνι και τα κόλπα του, και μετά μπορούμε να αλλάξουμε -για λίγο- σελίδα. Άλλωστε θα έχουμε ήδη αρκετά σαπουνάκια για να βγάλουμε την Άνοιξη, και το Καλοκαίρι μη σας πω!

Εν συντομία και χωρίς περιττά λόγια, σας παρουσιάζω την τελειοποιημένη τεχνική για να προσθέτουμε γιαούρτι ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΕ ΠΟΛΤΟ (θα καταλάβετε με την επόμενη ανάρτηση τι εννοώ) στο σαπούνι μας. 

Καταρχάς ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ, αλλά ΟΫΤΕ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΔΑ. Ο λόγος είναι απλός. Ο πολτός από οτιδήποτε θα κάνει το σαπούνι μας να "κολλάει" και θα δημιουργήσει και κίνδυνο ηφαιστείου στην τζελοποίηση (στο φούρνο σίγουρα, αλλά πολύ πιθανά ακόμα και στην κλασσική μέθοδο ωρίμανσης), ενώ θα χρειαστούμε πολύυυυυυ ώρα να το διαλύσουμε στη σόδα είτε σε πολτό είτε διαλυμένο στο νερό, προκειμένου να μην το κάψουμε, και σε μεγάλο βαθμό θα χαλάσουμε και το χρώμα του και τη μυρωδιά του. Τα νεύρα μας σίγουρα..... Μια ελαφριά μυρωδιά -φανταστείτε δηλαδή!- θα την έχει ακόμα και με αυτή εδώ την τεχνική, αλλά ήδη από τη δεύτερη μέρα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τα παραπάνω προκύπτουν από το προηγούμενο πείραμα, αλλά και το δεύτερο που έκανα, που είναι περιττό να το παρουσιάσω λεπτομερώς, στο οποίο πρόσθεσα εν ολίγοις το γιαούρτι στα πρόσθετα... Δείτε πόσο εμφανής είναι η διαφορά με το προηγούμενο γιαουρτιού. Το πρώτο ψιλοκολλάει ακόμα, όχι όπως στην αρχή, αλλά ακόμα δεν είναι "ετοιμο", παρόλο που στο μπάνιο είναι υπέροχο. Το καινούργιο είναι ήδη να το φας! Κανονικά.... Αυτό είπαν και οι κόρες μου! Πώς τις κράτησα, ένας Θεός ξέρει! Μα κι εγώ ήθελα να το φάω μόνο που το έβλεπα! Τόσο όμορφο είναι! Και υπάρχει επίσης διαφορά στην μυρωδιά (εννοώ την όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά). Το πρώτο τόσες μέρες που έχουν περάσει, τώρα έχει σχεδόν χαθεί, αλλά είναι στα ίδια επίπεδα με του καινούργιου, που είναι χθεσινό! Σε λίγες μέρες δε θα μυρίζει καθόλου, είμαι σίγουρη! Από πλευράς αφρού ελάχιστη η διαφορά, αλλά υπάρχει, ίσως επειδή στο δεύτερο κατάφερα να διαλύσω τη ζάχαρη. Και στην σκληρότητα υπάρχει πιθανά επειδή επίσης κατάφερα να διαλύσω το αλάτι. Όπως και να 'χει, το δεύτερο θα το ξαναφτιάξω, το πρώτο τελικά όχι. Είναι περιττό, είναι κουραστικό και δεν κερδίζω τίποτα μα τίποτα.... Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, λοιπόν.

Δεν χρειάζεται καν να πω ποιο είναι ποιο.
Αλλά αριστερά είναι το παλιό, και δεξιά το καινούργιο.
Εδώ δεν ισχύει το "ο νέος είναι ωραίος κι ο παλιός είναι αλλιώς".
Σόρρι, αλλά ο νέος μένει, ο παλιός... μπάι-μπάι!
Το λοιπόν, η ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ είναι να υπολογίσεις τον πολτό σου κανονικά, σαν να τον πρόσθετες στη σόδα με νερό, πχ, αν η συνταγή σου λέει 180 γρ νερό και θες να προσθέσεις γιαούρτι, αποφασίζεις πόσο γιαούρτι θες να βάλεις -καλό είναι να βάλεις λίγο περισσότερο νερό, οπότε προσθέτουμε 80γρ γιαούρτι, και ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΔΑ ΜΑΣ, αλλά αντίθετα..... ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΑΔΙΑ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ!

Σας ζάλισα με τα μεγάλα γράμματα, αλλά θέλω να καταλάβετε ακριβώς τι γράφω. Θα το δείτε κι από την συνταγή. Η λογική είναι να διαλύσουμε τον πολτό μας στα λάδια (μπορούμε να τα θερμάνουμε ελαφρά αλλά δε χρειάζεται), και αμέσως μετά να προσθέσουμε το μίγμα σόδας/νερού. Άρα πρώτα ετοιμάζουμε το μίγμα σόδας/νερού και αμέσως μετά ρίχνουμε τον πολτό μας (πχ γιαούρτι) στα λάδια και χύνουμε το μίγμα της σόδας/νερού αμέσως μετά. Έτσι γλυτώνουμε τον ατελείωτο χρόνο και κόπο της σωστής ανάμιξης του πολτού μας με τη σόδα, και δεν μπαίνει στα πρόσθετα, ούτε προλαβαίνει ακριβώς να ομογενοποιηθεί με τα λάδια. 

Άντε, πάμε στην πράξη κατευθείαν. Γίνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ, χωρίς κόπο, και τα αποτελέσματα είναι αντάξια της φήμης του γιαουρτοσαπουνιού. Όλοι λένε πως το γιαούρτι προσθέτει ένα είδος πολυτέλειας στο σαπούνι μας, και στην εμφάνιση και στην υφή και στον αφρό. ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ. Δείτε διαφορά ανάμεσα στα δύο γιαουρτοσάπουνα. Αυτό που έχετε από την προηγούμενη βερσιόν, το οποίο κάνει εξαιρετικό αφρό, μην με παρεξηγείτε, αλλά όμορφο δεν είναι σαν το καινούργιο, και ακόμα κι ο αφρός του δεν συγκρίνεται! Άλλη αίσθηση, πραγματικά. Τελικά όταν τελειοποιείς κάτι καταλαβαίνεις ότι αυτό που είχες ως τότε ήταν απλώς ένα υποκατάστατο, κι ας σου φαινόταν εσένα υπέροχο και μοναδικό!

Συνταγή, Πέγκυ, συνταγή, μας ζάλισεεεεεες! Καλά ντε! 

Θυμάστε τη διαφορά στο χρώμα στα μεθυσμένα σαπούνια;
Την είχαμε κι εδώ σε μικρότερη έκταση, αλλά έφυγε ήδη.
Αν κρίνω από το πόσο υπέροχα ήταν εκείνα, ήδη με προδιαθέτει το θέαμα θετικά!
ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΕΡΙΑ 
ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

100γρ νερό απιονισμένο
80γρ γιαούρτι ή κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
96γρ καυστική σόδα
750γρ ελαιόλαδο με μούργα (20-30%)
2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ. σ. αλάτι
λίγο μετάξι προαιρετικά (εδώ μπορούμε να βάλουμε αφού διαλύουμε σε νερό, αλλά εγώ ήθελα να δω τη διαφορά με την προηγούμενη βερσιόν που δεν είχα βάλει πάλι)

Αν βάλετε αιθέρια ακολουθείτε τη διαδικασία του anchoring με το ρυζάλευρο. Εγώ δεν έβαλα, γιατί ήθελα να πειραματιστώ μόνο με την υφή κλπ.

-Ζυγίζουμε τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε!
-Διαλύουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό μας.
-Διαλύουμε τη σόδα λίγη-λίγη στο νερό μας.
-Προσθέτουμε το γιαούρτι στο λάδι μας και ανακατεύουμε χειροκίνητα με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθεί όσο γίνεται. Αν μείνουν ελάχιστοι σβώλοι, δεν πειράζει, θα τους διαλύσει η σόδα μας.
-Αμέσως προσθέτουμε το μίγμα σόδας/νερού στο λάδι και ανακατεύουμε κανονικά με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να φτάσει σε trace.
-Ρίχνουμε στο καλούπι μας.
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο στους 70 βαθμούς για 3 ώρες.
-Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για το βράδυ.



Αφρισμός; Καλλυντικός.
Υφή; Βελούδινη.
Εκπληκτικό σαπούνι.Έτσι απλά και σταράτα! Δε θα ξανακάνω την άλλη βερσιόν. Μόνο αυτή!




Βελούδινος καλλυντικός αφρός.
















Πριν κλείσω, και με την ευκαιρία μιας απορίας αναγνώστριας, ας αναφέρω τι ακριβώς συμβαίνει στο γιαούρτι μας όταν μπαίνει στο σαπούνι. Μεταφράζω από την curious-soapmaker, εδώ, η οποία ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ, είναι και χημικός! Τέλεια...
"ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ;
Εκτός από την πήξη και υδρόλυση των πρωτεϊνών του γάλακτος, το γαλακτικό οξύ αντιδρά με το υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα) και μετατρέπεται σε γαλακτικό νάτριο (σημ. δική μου,η οποία επιβεβαιώνεται και παρακάτω από την χημικό μας: από τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά, το οποίο πωλείται κατά κόρον για παρασκευή καλλυντικών, αλλά και ισχυρό μικροβιοκτόνο, τόσο ισχυρό που δρα και σαν συντηρητικό! Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για το δέρμα μας, ειδικά αν έχουμε προβλήματα ακμής, κλπ.Ως προς τις ιδιότητες του σαπουνιού προσδίδει επιπλέον σκληρότητα και αντοχή στη χρήση, με την έννοια ότι κρατάει περισσότερο το σαπούνι... τέλειο;
Το γαλακτικό οξύ (συνεχίζει η χημικός σαπωνοποιός μας), αποτελεί πολύ σημαντικό ενυδατικό συστατικό, καθώς αποτελεί μέρος του Φυσικού Ενυδατικού Παράγοντα -NMF, μιας ομάδας ενυδατικών συστατικών της επιδερμίδας μας.
1. Λέγεται πως έχει την ίδια επίδραση στο δέρμα με τα Οξέα φρούτων! Ψάξτε για τις σχετικές έρευνες που το υποστηρίζουν.
2. Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στη θεραπεία της ακμής.
3. Οι σαπωνοποιοί το λατρεύουν για τουλάχιστον πέντε επιπλέον λόγους:
  -δημιουργεί μια σκληρή μπάρα που βγαίνει εύκολα από το καλούπι. Δεν ισχύει αν δεν έχει ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση, άρα όχι για σαπούνια που μπαίνουν στην ψύξη ή κατάψυξη.
   -στη θερμή μέθοδο προσφέρει ένα πιο λείο σαπούνι.
   -διατηρεί το σαπούνι, αντέχει περισσότερο στη χρήση.
   -σταθεροποιεί τον αφρό και τον κάνει πιο καλλυντικό.
   -εξισορροπεί το Ph του σαπουνιού (δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για αυτό)"

Όπως βλέπετε, μιλάμε για ένα υλικό πολύ σπουδαίο. Όχι αναντικατάστατο σίγουρα, αλλά εξαιρετικό και εύκολα προσβάσιμο, σε όσους ήδη το καταναλώνουν στο σπίτι.

Καλά σαπουνίσματα!

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: ΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΒΑΡΥ ΚΑΙ ΟΧΙ!

Κουκλί, μιλάμε! Δεν χορταίνω να το κοιτάζω και να το μυρίζω!
Υπόψιν πως δεν του φαίνεται, αλλά είναι αρκετά σκούρο.
Δηλαδή... ένα Καστίλης καφέ, παρακαλώ! Με ζάχαρη... χωρίς γάλα! 

Το 'φτιαξα! Και είμαι πανευτυχής που το 'φτιαξα και θα είστε κι εσείς, καταρχάς γιατί είναι πανεύκολο, κατά δεύτερον γιατί είναι πανέμορφο, και κατά τρίτον γιατί είναι versatile - ευέλικτο ελληνιστί - τόσο στη χρήση όσο και στο άρωμα. 

Άρωμα καφέ της επιλογής σας. Εγώ έβαλα γαλλικό χωρίς έξτρα άρωμα, με πολύ καλό -αν και ήπιο- αποτέλεσμα, αλλά ήδη η μύτη μου φαντάζεται ένα σωρό σκανδαλιστικές μυρωδιές, και με βλέπω να τρέχω να σηκώνω το τμήμα με τους καφέδες στο super market! Δε θέλετε γαλλικό; Σας τη δίνουν οι Γάλλοι; Νο προμπλέμο! Οι Ιταλοί μας κάνουν επίσης! Βάλτε εσπρέσο ή καπουτσίνο και απολαύστε ένα σφηνάκι μπάνιου το πρωί μαζί με το φλιτζανάκι του εσπρέσο σας. Α, δε γουστάρετε ούτε Ιταλία μεριά; Είστε καραμπινάτοι και φανατικοί Έλληνες; Ε βάλτε έναν... τούρκικο, κι αφήστε με ήσυχη ντε, με σκάσατε!!!
Όμως μέχρι να αποφασίσετε τι θα βάλετε μέσα (σας δυσκόλεψα τώρα με τόσες επιλογές, το ξέρω), διαβάστε πρώτα τι καλά θα έχετε με αυτό το σαπουνάκι! Κάποια θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα, άλλα τα ξέρετε ήδη ή τα υποψιάζεστε. Κρακ τα δαχτυλάκια γιατί θα είναι ΜΕΓΑΛΗ η ανάρτηση! Απολαύστε... κατά προτίμηση πίνοντας τον αγαπημένο σας καφέ.

1. Ξεκινάω κατευθείαν με το πιο σημαντικό. Σύμφωνα με έρευνα του δρ Κόνεϊ, (καθηγητής/ερευνητής σε θέματα καρκίνου και λευχαιμίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο New Jersey) σε άτριχα ποντίκια για τον καρκίνο του δέρματος, η τοπική χρήση της καφεΐνης ή της ουσίας EGCG (κατεχίνων του πράσινου τσαγιού) ελάττωσε κατά 50-70% τα καρκινικά κύτταρα στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε θανάσιμες δόσεις ακτίνων UV. Δεν είναι η μόνη έρευνα στον τομέα, αλλά την αναφέρω ενδεικτικά. Θυμάστε τι λέγαμε στην ανάρτηση για την αντηλιακή λοσιόν μας. Το πράσινο τσάι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται τοπικά. Το αυτό λοιπόν κάνει ΚΑΙ ο αγαπημένος μας καφές. Και παρόλο που το σαπούνι είναι ένα προϊόν που μένει ελάχιστα στο δέρμα μας την ώρα του ντους ή όταν πλένουμε τα χέρια μας, σίγουρα είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείς ένα σαπούνι με πράσινο τσάι (ακολουθεί συντόμως η παρουσίαση) ή δυνατό καφέ, παρά ένα σκέτο σαπούνι. Άλλωστε, ειδικά εμείς οι γυναίκες, όλη μέρα με τα νερά και τα σαπούνια ανακατευόμαστε! Αυτός λοιπόν είναι ο εξαιρετικά σοβαρός λόγος για να επιλέξετε ένα σαπούνι καφέ για τις καθημερινές σας δουλειές, και πιστέψτε με, κάνει τόσα πολλά, που κυριολεκτικά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού στο σπίτι. Ας δούμε και τα υπόλοιπα.

2. Εξαφανίζει πραγματικά δυσάρεστες μυρωδιές, όπως από ψάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, αβγό κι ό,τι άλλο σας βρωμεί τέλος πάντων, και το κυριότερο -για μας που φτιάχνουμε και το λαδάκι του πόνου με τις πιπεριές- εξαφανίζει το κάψιμο της πιπεριάς από τα χέρια! Θυμάστε που είχα γράψει κάποτε για την τραγική μου εμπειρία με την πιπεριά την αγαπημένη, που από το πρωί που έφτιαξα το λάδι, που πλύθηκα, ξαναπλύθηκα και πάλι πλύθηκα, κάποια στιγμή ΤΟ ΒΡΑΔΥ πια έτριψα ελάχιστα το ένα μάτι, και πήγα να πεθάνω από το κάψιμο; Ε ξεχάστε το αυτό. Φτιάξε άφοβα τα πιο καυτερά σας λάδια, ή μαγειρέψτε τα τσίλι σας να τρελάνετε τον κόσμο. Με το σαπούνι καφέ, τέλος το κάψιμο στα χέρια ή οπουδήποτε αλλού. Και φυσικά, εννοείται πως θα φτιάξω υγρό σαπούνι από αυτό μόνο για τα πιάτα. Ήδη χρησιμοποιώ το απλό Καστίλης για τα πιάτα και κάνει θαύματα. Φαντάζομαι με το σαπούνι του καφέ. Στην ανάρτηση με τα σαπούνια για απορρυπαντικό, αναφέρω ότι μπορούμε να προσθέσουμε καφέ για έξτρα καθαριότητα, αλλά ότι το έγχυμα καφέ χαλάει τον αφρισμό. Φυσικά τον χαλάει... όταν το προσθέσεις εκ των υστέρων. Όταν όμως το φτιάξεις σαπούνι, έχεις έναν αφρό μούρλια. Φωτογραφίες παρακάτω, μην βιάζεστε! Αυτή την ανάρτηση θεωρήστε την το βούτημα για τον καφέ σας. Απολαύστε την, λέμε!

3. Καλύψτε την κυτταρίτιδά σας άμεσα! Αδυνατίστε τα μπουτάκια εν ριπή οφθαλμού. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου μόνιμο, αλλά είναι πολύ χρήσιμο, για τους λόγους που θα παραθέσω ευθύς αμέσως. Η καφεΐνη, σύμφωνα με έρευνες, δεν θεραπεύει την κυτταρίτιδα, άρα ούτε διαλύει το λίπος, αλλά λόγω της επίδρασής της στο δέρμα, ΚΑΛΥΠΤΕΙ εξαιρετικά την όψφη φλούδας πορτοκαλιού και συσφίγγει το δέρμα, σε τέτοιο σημείο που τα πόδια σας φαίνονται και ΕΙΝΑΙ πιο αδύνατα, για όσο διάστημα θα χρησιμοποιείτε το προϊόν σας. Ειδικότερα, η καφεΐνη αποτρέπει την δράση της φωσφοδιεστεράσης, ενός ενζύμου που εμποδίζει την διάλυση του λίπους. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως ξαφνικά θα αρχίσετε να καίτε λίπος στα καλά καθούμενα. Απλώς θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα από τις ΑΛΛΕΣ θεραπείες που πιθανόν ακολουθείτε, ή τέλος πάντων η σωστή διατροφή και άσκηση συνδυαστικά με την καφεΐνη σας, θα έχουν πολύ καλύτερο και πιο άμεσο αποτέλεσμα! Έτσι με καθημερινή χρήση, έχετε τον χρόνο να δουλέψετε ουσιαστικά πάνω στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας και του βάρους και του τοπικού σας πάχους,  χωρίς να έχετε το άγχος για το πώς φαίνεστε. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο προϊόν για το μπάνιο σας, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός και οι φούστες κονταίνουν ξαφνικά; Μασάζ το πρωί ή/και το βράδυ με το σαπουνάκι σας, αφήστε το πάνω σας να δράσει για όσο θα λούζεστε, θα ξυρίζεστε, θα κόβετε νύχια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο... πέντε - δέκα λεπτά την ημέρα... και είστε στον σωστό δρόμο!

4. Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να κάνει για το ταλαίπωρο δερματάκι μας. Κρατηθείτε μόνο, μην αρχίσετε να ουρλιάζετε από χαρά, γιατί στο τέλος θα μας παρεξηγήσει ο άντρας σας! Ψυχραιμία και πάμε:
-καταπολεμά ακμή, έκζεμα και ψωρίαση, χάρη στα ένζυμα που περιέχει τα οποία αποτοξινώνουν, καθαρίζουν και ανοίγουν τους πόρους.
-επιφέρει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ελαττώνοντας ή εξαφανίζοντας κιόλας τις κοκκινίλες στο δέρμα, καθιστώντας την ιδανική για την ροδόχρου ακμή!
-χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση που βοηθάει με τα πρηξίματα, αλλά και την αγγειοσυσταλτική της δράση που μειώνει τις κοκκινίλες, βοηθάει πολύ με τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
- ενυδατώνει, θρέφει και εξισορροπεί ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, λιπαρό, ξηρό, μικτό, ευαίσθητο, κλπ κλπ. Στο πρόσωπο θα δείτε να χάνονται σιγά-σιγά οι λεπτές γραμμές έκφρασης και οι ρυτιδούλες. Δεν είναι αντιρυτιδικό, αλλά για τις καινούργιες ρυτιδούλες είναι μια χαρά! Και τέλος....
-δίνει λάμψη στα μαλλιά σας. Τα ενυδατώνει, τα μαλακώνει και τα θρέφει!

Σας φτάνουν αυτά για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας;

Οκ, πάμε να δούμε πώς το ενσωματώσαμε στην αγαπημένη μας συνταγή για Καστιλάκι.

Πρέπει να ξαναφτιάξω άμεσα από τούτο.
Δεν το βλέπω να μένει για πολύ στο... ράφι!
ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΜΕ ΚΑΦΕ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ
180γρ καφέ δυνατό της επιλογής μας. Τον φτιάχνουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει ή ακόμα καλύτερα τον βάζουμε στο ψυγείο. Εγώ έβαλα 4 δοσομετρικά κουταλάκια γαλλικού καφέ χωρίς άρωμα. Ό,τι έμεινε το έχυσα στα φυτά μου! Ε ρε χαρές τα μωρά μου!
96γρ καυστικής σόδας
750γρ ελαιόλαδου με μούργα  (γύρω στο 20-30%)
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.γλ. από το κατακάθι του καφέ που χρησιμοποιήσατε, το οποίο βάζετε μέσα σε ένα φλιτζανάκι του καφέ και το γεμίζετε μέχρι πάνω με νερό, Θα το βάλουμε στα πρόσθετα και θα βοηθήσει αυτό να ενσωματωθεί πιο σωστά. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό. Δεν είναι σκληρά τα κατακάθια και η ποσότητα που σας δίνω δεν χαλάει την αίσθηση του σαπουνιού, αντίθετα το "ομορφαίνει" οπτικά και φαντάζομαι πως ενισχύει και την μυρωδιά του, αφού οι κόκκοι μεταφέρουν αρωματικές ουσίες. 
ελάχιστο μετάξι προαιρετικά (εγώ δεν έβαλα).
αιθέρια δεν έβαλα επίσης, γιατί ήθελα να δω πώς θα μυρίζει. Ειδικά αν βάλετε αρωματικό καφέ, είναι κρίμα να βάλετε αιθέρια! Και ακόμα πιο κρίμα είναι να βάλετε τεχνητό άρωμα, που σίγουρα θα είναι υπέροχο, αλλά γιατί να χαλάσετε την ποιότητα του σαπουνιού σας;

Ακολουθούμε την γνωστή διαδικασία. Ο καφές μας δεν χρειάζεται να είναι παγωμένος, απλώς κρύος από το ψυγείο ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου (γιατί θα ανεβάσει πολύ με την σόδα). Τον χειριζόμαστε σαν να είναι νερό.

Εμφανείς οι κόκκοι του καφέ στο ραβδομπλέντερ μου,
κι από κάτω ο μοσχομυριστός τούρμπο καφεσάπων μου!
Μόλις φτάσουμε σε trace, προσθέτουμε και το κατακάθι, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο καλούπι μας.


Ακόμα και στο καλούπι ήταν όμορφο.
Είχε μια "μαρμάρινη διαφάνεια", που σε συνδυασμό με τους κόκκους, το απογείωναν αισθητικά!
Δυστυχώς δεν είμαι πια η φοβερή φωτογράφος που ήμουν κάποτε (sic),
και σίγουρα δεν έχω κάμερα της προκοπής,
οπότε ή φανταστείτε το (μέσα θα πέσετε ό,ιι κι αν φανταστείτε),
ή φτιάξτε το και δείτε μόνοι σας!
Μετά το βάζουμε στο φούρνο στους 70-75 βαθμούς, για 3 ώρες. Άργησε πολύ να μου κάνει τζελ, σε σημείο που σκέφτηκα να ανεβάσω θερμοκρασία, οπότε ίσως οι 75 βαθμοί το "σπρώξουν" καλύτερα. Πάντως βγήκε απίθανο το σαπούνι έτσι!

Θέλετε αφρούς; Πάρτε φωτογραφία! Και φάτε μάτια και χέρια ψάρια... άφοβα. Μετά θα πλυθείτε με το σαπουνάκι σας και θα είναι σαν να μην έγινε τίποτα.... Από αφρισμό; Τι να λέμε! Δείτε και μόνοι σας. Άψογο για τα πιάτα, άψογο για τα χέρια, για το σώμα, για το μαλλί, για το πρόσωπο! Γενικώς άψογο το αφρίζων καφεδάκι μας!

Πλούσιος-πλούσιος, καθαριστικός, μοσχομυριστός αφρός.
Να τον πιεις... στο φλιτζάνι!

ΚΑΛΑ ΜΥΡΩΔΙΑΣΤΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΑ!

ΕΝΤΙΤ:  Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν αυτό, αλλά επιβεβαιώνω ότι όντως βελτιώνει κατά πολύ την υφή του δέρματος, σε σημείο που εξαφανίζει σχεδόν ατέλειες (καλά, δε σε κάνει και μοντέλο ξαφνικά, αλλά καταλάβατε τι λέω....)! Είναι απίστευτο... ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ!!!!!

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: Μπυρόβιο Καστίλης!

Για να δω τι θυμάστε από προηγούμενες αναρτήσεις...

Τι έχουμε όταν παντρέψουμε μπύρα με σόδα και λάδι;



Σκέψου λίγο ακόμα! Μπορείς!!!

Κανείς;



Είδα κάποιο χεράκι; (μπα, μου φάνηκε)



Να το πάρει το ποτάμι!

ΑΦΡΟ έχουμε! Η μπυρίτσα, πέρα που κάνει καλό στο δερματάκι μας, κάνει καλό και στον αφρισμό του σαπουνιού μας. Δείτε παρακάτω, στο τεστ αφρισμού, τι έκανε σε ένα απλό Καστίλης. Όχι, δείτε! Μήπως θέλετε να θυμηθούμε λίγο βιαστικά τι μας προσφέρει η μπύρα στο σαπούνι, εκτός του αφρισμού; Ας δούμε: ενυδάτωση, αντιοξειδωτική δράση, αντιβακτηριακή δράση (ιδανική και για ακμή), εξισορροπεί το ph στο δέρμα ενισχύοντας την καλή υγεία του δέρματος και της τρίχας, μαλακτική του τριχωτού.
Ο αφρός με ενθουσίασε τόσο που σκέφτομαι να το προσθέτω σε όλες τις συνταγές με Καστίλης, ασχέτως.... Και σκεφτείτε ότι δεν πρόσθεσα καθόλου ζάχαρη, ακριβώς για να δω τι "παίζει" με την μπύρα. Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν βάλω ΚΑΙ ζάχαρη. Ο καιρός γαρ εγγύς για το επόμενο πείραμα. Α, να ενημερώσω με την ευκαιρία πως θα ακολουθήσουν 2-3 αναρτήσεις ακόμα με συνταγές από το project και τα πειράματα από το υγρό Καστίλης, και μετά έχουμε άλλα πράματα και θάματα να δούμε... Υπομονή! Τάξις! Και Ασφάλεια!


ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Παγωμένη από την κατάψυξη ή την ψύξη μπύρα 180γρ
καυστική σόδα 96γρ
ελαιόλαδο με μούργα 750γρ (υπολογίστε γύρω στο 20-30% μούργας)
αλάτι φαγητού 1 κουταλιά σούπας
μετάξι ίνες ελάχιστο
ρυζάλευρο 1 1/2 κ.γλ.
αιθέριο μέντας 200 σταγόνες
αιθέριο φασκόμηλο 200 σταγόνες 
(εκ των υστέρων σας λέω πως η μέντα σκεπάζει αρκετά τη μυρωδιά του φασκόμηλου, οπότε θα μπορούσαμε να το κάνουμε ίσως 200 σταγόνες φασκόμηλο, 100 μέντα. Όχι ότι δεν είναι ωραιότατη η μυρωδιά, αλλά νιώθω λες και τσάμπα το έβαλα το φασκόμηλο. Απλώς γλύκανε λίγο την μέντα, την "ηρέμησε" ας πούμε. Θα του δώσω λίγες μέρες ακόμα και μετά θα αποφασίσω)

-Ετοιμάζουμε τα αιθέρια για το anchoring.
-Ζυγίζουμε τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε!
-Βάζουμε την μπύρα μας στο πυρέξ ανάμιξης. Δεν βάζουμε τώρα το αλάτι, γιατί είναι πολύ κρύα  η μπύρα, και δε θα διαλυθεί.
-Προσθέτουμε λίγη-λίγη την καυστική σόδα, να μην την "κάψουμε". Εγώ της την άναψα λιγουλάκι (το ξέρουμε πια ότι είμαι ανυπόμονη, τι να λέμε....), αλλά άντεξε κι αυτή! Γενικώς έχω πέσει σε ευγενικά υλικά. Ή με φοβούνται πολύ.

Εγώ ξανθιά την πήρα την μπύρα. Δεν ξέρω πώς μου βγήκε κοκκινομάλλα!
-Προσθέτουμε ελάχιστο μετάξι, πιο λίγο από το κανονικό, γιατί με την κρύα μπύρα έχει ήδη πέσει η θερμοκρασία του μείγματός μας.
-Διαλύουμε τώρα το αλάτι μας.
-Προσθέτουμε το μείγμα μας στο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
-Μόλις φτάσει στο trace, το βάζουμε στο καλούπι μας.
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 70-75 βαθμούς για 2-3 ώρες.
-Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε για περίπου 6-8 ώρες  (ή όλο το βράδυ).
-Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε.
Τεστ Αφρισμού.
Περιττό ήταν, αλλά είχε το ενδιαφέρον του. Περιττά και τα λόγια. Δείτε τις φωτογραφίες.

Μεγάλες, να τις φχαριστηθείτε!

Από μυρωδιά, η μέντα έκλεψε την παράσταση τις πρώτες μέρες, αλλά και τότε ακόμα ήταν πολύ αναζωογονητικό στο μπάνιο. Σε ξύπναγε για τα καλά, σε "δρόσιζε". Θα είναι υπέροχο για το καλοκαίρι. Τώρα που πέρασαν λίγες μέρες, η μέντα έχει ηρεμήσει αρκετά και έχει γλυκάνει. Θα προτιμούσα περισσότερο φασκόμηλο, και καθώς θεωρείται μεσαία νότα, είναι από μόνο του εξισορροπητικό και μένει κάπως περισσότερο από την "υψηλή" μέντα. Είναι λογικό λοιπόν που "έκατσε" η μέντα όσο περνάνε οι μέρες. Θα περιμένω κανά μήνα ακόμα και τότε θα ξέρω αν θέλω να αλλάξω όντως τις αναλογίες τους.

Σε επόμενη ανάρτηση (πολύ σύντομα), θα δούμε μυστικά στην ανάμιξη αιθέριων. Να προσθέσω επίσης πως επέλεξα αυτές τις μυρωδιές, γιατί πήρα μπύρα με λεμόνι, και με πήγε μόνη της η μυρωδιά της σ'αυτό το μείγμα! Και καλά έκανε! Νομίζω πως και χωρίς αιθέρια, όλο και κάτι θα μύριζε σε κιτροειδές!

Ωραιότατο σαπουνάκι, που θα το φτιάχνω ξανά και ξανά.

Φτύστε το μην το ματιάσετε!

PROJECT ΚΑΣΤΙΛΗΣ: Προβιοτικό Καστίλης!

Προβιοτικό scrub έπρρεπε να το ονομάσω, αλλά μόνο το όνομα θα είχε, όχι τη χάρη... Βλέπετε τα σκραμπάκια ζάχαρης; Πολύ μικρά για scrub, μόνο στο μάτι κάνουν δουλειά. Ίσως με περισσότερη ζάχαρη... Θα δούμε!
Όχι που θα άφηνα το Κεφίρ μου σε ησυχία! Όχι που μόνο θα το έπινα... Θα το λουστώ, θα πλύνω τα χεράκια μου, το κορμάκι μου.

Εχμ... βασικά για τα κορίτσια το έφτιαξα, εννοείται. Σαπουνάκι με απίστευτες μαλακτικές ιδιότητες, σκέτη ασπίδα προστασίας για το ευαίσθητο δερματάκι τους, ιδανικό για εκζέματα, για ψωριάσεις, για εξανθήματα.... Οι πριγκιπέσσες μου απλώς έχουν πριγκιπικό δέρμα, βέβαια. Και μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, ως συνήθως. Εγώ δηλαδή...

Μα τι εκπληκτικό σαπούνι... τι απαλότητα, τι γλύκα! Και τι ανθεκτικό που είναι στους αδέξιους χειρισμούς των αδέξιων σαπωνοποιών σαν εμένα! Γιατί προφανώς και παραλίγο να το κάψω το κεφιράκι, αλλά σκέφτηκα πως έχω πρότζεκτ εδώ. Ευνοούνται οι πειραματισμοί, κι ας καεί και κανένα batch. Απόψε φτιάχνω και παραλλαγή για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να φτιάχνουμε σαπούνι γιαούρτι, ό,τι λάδι κι αν έχουμε στο σαπούνι μας.

Το Καστιλάκι γιαουρτιού ή κεφίρ λοιπόν. Ε βουαλά, σας το παραδίδω:

ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ή ΚΕΦΙΡ ΒΕΡΣΙΟΝ ΠΡΩΤΗ
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Γιαούρτι ή κεφίρ παγωμένο 180γρ
καυστική σόδα 96γρ
ελαιόλαδο με μούργα 750γρ (υπολογίστε γύρω στο 20-30% μούργας)
ζάχαρη λευκή 2 κουταλιές γλυκού (προαιρετικό... έτσι κι αλλιώς δεν διαλύεται τελείως)
αλάτι φαγητού 1 κουταλιά σούπας
ρυζάλευρο 1 1/2 κ.γλ.
αιθέριο νερολί 200 σταγόνες
αιθέριο περγαμόντο 100 σταγόνες
(θέλω να δοκιμάσω αντίστοιχα με μύρο... από τα αρωματικά όμως, όχι εκείνο που μυρίζει σαν φαρμακείο.... και μανταρίνι...Υποπτεύομαι ότι θα είναι φοβερό! Στο επόμενο batch).

Μετάξι δεν έβαλα γιατί ήθελα να δω το αποτέλεσμα από το γιαούρτι.

Επίσης να πω πως επειδή δεν είχαμε "υγρά" να διαλύσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, όταν τα διέλυσα ΜΕΤΑ την ανάμιξη της σόδας με το γιαούρτι, δεν διαλύθηκε τελείως η ζάχαρη, με την οποία υπάρχει και το θέμα, γιατί κρυσταλλοποιείται όταν τη διαλύεις έτσι. Έμειναν πολύ μικρά κομμάτια κρυσταλλοποιημένα, τα οποία όμως μοιάζουν με scrub. Όχι ότι το νιώθεις στο σφουγγάρι ή στο σώμα σου ή στα χέρια σου όταν πλένεσαι, αλλά φαίνονται κάπως στο σαπούνι. Ίσως δεν την ξαναβάλω τη ζάχαρη σε επόμενη δοκιμή, αφού "αχρηστεύεται" η δράση της αφενός και το γιαούρτι ήδη προσθέτει αφρό αφετέρου.

-Ετοιμάζουμε τα αιθέριά μας με το ρυζάλευρο, για το anchoring.
-Ζυγίζουμε τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε!
-Βάζουμε το παγωμένο μας γιαούρτι μέσα στο πυρέξ ανάμιξης.
-Προσθέτουμε λίγη-λίγη την καυστική σόδα πάνω του και διαλύουμε με προσοχή. Θα πάρει ώρα, αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε, αλλιώς θα "καεί".
Έλα, τελειώνουμε... Υπομονή... (αυτά και άλλα -λιγότερο ευγενικά- σκεφτόμουν στη διάρκεια της ανάμιξης)
-Όταν λιώσει προσθέτουμε ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με προσοχή. Θα μείνουν υπολείμματα, αλλά δεν πειράζει. Αν βάλουμε περισσότερη από τη συνταγή μας, θα έχουμε ένα ωραιότατο σαπούνι scrub, ειδικά αν βάλουμε και στα πρόσθετα ζάχαρη! Μετά προσθέτουμε και το αλάτι μας. Καλό είναι να το βάλουμε, γιατί με το γιαούρτι μαλακώνει αρκετά το σαπούνι. Αν καταφέρουμε να το διαλύσουμε δηλαδή, γιατί δεν ξέρω τελικά αν όντως διαλύθηκε όλο.

Ωραίο παχύρρευστο μείγμα... παραλίγο θα μας έβγαινε σαπούνι, αλλά το προλάβαμε!
Είναι εμφανή και τα κομμάτια ζάχαρης που κρυσταλλοποιήθηκαν.
-Προσθέτουμε το μείγμα μας στο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
-Μόλις φτάσει στο trace, προσθέτουμε το μείγμα ρυζάλευρου/αιθέριων και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-Βάζουμε το σαπούνι μας στο καλούπι.
...και το φτύνουμε, το σταυρώνουμε και λέμε το γνωστό "κοτρώνι να γίνεις", για να ακολουθούμε και την παράδοση, ε;
-Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 70 βαθμούς για 3 ώρες.
-Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε για περίπου 6-8 ώρες  (ή όλο το βράδυ).
-Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε.

Γεια σου, γλυκούλι μου! Έχω πολλές ελπίδες για σένα, κι ας είσαι λες και κόλλησες ανεμοβλογιά
(η ζάχαρη είναι αυτά τα στίγματα... ίσως και το αλάτι, δεν ξέρω!)
Τεστ αφρισμού!
Αυτό το σαπουνάκι κάνει πολύ ωραίο καλλυντικό αφρό. Ακόμα και στο χέρι! Δείτε τις φωτογραφίες!


Παρόλο που είναι σαν να μην βάλαμε ποτέ ζάχαρη, το γιαούρτι έκανε τη δουλειά του και μας πρόσφερε έναν υπέροχο, καλλυντικό αφρό, που αφήνει το δέρμα... τι να σας λέω!
Κι εδώ ο αφρός χωρίς σφουγγάρια και τριψίματα. Όπως θα το χρησιμοποιούσαμε για να πλύνουμε τα χέρια μας.
Πολύ καλό αποτέλεσμα. Εγώ είμαι ευχαριστημένη, πάντως.
Φυσικά εννοείται πως ΟΛΑ τα Καστίλης ΔΕΝ διατηρούν τον αφρό τους, όσο πλούσιος κι αν είναι... κι αυτό είναι καλό! Ξεπλένεται πανεύκολα από μαλλιά και σώμα, αφήνοντάς τα να τρίζουν από καθαριότητα!

Η μυρωδιά του συγκεκριμένου είναι το κάτι άλλο.... Δεν περιγράφεται. Αλλά τις πρώτες τρεις μέρες μύριζε κάτι σε νερολί με καμένο γάλα.... Νόμιζα ότι το είχα καταστρέψει, γιατί ομολογώ πως στο τέλος δεν άντεξα και πέταξα στο μείγμα όση σόδα είχε μείνει (το 1/3 της ποσότητας ίσως, οκ), αλλά το μαναράκι μου τα κατάφερε και ζωντάνεψε! Η μυρωδιά καμένου έχει φύγει σχεδόν τελείως και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το μείγμα αιθέριων! Είμαι πανευτυχής. Στο μπάνιο ήταν σκέτη απόλαυση. Δεν ήθελα να βγω! Και όταν περνάω από το σημείο που ωριμάζουν τα σαπούνια μου, μυρίζει όλος ο χώρος! Σου σπάει τη μύτη!

Το χρώμα του άσπρο δεν το λες... μπεζουλί, νεκρουλί το λες. Αλλά γι 'αυτό φταίει η βιασύνη μου στην ανάμιξη με τη σόδα που το... έτρεξα ολίγον!

Επίσης τις πρώτες τρεις μέρες ήταν αρκετά πιο μαλακό από τα υπόλοιπα και φοβήθηκα ότι θα  παρέμενε έτσι. Αλλά ευτυχώς σκλήρυνε ήδη αρκετά. Δεν είμαι και 100% σίγουρη ότι το έπιασε το αλάτι, για να είμαι ειλικρινής. Ίσως δεν διαλύθηκε κι αυτό αρκετά... σαν τη ζάχαρη. Αυτή η βερσιόν Καστίλης με γιαούρτι προτιμά να μαγειρεύεται μόνο του, χωρίς αλάτια και ζάχαρες και μετάξια. Μια χαρά τα καταφέρνει μόνο του! Ανυπομονώ όμως να δω αποτελέσματα από την επόμενη βερσιόν! Υποπτεύομαι ότι θα γίνει από τα αγαπημένα μου.

Καλά σαπουνομαγειρέματα. Ακολουθεί κι άλλη ανάρτηση... μην πάτε πουθενά!

ΕΝΤΙΤ: μετά την τελειοποιημένη εκδοχή, που θα βρείτε εδώ, ενημερώνω πως το παρόν είναι καλό να το φτιάξετε μόνο για λόγους εξάσκησης (είναι πολύ καλό γι' αυτό) και πειραματισμού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να γίνουν τα νεύρα σας σμπαράλια στο ανακάτεμα με τη σόδα!!!